София - Транспорт.

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Re: София - Транспорт.

Мнение от leia_loves_cats »

WaveMastaa написа: И все пак - купете си карта, а ако нямате карта, купете си билетче. не е морално да се возим без билетче (въпреки че и аз го правя понякога), а и се замислете - левче или две - къде ли не сте ги дали през деня. :)
Ся, никой да не се засяга, обаче ми е странно едно нещо.
Всички в тоя форум се хвърлят един ппрез друг да осъждат преписването по изпити. От друга страна, в тая тема един през друг се дават съвети как да се пътува гратис.

Ся, т'ва не ми е ясно - за мен двете неща са еднакви - и на двете мамиш. Едни и същи хора ли заемат различни позиции за двата въпроса, или тези, които пътуват без билети имат непробиваеми тактики и за преписване на изпити? Може ли да ви помоля да споделите мнението си и по двата въпроса, че наистина изглежда интересно.
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

WaveMastaa написа:А ако може да направите тема "Къде около ректората не е Синя зона", цена няма да имате :)
Вече не остана. Синята зона напредва като зараза и вече се разпростира и отвъд Дондуков с тенденция да достигне Сливница. Иначе когато Мадона няма концерт, можеш да позваш паркинга на стадиона.
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

До АЕГ-то там на Врабча да не е синьо вече? :shock:

Там е само за ранобудници. Не отидеш ли до 8, откажи се. Аз отивах в 7 и си избирах най-якото място :)
Отстрани АЕГ–то има един паркинг, той също е оферта. Там може и в обедно време да има място.
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

mina написа:
MidwinterSun написа:А най-умното, което един човек може да направи срещу джебчии - да си гледа чантата.
По спирки и по автобуси са се опитвали да ме ограбят няколко пъти. Всичките съм ги хващала.
Параноя му е майката :mrgreen:
А как процедираш след като ги хванеш? :roll:
Е, какво, току съм понечила да се развикам, и те са офейкали. А в повечето случаи са или яки мъжаги, дето не мога да ги задържа, или някакви скоростни дребосъци, които се изплъзват преди да имам възможност да произведа някаква друга реакция, различна от инстинктивното дръпване на чантата от нахалните им ръце. А те в този момент се усещат, че са ги хванали, и пердашат.
WaveMastaa написа:Когато съм чакал повече от половин час на спирката, умрял съм от скука и от нерви и изведнъж на 40-тата минута идват 3 фрашкани автобуса и един празен, които се движат като народна песен, нещо в мен ми казва че не си заслужава левчето.
Коооооолко познато... колко болезнено познато... :roll:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

WaveMastaa написа:И накрая един съвет към всички нови студенти. За онези от вас, които ще пътуват с автобус по Цариградско. Имайте предвид - всеки ден между 11 и 15 часа в участъка Окръжна болница - Плиска - Орлов мост има контрольори. Не се качват във всички автобуси, но ги има. Има ги по същия участък и вечерно време между 17 и 18 часа, после автобусите се препълват и няма нужда от тях. А иначе по царградско няма контрольори сутрин между 6 и 7 и вечер от 20:30-21:00 часа до последен градски. Това е информацията, с която аз мога да ви помогна :)
Това не е съвсем така. Не само до 15 часа има контрольори, има ги и след това. Веднъж пътувах с 84 към Окръжна болница (беше към 17:30 ч.) и влезе проверка. Друг път, връщайки се от летището към 20:00, в 284 ме свари пак проверка, така че кондуктори има по цял ден, но влизат по-често в определени часове, това, че не ги виждаме, не означава, че не са там, нали, :lol: . Най-изявено е тяхното присъствие в часовете от 11:00 докъм 17:00 (поне по мое мнение), след този отрязък влизат по-рядко, даже почти не влизат.
А и не само по Цариградско шосе гъмжи от проверяващи. Напротив. Има ги най-много след като излезеш от площад Централна гара. Аз се бях качил на 213 от гарата и точно след две спирки те влязоха в рейса.
Около Ректората никога не влизат, :D . Ако ще влизат, ще е в посока от Ректората към Плиска, Младост, Дружба и т. н. или от Ректората към Сточна гара.
Друго нещо: много рано сутрин в метростанциите ги няма лелите, които продават билети и гледат дали имаш карта, :D . Когато ходих на математика І, трябваше да изляза някъде към 6 часа (защото все пак "Люлин" не е толкова близко). С метро от станция "Западен парк" се стига за десетина минути до "Сердика", ако не и по-малко, затова ми е удобно да използвам подземния транспорт. Та точно във въпросния ден, като ходих на изпит, нямаше никого на билетното гише на "Западен парк", предполагам, че това е така на всичките метростанции. Възползвайте се от "офертата", когато е наистина рано, :lol: , не след 6:30 примерно (те вече са там).
Още едно нещо, което съм забелязал. В 94 по посока ХФ никога не влизат контрольори, :) (това обаче не важи за трамваите в тази посока).
Да обобщим сега:
* къде влизат кондукторите: хотел "Плиска", Окръжна болница (може и малко след това, но не и след Метро І), Лъвов мост, площад Централна гара, бул. "Сливница" (между ул. "Опълченска" и Лъвов мост), в трамваите след Софийската духовна семинария (в 9 трамвай, не в 18), по бул. "Мария Луиза";
* къде не влизат кондукторите: в крайните градски квартали (например в автобус 1, водещ към Панчарево, или в автобус 4 от Панчарево за "Младост", в трамвая, който води до станция "Обеля" и чийто номер просто не помня, в "Люлин"), след Окръжна болница (разбирайте след отбивката за "Младост" и отбивката за летището), в "Дружба" (много, много рядко ходят в "Дружба"), особено към гара "Искър"; никога не влизат в 75 от "Подуене" за Орлов мост, така че там спокойно може да пътувате без билети; по ул. "Граф Игнатиев"; в отрязъка между Орлов мост и кръстовището при НДК; почти не влизат в 72 (който е един от най-използваните и най-пълните автобуси);
** в кои автобуси влизат: 204, 213, 214, 305 (!), 306, 309, 313, 284, 84, 604, 76, 114, 72, 413;
** в кои автобуси не влизат често: 11, 404, 75, 1, 4, 310, 85, 53, 94, 102, 88, 67, 150, 108.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

