Хапчета за памет?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Re: Хапчета за памет?

Мнение от radja »

61. НООТРОПНИ СРЕДСТВА - вещества, които подобряват паметта, асоциативните възможности и способността за обучение; тяхното действие е меко и, за разлика от стимулантите, то се проявява само при продължително приемане; типичен пример за ноотропно средство е пирацетам
ох на батко.
НООТРОПИЛ табл. 0.800 мг. * 30
Предписва се от лекуващия лекар.
Цена: 17.12 лв.

такам. следващата сесия ще я минем 100%.
Аватар
vasileva_n
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от vasileva_n »

Ммм странно, не бих нарекла нито едно хапче за памет :idea: Пиех преди месец гинко билоба, то е за оросяване на крайниците и мозъка,концентрираш се по -добре. от което следва,че запаметяваш по-добре информацията,но не ставаш някакъв свръх умен човек :mrgreen: поне от мен не стана де :alien:
"За да направиш прерия е нужно - пчела и детелина и една мечта голяма. Ако мечтата е достатъчно голяма, може и без пчела и детелина."
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

Казвайте бързо нещо, че скоро имам изпит ;-]
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Специалност: Японистика
Курс: завършил

Мнение от aozora »

С риск да прозвучи банално - по-добро средство от наспиване аз не познавам.
А гинко билоба, ехинацея и женшен (май) са от онези неща, които имат ефект само се акумулират в организма. Нямам ясен спомен по въпроса... :(
晴耕雨読
lora_av
В началото бе словото

Мозъчни стимуланти

Мнение от lora_av »

Здравейте :)

Аз съм от Варна и съм 12 кл в Първа ЕГ. Скоро ще имам изпит по немски и тези от вас, които са учили в езикова в специален клас по немски, знаят че трябва да се подготви презентация за устния изпит.
Моята тема са мозъчните стимуланти и тяхната употреба най-вече сред студентите, които прибягват до тези медикаменти поради големия стрес и високите изисквания по време на следването.
В тази връзка исках да попитам дали това е толкова модерно в момента и сред студентите в България. И ако някой от вас е пил такива хапчета, ако може само да сподели как се е чувставал :)
Благодаря предварително :)
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Re: Мозъчни стимуланти

Мнение от Prudence »

Аз за сефте чувам. А иначе - да, има студенти дето се друсат. Я амфетки, я нещо друго. Затова мразя да ходя на дискотека. Предпочитам да видя приятно почерпен (пийнал) младеж, отколкото някой "напудрено" лекенце.
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

аз пия кафе :roll:
la douleur exquise
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

Е, и аз пия кафе, но това не се брои ;)
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

че що?
la douleur exquise
Аватар
Prudence
Легендарен флуудър

Мнение от Prudence »

Мисля, че девойчето имаше предвид някакви забранени субстанции или такива, предписващи се от лекар.
Кафето си е екстра, стига да не се прекалява.
Аватар
Cliff Burton
Паисий
Специалност: География и Биология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Cliff Burton »

Защото това е един вид "битов наркотик". Почти всеки пие кафе дали по едно две или повече на ден. Иначе и аз не приемам никакви мозъчни стимуланти. Това, което ме наъдхва и стимулира е музиката. 8) :wink:
When you walk through a storm,
hold your head up high!
Walk on through the wind!
Walk on through the rain!
Though your dreams be tossed and blown…
Walk on, walk on with hope in your heart … and You'll Never Walk Alone!!
You'll never walk alone!
Аватар
KeineSonne
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от KeineSonne »

Което ми напомня как - чула от някого, някъде за ефедрин и свободната му употреба - веднъж влязох в една аптека и свежо попитах навъсената аптекарка "Добър ден, имате ли ефедрин? :girl_dance: ", а тя ме погледна над очилата възмутено и процеди: "Не! Спряха го... заради наркоманите!!" Как се смутих... :lol:
Изображение Изображение
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Аз приемам кокаина като мозъчен стимулант ;р

