Теми Литература 1990-2007

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
mihaela_a
Постоянно присъствие
Специалност: Право-редовно
Курс: първи

Re: Теми Литература 1990-2007

Мнение от mihaela_a »

Според вас,колко ще е минималния за право редовно-момичета? Моя бал става 27.00 и чакам от редовния по история дано е поне 5.25,та да ми стане 27.50 и да съм спокойна,че това 27 май няма да стигне..Иначе съм доволна от литературата-5.00 :flower:
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
Право-редовно,2 курс,II поток,11 група
Аватар
pacho_r
От дъжд на вятър

Мнение от pacho_r »

Aми миналата година на момичетата в 3-то класиране е бил малко над 26 (26, и нещо си..)
Може и да ти стигне, зависи резултатите по история, според мен.
Ако не редовно - задочно :) , пак си е Право и пак си е в СУ.
Аватар
mihaela_a
Постоянно присъствие

Мнение от mihaela_a »

Не съм писала задочно,ако не е редовно,няма да уча в СУ,ама да стискаме палци.. времето ще покаже :drunken:
"The person you want to be does exist; somewhere on the other side of hard work and faith and belief. And, beyond the heartache and fear of what lies ahead."
Аватар
mihaela_a
Постоянно присъствие

Мнение от mihaela_a »

ShadowsInBlue написа:Ще можем ли да си видим работите, както на предварителните? Защото в сайта на СУ не виждам никъде да пише таквози нещо за нито един изпит..
Пише,че след като свършат всички изпити от 3 август мисля.. и че допълнително ще има зали определени..
Аватар
Green`L.K.
Форумозавър Рекс
Курс: кандидат-студент

Мнение от Green`L.K. »

wwe_p написа:а бе то 6ците не са 1 а са 8 7 за момичетата и 1 за момчетата има го в статистиките нз къде пишеше че е 1 ма са пълни глупости
И аз го забелязах това, ама никой не му обръща внимание ;)
Non scholae sed vitae discimus!
Любовта е, когато останалите престанат да съществуват ...
RA[sgB]
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от RA[sgB] »

mihaela_a написа:
ShadowsInBlue написа:Ще можем ли да си видим работите, както на предварителните? Защото в сайта на СУ не виждам никъде да пише таквози нещо за нито един изпит..
Пише,че след като свършат всички изпити от 3 август мисля.. и че допълнително ще има зали определени..
О,това ще бъде прекрасно!Не съм ходил да си гледам работите,а ми е интересно да ги видя...
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

Тест и есе сменят изпита по български в Софийския

Изпитът по литература в СУ "Св. Климент Охридски" може да претърпи промяна. Причината за това е обявената идея на ректора Иван Илчев за целогодишен прием в университета.
Това означава, че преподавателите ще трябва да проверяват теми едва ли не всеки месец. Според част от тях това налага облекчаване на изпитната формула, защото в противен случай нямало да им остане време дори да преподават, пише "Стандарт".
"Промени в изпита се обсъждат всяка година. Издигат се вече и гласове за тестове, но ние никога няма да премахнем писменото изпитване", заяви проф. Кирил Топалов от Факултета по славянски филологии. "То е нашата марка, не можем да приемаме куцо и сакато само с тест, в който въпросите са от типа "Колко време е траяла Стогодишната война?".
Тази година над 47% от оценките на кандидат-студентския изпит по български език и литература в Софийския университет са двойки. Пълната шестица е само една. Отличниците са 41. Преобладават тройките, които са 21 на сто. Темата за кандидатстудентския изпит беше "Самотата в поезията на Димчо Дебелянов". Кандидатите можеха да изберат да пишат и есе по цитати от произведения – "Да знаеш ти живота как обичам и колко мразя празните химери" – от „Писмо” на Никола Вапцаров, и „Как ще живеем, ако не гоним измамата" – „Мечтатели” на Елин Пелин.
Не че нещо, ама ми се струва глупаво да променят изпитната форма по литература. :?
Аватар
pacho_r
От дъжд на вятър