Това отново е страшно относително и непериодично.
Возил съм се в трамвай сутрин в 6:20 и са влизали контроли, в 280 след 23 посока Студентски също... Така че, не можеш ги издебна с такива наблюдения, още повече като се затяга контрола, тия новите рейсове трябва да се изплащат все пак :)

Да помогна с един друг съвет - ако се возите в метрото с билетче, не го хвърляйте/мачкайте/изяждайте докато не излезе от него, понеже напоследък има практиката да има контроли след турникетите, на перона, а дори и в самите метро-влакчета ;)
medicate, medicate
Аватар
Adichka
В началото бе словото
Специалност: Арабистика
Курс: първи

Мнение от Adichka »

Имам едно питане- след 7ми септември предполага ли се, че ще стигам от станция Мусагеница до станция Опълченска без да се прекачвам?Четох нещо във вестника преди време, но в момента не помня какво точно пишеше..
Anyone who says you can't see a thought simply doesn't know art.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

По принцип на седми го пускат, да, но от 11:00, така че сутринта отиваш по нормалния начин до ЦИЕК, следобеда се връщаш с метрото.
medicate, medicate
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Имам електронна карта от повече от 6 месеца. Нямам проблем да я позлвам и в автобуси, където няма валидатори - контрольорите са длъжни да носят портативен такъв, с който да проверяват валидността й. Случва се, особено ако става дума за по-възрастни котрольори, да не я валидират - но това е рядко. Предимството на електронната карта е, че е с размерите на банкова такава - побира се във всяко портомне, не се мачка, не се къса и не става на нищо за една седмица, дори да си носите в джоба, както правя аз. Зареждането й е наистина за 5 минути.
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Специалност: панцеркомисар
Обратна връзка:

Мнение от Ураган от Кирки »

И един голям минус е, че винаги трябва да е заредена с пари : ))
И днес йощ Балканът, щом буря за'фаща,
спомня тоз' ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Ако никой не си плащаше транспорта сега всички щяхме да се возиме още в икаруси. Така че не мрънкайте тия дето не си плащате превоза.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Ураган от Кирки написа:И един голям минус е, че винаги трябва да е заредена с пари : ))
Не, тя действа на принципа на хартиената карта, просто е електронен носител.
Всъщност, вече съвсем не се издават хартиени карти, всичко е електронно.
medicate, medicate
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

phoebe написа:
Ураган от Кирки написа:И един голям минус е, че винаги трябва да е заредена с пари : ))
Не, тя действа на принципа на хартиената карта, просто е електронен носител.
Всъщност, вече съвсем не се издават хартиени карти, всичко е електронно.
Ама така е по- лесно. Не да чакаш всичките баби да се изредят пред тебе и тогава и ти да си извадиш. Сега става поне 2 пъти по- бързо.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Специалност: панцеркомисар
Обратна връзка:

Мнение от Ураган от Кирки »

Аз си го плащам и то всеки път, просто мислих, че работят по друг начин. Ако е на същия принцип ... то явно няколко минуса по - малко.
В крайна сметка ще взема да прочета, сигурно в онзи сайт по - горе пише :D
И днес йощ Балканът, щом буря за'фаща,
спомня тоз' ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Йовков написа: Още едно нещо, което съм забелязал. В 94 по посока ХФ никога не влизат контрольори, :)
Не е така, влизат. От четворката, от техническия, от Дианабад. На Дианабад иначе редовно има и полиция. Дори ми се е случвало да видя контрола по този маршрут около 7 часа сутринта.

Така че най-добре е човек да си дупчи билетче и да е спокоен.
Макар на един приятел да му се случи да го глобят, въпреки че си е дупчил билет. Според г-н контрольора билетът бил дупчен в друго превозно средство, което не беше така. Вече бяхме слезли и нямаше пък изобщо как да се докаже кое къде е било дупчено.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”