Протест срещу увеличението на таксите в университетите

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: Протест срещу увеличението на таксите в университетите

Мнение от ники »

Е, естествено, че има и хора, които работят, ама в моя факултет таксата е 400 и нещо там лева. Ако ще и като клошар д аработиш, пак няма да са ти проблем.
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Ти работил ли си за 1.5 на час примерно да видиш за колко време ше събереш 400 лева и с какъв труд. Ще ти кажа, първо ше те е яд, че някой те е експлоатирал за 1,5 ЛЕВА НА ЧАС и след това си представи как ги даваш не за учебници, не за дрехи, а на държавата....защото реално погледнато ние изпълняваме функциите на държавата като издържаме университетите. Защо не го прави държавата ? Фукнциите на държава са да издържа държавните институции; да ги финансира. Аз ако искам платено образование ще ида в НБУ. НБУ в сравнение с държавните вузова вече почти се изравняват по плащане. Просто се видя, че може да се изкарват пари от това и позлват златната мина, докато им се разрешава.
Аватар
stonesoul
Пишете, о, братя

Мнение от stonesoul »

Таксите за магистратура вече гонят тези в европейските университети (без да споменаваме тези, в които няма такси) ... имайки предвид, че магистратурата е по-голям ташак и от бакалавърската степен, вече почти се обезсмисля следването за тази степен в България.

На фона на населението ни в България има огромен брой държавни университети, в които се влиза с 3-ка на матурите вече и поне специалностите в тях сериозно трябва да се редуцират, щото само цицат държавни субсидии.
Изображение
Аватар
deichevster
Да живей словото
Специалност: Инженеръ

Мнение от deichevster »

stonesoul написа: На фона на населението ни в България има огромен брой държавни университети, в които се влиза с 3-ка на матурите вече и поне специалностите в тях сериозно трябва да се редуцират, щото само цицат държавни субсидии.
Определено,не виждам смисъла всеки да е с диплома от измислен университет,колеж и т.н. Висшето никой не е казал че е задължително.
Хомосексуализмът в крайна сметка модерен ли е,или модераторски...
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Да това е другият проблем. Някои измислени университети единствено са средство за усвояване на държавни субсидии и вместо тези субсидии да отиват в нормалните вузове, където наистина трябва да се усвояват за образование, тези пари се гълтат от някои хора.
Аватар
prizivzaborba
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от prizivzaborba »

Участието на "Призив" в синдикалния протест на 16 юни: http://priziv.org/index.php?option=com_ ... &Itemid=62

Колеги, чакаме ви на протеста на 12 септември против видеонаблюдението!
http://priziv.org/index.php?option=com_ ... 3&Itemid=1
http://www.priziv.org

ЗА БЕЗПЛАТНО, ОБЩОДОСТЪПНО и КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ!

Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Таксата ми миналата година беше триста и нещо лева, тази година е 467. Еми писна ми. След 2-3 години като нищо ще е 1000 лева. Не смея да гледам таксите ца магистратурите хем съм с отличен успех и ако успея да стигна до кандидатстване, ще съм държавна поръчка. Егати държавната поръчка...
Наистина трябва да се вземат мерки срещу това постоянно повишаване. То бива, бива, ама това вече на нищо не приича. Всяка година ги вдигат докато ги изравнят с частните университети, ама и тогава ще им е малко. Хайде аз след две години завършвам бакалавърската, ама си представям тия, които тогава тепърва влизат какви ще са им таксите. Т.е. не искам да си представям.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

prizivzaborba написа:

Колеги, чакаме ви на протеста на 12 септември против видеонаблюдението!
http://priziv.org/index.php?option=com_ ... 3&Itemid=1
Ох, майко...
Интересно тия хора от "Призив" как са решили, че протестът е срещу видеонаблюдението, а не срещу останалите 4 точки, които са издигнати. И в сайта си са обявили протеста като "протест срещу видеонаблюдението"....
Как, как - то е ясно как, ама айде.. :lol:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Не мога да разбера кой го организира тоя протест и защо е срещу видеонаблюдението ? Аз пък искам камери.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Протестът го организират от "Електронна граница". И е против наблюдението като цяло. Призивци предполагам, че подкрепят и другите точки? Но е логично да са изнесли напред това, което вмомента е водещ въпрос при студентите.
А иначе, най-основното искане на протеста, доколкото знам, е да не се подслушва Интернет. Така че, който не се кефи да го следят :arrow: утре да иде около 10:30-11:00 ч. в градинката между Ректората и Народното събрание. ;)

А ако в скоро време някой организира протест против качване на таксите, отивам. Гледайки тази тема, надявам се не само аз. :mrgreen:
Аватар
Green`L.K.
Форумозавър Рекс
Курс: кандидат-студент

Мнение от Green`L.K. »

