Френска филология 3

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
nekuv_tam
В началото бе словото
Специалност: Кандидат

Re: Френска филология 3

Мнение от nekuv_tam »

Здравейте отново,може ли някой от горните курсове да ми каже в първи курс горе-долу по колко часа на ден има лекции и приблизително по кое време(ако имат някакви спомени разбира се) :wink: Питането ми е свързано с друг въпрос-по какъв начин си припечелваш допълнителни доходи,визирам някаква почасова или надомна работа? Наясно съм,че в първи курс има доста лекции,обаче наш'те май това не ги късае много...Офертираха ме за задочно друга специалност,обаче аз не ща.Та...Може ли някой да ми даде съвет-има ли вариант за припечелване на някакви допълнителни доходи(било то и 200-300 лв) по време на обучението в първи курс? Някой ми спомена,че в СУ дори имало някакъв отдел,който се занимавал с тези неща?
Всякакви съвети ще са ми от полза,мерси предварително :wink:
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

За такъв отдел на СУ не се сещам.
Аз работех в тъпото ИМРО. Не знам дали съществува вече.
nekuv_tam
В началото бе словото

Мнение от nekuv_tam »

Това ИМРО не беше ли нещо като call център или се бъркам? :roll:
Идеята ми е,че има някакви варианти за тва да се припечелва някой лев по време на ученето? Изобщо сега като се сетя,толко много въпроси и неяснотии имам около това как ще протича студенството...Този с кинтите обаче ми изниква най-напред :)
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Да, кол център е, за това казвам, че е тъпото.
Общо-взето, от сега да ви е ясно, че дори да излезете от проклетата филология, трудно ще си намерите друга работа освен кол център :evil:
Дано са се променили нещата към по-добро след 4-5 години, де. :|
Варианти за припечелване има - аз съм била в кол център, в компютърна зала, детегледачка, секретарка, давала съм уроци.
Имала съм колежки сервитьорки, в кредитни институции...
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Италианска филология
Курс: втори

Мнение от streetdog »

Е то и свиркаджия може да станеш, ама не е там работата. Въпроса е човек да си намери да работи нещо по специалността, примерно на свободна практика.
Иначе сервитьор и т.н може да стане всеки
Това е тъжното в бг
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Въобще не държа да ми е по специалността, даже най-добре да не е.
То какво е по специалността - преводач и учител.
Преводач е прекалено много работа, за да се стигнат свестни пари от 1000-1200 на месец поне.
Учител - знаем как стоят нещата, умираш гладен, ако мъжът ти/жена ти не изкарва поне 3к на месец:?
Всичко останало си иска допълнителни квалификации.
Хващайте да учите джава, пълно е с обяви за програмисти с джава и френски :lol:

На мен ми се занимава с изкуство - кино - режисура, писане на сценарии...
Ма няма как. :x Приятелят ми е оператор/фотограф, виждам ги как стоят нещата в тая индустрия в бг почти от близо, не са съвсем красиви :|
Такава магистратура ще запиша, де, колкото за крастата...
Или пък с книгоиздаване.
Но и в двете няма особено много пари. :?

Иначе аз говорех за студентска работа за припечелване на някой лев, като споменах сервитьорки и детегледачки ;)
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

Е преводач не е чак толкова зле - ако направиш кинти от 100 страници на месец(3-4 страници на ден е поносимо) и отделно вържеш още около 500 лв от устни преводи... Или ако хванеш нишата на кабинковите преводи. Аз примерно се справят доста добре на симултанен превод и съм решил на това да се посветя. А е и добре платено. Ако се наложиш като един от добрите друга работа не ти трябва изобщо
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Мразя да превеждам по принцип :lol:
В момента го правя като втора работа и то само защото е за познат...
Но във филологията, ако не друго, то омраза към преводите успешно ми насадиха :lol:
Аватар
streetdog
Танцуващия с клавиатури

Мнение от streetdog »

Е то филолог, който мрази да превежда е като доктор, който мрази да лекува :lol:
Като завършиш такова преводите си ги мъкнеш до края на живота под една или друга форма. Ако ще и за приятели да е :P То си става начин на мислене - от съзнателния 20 годишен живот на завършилия студент, 5 години поне са минали в обсъждания на превода - как да не ти се имплантира в мозъка ? Дирята, която оставя е повече или по-малко видима, но си я има винаги
Изображение
nekuv_tam
В началото бе словото

Мнение от nekuv_tam »

Впрочем относно тези преводи отвкъщи... Разрових се из нета и се натъкнах на доста агенции за преводи,при които трябва да си подадеш CV,да попълниш някаква анкета и да чакаш да се свържат с теб.Това,което ме притеснява обаче е,по колко пари биха могли да се изкарват на месец от това? Дали няма реална опасност поръчки за превод да липсват и съответно като няма какво да превеждаш-няма и за какво да ти плащат?
Ако някой е работил подобно нещо или пък знае как стоят нещата,нека пише,стига да има време разбира се :wink: И може би е по-добре на ЛС,щото все пак това си е малко офф топик.
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

На много места няма да има редовни поръчки, или се попада на несериозни, или нечестни работодатели. Особено ако намираш работата по обява. Затова, ако търсиш без познати и наслуки през обявите понякога е по-добре да не разчиташ на една-единствена агенция. Тоест, ако видиш, че за един месец си направил има-няма пет малки превода, то нищо не ти пречи да правиш преводи за няколко места. Не един и двама човека правят така.
Knights of the Cross
Аватар
PrincessSuperstar
Драскач

Мнение от PrincessSuperstar »

nekuv_tam, "отделът" в СУ, за който си подочул всъщност е Кариерният център на СУ, а това: http://careercenters.staj.bg/?uni_id=304 е сайтът му.
За временни студентски работи може да видиш и в Бюро Студентски труд: http://www.bst.bg
А също и на сайтовете за работа, там има всякакви обяви.
nekuv_tam
В началото бе словото

Мнение от nekuv_tam »

Малко се позабавих с отговора,обаче нямах възможност да пиша....Мерси за съветите,мисля,че ще са ми от полза :wink:
Acho
В началото бе словото
Специалност: Френска филология
Курс: първи

Мнение от Acho »

@nekuv_tam ти последно колега ли ще си ни ? :P
Аватар
Blondelle
В началото бе словото
Специалност: Френска филология
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Blondelle »

Хора, знаете ли каква ще ни е семестриалната такса тази година? Четох някъде, че доста е надута.

След двегодишно прекъсване, тази година отново реших да ставам студентка в трети курс, дори вече правата са ми в процес на възстановяване. Така че, ако има колеги-третокурсници, да се обаждат. :lol:
Заредена съм и с лекции, и учебници, които не вярвам да са се променили :D
Последно промяна от Blondelle на 12 Сеп 2009, 15:53, променено общо 2 пъти.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”