Какво образование получавам ако завърша МО?

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Аватар
martina_teodorova
Пишете, о, братя

Какво образование получавам ако завърша МО?

Мнение от martina_teodorova »

Искам да попитам ако живот и здраве ме приемат МО в университета какво ще бъде висшето ми образование? Юридическо ли? И ще мога ли да да работя професии с въпросното образование,като адвокат,прокурор,нотариус и т.н. ? Моля за отговор
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Какво образование получавам ако завърша МО?

Мнение от MidwinterSun »

Не. За юрист си трябва юридическо образование - с други думи, право. С МО ставаш дипломат и можеш да работиш във ведомства, занимаващи се с външна политика.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

martina_teodorova написа:Искам да попитам ако живот и здраве ме приемат МО в университета какво ще бъде висшето ми образование? Юридическо ли? И ще мога ли да да работя професии с въпросното образование,като адвокат,прокурор,нотариус и т.н. ? Моля за отговор
Ако искаш да работиш тези неща ти трябва право.Не се плаши от изпита по литература и смело идвай в правото.МО е за хора, които иска да се занимават или с дипломация или да работят в сферата на международните отношения и не им се учи само право.Ако завършиш право пак можеш да заемаш всички длъжности , които са подходящи за МО, но обратното не е възможно.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
martina_teodorova
Пишете, о, братя

Вече се чувствам изключително объркана!!! От малка мечтата ми е била да бъда адвокат някой ден или нотариус в най-смелите ми мечти. Зная,че правото важи само за България и в чужбина няма как да го практикувам,а за мен това е важно :( Вече се записах на курсове в обр.технологии по история и испански език (който зная на едно добро ниво) ИСторията не ми е най-силния предмет,въпреки,че винаги съм имала 6 по него,испанският ми е силен. Литературата ми се отдава също,но проблемът е,че не съм сигурна,дали ще успея да науча темите и по двата предмета. Харесвам МО,но правото ми е слабост и ми се струва супер тъпо МО да е в ЮФ. Чудя се вече какво да кандидаствам и кои специалности да запиша. Посъветвайте ме. Много съм отчаяна
bloody mary
Пишете, о, братя

Мнение от bloody mary »

Ако искаш да учиш право, мога да ти кажа какво направиха мои колеги - те си кандидатстваха МО, учиха си две години, имат си успех, което не е спуер трудно в повечето случаи, и след втората година държаха един изпит по литература и записаха право - можеш да го запишеш задочно като втора специалност и на изпита по БЕЛ ти трябва 3.

Винаги можеш да влезеш право и да запишеш МО като втора специалност, но е по-безполезно, поне според мен.
:P
Аз ще възседна вятъра и в мрака
ще долетя във кроткия ти сън …

Berserker написа:...абе ако болните мозъци бяха оръжие, нас от МО щяха да ни забранят с международна конвенция!!!!
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

martina_teodorova написа:Вече се чувствам изключително объркана!!! От малка мечтата ми е била да бъда адвокат някой ден или нотариус в най-смелите ми мечти. Зная,че правото важи само за България и в чужбина няма как да го практикувам,а за мен това е важно :( Вече се записах на курсове в обр.технологии по история и испански език (който зная на едно добро ниво) ИСторията не ми е най-силния предмет,въпреки,че винаги съм имала 6 по него,испанският ми е силен. Литературата ми се отдава също,но проблемът е,че не съм сигурна,дали ще успея да науча темите и по двата предмета. Харесвам МО,но правото ми е слабост и ми се струва супер тъпо МО да е в ЮФ. Чудя се вече какво да кандидаствам и кои специалности да запиша. Посъветвайте ме. Много съм отчаяна
Много си отчаяна или не знаеш какво искаш.Ето аз 2 години поред кандидатствах и то само за право и влезнах.То е др. въпросът, че и миналата година щях да влезна, ако не изпуснах единия изпит, ма това е др. въпрос.Същността на това което искам да ти кажа е, че ако искаш право - то ти няма да гледаш към др. специалности, които няма да те направят юрист.А относно практикуването на право извън България - в ЕС доколкото знам е напълно възможно, да не говорим, че държавите ще се сближават политически и правно, още повече ако бъде приет Лисабонския договор, и тогава съвсем пък няма да има проблем за практикуване.А относно въобще за международно право - има определени специализации в програмата на специалност право, които са ориентиране към изграждането на юристи с международна насоченост и мисля, че това трябва да отговаря на въпросът ти дали може човек да се занимава с международно право.Имай предвид, че международното право е едно от основните в света и има нужда от специалисти в областта, като такива не могат да бъдат завършилите МО, защото те се насочват към малко по-различен ресор.Не , че не са близки, но някак си не става да адвокатстват пред международен съд или да заемат длъжност в такъв или да работят в правния отдел на някоя международна корпорация и т.н. схавана логиката, надявам се.Насочеността на МО е да са дипломати, да работят като специалисти по международните отношения във фирми, да работят в неправителствени организации, но ако работата е със строго юридическа насоченост те не могат да я вършат.Те се занимават с общи правни въпроси без да задълбават.От друга страна юристите с международна насоченост могат да изпълняват същите функции, но понеже имат по-малко познания към история на международните отношения, дипломация и т.н. повече ги вземат за тясноправна работа.Въпреки всичко за разлика от международниците те има ценза да вършат всякаква работа, а хората от МО са силно ограничени в юридическата сфера.