Хехе... Какво трябва да правиш, за да те притеснява, че те следят.. ? Боже! Уговаряш парти, секс по телефона, купуваш наркотици ? Или сте замислили да сваляте правителството?!?!
И аз протестирам, че не успях да влезна в СУ и че трябва да плащам 1170 лева, ама такъв е живота! Направете си лимонада :)
Non scholae sed vitae discimus!
Любовта е, когато останалите престанат да съществуват ...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Green`L.K. написа:Хехе... Какво трябва да правиш, за да те притеснява, че те следят.. ? Боже! Уговаряш парти, секс по телефона, купуваш наркотици ? Или сте замислили да сваляте правителството?!?!
Хаха, то на теб може да не ти пука, защото в твоя онлайн живот няма кой-знае-колко важна информация за определени заинтересовани страни.
Ама я си представи хората, които развиват частен бизнес, например? И как тяхната конфиденциална информация вече няма да бъде такава, а само с няколко леки стъпки за заобикаляне на закона + връзки + банков превод - и хоп, твойта конфиденциална информация се е превърнала в нечие оръжие срещу теб...
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

MidwinterSun написа: Хаха, то на теб може да не ти пука, защото в твоя онлайн живот няма кой-знае-колко важна информация за определени заинтересовани страни.
Ама я си представи хората, които развиват частен бизнес, например? И как тяхната конфиденциална информация вече няма да бъде такава, а само с няколко леки стъпки за заобикаляне на закона + връзки + банков превод - и хоп, твойта конфиденциална информация се е превърнала в нечие оръжие срещу теб...
Ама то следенето и хакването в интернет са технически понятия и не могат да бъдат ограничени с протести.Затова много компании развиват системи за интернет сигурност, наистина важни данни се съхраняват на компюти без връзка със световната електронна мрежа и т.н.В случая става дума за протест срещо легалното следене от страна на държавните правоохранителни органи при съмнение за някакви нередности.А ако някой реши да следи някого по интернет - за това си има стотици трикове, хакове и т.н. и едва ли един протест ще спре това.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Не, не, не, не. Държавата и сега го има това право. МВР има всъщност още по-широки права, ако става въпрос за следенето и информацията в интернет. В момента. Нали знаеш, че в момента всеки мейл, който си изпратил или получил от април насам, всеки разговор в скайп, всяко посещение на интернет сайт - всички тези неща като информация се пазят от интернет-доставчика ти, защото хората са задължени по закон.

МВР искат още по-големи права в тази област, на практика се борят за безконтролно разполагане с цялата тази информация.

И аз не ти говоря за местата, където фирмите си съхраняват документи-и-не-знам-си-какво-си. Ти хубаво можеш да си го имаш съхранено това - обаче само като си го съхраняваш, нищо не правиш. Хората сключват сделки, правят парични преводи, комуникират - и това става през интернет. Кажи ми, как би могъл да опазиш тази информация?

Да, хакери има и сега, ще има и вбъдеще. Ама едно е да пострадаш от хакер и да си търсиш правата, друго е да пострадаш по... хоп, законен ред! Защото МВР разполага със сведения за теб, някой в МВР решил да се възползва от тях и после ходи се разправяй с държавния апарат.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

MidwinterSun написа:Не, не, не, не. Държавата и сега го има това право. МВР има всъщност още по-широки права, ако става въпрос за следенето и информацията в интернет. В момента. Нали знаеш, че в момента всеки мейл, който си изпратил или получил от април насам, всеки разговор в скайп, всяко посещение на интернет сайт - всички тези неща като информация се пазят от интернет-доставчика ти, защото хората са задължени по закон.

МВР искат още по-големи права в тази област, на практика се борят за безконтролно разполагане с цялата тази информация.

И аз не ти говоря за местата, където фирмите си съхраняват документи-и-не-знам-си-какво-си. Ти хубаво можеш да си го имаш съхранено това - обаче само като си го съхраняваш, нищо не правиш. Хората сключват сделки, правят парични преводи, комуникират - и това става през интернет. Кажи ми, как би могъл да опазиш тази информация?

Да, хакери има и сега, ще има и вбъдеще. Ама едно е да пострадаш от хакер и да си търсиш правата, друго е да пострадаш по... хоп, законен ред! Защото МВР разполага със сведения за теб, някой в МВР решил да се възползва от тях и после ходи се разправяй с държавния апарат.
Само не мога да разбера как някой от МВР хем ще злоупотреби , хем ще е законно?Дори и да имат право на пълен достъп - нямат право на злоупотреба.Иначе ако си говорим за това държавата да ни нарушава правата - ми те и сега могат незаконно да започнат да се сдобиват с информация и да правят мръсно , ако напримерно става дума за частен бизнес и конкуренцията има връзки в полицията и много кеш...
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Публикувай отговор

Обратно към “България”