Страшна дилема - помощ?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Страшна дилема - помощ?

Мнение от cerbera »

Здравейте, може би за пореден път ще ви се наложи да прочетете излиянията на един объркан кандидат-студент, но нека все пак си споделя мъката, пък който може да се изкаже по въпроса и да даде съвет да го направи, за което ще му бъда безкрайно благодарен.
Проблемът ми е, че не съм съвсем наясно къде искам да кандидатствам, и с какво бих искал да се занимавам професионално в бъдещето. Да сега съм единайсти клас, и догодина е твърде вероятно да се променят корено нещата, но все пак обичам всичко да ми е кристално ясно. Обичам да съм подготвен, а не ми допадат изненадите, и най-вече неприятните. И мисля че въпросът наистина е сериозен, защото до известна степен това което умиш като студент ти предоупределя професионалният ти път по-нататък. И все пак имам предпочитания за някои специалности. Уча в професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия. Много бих искал да стана архитект, да уча в УАСГ, защото обичам изобразителното изкуство и тази професия изисква да имаш въображение, и усет в рисуването. Не искам да ставам худажник и прочие, и след време да вися по подлезите по градовете и да продавам своите картини, които никой няма да оцени. Искам да бъда архитект, защото е престижна професия, доходоносна е. Но има едно но... Там предимно влизат хора от математическите гимназии, а аз не съм гений, и не мога да се меря с тях. Във ВСУ пък приемат само 25 човека архитектура, което пък е прекалено малко като бройка, и изобщо не се знае дали ще имам шанс да се класирам. И все пак в момента се подготвям за там, но имам предусещането, че каквото желание да имам, каквато и амбиция, колкото и пари да давам, колкото и задачи да решавам просто няма смисъл... Но ще се мъча, нали затова живеем. :)
И все пак като резервен вариант, смятам да кандидатствам и другаде. И това другаде всъщност е СУ - право или журналистика. Историята ми допада, литературата също. Но ако започна да се готвя и за тях, както и за математиката и рисуването, не е ли твърде вероятно да остана на сухо и никъде да не ме приемат?
Искам да се занимавам с изобразително изкуство, и това именно не ми допада в правото и журналистиката, но...
Незнам, изобщо съм толкова объркан, че стигнах до тук - да поискам съвет от вас, които може би са имали ако не същия, то поне сходен проблем, но са го разрешили...
Благодаря предварително на отзовалите се. :king:
Изображение
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Страшна дилема - помощ?

Мнение от svetlio.varna »

cerbera написа:Историята ми допада, литературата също. Но ако започна да се готвя и за тях, както и за математиката и рисуването, не е ли твърде вероятно да остана на сухо и никъде да не ме приемат?
Правилно разсъждаваш, даже е много вероятно, ситото е много голямо за СУ, въпреки че ако си скъсаш задника от учене може и да успееш, но не си струва. По-добре реши какво искаш и се насочи само натам.
cerbera написа:Искам да се занимавам с изобразително изкуство, и това именно не ми допада в правото и журналистиката, но...
Аз съм с Право и ти казвам, че ако искаш да си рисуваш по време на лекции, няма да имаш проблем :geek:
Facebook
Изображение
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

cerbera, журналистика не се влиза с история и литература, а с писмен и устен изпит по журналистика.
Все пак избери това, което най-много ти харесва, пък ако не стане, тогава пак ще му мислиш :D
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

