Среща на ФСС с първокурсниците

Подфорум към Факултета по журналистика и масова комуникация

Модератор: Шепот

Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Среща на ФСС с първокурсниците

Мнение от bvz »

Факултетният студентски съвет на ФЖМК ще проведе среща с първокурсниците на 8 октомври 2009 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в зала 13 на ФЖМК

На срещата ще можете да зададете всички въпроси, на които все още не сте намерили отговор, както и да разберете доста интересни и важни неща за следването си.

Ето кратък списък, който се надявам да допълните:
:arrow: Изучаване на чужд език
:arrow: Записване и тренировки по спорт
:arrow: Европейска система за натрупване и трансфер на кредити
:arrow: Градски транспорт - електронни карти и други проблеми
:arrow: Записване и ползване на библиотеки...
(тук вече питайте за други неща, за да се подготвим с възможно най-изчерпателни отговори)

Ще ви представим също така и структурата и дейността на ФСС и ще ви подканим да участвате в предстоящите избори за Студентски съвет :)
Последно промяна от bvz на 06 Окт 2009, 16:23, променено общо 2 пъти.
Аватар
NikTa
Да живей словото
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Среща на ФСС с първокурсниците

Мнение от NikTa »

Ето за какво се сетих аз...

Дежурното - стипендиите (всякакви видове)... кога, как, колко, дали... :lol:
Програмите за студентска мобилност - практически съвети и информация (защото другото - уау - го има и в сайта).
Нещо повече за стажовете... Лично аз вече разбрах някои неща, които никак, ама никак не ми харесаха.
За библиотеките - ще е добре, ако можете да ни дадете някакво инфо и за Народната (все някой от вас, предполагам, я ползва и знае как е положението).

Абе, има много работи, за които да се говори, но по-важното е какво ще ни кажете за тях. Тоест освен основното и най-важното, ще е добре да чуем ей такива практически неща.. Като онова за спорта на откриването - на въпроса може ли да го сменим след първия семестър, мацката отговори с "Може, ама много трудно.Абе не може." Ей тва се иска - точно, кратко, реално.
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

ОК, тук ще дам някакви кратки практически насоки, а в четвъртък ще донавя и повече подробности.

:arrow: Право да получавате стипендия (независимо каква) имате от втория семестър.
Стипендиите са три вида:
1. За успех - изисква се минимален усех над 4,00, за да кандидатствате, но реалностите във ФЖМК са други (минималният бал е обикновено около 5,70 и нагоре). Кандидатства се поне месец след началото на семесъра. Появява се едно листче, на което всичко е описано. Размерът й е 120 лв. месечно
2. "Стипендии от европейския съюз" - пак същите условия. Размерт й е 90 лв. месечно
3. Социални стипендии

:arrow: За програма ЕРАЗЪМ ще разкажа всякакви подробности, възползвал съм се от нея.

:arrow: Ако дефинираш "подробности" ще обясна повее и за летните учебни практики.

:arrow: Нещата с библиотеката на ФЖМК са трагични, фатални и почти неспасяеми. Карти за всички факултетки и Щентрална университетска библиотека се вади в ЦУБ (в двора на Ректората). Изисква се снимка и лична карта. Валидността й е 12 месеца.
За НБКМ цената е 15 лв. до края на календарната година. Изисква се лична карта.

Ако има още нещо питайте и ще дам кратък бърз отговор, о-обширно - в четвъртък и на хартия :roll:
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Ей, никакви въпроси не задавате, а в четвъртък ще ме заспите и ще съм по-неподготвен :lol:
И все пак ще ви говоря практично, на колегите първокурсници миналата годиина даже им организирах групичка за съвместно зписване в Библиотеката :lol:
А пък и картите за градски транспорт си мисля, че ще се окажат сериозен проблем за доста от вас, особено с последните глупави истории на Център за градска мобилност :lol:
Срещата ще е ориентирана към вас и ще се постарая да обясня нещата стъпка по стъпка, така че да са ви полезни, колегите също :)
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване

Мнение от george.merlin »

Добре, аз имам въпрос. Къде е 1-ви блок на ФЖМК и как да стигна до него? Поначало идеята е да ходя пеша, но ако е далече може да пробвам градски транспорт.

