Стефан Стамболов и Софийския университет

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Стефан Стамболов и Софийския университет

Мнение от Vintersorg »

СТЕФАН СТАМБОЛОВ - ИНИЦИАТОР ЗА ОТКРИВАНЕ НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Борислав Гърдев

Малко известен факт е, че в отсъствието на титуляра Георги Живков Стефан Стамболов като управляващ и просветното ведомство, изготвя доклад до V ОНС, разгледан на 7 декември 1888 година, с който предлага за обсъждане и гласуване законопроект за откриване на Висше училище в София.

Основната цел на мащабната за времето си инициатива е грижата за младите хора и тяхната реализация в живота, тъй като "когато един млад сключи учението си в границите на гимназиалний курс, той излезва в живота неприготвен, за да може веднага да упражнява известна професия" за разлика от просветените страни, където "държавата и народът отдавна са промислили за подготвяние младежите за в живота"; "те са отворили и постоянно отварят многобройни и разновидни висши и специални училища като се и стараят всячески да се даде възможност и на най-бедний ученик да се снабди с известна специалност".

В страната "нуждата за хора с по-високо специално образование започва от ден на ден да се чувствува по-осязателно в всичките клонове на управлението".

Поради което "считам , че е време и необходимо да се положи отсега още основа за едно висше училище, което малко по малко да се развие и да достигне с време да снабдява държавата ни с нужний контингент от хора с висше специално образование по разни клонове на науката."

Стамболов е убеден, че "г-да представителите ще одобрят идеята за отваряне на такова едно заведение".

Предчувствието му не го излъгва. Първото и второто четене на закона минават без дебати още на 7 декември, а съгласно член 39 от правилника за дейността на парламента третото четене е насрочено за 8 декември.

Целият закон от 19 члена е гласуван единодушно с едно (неприето) предложение на депутата Трайко Китанчев учението във Висшето училище да трае само две години, тъй като "ако би да се тури 4 години, то повече ученици ще предпочетат да отиват във висши учебни заведения в Европа, гдето могат да се ползуват от чужди литератури".

В изискването на народния представител има известен резон, тъй като в Закона, иначе стройно, монолитно и логически обосновано, всъщност се полагат основите не толкова на Висши курсове, колкото на Университет, за който страната все още не е ресурсно подготвена.

Все пак и днес учудва прозорливостта на Стамболов, определил в рамките на един нормативен акт както заплатата на редовните (20 % повече от платата на първостепенен учител в средните училища в София) и извънредни (10-30 лева на лекция) преподаватели, така и строгата дисциплина, съобразена с "дисциплинарний правилник, който ще издаде Министерството на Просвящението", и с грижата - по решение на ректорския съвет - бедните ученици да се освобождават от всякакви такси.

Далновидно вносителят на законопроекта не е предвидил срока за завършване на висшето образование, тъй като "окончателните испити за свършование пълний курс по всякой отдел ще се произвеждат по особен правилник".

С този си акт като вносител и защитник на Закона за Висшето училище Стефан Стамболов ни се разкрива в светлината на опитен държавник и администратор, прозиращ далеч в бъдещето обществените потребности и правещ необходимото за тяхното своевременно и качествено задоволяване.
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

С този си акт като вносител и защитник на Закона за Висшето училище Стефан Стамболов ни се разкрива в светлината на опитен държавник и администратор, прозиращ далеч в бъдещето обществените потребности и правещ необходимото за тяхното своевременно и качествено задоволяване.
Винаги съм го мислела за такъв,той е един от любимите ми български исторически личности,но това не го знаех :oops: .
Браво,Vintersorg!Хубаво е да знаем на кого дължим създаването на СУ.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
nefertari
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от nefertari »

За мен Стамболов е изключителна личност.Най-жалко е че днес вече няма такива политици.
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:?
Последно промяна от Joker на 28 Мар 2006, 17:54, променено общо 1 път.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:? Да-а, Ст.Ст. е много "многопластов и противоречив"! Женкар страшен, корумпиран до безобразие, по-склонен да ви отреже главата, вместо да ви убеди в правотата си! Прекачил е всички закони, принципи, норми и разбира се конституцията, за да направи от държава, каквото си иска. Сигурно затова е любим персонаж на всеки съвременен български политик от най-левите социалисти, до най-десните десничари. Затова във всеки голям български град има негов паметник, за да се дресира населението на преклонение, точно пред този мутренски тип политици, каквито са самите те. Хубавото е че паметниците са извънредно грозни (вижте в София и Пловдив), но то и като го погледнеш на снимка, как да излезнат хубави? :oops:

"Който нож вади, от нож умира!", като че е измислено за него! :wink:

Всъщност идеята за Висше училище след Освобождението изва от Източна Румелия. Там я подготвя Константин Величков и са осигурени сграда и пари за откриването му в началото на учебната 1885/1886 г., но нещо се случва две-три седмици преди събитието..., което празнуваме и днес като национален празник. :wink:
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Стефан Стамболов е най-големият български политик и аз само
мога да мечтая да стана като него!!!Благодарение на него България
просперира и дори не го е страх да се опълчи на Русия, като казва,
че ако руснаците ни нападнат, ние ще отвърнем.
Той е човек за подражание, най-високата личност в иСторията ни!

