А колко софиянци има, които по абсолютно същия начин си хвърля боклука където и когато им скимне, да не говорим. Манталитет, култура и навици НЕ ЗАВИСЯТ от това къде си се родил и къде живееш. Свинята си е свиня навсякъде.
Защо София е мръсна?
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
Re: Защо София е мръсна?
Не съществува нищо по-красиво от едното око на София?
Или тотално съм забравил гръцкия вече...
А колко софиянци има, които по абсолютно същия начин си хвърля боклука където и когато им скимне, да не говорим. Манталитет, култура и навици НЕ ЗАВИСЯТ от това къде си се родил и къде живееш. Свинята си е свиня навсякъде.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

Bill Hicks - Revelations (Uncut)

ООо, моля ти се да не се обиждаме на квартали, че съм от Люлин.toni spbb написа:Извинявай ама не може некои нещасници от Люлин да си целят контейнера от 9 етаж и София да е чиста.В София идват много хора от село тези хора идват тук ,но не проявяват никаква загриженост към града за тях София е начин да искараш пари и да исхранваш семейството ,но не и място за ,което трябва да си загрижен.Хората идват тук но селският манталитет им остава.
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Абе човек.G__ написа:И защо само София да е мръсна. Повечето големи градове в България са такива и най-пресният ми пример е Пловдив, който за мене е дори по-мръсен от София. Нищо лично, ако има пловдивчани тука.toni spbb написа:Извинявай ама не може некои нещасници от Люлин да си целят контейнера от 9 етаж и София да е чиста.В София идват много хора от село тези хора идват тук ,но не проявяват никаква загриженост към града за тях София е начин да искараш пари и да исхранваш семейството ,но не и място за ,което трябва да си загрижен.Хората идват тук но селският манталитет им остава.:
Отначало не ти се кефех, ама напоследък почна да ми правиш добро впечатление. ;р
Аз пък, като съм от Пловдив, и понякога се дразня, като почнат да ми обясняват колко е хубаво в Пловдив, щото са били в Стария град и на Главната, примерно. Еми не, не е хубаво, кенеф е.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
- toni spbb
- От дъжд на вятър
allshallperish написа:Дам, винаги мн ме е дразнело да видя как някой си мята нещо,
а на два метра до него има кофа. Пък и да няма, да си го занесе.
Аз редовно си изхвърлям кила с боклуци от чантата, защото
на места няма и достатъчно кофи, ако тряба да сме честни.
Е как бе нали трябва да си види типично софийската гледка.
Δεν υπάρχει τίποτα prettier από το ένα μάτι της Σόφιας.
- toni spbb
- От дъжд на вятър
ники написа:Той Кристо тия теми не ги чете.
Е са ше му кажа да ги прочете.
- toni spbb
- От дъжд на вятър
fak написа:toni sponge bob е горд столичанин!
Разбира се аз обичам 3 неща в живота ми това са семейството ми,ЦСКА и София.Искам да кажа ,че колкото и мръсна да е столицата ни винаги ще я обичам....
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
София е мръсна заради Тони, не си върши работата...
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
- toni spbb
- От дъжд на вятър
allshallperish написа:София е мръсна заради Тони, не си върши работата...
Работата ми е да чистя такива като тебе ама те са много и заради тфа не мога да смогна.
- JudyRamone
- Легендарен флуудър
- Специалност: Компютърна химия
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Не мога да разбера ти сега харесваш ли я, или й се дразниш?
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
http://judysays.wordpress.com
- toni spbb
- От дъжд на вятър
JudyRamone написа:Не мога да разбера ти сега харесваш ли я, или й се дразниш?
