865 незаети места след трето класиране в СУ ?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
alekk
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

865 незаети места след трето класиране в СУ ?

Мнение от alekk »

Някой може ли да ми обясни тези места как ще бъдат запълвани ?:
865 са незаетите места след трето класиране в СУ "Св. Кл. Охридски". Общо план-приемът през т.г. е от 5162 места. Това съобщи вчера зам.-ректорът на висшето училище доц. Мария Шишиньова.
"До началото на септември централната изпитна комисия и деканите на факултетите трябва да решат дали ще има четвърто класиране за незаетите места и при какви условия ще става това. Вероятно ще могат да се използват и оценките на кандидатите от поправителната септемврийска сесия на матурите", уточни доц. Шишиньова. Незаети места има в направленията по педагогика, химия, физика, руска и немска филология и туркология. Попълнени са бройките за психология, политически науки, право, науки за земята, компютри и информационни технологии, туризъм и медицина.
Аз мога ли да кандидатствам за тези места ? и ако е Да как ? ... с матури ?

Благодаря предварително!
Изображение
Live Free Or Die Hard
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Re: 865 незаети места след трето класиране в СУ ?

Мнение от happyswift »

Не разбирам защо тези специалности просто не бъдат закрити.Каква е ползата в университета да влиза куцо, кьоро и сакато.Как може хора, които не са успели дори да ВЗЕМАТ матурите да учат в университет.Това е просто жалко

По темата - както сам написа, това ще се реши септември месец.Така че, чакай да има информация на сайта
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Да бъдат закрити? Ти сериозно ли?
В университета влиза куцо, кьораво и сакато, защото самото поколение сме такива. Това не е по вина на университета. Филологиите са специалности с нисък интерес към тях (друг е въпросът, че това е най-вече заради изключително трудната материя), но това не означава никакъв! Повечето хора не желаят да се занимават с тях, както и с педагогиките и с другите специалности, подари простата причина, че вярват, че няма да имат никаква реализация с тях. Но това не означава, че няма и такива, които с желание да кандидатстват за тях и да се надяват да бъдат приети - напук на всеобщото мнение, че подобно обучение е безперспективно.

А, да, между другото - човек, който не си е взел матурата, не може да учи в университет. Защото изобщо не получава диплома за завършено средно образование. Друг е въпросът за пътищата, по които тлъстите банкови сметки са гаранция за заобикалянето на всички правила.

На отговора на темата: За тези незаети места традиционно се обявява четвърто класиране, за което се подават отново документи. Може да се кандидатства с оценка от кандидат-студентски изпит, от който просто не ти е стигнал балът, за да влезеш, можеш да кандидатстваш и с матура, стига приемът за конкретната специалност да го позволява.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

В ТУ си го измислиха много правилно. От тая година вече не е по специалности приема, а по направление. Специалността ти идва чак втори курс, втората половина /май/ като се бориш по успех да си в специалността, в която искаш да си.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
DanaO
От дъжд на вятър
Специалност: френска филология
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от DanaO »

alekk написа:Някой може ли да ми обясни тези места как ще бъдат запълвани ?:
865 са незаетите места след трето класиране в СУ "Св. Кл. Охридски". Общо план-приемът през т.г. е от 5162 места. Това съобщи вчера зам.-ректорът на висшето училище доц. Мария Шишиньова.
"До началото на септември централната изпитна комисия и деканите на факултетите трябва да решат дали ще има четвърто класиране за незаетите места и при какви условия ще става това. Вероятно ще могат да се използват и оценките на кандидатите от поправителната септемврийска сесия на матурите", уточни доц. Шишиньова. Незаети места има в направленията по педагогика, химия, физика, руска и немска филология и туркология. Попълнени са бройките за психология, политически науки, право, науки за земята, компютри и информационни технологии, туризъм и медицина.
Аз мога ли да кандидатствам за тези места ? и ако е Да как ? ... с матури ?

Благодаря предварително!
Е-е-е добрееее!Защо не се разтършуват за хора с основно образование,които имат желание да станат педагози...
"Всички сте жаби и аз просто не мога да проговоря езика ви сам!"
Аватар
Morgenrot
Пишете, о, братя
Специалност: .

Мнение от Morgenrot »

Всяка година се наблюдава тоя недостиг на студенти, миналата година е имало 820 незаети места. От СУ няма как да намалят местата за прием, понеже нали се сещате, че колкото повече студенти има, толкова повече парички ще взимат.

Погледнато само от едната страна, може би ще е по-добре да се намалят местата за някои специалности (точно тези, в които остават свободни места дори след 3то класиране) и да се увеличат в специалности, към които напливът е по-голям.
Аз имам приятели, които не успяха да се класират след 3то класиране, просто защото местата в единствените желани от тях специалности (, които се броят на пръстите на едната ми ръка,) са силно ограничена бройка.

