Къде се готвихте?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
IMMORTAL
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: -
Re: Къде се готвихте?
Здравейте на всички
Сега ще съм 12-ти клас и имам въпрос , ще се радвам някой да ми помогне
Ще кандидатствам с литература , тя по принцип не ми е проблем , но не смятам ,че ще се справя с толкова материал и специфични изисквания сама. Затова съм решила да се запиша на курс към някоя школа. По този случай се рових доста из интернет и звънях по офиси... но имам нужда от препоръка от препатили :Д Ще ви помоля да си кажете мнението за школите Родина, Елина и Тара. Единственият отзив ,който съм виждала е за Тара, един студент я беше препоръчал в този форум
. Предварително мерси:)
- morfei
- Форумно зомби
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Аз, лично, нямам мнения по някоя от тези школи, но от това, което аз съм чел съм останал в спечатлението, че повечето са ходили на Образователни технологии.
Компютърни науки 1 курс
-
RA[sgB]
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Не съм ходил на частни уроци,нито по л-ра,нито по история и влязох право с нормален бал над 26 за момче!Убедих се,че в СУ може да да те приемат и без да зубриш...По литература единствената ми подготовка бе да си прочета и да си осмисля сам произведенията,които са включени в програмата за СУ,но не се изучават в училище...Не съм чел нито анализи,нито съм развивал теми-резултатът беше 4.50 на предварителния и 4.88 на редовния!Повярвайте ми-по л-ра можете да изкарате хубава оценка и без да четете нечии разсъждения,нужно е само да можете да пишете и да не сте проспали 12 години в училище,където са ви учили как се пишат подобни теми,и разбира се трябва да сте запознати и с всички произведения от конспекта!По история също за мен е безсмислено да се дават пари за частни уроци...успях да си намеря подходящи теми,затворих си се сам,научих си ги и изкарах много добра оценка,пак без да съм ходил при нито един учител!Според мен ако през годините в училище си бил последователен,учил си си старателно уроците и имаш необходимия капацитет,то спокойно можеш да влезеш в СУ и без нито един частен урок,и то в хубава специалност,както се случи с мен!Успех на всички 
- iliyana_blg
- Да живей словото
- Специалност: Балканистика
- Курс: трети
Съгласна съм! Не е необходимо да давате грешни пари за уроци. Всеки целеустремен човек, който има желаниеи хъс, може да се справи и сам, особено с историята. Достатъчно е да имаш добри теми.RA[sgB] написа:Не съм ходил на частни уроци,нито по л-ра,нито по история и влязох право с нормален бал над 26 за момче!Убедих се,че в СУ може да да те приемат и без да зубриш...По литература единствената ми подготовка бе да си прочета и да си осмисля сам произведенията,които са включени в програмата за СУ,но не се изучават в училище...Не съм чел нито анализи,нито съм развивал теми-резултатът беше 4.50 на предварителния и 4.88 на редовния!Повярвайте ми-по л-ра можете да изкарате хубава оценка и без да четете нечии разсъждения,нужно е само да можете да пишете и да не сте проспали 12 години в училище,където са ви учили как се пишат подобни теми,и разбира се трябва да сте запознати и с всички произведения от конспекта!По история също за мен е безсмислено да се дават пари за частни уроци...успях да си намеря подходящи теми,затворих си се сам,научих си ги и изкарах много добра оценка,пак без да съм ходил при нито един учител!Според мен ако през годините в училище си бил последователен,учил си си старателно уроците и имаш необходимия капацитет,то спокойно можеш да влезеш в СУ и без нито един частен урок,и то в хубава специалност,както се случи с мен!Успех на всички
За литературата нещата стоят по малко по- различен начин, защото не се знае дали в училище си имал добър учител, а това е предмет, в който материята трябва да ти бъде обяснена внимателно. Ако си нямал такъв, дори и да си бил супер прилежен, ще ти бъде трудно да се справиш сам и ще трябва да посещаваш курсове или частни уроци. Но ако учителят ти по БЕЛ в гимназията е учител на място и тези уроци стават излишни.
Забравете за всички митове и легенди за лошите проверяващи в СУ, които за една запетайка режат 0.25.
Съветът ми към всички бъдещи кандидат-студенти е да преценят възможностите си, да преценят дали могат без уроци или не, то си зависи от човека. И най-вече да не правят моята грешка да оставят всичко за последния момент, тъй като по-лоша шега от това не могат да си спретнат. По добре по 1 темичка на седмица, отколкото като мен - всичко за месец и половина и накрая - прецакани, защото нещата много се бъркат, когато се заучават така набързо!