svetlio.varna написа:
cerbera написа: Правилно разсъждаваш, даже е много вероятно, ситото е много голямо за СУ, въпреки че ако си скъсаш задника от учене може и да успееш, но не си струва. По-добре реши какво искаш и се насочи само натам.
Аз съм с Право и ти казвам, че ако искаш да си рисуваш по време на лекции, няма да имаш проблем :geek:
Правото толкова не ме влече, колкото журналистиката, имайки впредвид специалностите за СУ. Журналистиката ми е по-интересна - това да си радиоводещ, телевизионен водещ (новинар), изобщо имаш огромно поле за изява. А рисуването няма да прилагам на лекции и прочие, освен да си правя карикатури на преподавателите, когато ми доскучее. Искам професията, която изпълнявам след време да бъде свързана по някакъв начин с изобразителното изкуство.
Etiainen написа:cerbera, журналистика не се влиза с история и литература, а с писмен и устен изпит по журналистика.
Все пак избери това, което най-много ти харесва, пък ако не стане, тогава пак ще му мислиш :D
Аз преглеждам форума от много време насам. :) Но чак сега се престраших да си споделя мъката.
Знам, че литературата е отпаднала като изпитен вариант, и знам че има два изпита по журналистиката. Но все пак в писмения изпит не е ли заложено именно на българският език и литературата? Не съм много наясно какво представляват двата изпита, какви са им критериите за оценяване, как да се подготвя и прочие, но имам някаква бегла представа. Знам, че писмения уж се води за есе по актуален въпрос - което не ми звучи сложно като ЛИС върху творчеството на някой писател примерно...
Иначе най-много ми харесва архитектурата, след което журналистиката, и накрая правото... Но опасенията са ми, че ще се готвя в различни посоки, и накрая от кръстопътя няма да има по кой път да поема, а за още една година кандидат-студентски мъки не си струва просто...
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Напълно прав си да се притесняваш, че едно евентуално размножаване в толкова много посоки ще ти изиграе лоша шега. Защото ще се случи точно така. КСК е тежка работа. Колкото и да говорят, че е песен в сравнение със следването след това - не е така. КСК е едно от най-тежките неща, през които ще минеш в образованието си. Ако започнеш да се готвиш по толкова много предмети и в толкова много насоки, провалът ти е в кърпа вързан.

Второто, което мога да ти кажа - следвай желанията си. Ако искаш архитектура, бори се за архитектура. През каквито и трудности да ти се наложи да преминеш, за да учиш това, накрая ще си изключително доволен. Да не споменавам това, че да учиш нещо, което ти е приятно и интересно, е просто песен, независимо колко е трудно.

Сега, в журналистиката може и да си веят байряка, но ти споменаваш и право. Интересът към историята и литературата не ти гарантират, че ще ти допадне правната материя. Това поначало е тежка специалност, която изисква определен афинитет към нея - иначе ще ти е още по-тежка, досадно скучна и ще се чудиш къде си попаднал.

Затова прецени добре какво най-много искаш. Дори и да е само едно нещо, дори и да е единствено архитектура. И се бори за него. Имам приятелка, която се измъчи 2 поредни години да кандидатства в МУ, но когато накрая успя, щастието й трудно можеше да бъде описано. Преследвай това, което искаш, и ще си струва.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от morfei »

Защо вместо да учиш по БЕЛ и История този огромен материал(и то за резервен вариант) не отделиш времето си за повече решаване на задачи? Повярвай ми, решаването на задачи е много по-лесно от ученето на теми. По-добре един вариант, но добре подплътен със знания и желание. :wink:
Компютърни науки 1 курс
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

MidwinterSun написа:Преследвай това, което искаш, и ще си струва.
Проблемът е, че и аз не знам какво съвсем искам. Благодаря за съветите. И наистина правото не ми е толкова интересно. Но журналистиката - грандоман съм, и си представям някой ден да съм на мястото на Ники Къначев/Гала/Юксел Кадриев/Милен Цветков и т.н. :) :) :) Архитектурата ми е най-на сърцето. За нея съм започнам да се готвя, но все пак трябва да имам и друга възможност, ако евентуално не ме приемат. И си мисля, че журналистиката е удачен вариант, но не съм напълно сигурен...
morfei написа:Защо вместо да учиш по БЕЛ и История този огромен материал(и то за резервен вариант) не отделиш времето си за повече решаване на задачи? Повярвай ми, решаването на задачи е много по-лесно от ученето на теми. По-добре един вариант, но добре подплътен със знания и желание. :wink:
Е, зависи от човека. На мен математиката никога не ми е била лесна - вярно е, че уча, че имам много високи оценки, но става с мъка, не ми идва отвътре както се казва. И все пак ще се борим, няма начин. :lol:
Изображение
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

cerbera написа:Но журналистиката - грандоман съм, и си представям някой ден да съм на мястото на Ники Къначев/Гала/Юксел Кадриев/Милен Цветков и т.н. ...
Човече, Гала?!
la douleur exquise
Аватар
kandidat_studentt
Пишете, о, братя
Специалност: Логопедия
Курс: четвърти

