КСК- История 2010/ 2011

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
mareto
Драскач

КСК- История 2010/ 2011

Мнение от mareto »

Абе никой ли не учи теми още? :lol:
Моля новите кандидат зайци да налазват темата
поздрав http://www.vbox7.com/play:a1f86e50&al=1&vid=144883
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
lacuna_coil
Писаружяк

Re: КСК- История 2010/ 2011

Мнение от lacuna_coil »

Ние тая песен преди време я пускахме на класната ни, която ни беше по история. Взе, че й хареса. :lol:
А то не би ли трябвало да пуснат нов раздел "КСК 2010-2011" ? :D
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от morfei »

Хахах първия час по история тая година почна с урок за славяни и прабългари та някой се сети да подпее и тая песен. :lol: :mrgreen: Даскалката по история обаче вика, че шатрите са от по-късен период и са взаимствани от ориента. :joker:
Компютърни науки 1 курс
Аватар
Ralie
От дъжд на вятър
Специалност: Международни отношения

Мнение от Ralie »

Честито на тези, които тепърва започват да учат теми - предстои ви една... интересна година :Р Успех! :)
If you're willing to change the world
Let love be your energy
:D :D

http://www.facebook.com/Ralie
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Първо съжалявам, че използвам форума за такива цели.

Та, моя колежка ме помоли като по-стар потребител да пусна съобщение вместо нея, че си продава темите по истории. Вика, че е хвърлила много труд и иска да им вземе някакви пари. Съгласен съм с хората, които ще смятат, че продаването на теми тука е малко неуместно, ама пък ако някой прояви желание, нека да пише ЛС. Темите са пълен набор като конспектът за изпита не се е променил за тези 2 години. Все пак ако някой прояви интерес, ще ги сверя по конспекта. За цената можете да се договаряте с нея.

Айде, успех в кандидатстването.
Аватар
Eleny
В началото бе словото
Специалност: международни отношения

Мнение от Eleny »

Аз пък не разбирам защо съществуват курсовете/уроците по история за СУ, защо се продават теми и т.н., при условие, че в зелената книжка на СУ (някакво помагало се води) са развити всички теми. Учиш, пишеш на изпита- 6. :) Струва 15 лева.
"Красивото и нежно име с остър ръб- Мария" П.П.
jayjay
В началото бе словото

Мнение от jayjay »

Ти отварял/а ли си я тази книжка, щото и аз бях весела,доволна като си я купих и като почнах да чета започна и голямото псуване,но успех щом си с такава нагласа ще успееш!
Аватар
Eleny
В началото бе словото
Специалност: международни отношения

Мнение от Eleny »

Отворих я. Ама преди доста време. На изпита си по история писах по темата за просвета през възраждането- 1:1 с книжката (здори в по-съкратен вариант, то там има доста подробности). Имах 5.50- на предварителния. Затова си позволявам да разсъждавам така.
"Красивото и нежно име с остър ръб- Мария" П.П.
Аватар
webstil
От дъжд на вятър

Мнение от webstil »

Eleny написа:Отворих я. Ама преди доста време. На изпита си по история писах по темата за просвета през възраждането- 1:1 с книжката (здори в по-съкратен вариант, то там има доста подробности). Имах 5.50- на предварителния. Затова си позволявам да разсъждавам така.
Кой е тази книжка?
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Какво ще учите ? Лайф из лайф, 2 седмици учене като дойде време за изпита, палите свещички и чакате да се падне Иван Асен II или Крум
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Новата история в това помагало е написана доста накратко в сравнение със Средновековието и Възраждането. И ако се падне тема от третия раздел, не виждам как ще я докарате до 5.50. :shock:
Аватар
pacho_r
От дъжд на вятър

Мнение от pacho_r »

Аз не че много съм ги учил... никакъв зор не съм си давал :lol: и на уроци дори не съм ходил.
Но горе долу изкарах, все пак за това, което дадох...
На мен с планове ми беше много лесно!
За всяка тема си пишете планове,и по-подробни, и по-кратки, на отделни листчета или каквото и да е...
Последователността е много важна и така с плановете се учи по-лесно.
Аватар
Ac!d
В началото бе словото

Мнение от Ac!d »

pacho_r написа:На мен с планове ми беше много лесно!
За всяка тема си пишете планове,и по-подробни, и по-кратки, на отделни листчета или каквото и да е...
Последователността е много важна и така с плановете се учи по-лесно.
И аз бях така. Даже нямах купени теми, а си купих 3те учебника по история и директно по тях:)
Мозък не се продава наливен.
Аватар
GBog
Драскач

Мнение от GBog »

Браво на Chopin, че си предлага безплатно темите на новите кандидати в другата тема. :)

