Арменска филология

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

armenkata
В началото бе словото
Специалност: armenska filologiq
Курс: втори

Re: Арменска филология

Мнение от armenkata »

Здравей Kukkiwon. Студентка съм 2ри курс арменска филология в СУ. Курсът ни се състои от 5 момичета. Учим главно източно-арменски език, но доколкото знам, ще се запознаем и с западно-арменски. Материали намираме главно чрез преподавателите си. Ксерокопираме си речници или ни ги носят директно от Армения. Занимаваме се с граматика, преводи. Учим арменска история, литература, музика, философия... За това как сам човек може да учи арменски не мога да помогна защото според мен е невъзможно. Просто има прекалено много неща, които няма да може да си обясни сам. Честно казано за първи път срещам някой толкова заинтересован от тази специалност. Повечето хора ме питат дали Армения все още я има и има ли смисъл да се занимавам с това нещо. На мен засега ми харесва. С колегите ми сме доста близки и постоянно се забавляваме по време на лекциите по арменски език. Има много забавни неща в арменския, от сорта на думички, които на арменски звучат доста забавно за нас българите. Сега малко съм уморена и ще си лягам, че утре ОТНОВО съм на работа, но ако имаш някакви въпроси, ще се радвам да ги споделиш с мен и колежките ми. Поздрави!
anguean
В началото бе словото
Специалност: Арменистика

Мнение от anguean »

Здравейте,

По повод въпроса Ви, в специалност Арменска филология, която от 2009 вече се казва "Арменистика и Кавказология" (и вече има нови предмети и профил, ориентирани към подготовка на специалисти по Кавказкия регион) се преподава на източно арменска езикова норма, но има предмет "Формиране на западноарменската книжовна норма", в който се обясняват разликите между двете езикови норми.

Материали за самостоятелно изучаване на арменски език няма много, но можете да си поръчате някои от http://www.abrilbooks.com/. Но имайте предвид, че тъй като книжарницата е в САЩ, ще си получите книгите в пощата при митницата, и ще се наложи да платите мито.

Един от колегите ми (аз преподавам литература в специалността), дава и частни уроци по двете норми. Ако някой се интересува мога да му дам телефон.

Успех

Антоанета Ангелова
Аватар
DanaO
От дъжд на вятър
Специалност: френска филология
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от DanaO »

След прочетеното съм леко стресирана... :?
"Всички сте жаби и аз просто не мога да проговоря езика ви сам!"
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

миналата година помня, че нямаше достатъчно записали се в арменския и ги записаха при нас да учат арабски, при това към края на подготвителния курс. беше доста wtf решение на университетското тяло.
anguean
В началото бе словото

Мнение от anguean »

DanaO написа:След прочетеното съм леко стресирана... :?
:) От какво точно сте стресирана?
Аватар
DanaO
От дъжд на вятър
Специалност: френска филология
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от DanaO »

Хехехе от изреченията на арменски... :D Което в интерес на истината, въобще не ми е смешно, като се замисля...Единственото,което разбрах беше "парев"...дори и споменаването на Христос не ми е със сигурност много ясно... :D
"Всички сте жаби и аз просто не мога да проговоря езика ви сам!"
краставичка
В началото бе словото
Специалност: Информационо системи
Курс: завършил

Мнение от краставичка »

DanaO написа:Хехехе от изреченията на арменски... :D Което в интерес на истината, въобще не ми е смешно, като се замисля...Единственото,което разбрах беше "парев"...дори и споменаването на Христос не ми е със сигурност много ясно... :D
Ха ха :)
Не се шашкай, хората се питат как са и дали могат да пишат на арменски, а онова с Христос означава "Христос Воскресе" :wink:

Виждам, че влизат и преподаватели, та имам питанка - може ли по някакъв начин да се ходи на различните предмети без да си записал специалността? Искам да си опресня арменския, но пък няма шанс да изкарам изпита по английски за да вляза. Не ми трябва диплома, просто ме интересува дали има проблем да идват и външни лица на лекциите и упражненията (в нашия факултет може по принцип, но това е филология, не математика...)
anguean
В началото бе словото

Мнение от anguean »

[quote=

Виждам, че влизат и преподаватели, та имам питанка - може ли по някакъв начин да се ходи на различните предмети без да си записал специалността? Искам да си опресня арменския, но пък няма шанс да изкарам изпита по английски за да вляза. Не ми трябва диплома, просто ме интересува дали има проблем да идват и външни лица на лекциите и упражненията (в нашия факултет може по принцип, но това е филология, не математика...)[/quote]

Не съм сигурна, но ще проверя и ще Ви кажа.
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”