Ами аз по литератиура в гимназията въобще не внимавах много-много.Даже не всички произведения бях прочел, а критическа литература въобще не съм поглеждал.
На редовния ( бате Димчо) имах над 4.50.Произведенията на поета прочетох набързо и се опитах да осмисля странните му възгледи за живота.Според мен изкарах висока оценка, защото имах последователни разсъждения и добре доказани аргументи и разсъждения по тях.Всъщност точно това искат и проверяващите - познаване на творбите, автора, периода и аргументирана позиция по темата.Не е задължително тази позиция да е взета от някой автор на литературни анализи,а трябва просто да е добре доказана.
Не на всеки обаче му се отдава оформянето на доказана позиция, писмен текст и анализиране, затова това, което сработи за мен - самоподготовката , може и да не сработи при някой друг.
На редовния ( бате Димчо) имах над 4.50.Произведенията на поета прочетох набързо и се опитах да осмисля странните му възгледи за живота.Според мен изкарах висока оценка, защото имах последователни разсъждения и добре доказани аргументи и разсъждения по тях.Всъщност точно това искат и проверяващите - познаване на творбите, автора, периода и аргументирана позиция по темата.Не е задължително тази позиция да е взета от някой автор на литературни анализи,а трябва просто да е добре доказана.
Не на всеки обаче му се отдава оформянето на доказана позиция, писмен текст и анализиране, затова това, което сработи за мен - самоподготовката , може и да не сработи при някой друг.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
-
vanesenceto
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Аз ходих на курсовете в СУ и по история и по литература .... иии съм доста доволна
Според мен са мн добри,защото тези които ти преподават после ти проверяват темата. Преподават ти темите такива, каквито са техните изисквания. И изобщо можеш да си сигурен ,че ако си учиш ще успееш
. А това е мн важно,защото познавам хора ,които се скъсаха от учене,НО на лошо предадени теми ииии естествено - слаби оценки ( и хвърлени на вятъра пари).
Според мен са мн добри,защото тези които ти преподават после ти проверяват темата. Преподават ти темите такива, каквито са техните изисквания. И изобщо можеш да си сигурен ,че ако си учиш ще успееш
- Green-Space^^
- В началото бе словото
- Специалност: Социология
- Курс: втори
Аз лично не държах изпита по БЕЛ тази година и от личен опит не мога да ти кажа, но... знам няколко неща:
- Ако л-рата ти върви наистина, можеш да пишеш, справяш се добре в училище - сама можеш да се подготвиш.. Купи си книжки с критически анализи, чети инфо за авторите и епохите, характерни неща за периода, след това интерпретациите на самите произведения.. Научи се да съпоставяш отделни автори, дори от различни периоди... И, ако си постоянна и се готвиш съвестно, няма да имаш проблем с изпита, сигурна съм..Дори без уроци... Една приятелка почти сама се готвеше и на изпита си изкара 5.13, което мисля, че не е никак лоша оценка при това положение...
- За Родина - Може да са добри, нямам идея. Една приятелка ходеше там на л-ра, но не беше особено доволна, но пък зависи много и какъв учител ще ти се падне.
- Аз съм ходила известно време /не много/ в Образователни технологии и те наистина са добри. По л-ра мога да кажа от личен опит, а от историята останалите в курса, които ходиха, бяха много доволни.
Помисли си хубаво дали имаш нужда от уроци и реши.. Успех!
- Ако л-рата ти върви наистина, можеш да пишеш, справяш се добре в училище - сама можеш да се подготвиш.. Купи си книжки с критически анализи, чети инфо за авторите и епохите, характерни неща за периода, след това интерпретациите на самите произведения.. Научи се да съпоставяш отделни автори, дори от различни периоди... И, ако си постоянна и се готвиш съвестно, няма да имаш проблем с изпита, сигурна съм..Дори без уроци... Една приятелка почти сама се готвеше и на изпита си изкара 5.13, което мисля, че не е никак лоша оценка при това положение...
- За Родина - Може да са добри, нямам идея. Една приятелка ходеше там на л-ра, но не беше особено доволна, но пък зависи много и какъв учител ще ти се падне.
- Аз съм ходила известно време /не много/ в Образователни технологии и те наистина са добри. По л-ра мога да кажа от личен опит, а от историята останалите в курса, които ходиха, бяха много доволни.