Тогава пък другата страна, на хората, желаещи да учат в по-малко желаните специалности ще бъде "ощетена" откъм места..

Сложна работа са си тия планове.
Ръководството на СУ едва ли притежава ясновидски способности.. да може да предвиди интересите на всички кандидат-студенти и да отвори точно толкова места, колкото са нужни.. и където са нужни. Пък и не е само до интерес, и други фактори има :| ..

В заключение ще кажа:
Не упреквайте горките хора.
СУ има нужда от препитание,
кандидат-студентите - от образование.
Дайте им шанс :lol:
Пейте, развратници, таз' тъжна песен,
родена от слънцето в устата на змея.
В нея аз плача за плъха обесен,
увиснал грозно на полилея..
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

Абе аз не съм ЗА закриванео на цели специалности, но пък съм твърдо ЗА намаляването на броя на местата в тях. И не само в тези, в които не са запълнени, а и в такива, които са запълнени, но минималният бал е ненормално нисък.
Веднага ще дам за пример с Българска филология - съжалявам, но за мен е пълен абсурд в тази специалност да се влиза с бал 18.67/редовно-момичета/. Проста сметка показва, че с тройка на изпита и четворка по БЕЛ в дипломата се формира бал 19 :shock: Пълна трагедия...и защо са всичките тези 85 места, сякаш има наплив, какъвто има за МО (примерно)...
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Обяснението е повече от лесно - пари. Университетът не разполага с огромен делигиран от държавата бюджет (тази година мисля беше към 100 млн.). За сравнение, университетът Принстън (7.500 хил студенти) има 1.25млрд$ годишен бюджет.

А ниският бал идва от там, че много хора записват специалността по различни причини от ученето - идване в София, родителски амбиции, собствена обърканост и др. и др. Което не значи, че качеството на преподаване е ниско.
medicate, medicate
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

phoebe написа:Обяснението е повече от лесно - пари. Университетът не разполага с огромен делигиран от държавата бюджет (тази година мисля беше към 100 млн.). За сравнение, университетът Принстън (7.500 хил студенти) има 1.25млрд$ годишен бюджет.

А ниският бал идва от там, че много хора записват специалността по различни причини от ученето - идване в София, родителски амбиции, собствена обърканост и др. и др. Което не значи, че качеството на преподаване е ниско.
Това е ясно, но как БФ ще учи човек, който едва е закърпил четворка по БЕЛ в дипломата? Това е все едно аз да се запиша във ФМИ :shock: :shock: :shock:
Аз се отнасям уважително към всяка една специалност, защото мисля, че трябва да има всякакви кадри, но те трябва да бъдат способни, а не такива, които първо едва са влезли, след това са избутали някак си 4 години и накрая се хвалят, че имат виШе.
Просто броят на местата в дадена специалност трябва да бъде съобразен с наплива към нея, за да не се получават подобни ситуации...
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Scorpion »

Подкрепям happyswift за идеята такива непопулярни специалности да бъдат закрити. Иначе по противната логика дайте да въведем и специалност Алхимия - все на някой ще му се учи, колкото и безперспективно да изглежда. :lol: Айде ако не да бъдат закрити, компромисно решение - мораториум.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Роднина, висшист, роднина , висшист, роднина, висшист :lol: :lol:

Ако продължава системата да се развива така, роднините ще изчезнат и ще имаме само виШисти :lol:
Yonko
В началото бе словото

Мнение от Yonko »

Университетът е държавен, входът трябва да е свободен, а изходът ограничен. Е в БГ сме наопаки. Само тук заблудени личности си мислят, че висшето е нещо престижно. :lol:
Аватар
fak
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от fak »

m da..
както видяхме входът не просто е свободен..

Скоро очаквам доценти с тояги да подкарват всеки със средно към кошарата на висшето образование!
Все пак тия бройки тря'а се попълнят
la douleur exquise
Yonko
В началото бе словото

Мнение от Yonko »

fak написа:m da..
както видяхме входът не просто е свободен..

Скоро очаквам доценти с тояги да подкарват всеки със средно към кошарата на висшето образование!
Все пак тия бройки тря'а се попълнят

Нека влизат с тройки, после ще си идат. И ако преподавателите оценяваха обективно...

В БГ всичко няма смисъл - 4 год. начално, 4 год. основно, 4 год. средно, 4 год, бакалавър, 1-1.5 магистър.... ама WTF???? Цял живот ли ще уча??? 12 клас трябва да отпадне и кога по ШИБАНИТЕ дяволи бакалавърът ще стане в 3-годишно обучение?
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от Scorpion »

Yonko написа: и кога по ШИБАНИТЕ дяволи бакалавърът ще стане в 3-годишно обучение?[/b]
Когато престанат да ни занимават с глупости в първи курс...
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”