На сайта на СУ намерих Блок 1, но се води част от друг факултет. Намира се на бул. Цариградско шосе № 125. Това ли ми трябва и на мен? В сряда имам там лекция по "История на книгата".
Аватар
CrystalGobletOfLight
В началото бе словото
Специалност: журналистика
Курс: първи

Мнение от CrystalGobletOfLight »

На мене едно нещо ми е любопитно:

1. Как става трансфера към друг университет в Европа?
2. Възможно ли е след, да кажем, втората година?
3. Кой е най-подходящия момент от нашето следваке ако искаме да се прехвърлим в чуждестранен университет?
In the East - moss that grows into you and you die.
In the South - spontaneous combustion. You still die.
In the North - freeze over. You die. No chance of reviving you by melting the ice that now encases you body.
In the West - I'm not sure, but I bet it's deadly.
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Първо към merlin:
Първи блок не на ФЖМК, а на СУ. ФЖМК се помещсва само в сградата на ул. Московска. Всякакви други означения на блокове се отнасят за други сгради. Първи блок се намира в кампус Изток до хотел Плиска. От Ректората до там се стига с автобус 280, тролеи 4 и 11 (спирка жк Изток).

После към кристал:
1. Какво разбираш под "трансфер"? Възможмно е временно обучение по програма за студентска мобилност ЕРАЗЪМ. Другото се нарича прехвърляне и е свързано с прекратяване на обучението ти в СУ.
2. Прехвърляне е възможно по различно време, в зависимост от изискванията на чуждестранния университет.
3. Най-подходящият момент е строго индивидуален и е свързан с личните ти чувства и потребности.
Аватар
CrystalGobletOfLight
В началото бе словото

Мнение от CrystalGobletOfLight »

Проклетия английски с всичко ми се бърка. Да, имах предвид прехвърляне :oops:
In the East - moss that grows into you and you die.
In the South - spontaneous combustion. You still die.
In the North - freeze over. You die. No chance of reviving you by melting the ice that now encases you body.
In the West - I'm not sure, but I bet it's deadly.
mm dobre
В началото бе словото

Мнение от mm dobre »

Имате ли някаква информация записването за испански език къде става? Днес отново проверих, това е единственият език, за който няма никакъв списък на таблото. :scratch:
?
Аватар
george.merlin
Драскач

Виж на листчето какво пише. Все ще пише дата някаква и стая или някакво друго указание. Прочети го. Това, че списъкът за английски е дълъг колкото китайската стена да не те притеснява....
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Ми то мина...
Предната седмица се събираха в петък да се запишат, а какви уговорки са си правили за по-нататъшно разписание не мога да ти кажа, нямам идея.

Принципно обаче май още не е късно да говориш с преподавателката... Провери.
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

разпределиха ли ви днес за английския, че аз нямаше как да дойда???
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
george.merlin
Драскач

Варненец написа:разпределиха ли ви днес за английския, че аз нямаше как да дойда???
Не. Бяхме 120 души и преподавателката особено настойчиво гонеше някои хора. Предимно онези със сертификати Кембридж и Тойфел... :lol: Изгони и завършилите езикова гимнзия. Под "изгони" имам предвид, че им каза, че не може да им преподава и да отидат директно на изпита в края на семестъра.

Останалите осемдесетина (80) души са под въпрос. Понеже досега имала най-много 60 души, не знае ккаво да ни прави толкова много. Щяла да пита зам.декана и той да каже. Може да ни отреже половината. Тоест да каже, че сме много и да се преориентираме. Всичко това ще стане някога идната седмица, или по-идната... Но каза, че се надява до края на следващата седмица да стане ясно.
Аватар
kinda like you crazy
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент
Местоположение: I was born and raised on Venus but I may be here awhile
Обратна връзка:

Мнение от kinda like you crazy »

А тази година такава среща ще имаме ли? (:
Everyone is king when there's no one left to pawn
Аватар
WeeDichou
Да живей словото

Мнение от WeeDichou »

bvz,
Моля те, разкажи за езика, защото...съм 4ти курс, а от стотиците мнения по въпроса...все още не съм намерил 2 еднакви...
:JC_spliff:
Публикувай отговор

Обратно към “ФЖМК”