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Успех с презентацията! :)
Mозъчните стимуланти са силно препоръчителни, но не под формата на лекарства. Mоже да изброиш следните алтернативи - далеч по-полезно е да се ядат плодове и зеленчуци, мед, сурови ядки /особено орехи/, риба. Да се правят почивки от петнайсет минути на всеки час учене; да няма повече от три блока по три часа учене на ден. Да се проветрява редовно стаята, в която се учи, особено ако в нея има включени електроуреди. По възможност понякога да се излиза на чист въздух в планината. Докато всичко това по естествен път помага на концентрацията и запаметяването, съм много против приемането на медикаменти, между другото и на енергийни напитки.
Аватар
WaveMastaa
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от WaveMastaa »

lora_av написа:Здравейте :)

Аз съм от Варна и съм 12 кл в Първа ЕГ. Скоро ще имам изпит по немски и тези от вас, които са учили в езикова в специален клас по немски, знаят че трябва да се подготви презентация за устния изпит.
Моята тема са мозъчните стимуланти и тяхната употреба най-вече сред студентите, които прибягват до тези медикаменти поради големия стрес и високите изисквания по време на следването.
В тази връзка исках да попитам дали това е толкова модерно в момента и сред студентите в България. И ако някой от вас е пил такива хапчета, ако може само да сподели как се е чувставал :)
Благодаря предварително :)
Гледам и не вЕрвам на ушите си! Лорче, ти си сериозно ли.... мозъчни стимуланти.......
Ахахахахахахахаха, к'во ви е станало бе хора?!?! Т'ва че имате изпит и ви тресе нормалната предизпитна треска не означава, че трябва да се наблъскате с някаква химия. СтЕгнете се малко!

А сега да се пробвам малко да отговоря на въпрса ти.

Мозъчни стимуланти - не съм чувал да са модерни, а и не вярвам да работят на принципа "Мозъчен стимулант - едно хапче - 5 изпита с отличен!". По-скоро /лично мнение/ са полезни на стари хора, които са започнали да забравят дали са изключили ютията преди да излезнат от дома си, без да имат ютия.
За млади хора на нашата възраст мозъчни стимуланти са някои известни и не толкова мнемотехники. Пробвал съм ги по един или друг повод - дават резултат и с повечко упражнения наистина могат да се правят чудеса.
За въпроса с изпита ти по немски език - завърших немска гимназия в София и знам какво представлява и изпитът и учебният процес преди него. Знам и че изпитът за DSD (предполагам за това говорим) е някъде към средата или в началото на декември. Моето мнение е, че ако не си си учила съвестно миналата година ще ти е много трудно да го вземеш, още по-малко да успееш да се подготвиш за него в рамките на оставащия месец. Но ако през миналата и по-миналата година си си учила нормално и съвестно - изпитът се взима без никакви мозъчни стимуланти - казвам го от личен опит.
А за това колко е стресиращо следването - всеки сам си го прави стресиращо. Въпросът е субективен и вместо с мозъчни стимуланти, със самодициплина и малко повечко усилия се решават доста проблеми. Пък и ако сега нещата от живота ни се струват стресиращи..... к'во остава за след пет, десет....петнайсет години. Тогава на какви стимуланти ще сме?!?!?!

Залягаш си над учебниците, 'сяка сряда секс с гадженцето, 'секи петък биричка с компания и проблеми няма да имаш с никакви мозъчни стимуланти, стресиращи изпити, DSD и тем подобни ;)

П.П. Не се сдухвай за презентацията. Излизаш и говориш всичко така, че да не изглжда назубрено до последното мастилено петънце. Говори уверено, гладко, гледай изпитващата комисия, нека има Blickkontakt, ама си попоглеждай от време на време и презентацийката. Ако направиш някоя грешка не се спичай, ами давай нататък. И запомни, че изпитващите от комисията не са мръсни гадни копелета, чиято единствена цел е да скъсат точно теб на изпита. И те искат да се справиш и ти го искаш, така че влез на изпита така, сякаш влизаш сред приятели, а не сред врагове ;) А ако се заформи свободен диалог и приятелски разговор /при мен на изпита стана нещо такова/ значи всичко е на 6.

П.П.2 Слушай кака си solveig - тя е готин пич и опредлено дава много хубави съвети :)
Теория на дипломацията от Ал Капоне:
"С усмивка можеш да стигнеш далеч.
Но много по-далеч можеш да стигнеш с усмивка и пистолет!"

Honda JuniorZ Team

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”