П.П. Поправено

Поправено от мен, след като ми мина яда. :D
Последно промяна от Паган на 28 Мар 2006, 23:32, променено общо 3 пъти.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Паган,по-спокойно с нервите :) .И аз се ядосах,като прочетох съобщението му,но не съм тръгнала да пиша разни неща за ауспуси :lol: .
ПП:А и не ти се отразява добре на правописа :wink: .
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

Joker написа::? Да-а, Ст.Ст. е много "многопластов и противоречив"! Женкар страшен, корумпиран до безобразие, по-склонен да ви отреже главата, вместо да ви убеди в правотата си! Прекачил е всички закони, принципи, норми и разбира се конституцията, за да направи от държава, каквото си иска. Сигурно затова е любим персонаж на всеки съвременен български политик от най-левите социалисти, до най-десните десничари. Затова във всеки голям български град има негов паметник, за да се дресира населението на преклонение, точно пред този мутренски тип политици, каквито са самите те. Хубавото е че паметниците са извънредно грозни (вижте в София и Пловдив), но то и като го погледнеш на снимка, как да излезнат хубави? :oops:

"Който нож вади, от нож умира!", като че е измислено за него! :wink:

Всъщност идеята за Висше училище след Освобождението изва от Източна Румелия. Там я подготвя Константин Величков и са осигурени сграда и пари за откриването му в началото на учебната 1885/1886 г., но нещо се случва две-три седмици преди събитието..., което празнуваме и днес като национален празник. :wink:
не, че донякъде не си прав - определено е бил доста авторитарен, но България просто е имала нужда именно от такъв човек, за да си надмогне робския манталитет. и според мен все още има нужда от такъв. не одобрявам терора и ексцесиите, но в последните 60 години са ни смачкали съвсем - и като самочувствие, и като гражданско съзнание, и като предприемчивост и като всичко...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Пагане, защо, когато един политик е най-големия в твоите очи, то той трябва да е най-големия и в нашите.

Разнообразието от гледни точки показва , че има мислещи хора, на които не им е все едно :!:

Нима е лъжа, че Стамболов е прекрачил всички възможни прагове?

Ако той е най-големия политик със своите авторитарни методи, на моменти много успешно ръководил, въпреки всичко, то значи симпатизираш на твърдата ръка (дори не го наричам политика, а твърда ръка, защото политика не значи терор и авторитаризъм, dori ponqkoga).

Не значи, че и останалите трябва да симпатизират на подобен вид управление.

Бъди по сдържан и уважавай чуждото мнение.

Нека има повече различни мнения, това са основни принципи за просперитета на едно общество. В дискусията и различието се ражда "истината"!

Припомнете си това:

"Ако всички хора възприемат една и съща идеология, то тази идеология неминуемо ще изчезне, защото няма да има на какво да се противоречи!"
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Не ме ядоса това, че мнението му е различно от моето, а това,
че с него Joker омаловажи постигнатото от този политик.
Уважавам чуждото мнение, но когато е обосновано.(Не че аз винаги се обосновавам)
А и целта оправдава средствата.Ако има един такъв Стамболов
сега, с удоволствие ще грабна пушката за него.

Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Паган написа:А и целта оправдава средствата.Ако има един такъв Стамболов
И според мен на българския народ отново му трябва твърда ръка.

ПП:Паган,женски вариант на Стамболов става ли?
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Естествено, че става, само да е вариант на Стамболов, а не на азис.

Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

nightwish написа:
Паган написа:А и целта оправдава средствата.Ако има един такъв Стамболов
И според мен на българския народ отново му трябва твърда ръка.

да цитирам колегата Berserker - agree-вам с вас :lol:
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Според мен твърда ръка няма да помогне!

Трябва ни умна глава, с перспективно мислене, с разчупени възгледи напред в бъдещето, с ясни планове и непопулистки амбиции, с добър екип, готов да пренебрегне политически и други подобни разногласия, с готовност да се провали, но все пак да опита, с ...
Да продължавам ли?...

Т.е. твърдите, че ако се появи "кмет", "атакист" или човек, който има визия на твърд политик ръкомахащ пред народа или снимащ се при всяка възможност под светлините на поржекторите, значи той е подходящ?

Не мисля...

Твърдата ръка няма да помогне, само ще доведе до вътрешно напрежение!
А и под твърда ръка се подраазбира повече полицейска държава?!

Трябва ни мислещ човек. И то не един. Желателно е да е млад. Желателно е младите да се активизират.

Както една позната ми цитира един нейн преподавател* :
"В други страни студентите и младите хора диктуват нещата и събитията, а тук младите не знаят все още какво искат, а все чакат някой да ги оправи..."

*цитирам по памет
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

alhimikat написа:Според мен твърда ръка няма да помогне!

Трябва ни умна глава, с перспективно мислене, с разчупени възгледи напред в бъдещето, с ясни планове и непопулистки амбиции, с добър екип, готов да пренебрегне политически и други подобни разногласия, с готовност да се провали, но все пак да опита, с ...
Да продължавам ли?...
човек, точно това което ти описваш аз разбирам под твърда ръка, не популистките и расистки изказвания на Волен, който е луд и за затвор. Не си падам по гръмките приказки, уважавам хора, които вършат работа и които са наясно какво правят и защо го правят....

Щастливо безработна!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”