София - Транспорт.

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Публикувай отговор
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Re: София - Транспорт.

Мнение от allshallperish »

Ураган от Кирки написа:
leia_loves_cats написа:
Ураган от Кирки написа:Странното е, че и аз всеки втори ден съм с нея ... по два пъти даже и не съм виждал.
Айнщай едно време беше казал, че може да повториш един експеримент милион пъти и всеки път да е усепешен, но така не доказваш, че е коректен. Само обратното е вярно - ако само веднъж се провали, значи не е коректен. Това че ти не си виждал(а) не ти дава право да правиш заключението, че няма. Това,че аз съм виждала ми дава правото да оборя истиността на твоето заключение.

Проста логика ;)
Никъде не е чисто, просто не е прецедент :)
Успокой си теориите :) :king:

Лея, ти няма ли да спреш да се заяждаш с всички и да се правиш на умница. Всеки си има мнение. Стига си "оборвала" и натрапвала твоето.
Моля без обиди и лични нападки ! От модератора
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Специалност: панцеркомисар
Обратна връзка:

Мнение от Ураган от Кирки »

Йовков написа:И от мен една малка поправка: при Химическия факултет спира още 102, :D . И една малка хитрост: за да стигнете до ХФ или до ФМИ, може да хванете трамваи 9 или 18 (както и авторът на темата каза). Излизайки от гората, линията се разклонява. Трамвай 9 (към Хладилника) свива надясно и спира пред ФМИ, а трамвай 18 (към Руското посолство) спира почти при ХФ, :D . Това просто като любопитен факт го казах, :D .
Веднага добавено.
Да'е, важното е да се знае. Аз съм го изпуснал в заглавния пост за да не се объркват, иначе тревните площи са приятни за разхождане из града.
Колкото до 102 ... тоя автобус е толкова противен ... горе долу колкото старите 88 :king:
И днес йощ Балканът, щом буря за'фаща,
спомня тоз' ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

Ураган от Кирки написа:
leia_loves_cats написа:
Ураган от Кирки написа:Странното е, че и аз всеки втори ден съм с нея ... по два пъти даже и не съм виждал.
Айнщай едно време беше казал, че може да повториш един експеримент милион пъти и всеки път да е усепешен, но така не доказваш, че е коректен. Само обратното е вярно - ако само веднъж се провали, значи не е коректен. Това че ти не си виждал(а) не ти дава право да правиш заключението, че няма. Това,че аз съм виждала ми дава правото да оборя истиността на твоето заключение.

Проста логика ;)
Никъде не е чисто, просто не е прецедент :)
Успокой си теориите :) :king:
Теориите ми са спокойни, не виждам защо се нервиш на тях. ;)
Просто ти казвам - не е коректно да казваш "тези линии са чисти". Хората да са предупредени за джебчии. :)

Ол, липсваше ми. Наистина. Особено със заяжданията си публично. Като нямаш какво да кажеш, защо се заждаш само?
Аз поправям тези, които споделят грешна информация, понеже ме дразни как лъжете хората и се правите на авторитети, когато не сте.
Ако това ви засяга - еми сорка, ама е така.
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Благодаря за информацията. :D
Ураган от Кирки написа: Колкото до 102 ... тоя автобус е толкова противен ... горе долу колкото старите 88 :king:
Противен или не, много по-добра алтернатива от 94 в пиков час в повечето случаи. (за участъка студентски - ХФ/ФМИ/ФзФ, Хемус)

За джебчиите забравих да спомена - около Великден хванаха едни в 18-ката. Вярно, че беше около празник, но човек винаги трябва да внимава. ;)
Последно промяна от Victoria на 30 Авг 2009, 11:23, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Обратна връзка:

Аз съм император на вселената и смятам, че всички сме сългасни с това :king:
но конкретно да ти отговоря,
в автобус 83 които не знам дали знаеш през какви квартали минава е много по - вероятно да има джебчии отколкото в трамвай номер 9 поради причината, че минава през центъра.
Ако следиш как стоят нещата в софия с тези неща, трамвайни почти няма - единствените които са, бяха на лъвов мост и от там куките ги прогониха ефективно.
За това спокойно мога да кажа, крадци по транспорта в центъра няма и ако спазвате елементарното правило да не си вадите телефона през 1 минута и да го оставяте наляво - надясно или пък да ви е толкова зле закрепен, че да падне - няма да ви се случи нищо.
Това е по - удачно за информация, всичко останало би било глупаво да се ползва като масово сведение :)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

А най-умното, което един човек може да направи срещу джебчии - да си гледа чантата.
По спирки и по автобуси са се опитвали да ме ограбят няколко пъти. Всичките съм ги хващала.
Параноя му е майката :mrgreen:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Обратна връзка:

Ако случайно видя безпомощна девойка да я ограбват веднага ще стана и сравня със земята боклука :king:
Кавалиерството е на първо място :)
Аватар
blackout
Летящите Пръсти
Специалност: право
Курс: трети

Мнение от blackout »

