Славянска филология

Подфорум към Факултета по славянски филологии

Модератор: mebbeth

Публикувай отговор
Аватар
Nukta
От дъжд на вятър
Специалност: Славянска филология
Курс: трети

Re: Славянска филология

Мнение от Nukta »

Колеги, днес за първи път и моят ентусиазъм секна! Беше ме срам! Тази година студентите бяха посрещнати със следната безумна презентация чрез модерната метОда - проектор:
Български език за напреднали

Събрали се учени - лингвисти на симпозиум, за да обсъждат езиковите проблеми. По едно време така се обърнала посоката на дискусията, че всеки взел да хвали колко съвършен е неговият език, как дадено чувство можело най-добре да се изрази и т. н. Нашият представител слушал, слушал, па накрая му писнало да слуша глупости, станал и теглил следната реч:

"Дами и господа, моите почитания към вашите езици, но няма по-богат и цветист език от българския. Ето тук съм ви приготвил няколко примера в подкрепа на твърдението ми:

1. Кажете, има ли някой език на тази планета, на който да има дума, означаваща нещо средно между "капе" и "тече"? Няма такъв. Аз съм проверил специално. А на български има - "църцори".
2. Има ли някой език, на който да има 4 степени на сравнение - няма. А на български има - далече, по-далече, най-далече, на майната си. Или - готина, по-готина, най-готина, бафмааму.
3. Има ли език, в който да има минало незапомнено време? Хе хе - няма. А на нашенски има - Бил съм се напил.
4. Имате ли вие бъдеще евентуално време в миналото? Нямате. А ние имаме - щял съм бил да работя.
5. Колко начина имате по заобиколен начин да кажете "не знам", когато ви питат нещо? Общо взето всичките се свеждат до един: "I don't know" "No idea" "I got no clue". А вижте ние колко по-заобиколно можем да го кажем: "Казва ли ти някой!", "А сега де!", "ебеш ли му мамата!", "а - сега ме хвана!"
6. И накрая, господа - хайде кажете - има ли език, в който да има една такава дума, която да може да замести всяка друга дума в този език? Няма! А на Български има - това е думата "такова".

На последната 6- та точка американският делегат не повярвал и казал "Не го вярвам това, че една дума може да замести коя да е дума в езика, аз лично ще проверя това!"
Разбира се Mr. Smith заповядайте в БГ да проверите!

И така мистър Томас Смит хванал самолета, прелетял океана и още веднага на аерогара София решил да пробва вълшебната дума. Отишъл на информацията и казал: "Моля ви, таковайте ми едно такси" - няма проблем, служителката набрала един номер и таксито пристига.

Изненаданият Мистър Смит се качва в таксито и казва на шофьора:
"Моля ви таковайте ме до най-луксозния хотел в София" - няма проблем - бум в Шератон. Още по-изненадан отива на рецепцията и казва:
"Моля ви таковайте ми една стая за 5 нощувки" - няма проблем регистрират го дават му ключа и момчето му занася багажа до стаята. Томас е като треснат, но продължава да тества думата не вярвайки на ушите и очите си - сяда в ресторанта и казва:
"Моля ви таковайте ми мешана такова с шопска такова и едно такова Каберне Совиньон" - след малко иде мешаната скара, шопската салата и виното.
"Oh my God, he was right - it really works" признал накрая Тома неверни. На сутринта станал и тръгнал към банята, но се сетил, че предишната вечер му направила впечатление една старинна сграда недалеч от хотела и един минувач го информирал, че това е Централна Баня, та нашият човек решил да я пробва как е, щото в неговата модерна държава няма такива работи. Влезнал човека да се къпе, но там нямало четка с дълга дръжка, с която да си търка гърба и той помолил един пич да му сапуниса гърба с думите
"Моля ви, таковайте ме отзад". При което оня се оказал услужлив човечец - (ми чужденец все пак - няма да го оставим с впечатлението, че не сме гостоприемни я!) - и съответно го "таковал".

Томас Смит останал доста изненадан от събитията, но си замълчал (все пак чужда държава, може пък тук това да е нормално) и като се върнал в Щатите - споделил си преживяванията, при което доцент Ганев се плеснал по челото и казал, о, аз забравих да ви предупредя колега, че "таковане" се спряга неправилно на гол гъз ...

Който, разбира се, е стар колкото наличието на нет в България. Не знам тия първокурсници, как останаха, пък и как се смяха.... такъв резил дори за СУ е необичайно голям!
I get too happy doing atmospheric damage to your amateurish madness
simona_vd
В началото бе словото
Специалност: Slavqnski filologii
Курс: първи

Мнение от simona_vd »

ami nie sme pyrvokursnici - dlyjni sme da ostaneme 8) ... btw nqkoi veche da e razbral kakyv ezik mu e specialnostta i ako e vyzmojno neka spodeli na koi adres e nameril rezultatite shte sym mn blagodarna :)

[mebbeth] Моля, пиши на кирилица! (т. 2 от Правилата на подфорум ФСлФ и т. 1 от Правилника на форума)
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

simona_vd, спокойно бе, до понеделник все
ще ги узнаете езиците, знам че се вълнувате
много, но е безполезно. Търпение и само
търпение. И спокойствие. И бира/водка/шербет,
който каквото си иска! Наздраве!