Ние ше се жениме
http://www.dnevnik.bg/analizi/2009/08/1 ... stinaciia/София - няма такава дестинация
Според "Уикипедия" туризмът възникнал през XIX век, когато хората започнали да намират удоволствие в обиколките (туровете) на непознати места. Идеята била една-единствена - да извлекат наслада и разнообразие от видяното. В България началото на туризма било положено в София от Алеко Константинов с прословутото му изкачване на Черни връх на 27 август 1895 г. От онези славни времена нещата доста са се променили и към днешна дата може да се каже, че София е антимясто за туризъм. Няма такава дестинация, казано на туроператорски език.Поводът да констатираме това е проектът на столичната община "Подкрепа за междурегионално сътрудничество и обмен на най-добри практики между София и Атина в областта на туризма". Това, че развитието на туризма е и софийски приоритет, е добро начало, въпросът е какви ще са стъпките, за да се случи. За изходната точка какво първо трябва да се промени е достатъчно да погледнем през очите на чуждите туристи в момента.
За малкото идващи неприятните изненади започват още от летището
съответно от централната гара/автогарата/околовръстното шосе. На летището нелегалните таксита, които вземат поне по 5 лв. на километър, захапват новодошлия, преди още да се е огледал. Абсурд е чужденец да хване номерата им, ако за първи път е в България. Този факт не безпокои никоя институция, вероятно на ограбването на туристите се гледа като на чуждестранна инвестиция.
Легалните таксита често конкурират нелегалните с нелюбезност, стигаща до грубост, багажниците им са пълни с газови бутилки, предните им седалки са избутани назад така, че и дете не може да се вмъкне на задната, смърдят на цигари, често шофьорите си пушат спокойно и в присъствието на клиенти, слушат шумно чалга и не говорят грам английски. Освен това сред тях се намират и такива, които също опитват да изнудват. Класическа ситуация - Централна гара, вечер, вали хладен дъжд, шофьор на иначе легално такси иска тройно по-висока цена от изписаната на стъклото му, получава отказ и отпрашва без туриста.
Пътуващите с кола туристи въобще не са в по-добро положение. Като оставим опашките по границата и изнудването за винетки и ваксина за свински грип, дупките по Околовръстното на София им идват като за "добре дошли". Ако влизат откъм магистрала "Хемус", доста ще се затруднят къде е отбивката за "Цариградско" и за центъра, тъй като миниатюрната табела е завряна в едни буйни храсти и само кореняците софиянци знаят нейното местонахождение. Дано някой не се заблуди да влезе в София по тъмно откъм "Младост 4". Там вероятно и живеещите в квартала се губят, какво остава за чужденци. Да живеят GPS навигаторите, те са единственото спасение.
И така туристът е в София - какво му се предлага?
Българската столица може да разчита само на едно - че е "екзотична", тоест ориенталска по западните представи. Че е мръсна, неуредена, без тротоари, затънала в боклуци, без зелени полянки, задръстена от грозните бараки на уличните търговци на некачествени китайски и турски стоки, със смърдящи пазари и бутащи се тълпи. Табелите на улиците в центъра продължават да са на кирилица. Историческият музей е далеч. Паметниците се изчерпват кажи-речи с Левски, Цар Освободител и с този на Съветската армия. Малките музеи и галериите тънат в анонимност и туристът доста би се лутал, за да ги намери. Разходка в Борисовата градина едва ли ще донесе очакваната наслада заради неподдържаните тревни площи, боклуците и съмнителните типове по тъмните пътеки. Зоопаркът е цяло изпитание откъм паркирането, а свикналият на естествени хабитати западняк ще се изуми от бетона, в който се отглеждат животните в София, както и от отсъствието на стандартни сенчести алеи. Липсата на обществени тоалетни сигурно довежда до отчаяние дори най-печените скиталци, защото в Европа такова чудо като в България с тоалетните и боклука няма. "Къде да изхвърля изхабените си батерии", пита турист в лъскава книжарница. Продавачката го гледа опулено и той разбира, че се е върнал в миналия век.
Вероятно след изпитанието София чужденецът ще поиска да се скрие в прохладата на Витоша, но и там го чакат изненади от подобно естество - нищо не е направено така, че да стимулира туризма. Планината хем вече не е дива, хем няма елементарни условия за хапване, почивка и преспиване. Мръсотията и там е завзела територия, а неуредиците отблъскват прохождащите в туризма.