Помисли си хубаво дали имаш нужда от уроци и реши.. Успех!
Embrace this moment.. Remember.. We are eternal..
All this pain is an illusion...
All this pain is an illusion...
- Nattevandrer
- Да живей словото
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Английски език: http://www.afeasbg.com
"Actually, in my opinion, a man didn`t have to be insane to be sensitive. There were people who could be wounded by trifles and whom a single hard word could kill."
-
stelchetyy
- В началото бе словото
- Специалност: Стопанско управление с английски език
Аз ходих на уроци по математика и по английски език към СУ. Останах много доволна.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
За тези от Варна бих препоръчал да отидат тук: http://www.urok-varna.hit.bg Цената на уроците е по 40 лв. за
час и половина, но подготовката си струва. Учителят работи с деца-таланти и е подготвял много студенти за СУ (Право, за Историческия факултет), за Академията на МВР в Симеоново. Лично съм се убедил в качеството на подготовката.
За София: може би курсовете към СУ са най-добрия вариант, или перподавател от университете е най-добрия вариант.
За тези от другите градове: или изпитани учители, или теми.
ЗА ВСИЧКИ: ТРЯБВА ЯКО УЧЕНЕ! Ниой няма да ви налее информацията в главите! Упех!
час и половина, но подготовката си струва. Учителят работи с деца-таланти и е подготвял много студенти за СУ (Право, за Историческия факултет), за Академията на МВР в Симеоново. Лично съм се убедил в качеството на подготовката.
За София: може би курсовете към СУ са най-добрия вариант, или перподавател от университете е най-добрия вариант.
За тези от другите градове: или изпитани учители, или теми.
ЗА ВСИЧКИ: ТРЯБВА ЯКО УЧЕНЕ! Ниой няма да ви налее информацията в главите! Упех!
- kori
- Постоянно присъствие
- Специалност: журналистика
- Обратна връзка:
от "самоподготовка" имам 5,23 на изпита по английски за су миналата година, както и 5.95 на матура по същото. имам си също и 4.75 на писмения и 6 на устния изпит по журналистика за су от тази година. предлагам частни псевдо-уроци на заинтересованите страни и лица.
Хм, като се замисля със самоподготовка по История изкарах 5.50 на предварителния и над 5.50 на редовния...Ще взема и аз да давам уроци...Може пък и да изкарам някой и друг лев.

I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- DanaO
- От дъжд на вятър
- Специалност: френска филология
- Обратна връзка:
В автобуса...пътуваща за изпит по френски 
"Всички сте жаби и аз просто не мога да проговоря езика ви сам!"
- Linna
- От дъжд на вятър
- Специалност: География
В къщи

Геолого - географски факултет.
Спeциалност - География
Форма на обучение - Задочно
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Спeциалност - География
Форма на обучение - Задочно
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо и теб те питат;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
Здравейте, аз също се готвех в Образователни технологии, но за разлика от BLUSH, аз останах много доволна от старанията и метода на работа на Мери Стоянова. Тя не просто ни научи на литература, но и ни направи по-грамотни и ни промени мирогледа. Аз ходех не по задължение на курсовете при Мери, а защото наистина ми харесваше.
BLUSH, без да се обиждаш, при теб явно проблемът е бил, че не си се отнесла сериозно с курсовете и кандидатстването и не си разбрала, че именно благодарение на дискутирането на текста и маркирането му, оставят трайните спомени на човек, който за първи път се сблъсква с него. Този метод на макетиране до ден днешен ми е полезен и в образованието, и в работата ми.
Вижте, много важно с каква нагласа ще ходите на подобен тип курсове и дали наистина знаете с какво сте се заели, защото накрая ВИНАГИ другият ни е виновен, без да търсим причината в нас.
За тези, които наистина са решили да кандидатстват с литература, отново препоръчвам Мери.
Успех!
BLUSH, без да се обиждаш, при теб явно проблемът е бил, че не си се отнесла сериозно с курсовете и кандидатстването и не си разбрала, че именно благодарение на дискутирането на текста и маркирането му, оставят трайните спомени на човек, който за първи път се сблъсква с него. Този метод на макетиране до ден днешен ми е полезен и в образованието, и в работата ми.
Вижте, много важно с каква нагласа ще ходите на подобен тип курсове и дали наистина знаете с какво сте се заели, защото накрая ВИНАГИ другият ни е виновен, без да търсим причината в нас.
За тези, които наистина са решили да кандидатстват с литература, отново препоръчвам Мери.
Успех!