Nukta, какво да ти кажа... лично се терзая от
един куп въпроси свързани с негативността ми,
понякога се чувствам чак виновна, че нещо не
мога да оценя по достойнство нещата... и че
все ме напушва на кисел смях и лоши думи.
После ме хваща параноята, че няма да завърша
и се чудя как ли пък да я затворя малко тая
моя голяма уста. Това е около негативните мнения
за факултетО, хубаво са направили, че са останали,
така ще е и занапред, ако бяха напуснали, щеше
да е прецедент и сигурен знак, че нещо се променя.
simona_vd
В началото бе словото
Специалност: Slavqnski filologii

Мнение от simona_vd »

mebbeth съжалявам не съм знаела няма да се повтори :) :roll:
Аватар
passenger
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от passenger »

Колеги, разгледах програмата за втори курс и ми се губи името на Огнян Ковачев. Това означава ли, че не той ще ни преподава във втори курс, и съответно не той ще ни изпитва? За моя голяма радост. :bounce:
Не виждам и Стилиян, което вече не ме радва толкова, търпението му беше направо безгранично. :roll:
sofine
В началото бе словото

Мнение от sofine »

Passenger, няма как да знаем дали ще ни изпитва Ковачев, имайки предвид, че до днес и програмата (както ми казаха в канцеларията-по традиция) не беше ясна. За мен лично е лошо, че няма да ни води лекциите, защото:
а) е стриктен
б) е коректен
в) обяснява добре (разбирай-като на малоумни) и говори достратъчно бавно, че да можеш да запишеш всичко поне по два пъти
и г) вече един семестър ни води лекциите, което значи, че сме наясно с начина, по който преподава и изискванията му към нас.
Колкото до Стойчев... Nukta изрази предположението (и мисля, всеобщата надежда), че програмата ни просто е объркана. Не, че той не е прав да не иска да се занимава с нас, добре си се знаем какви сме... На мен лично ми се стана лошо като видях, че името му не фигурира в лекциите ни... Да. Дано да са объркали тъпата програма от много бързане да я направят за никакво време след цяло лято усърден академичен труд.

:alien:
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

A не ви ли хрумва, че човекът /Ковачев/ може да е специалист само по Антична литература?

Едит: Егати и резила, верно :shock: . Кой я е написал тая малоумна презентация :shock: . И кой въобще се опитва да направи Славянската филология забавен предмет :shock: . Дано Бъчваров не е присъствал на откриването, дано! Ако това се е разиграло пред него и Росица Димчева, просто СУ наистина върви надоле.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

О.К. е специалист и по антична и
по западноевропейска литература.
От една страна е хубаво да си продължите
при него (ако въобще има някаква промяна де),
от друга, като знам каква сложна система
има за изпитване (на изпита ще ви изпитват
и асистенти, които никога не сте виждали,
между другото) и най-вече за оценяване,
може пък някой друг изпитващ да ви се яви
като манна небесна (знае ли се).
Аватар
Nukta
От дъжд на вятър

Мнение от Nukta »

Ако не знаете, има промени в програмата. :rr: и се очакват още.
football_fenka
В началото бе словото
Специалност: Славянски филологии

Мнение от football_fenka »

Искам да попитам къде е ІІ Фонетичен кабинет? Благодаря предварително, ако някой се отзове.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Пада се над 214/215, там където е отдел Студенти.
(това е да се ориентирате за крилото, че се бъркам
с тези южни, северни и пр. крила и опашки).
Качвате се по стълбите, завивате надясно, вървите
докато стигнете една метална врата, влизате през
нея, качвате се по стълбите, втори фонетичен се
пада вляво. Успех. Карта и компас са препоръчителни!
zaeK MaturÁk
В началото бе словото
Специалност: журналистика

Мнение от zaeK MaturÁk »

Да ви питам и аз нещо,ще ми да идвам на лекции и упражнения по чешки,става дума за първи курс,та да ви питам кога са и в кои зали ,учила съм чешки,но ми се ще да продължа,нищо че не съм славянска филология :albino:
Аватар
Nukta
От дъжд на вятър

Мнение от Nukta »

zaeK MaturÁk написа:Да ви питам и аз нещо,ще ми да идвам на лекции и упражнения по чешки,става дума за първи курс,та да ви питам кога са и в кои зали ,учила съм чешки,но ми се ще да продължа,нищо че не съм славянска филология :albino:
Здрасти и да ти кажем, в кои зали са занятията преподавателите няма да искат да те пуснат. Всеки път водят списък и когато се появи някой нов питат от къде е. Съжалявам, но това е положонието.
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

При нас пък след молба и обяснение пуснаха едни
девойки да слушат и да учат с нас, дори ги препитваха.
Защо да е такъв проблем, не разбирам? (сръбски)
Аватар
Nukta
От дъжд на вятър

Мнение от Nukta »

Плащат на преподавателя за всеки студент в специалостта. Да не говорим, че за да присъстваш на упражнение и то да има ефект някой трябва да те изпитва по време на часовете, както твоя случай следователно по-малко време за студентите.

Плюс това аз съм искала да посещавам едни упражнения при ас. Миланов, защото той те научава за един семестър да говориш и пишеш правилно книжовен български език, но ми бе отказано, тъй че просто си е практика.
Публикувай отговор

Обратно към “ФСлФ”