Според и.д. кмет столицата трябва да се превърне от бизнес дестинация в туристическа като Атина. Предвиждало се изграждането на маршрут за 40 манастира в околността. Звучи много амбициозно, цяло чудо ще е, ако манастирите в Софийско попаднат в туристически маршрут, като се има предвид безобразната инфраструктура. Според Герджиков това ще струва 276 200 лв., като част от парите ще бъдат отпуснати по оперативна програма "Регионално развитие", а останалите - от държавния бюджет, което звучи съмнително, особено във времена на криза. Скептицизмът се засилва и от информацията, че с тях ще бъдат обучени над 70 общински служители и ще бъде изграден информационно-туристически център на площ от около 200 кв.м в подлеза на Софийския университет.
С обучението и строежа на центъра парите ще свършат
а ефектът едва ли ще е нужният.
На всички е известно, че туризмът в градове като Атина, Берлин, Париж, Лондон, Будапеща не се крепи на скъпи информационни центрове, а на създаването на отлични условия за посещаване на забележителности, на прекрасната инфраструктура, на зеленината в изобилие, на широките тротоари, на чистия и редовен градски транспорт, на достъпната среда за хората с увреждания и с малки деца, както и на приятелската обстановка, която те посреща още от летището и те съпровожда на връщане. Тези градове печелят здраво от туризъм, защото първо са осигурили отлична среда за живот на собствените си граждани. От това положение до туристическия наплив крачката е съвсем малка. След това трябва да се направи стратегия и да се вдъхне живот на всички исторически и културни свидетелства за живота по тези места. В София те също не липсват, проблемът е, че не ги познаваме или отдавна сме спрели да ги забелязваме.
Преди обаче да стигнем до стратегията, трябва да сме наясно, че в София все още липсва нормална среда за обитателите й. Затова да не си правим илюзии за чужденците.
* Авторът е живял последната година в Берлин
Изключително точно казано до последната буква..за съжаление.

- Leila_Valera
- Пишете, о, братя
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: втори
Само да ви споделя, че от известно време насам по споразумение между кметовете на София и Силистра, част от боклука на София се извозва до моя град. Не че някой ни е питал дали го искаме, да не говорим за твърде ограничения капацитет на нашето сметище и зловонието което се носи на километри, естествено тук печалбата играе роля. Та да знаете, че вече и ние ви гоним упорито в класацията за най-мръсен град.
Можете да си направите изводите какви размери е придобил проблемът с боклука, че тежестта да поемат и доста отдалечени райони. И аз ще повторя още безброй хора преди мен - проблемът основно се корени в самосъзнанието или неговата липса. Независимо дали съм в Силистра, София или където и да било, винаги изхвърлям боклука в кошчето, ако случайно не уцеля, връщам се, навеждам се и така (околните обикновено ме гледат странно
)
Можете да си направите изводите какви размери е придобил проблемът с боклука, че тежестта да поемат и доста отдалечени райони. И аз ще повторя още безброй хора преди мен - проблемът основно се корени в самосъзнанието или неговата липса. Независимо дали съм в Силистра, София или където и да било, винаги изхвърлям боклука в кошчето, ако случайно не уцеля, връщам се, навеждам се и така (околните обикновено ме гледат странно
Ако искаш да разсмееш Господ, само Му разкажи плановете си.
Регионално развитие и политика
Регионално развитие и политика
Недай си Боже да направиш забележка на някой, който си хвърли боклук или фас на улицата. Само ти кимат неразбиращо. Но съвсем друга тема е това.Leila_Valera написа: винаги изхвърлям боклука в кошчето, ако случайно не уцеля, връщам се, навеждам се и така (околните обикновено ме гледат странно)

Силистренското сметище е вече по европейски стандарт и засега не е проблем част от софийските боклуци да се извозват при нас. Разбира се, ако това е временно. А вярвам, че ще е, щото Бойко си пази дори боклука.
If you don't like something change it; if you can't change it, change the way you think about it.