allshallperish написа:Нека тук пишем точно това, което искаме да променим в страната ни, както и средствата, с които бихме го постигнали! Не пестете думи!
Да се опитам да отговоря на този въпрос:
Това, което искам да променя, е да допринеса за европейското бъдеще на България. Искам България да стане европейска държава, в която да има върховенство на закона; благоприятна икономическа среда, която да генерира работни места; да има реформи в образованието, за да направи получаващите го конкурентноспособни в новите условия на глобализирания свят; да има реформи в здравеопазването, за да получават болните качествени услуги, а здравните работници - адекватно заплащане на труда си; да има пари за популяризирането на културно-историческото наследство на страната ми.
Първо, човек трябва да започне от личния пример. Да спазва законите, да се интересува от заобикаляща го среда и да търси начини да си подсигури сам своето икономическо съществуване, да има активна гражданска позиция и да я отстоява. Човек трябва да се научи отново на трудолюбие, на търпение, на уважение към ценностите, да търси ценното, а не преходното в живота.
Второ, трябва да се образова и да служи на родината си.
Примерно, аз като един бъдещ дипломат, следва - като цитирано от учебник - да се боря за националните интереси на страната ми, да защитавам интересите на българските граждани. Ако може да отида на държавна служба, трябва да допринасям за осъществяването на държавната политика в сферата на външните отношения. Но има днешният свят предлага и други възможности - може да помагат на фирми за установяване на двустранни контакти и така да привличам инвестиции за страната ми и др подобни глупости от двустранно, регионално и международно естество.
Трето, като специалист по външните отношения, но май в качеството си на политик, защото въпросът изисква отговор в роля - ще работя за издигането на международния престиж на България и превръщането и в първостепенна политическа сила в Югоизточна Европа. Ще работя за ефективното използване на страгетическото положение на страна за привличането на чужди инвестиции, за превръщането и в ключов играч по отношение на енергийните коридори и транспортните и инфраструктурни връзки на Балканите. Ще работя за повишаване на ролята на България в ЕС и за превръщането на България в успешен евроинтеграционен модел по отношение на държавите от Западните Балкани. Ще работя за намаляване на трафика на хора, наркотици и не знам си още какво, тъй като ние сме външна граница на ЕС и това е важно не само за нас, но и за новия съюз, в който членуваме.
Няма да забравя и кадровото прочистване на повереното ми министерство - ще атестирам всички служители дали отговарят на високите образователни и делови критерии за извършване на поверената им работа. Ще уволня политически неудобните лица, ще оставя само кадърните, защото вършат работа, а и приоритетно ще назнача наши кадри.
Не на последно място, сегашната конфигурация на занимаващите се с външна политика не ми харесва - за какво са ми три министерства - на въшните работи, на европейските дела и на еврофондовете - искам да концентрирам максимално количество власт, пък и е по-целесъобразно. Разбира се, за да не ме обвиняват в стремеж към авторитарност, ще искам и се осигуря максимална прозрачност и публичност, доколкото е възможно, нали трябва да се забавлява електоратът, че да ме избере отново.
Ако ме питате, как ще стигна дотам, ми като останалите родни политички.
Ако ме питате откъде имам това самочувствие да ги пиша тия глупости и да влизам в роля, ми вие откъде имате наглостта да ми задавате такива сложни въпроси.

Я ходете, да питате сегашните политици, за да сме наясно и ние обучаващите се.