Мнение от kandidat_studentt »

Аз смятам,че трябва да се насочиш към това,което най-много желаеш!След като обичаш да рисуваш и искаш в УАСГ,явно това ти е на сърце..Така че стягай се и дай всичко от себе си! Ще успееш, когато искаш нещо наистина силно..,то се сбъдва :flower:
"Най-голямото щастие в живота е увереността,че някой те обича.Заради това,че си такъв, какъвто си или въпреки това,че си точно такъв!"
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

cerbera написа: Но журналистиката - грандоман съм, и си представям някой ден да съм на мястото на Ники Къначев/Гала/Юксел Кадриев/Милен Цветков и т.н. :) :)
Ама какви примери за журналисти си дал. :lol: Не нужно да учиш нещо специално, за да станеш като Ники Кънчев :) :lol:

Иначе мога да ти кажа, че литература и история в СУ са трудни изпити! Не си мисли, че хей така ще научиш нещата и видиш ли, ако не те приемат архитектура, ще влезеш право в СУ. :lol:
Помисли добре, засега имаш време, ако мислиш, че нямаш шанс да се справиш с изпита по математика, няма защо да се мъчиш. Не знам какви са ти уменията по математика, но ако не са добри, просто няма смисъл да си губиш времето с обречено кандидатстване. Кофти ще е да имаш напразни илюзии, след това ще бъдеш страшно разочарован. Може да звучи малко грубо, че ти казвам да не следваш мечтата си, но едно е да искаш, а друго е да можеш. Просто добре трябва да премислиш дали имаш шанс да се справиш с математиката, или не.
The Darkness Within
От дъжд на вятър
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от The Darkness Within »

Мой много близък приятел го приеха архитектура тази година, така че имам някакви наблюдения и мога да кажа, че баловете падат, увеличиха приема, а и задачите като че ли напоследък стават по-лесни от тези от предишни години. Имаш шансове, но трябва да се бориш, щом с това ти се занимава!
Освен това съм чувала, че има специални квоти за професионалните гимназии по архитектура, т.е. има отделно класиране, където и баловете са малко по-ниски (но за това трябва да провериш допълнително)
Успех!
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

Забрави за правото ако не ти допада многото говорене, желязната логика, аргументациите, мисленето на ръба между творческото и природо-научното.Правото не е за всеки и ще ти бъде нямаш си представа колко трудно ако го запишеш ей - така прости, щото е престижно и се оправяш по история или литература.Приемните изпити са едно, а самото право е друго.Замисли се дали го искаш наистина и ако решиш - заповядай като колега. :wink:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

