Започвам подред:)
Тединкъъъ, относно това с баловете..поне при нас преди отдаааавна изминалите 5 години беше така - първо полски, после чешки, но вече може и да са се обърнали нещата.

Второ - ние бяхме малко в "заварено" положение, т.е. започнахме да учим двата езика като един общ - сърбохърватски.След 3-тата година се оказа, че вече ще трябва да учим отделно сръбски и отделно хърватски, но тъй като ние наблягахме още в самото начало на сръбския, преподавателите бяха толерантни към нас и ни даваха право да избираме на кой език да пишем и кой да използваме дори на изпитите.Обаче мисля, че при вас още от самото начало ще се започне успоредно изучаване на двата и предполагам, че изпитите на края на годината няма да са 2, но пък ще има компоненти (примерно 2 текста за превод от и на езиците), които ще бъдат по 1 пример от двата езика.Но пък хубавото според мен поне е , че разликата не е толкова голяма - малко "йе"-кане в хърватския и малко разлика в лексиката..не е страшно!Специализацията по словенски е след 3-ти курс.Още в 3-ти курс всички задължително ще изучавате словенски (мисля, че беше 2 семестъра) и накрая ще сте си с редовен изпит по езика.Който иска обаче, може да се запише на специализация и да ходи на допълнителни лекции.При нас само 2-ма или 3-ма се бяха записали, но главната преподавателка е доста стриктна и строга и няма лесно да минете...

Иначе може да се запише всеки, но си е сериозничко.
Football_fenka, въпросът ти е доста относителен, тъй като отговорът е многозначен.Има доста добри преподаватели - и като компетентност, и като начин на преподаване, и като отношение към студентите.Имаме си обаче и някои "всеобщи любимци", които..хмм...доста се заяждат, държат се надменно, а и такива, които не са чак толкова добри.Ноо..положението е такова навсякъде.Предимството в нашия факултет е, че има доста преподаватели с титла "професор" и наистина са имена в специалността си.Аз лично съм се възхищавала на някои от тях.Но по подробно за преподавателите ще си говорим, когато се запознаете с предметите си и видите кой по какво ще ви преподава.