Мнение от pacho_r »

Aми май ще е по-добре! На изпита по литература трябва да дават някаква тема(есе), по която кандидат-студентите да разсъждават, да напишат един логически свързан текст и по този начин да се види могат ли тези хора да мислят. Защото това, което става сега е пълна пародия, назубкани теми и проблеми - сядаш и пишеш, ама дали изобщо можеш да мислиш.... не е ясно.
Трябва изпитът да е подобен на този по журналистика според мен.Но съм против тест, задължително темичка :mrgreen: - да се види могат ли учениците да слагат запетайки и да не пишат "наистина" и "претенции"(например) с 'Й', защото е смешно да ти "дадат" висше, а ти да бъркаш елементарни неща от бългаската граматика!
Аватар
Green`L.K.
Форумозавър Рекс
Курс: кандидат-студент

Мнение от Green`L.K. »

На някои хора хич не им се отдава да пишат есета (на мен) и не съм съгласна за това! Не могат от един писмен изпит да преценят дали ставам за правист, или не... Аз съм за устен изпит по 5 мин. на кандидат... 5 дена вместо да проверяват ще стоят на маса и ще си чоплят пръстите с кафенце и количка ;) Като трябва да се проверява способността да реагираш на непозната ситуация, да говориш на чист български, да разрешаваш казуси и дрън дрън... Мечтая си, не ме нападайте!
Non scholae sed vitae discimus!
Любовта е, когато останалите престанат да съществуват ...
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

Според мен не бива да се променя формата на изпита. Това есе ще бъде пълна закопавка за кандидат-студентите. Двойките ще бъдат повече и от сега. Ако някой си мисли, че да пишеш есе е по-лесно, живее в заблуда. :lol: Едно истински добро есе, може да бъде написано само от един истински талантлив човек, а не може изпитът по БЕЛ да се основава на талант, вместо на знания. Може и да заменят ЛИС-а с написване на стихотворение...
Стискам палци на бъдещите кандидат-студнети да не въведат есето, защото тогава вече ще се видят в чудо...
Аватар
Piwe bez Zewe
В началото бе словото
Специалност: МО

Мнение от Piwe bez Zewe »

Това "есе" би било пълна пародия- за да напишеш качествено есе се изисква повече време, познаване на материята на едва ли не академично ниво и доста късмет да се вдъхновиш точно в деня на изпита, когато ти е по-скоро притеснено и не можеш да мислиш за нищо. :lol: СУ си имат чудесна форма за изпита по БЕЛ, макар и проверяването да става бавно. Това е университет с традиции и все още резултатите от изпитите там са някакво мерило- иначе всеки пробва за резервен вариант някое тестче я в Търново, я в УНСС.
Макар да ухаят,
капят цветовете.
Преходно е всичко
в нашия свят.
Днес отивам отвъд-
суетни мечти
не ще ме омайват.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Въпреки, че по-силни резултати показвам на есета и тестове, смятам че сегашната форма на изпит е най-подходяща! Ще е глупаво, ако я сменят!
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения

Мнение от xRainx »

ако на анализи има 50 % двойки, на есета ще са минимум 65. ;)
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
WickedWitch
Форумозавър Рекс
Специалност: Право

Мнение от WickedWitch »

Да се напише едно добро литературно(дори в много от случаите е и философско) есе е ужасно трудно. Веднъж ми се наложи да пиша такова за едни стипендии, явно сработи, но пък не би се получило за 4-5 часа според мен. Освен ако не си истински талант, но такива не сме 98% от кандидатстващите ; ) Форматът в момента ми се струва по-адекватен, макар че си мисля, че би било добре да редактират малко списъка си с изискваните автори и по-специално произведенията им.
Последно промяна от WickedWitch на 23 Юли 2009, 16:06, променено общо 1 път.
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Нда, от къде ги намериха тия "Мечтатели"?? Тоя разказ е две странички, как очакват да се запомни! Аз го прочетох от цял том Пелинови разкази и тоя ми остана в главата само с тва, че е къс и че има циганин в него!
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”