Сигурен съм, че сред кандидатите има хора, които няма да ходят на уроци и се чудят каква точно литература да използват, за да се подготвят по най-добрия начин. Тъй като ясно си спомням положението си преди вече 1 година (колко бързо се мина само), аз също от своя страна искам да споделя опит, като предложа на тазгодишните кандидати един списък от книги и учебни помагала, усвояването на които ще ги подготви по-добре (или поне наравно) според мен както ако използват и теми, раздавани на различните уроци, организирани от частни учители или авторитетни подготвителни школи. Предварително искам да уточня, че за да минете по пътя, който и аз извървях, трябва да сте заредени с доста голямо търпения и желание и ще трябва в хода на процеса на работа да се самоорганизирате напълно самостоятелно - нещо, което поне на мен ми се стори най-сложно от всичко. Никога не съм ходил на частни уроци по история, но това не ми попречи да изкарам отлична оценка на изпита. Тъй като аз не мога да уча чрез писане, а и по-принцип мразя да пиша по много, в подготовката ми за изпита не съм изписал повече от 2-3 теми. На изпита си отпуснах ръката и изписах един немалък обем за темата, по която писах (просветета). Естествено, ако сами си прецените, че не можете да запаметявате фактите толкова бързо или се съмнявате в скоростта си на писане, тогава по-честичкото писане няма да ви дойде зле. Споделям вече заявеното твърдение, че успехът ви си зависи почти изцяло от вас, но при това положение трябва и да знаете, че тъкмо вие трябва да изнесете основната тежест от кампанията, а да не чакате някой друг да вади кестените от огъня вместо вас и че отговорността си е изцяло ваша. Най-ценният съвет може би е да повтаряте материала до изпита колкото е възможно повече пъти. А и знайте, че една подобаваща оценка още на предварителния сваля много от товара :) . Лятото ще ви е песен, стига по другия предмет също да сте на ниво.

Може би някои от следните книги/помагала са вече споменавани, но мисля, че още едно тяхно цитиране ще бъде само от полза за някои хора :) Аз не съм използвал всяка едно от тези пособие за всички теми, а просто си попълвах слабите места в тях, вземайки под внимание написаното в алтернативния източник.

1. Българско средновековие - Панайот Панайотов, изд Фабер (добра е откъм фактология и алтернатовно изложени хипотези, но в чисто аналитичния компонент има леки празнини.)
2. Българското възраждане. Лекционен курс - Пламен Митев, изд Полис (на мен това ми беше любимата за учене книга. Ще ви подготви отлично за раздел Възраждане, но имайте едно наум, че някои аналитични части от темите вътре се нуждаят от леко подобрание.)
3. България след Освобождението. Лекционен курс - Милчо Лалков, изд. Полис (тази книга по-скоро ще ви стимулира да вникнете в същността на разглеждания период, отколкото да ви даде възможност да я изкълвете. Не е една от най-леките като стил, но определено ще е от помощ.)
4. История на България - М. Каймакамова, П. Митев, М. Лалков и Л. Огнянов, изд Стандарт (ще ви даде нужния материал за попълване на малките пукнатини във фасадита на първите 3 книги, като поне според мен тук Средновековието е представено по-добре от другите 2 раздела).
5. Истoрия и цивилизaция зa 11. клaс: Прoфилирaнa пoдгoтoвкa, изд Просвета (съвсем малко учих по този учебник, но останах с впечатлението, че за някои теми ще ви даде доста здравословна храна за стомаха.)
6. Има и едни качени теми онлайн http://valtcheva.com/index.php?option=c ... &Itemid=26 , които са много подробни и също ще бъдат само в помощ. В изпитна обстановка обаче те трябва да се посъкратят (както между другото и огромното мнозинство от темите от горните източници.)

От тук пък ще извлечете идеални планове за изпитните теми:

1. Кандидат - студентски теми по история на България - Петко Петков, изд УИ "Св. Климент Охридски" (това всъщност са доста подробни планове, представена е във възможно най-пълна степен хронологичната рамка за всяка тема - не знам дали има по-добро помагало в това отношения, изпипана книга отвсякъде е.)
2. История на България - Разширени планове и тестове - М. каймакамова, П. Митев, Л. Огнянов, изд Стандарт (не толкова подробна като първата; на мен по-скоро ми послужи с това, че ме ориентира до къде трябва да се ограничавам на изпита, защото тук мащаба на плановете е пряко съобразен с изпитното време от 4 часа.)

Това общо взето използвах аз като източници. Не е задължително да имате абсолютно всичко това, защото в много отношения нещата се припокриват. Нормално е сега да ви е кофти и да ви се струва, че ви идва в повече всичко, но все пак имате немалко време пред себе си до изпита и при сериозна и последователна работа няма причина да не се справите с това препятствие. Затова не жалете сили и средства, драги кандидат-студенти (от догодина надявам се колеги)! :)
1968 - 1999 - 2008 - ?
Аватар
Uprising
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Uprising »

Докъде сте с темите? :bounce: :roll:
Success is the sum of small efforts, repeated day in and day out.
http://www.youtube.com/watch?v=xfq_A8nXMsQ
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”