Хъх. :scratch:
Абе вий недейте много лалка срещу тези хора, защото
ако ги нямаше джебчиите по автобусите, някои мъже
още нямаше да са почувствали топла женска ръка :!:

Отиде им сексуалният живот, ако изгоните крадците от автобусите...
отиде. :bounce:
В царството на слепите съдии едноокият е адвокат.
Йовков
От дъжд на вятър

Мнение от Йовков »

Ураган от Кирки написа:
Йовков написа:И от мен една малка поправка: при Химическия факултет спира още 102, :D . И една малка хитрост: за да стигнете до ХФ или до ФМИ, може да хванете трамваи 9 или 18 (както и авторът на темата каза). Излизайки от гората, линията се разклонява. Трамвай 9 (към Хладилника) свива надясно и спира пред ФМИ, а трамвай 18 (към Руското посолство) спира почти при ХФ, :D . Това просто като любопитен факт го казах, :D .
Веднага добавено.
Да'е, важното е да се знае. Аз съм го изпуснал в заглавния пост за да не се объркват, иначе тревните площи са приятни за разхождане из града.
Колкото до 102 ... тоя автобус е толкова противен ... горе долу колкото старите 88 :king:
Да, 88 също са ужасни (тип Икарус като 310, който върви в Люлин Х), но с тях също може да се стигне до ХФ, въпреки че спират малко по-далеч от спирката на трамвай 18. В автобусите, минаващи покрай факултетите, много рядко има проверки, така че не се лъжете всеки път да си дупчите билетите (аз се научих да не го правя). Просто ако се страхувате от внезапна такава, стойте близо до апарат за таксуване и щом влязат, продупчете билета, :mrgreen: . Лично аз веднъж като пътувах в 84, постъпих точно така. Някакви слязоха на Окръжна болница и викаха "Кондуктори! Кондуктори!". В началото не обърнах внимание, но после се усетих, когато проверяваха хората зад мен. Понеже бях прав, беше невероятно лесно да продупча билета под носа на кондукторката точно когато се обърна към мен. Не ме изгони, то оставаше и да ме изгони, :mrgreen: . Така че има начини да надхитрим проверяващите, :mrgreen: . Най-добре си е с карта, вярно е, но понякога, виждайки, че можеш да спестиш ресурси, го правиш. Когато нямам ежедневна карта (което много рядко се случва), а билет, не го дупча. Ако човек е обикалял много из София, знае къде влизат проверките, :lol: . Това, че понякога ментя контролата, не означава, че всеки път го правя, просто удаде ли ми се случай, се възползвам от него.
Колкото до добрия външен вид на превозните средства... Ние може да си перфорираме билетчетата всеки път, но има такива хора, които просто не пазят, кеф им е да унищожават новите придобивки, нямам идея защо. Например сега са закупили един чисто нов тролей (май беше 7), който ходи до "Одеон". Аз веднъж го чаках на разклона от Сливница за Добринова скала, защото го бях виждал един път и ми беше интересно какво представлява. Е, като пристигна на спирката, видях, че вече е надраскан със спрей, :roll: . Нямам думи, :roll: . Тролей на няма и една седмица и вече полуунищожен. Защо?
Аватар
Ураган от Кирки
Драскач
Обратна връзка:

И така може, но не си струва да си под напрежение и да мислиш за глупости, да следиш всеки втори и да се чудиш от къде ще ти дойде.
За едно левче. Още повече, ти си успял да го продупчиш ама ако те видят струва ли си и цирка?
За това и в началото на темата съм написал изрично, че това става веднага ( първата минута )

Колкото до новите автобуси, тролеи и трамваи:
култура.
Аватар
mina
От дъжд на вятър

Мнение от mina »

MidwinterSun написа:А най-умното, което един човек може да направи срещу джебчии - да си гледа чантата.
По спирки и по автобуси са се опитвали да ме ограбят няколко пъти. Всичките съм ги хващала.
Параноя му е майката :mrgreen:
А как процедираш след като ги хванеш? :roll:
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Абе, пазете си нещата и няма да ви ограбят. Не в автобуса да ви падне телефона от джоба на седалката без да си усетите и после "Деба и градския транспорт. Пак ме обраха."
Аватар
WaveMastaa
Танцуващия с клавиатури

Мнение от WaveMastaa »

leia_loves_cats написа:На мен ми се губи смисъла да не се дупчи билет. Това е услуга, която трябва да се плати. Сега си представете как вие предлагате някаква услуга на някой, а той търси само начини да ви прецака и да не ви плати. Тъпо е. Освен това, по този начин давате по-малко пари на някой, който след това няма да може да си позволи да си купи това, което вие предлагате. И реално бъркате и в собствения си джоб.

Ся, ако ще се лъжем.... Освен това, градски транспорт няма да стане по-редовен и оборудван с по-чисти автобуси, ако масово не си плащаме за него.