fak написа:
cerbera написа:Но журналистиката - грандоман съм, и си представям някой ден да съм на мястото на Ники Къначев/Гала/Юксел Кадриев/Милен Цветков и т.н. ...
Човече, Гала?!
Еми Гала май е учила журналистика и има дълъг медиен живот - дадох я като успешен модел. Същото важи и за останалите. Затова ги споменах...
kandidat_studentt написа:Аз смятам,че трябва да се насочиш към това,което най-много желаеш!След като обичаш да рисуваш и искаш в УАСГ,явно това ти е на сърце..Така че стягай се и дай всичко от себе си! Ще успееш, когато искаш нещо наистина силно..,то се сбъдва :flower:
Наистина искам най-много да уча архитектура, така че за там ще се подготвя най-добре.
Помисли добре, засега имаш време, ако мислиш, че нямаш шанс да се справиш с изпита по математика, няма защо да се мъчиш. Не знам какви са ти уменията по математика, но ако не са добри, просто няма смисъл да си губиш времето с обречено кандидатстване. Кофти ще е да имаш напразни илюзии, след това ще бъдеш страшно разочарован. Може да звучи малко грубо, че ти казвам да не следваш мечтата си, но едно е да искаш, а друго е да можеш. Просто добре трябва да премислиш дали имаш шанс да се справиш с математиката, или не.
Не звучи грубо - звучи точно така както си е в действителност. Истината е такава... Но аз не се отказвам лесно, така че каквото и да ми коства, стига да си повярвам, ще успея...
The Darkness Within написа:Мой много близък приятел го приеха архитектура тази година, така че имам някакви наблюдения и мога да кажа, че баловете падат, увеличиха приема, а и задачите като че ли напоследък стават по-лесни от тези от предишни години. Имаш шансове, но трябва да се бориш, щом с това ти се занимава!
Освен това съм чувала, че има специални квоти за професионалните гимназии по архитектура, т.е. има отделно класиране, където и баловете са малко по-ниски (но за това трябва да провериш допълнително)
Успех!
Да, вярно е, че баловете падат. Вярно е, че самите изпити стават по-лесни. Но това е вярно както за мен, така и за другите които кандидатстват със мен. Което горе-долу си е едно и също. Отделно, че кандидатстват успоредно с нас и хора, които предни години не са могли да влязат, и са получили по-добра подготовка по математика и рисуване. Най-малкото вече са наизустили постановките, видовите задачи, отработили са се, нито се притесняват, нито нищо... Отдеулно, че някои влизат и по другия начин, и така кандидатстващите стават повече от очакваното, а местата по-малко. И все пак подозирам, че приятелят може би е от математическа гимназия (тъй като те се справят без проблем с изпитите). А колкото до професионалните гимназии, до този момент което ми е известно е, че получават 30% преференции, но само за инжинерните специалности. Но това не се отнася за архитектурата, както и за урбанистиката... Ще се борим, няма къде да ходим. Вече няма да мрънкам по форумите, а ще решавам задачки... :shock: :)
Batbayan написа:Забрави за правото ако не ти допада многото говорене, желязната логика, аргументациите, мисленето на ръба между творческото и природо-научното.Правото не е за всеки и ще ти бъде нямаш си представа колко трудно ако го запишеш ей - така прости, щото е престижно и се оправяш по история или литература.Приемните изпити са едно, а самото право е друго.Замисли се дали го искаш наистина и ако решиш - заповядай като колега. :wink:
Аз не се виждам като юрист, но хората около мене ме виждат като такъв. Но надали ще се съобразя със тях... :) Именно това говорене, боравенето с аргументи, да докажеш че си прав ми харесва. Но незнам, мисля че ще бъда прекалено корумпиран адвокат. :)
Изображение
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

В какви филми се вкарвате бе.....

Гала?Какъв журналист ми е Гала или Ники Пънчев? Лол ?

Адвокат?Кой ти каза, че като завършиш право ще станеш адвокат?Адвокат е професия, която малко от хората, завършили право практикуват. :shock: И каква желязна логика, аргументация и такива неща - стига с тия филми, спрете Адвокатите от Бостън.Болшинството от адвокати извършат дейност свързана с документация и тривиални правни дейности - прехвърляне на имоти, жалби и т.н.

Стига с това идиотско соц мислене.Като завърша специалността "Х" ще работя професията "Х".Това да не ви е медицина.

Сега 12ти клас ли си ?
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

happyswift написа:В какви филми се вкарвате бе.....
Сега 12ти клас ли си ?
Не, 11-ти.
А иначе, доколкото ми е известно Ники Кънчев е учил журналистика, и то в Москва, и то с отличие... Има дълга кариера на журналист, така че не е хубаво да се омаловажава труда на който и да било, още повече като човек не е съвсем наясно с длъжностите, които някой, някога, някъде, някак си е изпълнявал...
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”