Така че замисли се какво точно ти се прави и реши какво ще кандидатстваш.За МО си заслужава ако наистина те влече точно това, а за правото въобще не се и захващай ако не ти е супер силно желание , защото ще пищиш от ужас и безумие покрай томовете сложнонаписана литература, която ще трябва да знаеш, разбираш и рецитираш едва ли не.Правото не е за всеки, а само за тези, които наистина ги влече.Останалите или се мъчат или както един приятел - не си вземат някои изпити и се отказват от следването.

Помисли добре кое от двете искаш повече и действай.Имай предвид, че прехвърлянето не е много лесно и е добре да влезнеш точно това, което желаеш.
Ако то е право - започвай да се готвиш по литература + история докато не е късно и заповядай др. година сред първокурсниците.Ако е МО - продължавай подготовката, която си започнала.

Каквото и да решиш - пожелавам ти успех. :wink:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
martina_teodorova
Пишете, о, братя

При положение,че оценките от дипломата ми по БЕЛ и История за 6.00,то колко трябва да изкарам на изпитите по съответните предмети,за да ми стигне бала да уча право? А за МО? Могат ли да се учат две висши едновременно в СУ?
L'Inspecteur
Форумно зомби

Мнение от L'Inspecteur »

Глупости!
Аз уча МО в момента и съм прокурор-стажант! Утре ще ме дават във връзка с делото срещу Маргините, но предварително ви казвам, че обвинението ще падне!(е все пак аз подготвих обвинителния акт) :mrgreen:
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

L'Inspecteur написа:Глупости!
Аз уча МО в момента и съм прокурор-стажант! Утре ще ме дават във връзка с делото срещу Маргините, но предварително ви казвам, че обвинението ще падне!(е все пак аз подготвих обвинителния акт) :mrgreen:
:shock: Ами не знам - щом казваш, че става...Но не трябваше ли магистър по право за такава работа - хвърли малко светлина върху нормативната уредба за юридическите длъжности и съответното образование...
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Batbayan написа:
martina_teodorova написа:Искам да попитам ако живот и здраве ме приемат МО в университета какво ще бъде висшето ми образование? Юридическо ли? И ще мога ли да да работя професии с въпросното образование,като адвокат,прокурор,нотариус и т.н. ? Моля за отговор
Ако искаш да работиш тези неща ти трябва право.Не се плаши от изпита по литература и смело идвай в правото.МО е за хора, които иска да се занимават или с дипломация или да работят в сферата на международните отношения и не им се учи само право.Ако завършиш право пак можеш да заемаш всички длъжности , които са подходящи за МО, но обратното не е възможно.
Това е Едно към Гьотере.Като завършиш Право ставаш адвокат толкова колкото като завършиш МО ставаш дипломат.

МО е специфична специалност.Реално, като завършиш не очаквай да получиш директно някаква "конретна" професия.Все пак, това си е бакалавърска степен.Специалността дава доста познания по Право, икономика, езици, политически науки и в зависимост от това, какво те влече, можеш да се специализираш.Както колежката каза, след втори курс можеш да запишеш Право като втора специалност ако те влече правната сфера.МО дава доста широк спектър от възможни магистърски степени, докато с Право няма много къде да мърдаш.Не прави идиотската грешка да си мислиш, че като завършиш МО стават "дипломат", "политик" или нещо от сорта.Бисмарк си го е казал "Политиката не е наука, а изкуство"В.Ако тази сфера те влече, предполагам, че познанията от тази специалност ще ти бъдат от полза.
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Е, някакви чак толкова тесни рамки няма нито за Право нито за МО.Но все пак , според мен, правото дава по-широк спектър за реализация, защото освен горе-долу всички длъжности , заемани от специалистите по МО, могат да се заемат и длъжности в сферата на съдебната власт и правоприлагането.Сега, може би и специалисти от Мо могат да се пласират там, но определено ще е нужно магистърска степен, а МО в СУ е бакалавър и изисква отделна магистратура.Всъщност тук въпросът не е кое е по-добре, а коя част повече те влече - повече правната или повече историко-PR-политико-дипломатично-правната ( разбирай МО).
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
martina_teodorova
Пишете, о, братя

Значи ако ме приемат МО на 2-та година мога да запиша право ,като 2-ро специалност. Значи така ще направя :) или пак не разбрах? Благодаря на всички за отговорите.Оценявам го
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Не, на третата година. След втори курс е равносилно на третата година. Плюс това при всички обстоятелства ще ти трябва висок успех, по всяка вероятност над 5.50.

Ако запишеш право, също можеш да запишеш като втора специалност МО. Само че тъй като правото е магистър, при него се записва втора специалност едва след 3-ата година, което ще рече 4-и курс. И пак ти трябва висок успех.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

MidwinterSun написа:Не, на третата година. След втори курс е равносилно на третата година. Плюс това при всички обстоятелства ще ти трябва висок успех, по всяка вероятност над 5.50.

Ако запишеш право, също можеш да запишеш като втора специалност МО. Само че тъй като правото е магистър, при него се записва втора специалност едва след 3-ата година, което ще рече 4-и курс. И пак ти трябва висок успех.
Е,Т.Колев каза, че може да запишем Право втора специалност без изпит по български,а ти и отличен успех...

То по правило, МО втора специалност може да запишат само Право, но имам две колежки, които са журналистика :lol: :mrgreen:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Условията, при които се е кандидатствало тази година за втора специалност право - задочно (защото ние май пропуснахме да споменем, че правото може да се запише само задочно), са положен изпит по литература и отличен успех от първите два курса.

МО като втора специалност могат да записват хора от всички факултети. И отново се иска отличен успех.

Ето, вижте тук: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/s ... pecialnost
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”