УНГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
alfalfa
В началото бе словото

Re: УНГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ

Мнение от alfalfa »

8) мм тъкмо се пробуждам, здравейте :P
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Специалност: унгарска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Jó reggelt, тогава :lol:

Добре дошла си. Тук сме доста оскъдна бройка. От наш'те ли си? :P

edit: Ако искате, на 7-и можем да се чакаме някъде около университета. Аз ще ви заведа до фонетичните. (не за друго, ами знам колко е кофти първата седмица, като не можеш да се ориентираш къде ти са лекциите).
Тованакт сунсэгум, сунсэгум и сунсим ат пойтэгум – ам такем эруптэгум, таса латдыл лавуӈкве ат вермегум.
alfalfa
В началото бе словото

Мнение от alfalfa »

да, да, да, първи курс ; )
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Това "да" звучи доста многозначително :) Но се радвам, че се увеличаваме. :bounce:
Още една седмица остава май, а?! Изживейте си я пълноценно, че после ни чака голямото предизвикателство, наречено "magyar nyelv" :)
Тованакт сунсэгум, сунсэгум и сунсим ат пойтэгум – ам такем эруптэгум, таса латдыл лавуӈкве ат вермегум.
damien
Да живей словото
Курс: трети

Мнение от damien »

Привет на всички хорица, които влизат тук! ...забелязвам, че последната активност е от август, но все пак съвсем нагличко ще помоля, ако някой унгарист е по-отзивчив, да ме светне какво е нивото на специалността, какви са основните дисциплини и изобщо каквото му е на душата да си каже за специалността. :roll:

Аз съм трети курс право и отдавна съм си го харесал този език/ култура, бях за малко в Унгария и мн ми хареса, има някакво очарование, а езикът не разбирам защо предизвиква страх у хората :lol: ...малко е странен, даже доста, може би това ме е привлякло. Изобщо обаче не намирам с какви изпити се кандидатства - някъде чух английски или бълг език и литература. Аз преди три години си взех литературата и се чудя дали мога да вляза направо с нея, или трябва да се явявам на лято... :? Мисля, че доста се разпрострях, а едва ли ще се появи живот тука в скоро време... е, ще се надявам на изненади.
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Здрасти... Е, живот има, стига само да ни побутнат малко и се съживяваме.
Аз съм първи курс и мога да кажа, че съм много доволен засега от специалността. Е, в началото може би бях единственият сред колегите си, който искаше да учи унгарски и имаше малка представа от езика, но сега, общо взето, всички много му се радват и адски приятна атмосфера цари между нас - малко сме, но се разбираме чудесно. Часовете по практически минават наистина интересно - все пак с унгарския не можеш да скучаеш - е, вярно е, че понякога се стряскаме от някоя нова дума или от странни граматически конструкции, но се свиква. Даже в началото беше адски приятно - повтяряхме нещата по хиляда пъти, но пък ги научавахме още на лекции... Да, при нас приемът беше със западен език, руски или БЕЛ, но не съм сигурен, че ще ти признаят оценката, но мисля, че можеш да я запишеш като втора специалност. За преподаватели - или хубаво, или нищо, че може и те да следят темата - :P Но като цяло са наистина големи специалисти - повечето са завършили в Унгария унгарска филология наред със самите унгарци. Имаме двама лектори - унгарци, с които имаме часове, в които ни говорят на унгарски. Вярно, в началото беше трудничко, но удивително е, че успявахме да ги разбираме в основни линии. Но мога да ти кажа, че хич не ги бива да рисуват :D Иначе след първи курс се предлага и леттни курсове в Унгария, като настаняването и храната са ти поети от специалността. Но трябва само да те изберат от катедрата, де :D Иначе и по Еразъм можеш да кандидатстваш (май след втори курс)...Иначе сега, първия семестър учим предимно езика, като имаме и часове по Странознание на Унгария (+ 2 избираеми предмета - езикознание и информатика). По странознание учим за географията, историята и обичаите на Унгария (на български естествено). Интересно е. Втория семестър се учи и Увод във фонетиката + още един/два избираеми (литературознание и езикова култура). По-нататък може да записваш много други избираеми - фински, угро-финско езикознание, културна история и т.н, като основните лингвистични дисциплини, като морфология, синтаксис и т.н., също си вървят - ето, можеш да видиш учебния план оттук - http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... filologiya. Но както при всеки език, изисква постоянство и редовно учене. - това като заключение :P

P.S. Ако имаш някакви въпроси, питай! Ще отговоря с удоволствие.
damien
Да живей словото

Мнение от damien »

Köszönöm szépen! :wink: Прегледах програмата и си харесах доста избираеми предмети! Радвам се, че сподели впечатленията си и ти се радвам на ентусиазма. Аз също така подхождам и ще е хубаво да има повечко хора, които са хепи с това, което учат. Колкото до специалността, идеята беше тъкмо такава - да запиша втора специалност унг. фил. Ще проуча въпроса чисто административно (което в СУ е твърде деликатна задача :x ) и, ако няма някоя малоумна рестрикция, ще се надявам да ме пуснат. :? :?
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Nincs mit! :)
Да, и на мен много от избираемите предмети ми харесват, но ще видим как стоят нещата по-нататък, де.
Иначе много е приятно да се види наистина още някой, който е запален по езика, и който не се води от предразсъдъци, че езикът бил безполезен и т.н.
Разгледах как стоят нещата с вторите специалности в правилника, но май ще трябва да те разочаровам - не пише, че унгаристиката отпуска такива места - http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/s ... pecialnost. Ще питам някой преподавател дали наистина е така и ще пиша... Няма проблеми!
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър

Мнение от The_Viper »

А на изпита на 18-ти само аз си знам как ще се изложаа... и между другото - някой има ли конспекта по езикознание?? :| :? :scratch:
Some nights I still can't sleep
And the voices pass with time
And I keep...
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Съжалявам за късния отговор, но чак сега видях мнението ти. Ето ти конспекта, който Биляна Михайлова ни изпрати: http://www.speedyshare.com/files/20782091/obshto.doc И успех с изпита на 18-и!
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър

Мнение от The_Viper »

Да, аз го видях от пощата вече! :lol:
And I keep...
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър

Мнение от The_Viper »

And I keep...
Аватар
scarlet_weasel
В началото бе словото
Специалност: Унгарска филология
Курс: първи

Мнение от scarlet_weasel »

Ура! Приета съм! Бъдещи колеги, честито! :)
Адът - това са другите.
Аватар
The_Viper
Легендарен флуудър

Мнение от The_Viper »

Ура - значи все пак ще си имаме първокурсници! Аз вече почнах да си мисля че няма никой в мойта специалност тази година.
Крайно време беше някой да събуди заспалата ни темичка! :cheers: :mrgreen:
And I keep...
Аватар
scarlet_weasel
В началото бе словото
Специалност: Унгарска филология
Курс: първи

Мнение от scarlet_weasel »

Szervusz! Много се вълнувам и се радвам, че и ти се вълнуваш, не очаквах отговор от жив човек! :) Търся списък на спортовете, неприятно се изненадах с интензивния курс по латински, който смятам за ненужен и общо взето съм едно кълбенце щастие и дъхава невроза. Да живее унгарската филология!!! :mrgreen:
Адът - това са другите.
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”