Лично мнение де. ;)
Принципно си права. Аз лично пътувам с карта и когато ми се наложи (изтекла ми е картата, забравил съм си я в нас и т.н.) дупча билетче. Но дупча билетче ако транспортът, който чакам, дойде в някакво приемливо време. Имайки предвид трафика в София "приемливо време" в пиковите часове за мен е до 20 мин. (барабар със закъснението е това), а в не толкова натоварените часове - десет. Закъснее ли повече от това време, в общия случай над 25-30 минути, никой не може да ме накара да си продупча билета, дори да имам 100 в себе си. И това е така по простата причина, че аз плащам за услуга и искам срещу моето мизерно левче адекватно изпълнение на услугата. Когато съм чакал повече от половин час на спирката, умрял съм от скука и от нерви и изведнъж на 40-тата минута идват 3 фрашкани автобуса и един празен, които се движат като народна песен, нещо в мен ми казва че не си заслужава левчето. Дори и в последния автобус от групичката, който по прицип винаги е по-празничък, да се кача, няма да си дупча билечето. Даже на един господин контрольор му го обясних много учтиво и човекът се съгласи. (вярно, че тогава бях чакал приблизително час и му излязох с аргумента, че за всеки човек времето е пари и че СКГТ за времето, което съм изчкал на спирката ми е взела повече от левче, но това е друга тема :) )

А иначе геадският транспорт ще стане по-редовен, ако освен ние като пътници се сетим, че като пътуваме гратис вредим на себе си, също така някои определени чичковци на някои определени отговорни постове се сетят, че градският транспорт е инфраструктурна система в която трябва да се инвестира, а не само да се краде от нея. Но и това е друга тема на разговор.

И накрая един съвет към всички нови студенти. За онези от вас, които ще пътуват с автобус по Цариградско. Имайте предвид - всеки ден между 11 и 15 часа в участъка Окръжна болница - Плиска - Орлов мост има контрольори. Не се качват във всички автобуси, но ги има. Има ги по същия участък и вечерно време между 17 и 18 часа, после автобусите се препълват и няма нужда от тях. А иначе по царградско няма контрольори сутрин между 6 и 7 и вечер от 20:30-21:00 часа до последен градски. Това е информацията, с която аз мога да ви помогна :)

А ако може да направите тема "Къде около ректората не е Синя зона", цена няма да имате :)
Теория на дипломацията от Ал Капоне:
"С усмивка можеш да стигнеш далеч.
Но много по-далеч можеш да стигнеш с усмивка и пистолет!"

Honda JuniorZ Team

Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

Напоследък контролите са поумекнали - често вместо разправии предлагат да си закупиш и продупчиш обикновен билет.На мен ми се случи 2 пъти.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
WaveMastaa
Танцуващия с клавиатури

Мнение от WaveMastaa »

Оу, да, сега като го каза се сетих за една тактика, която винаги минава (или ако не винаги, то в голяма част от случаите). Тактиката не е за минаване гратис, а за разминаване с глоба от десет лева. (понякога ако не минат контроли си минаваш директно гратис). И то не е много тактика, а по-скоро отстояване на правата, ама някои контроли и пътници не го знаят това и често се случва да се дадат десет кинта, въпреки че няма нужда или задължение.
Та - качвате се в автобуса без билет и задължително отивате при шофера и питате дали има билети. Ако има - кофти, планът няма да сработи. В този случай съветвам да си купите билетче от него, щото при евентуален сблъсък с контроли по-трудно ще се оправдаете, а и няма да сте в правото си. Та ако има билетче - купувате, перфорирате и така.
Ако няма - возите си се тихо и спокойно. Може и да не се качат контроли, ама ако се качат пак не е толкова страшно. Като дойде при вас и ви поиска билет или карта, казвате, че нямате нито едното от двете и то не защото не сте искали да си купите, ами защото просто сте гонили автобуса и сте се качили в последния момент и не сте могли да си купите билетче от будката на спирката, а много бързате. Или пък на спирката от която сте се качили не е имало будка за билети. По някои линии има и такива спирки, на които дори и навес няма, ама карай. Та - оправдавате се - не е имало начин да си купите билет от спирката, нямате билет в себе си, а и шофьора не продава билети, 'щото няма. Следователно ги молите те да ви продадат редовен билет, непродупчен. ('щото веднъж ми се случи да се пробват да ми продадат дупчен билет, което малко не е никак редно). Принципно са длъжни да имат в себе си и редовни билети, а не само от онези дето струват 10 лева. И трябва щом като по обективни обстоятелства не сте могли да си купите билет (няма будка, шофера няма и е капут) да ви продадат редовно билетче. Демек само левче разход.
И така ако се качат контроли си минавате с едно левче, ако не се качат - минавате гратис.
Но това може да се направи само в автобус, в който шофьора не продава билети, ако продава - нямате оправдание и ще си платите като поп.
И все пак - купете си карта, а ако нямате карта, купете си билетче. не е морално да се возим без билетче (въпреки че и аз го правя понякога), а и се замислете - левче или две - къде ли не сте ги дали през деня. :)
Теория на дипломацията от Ал Капоне:
"С усмивка можеш да стигнеш далеч.
Но много по-далеч можеш да стигнеш с усмивка и пистолет!"

Honda JuniorZ Team

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”