По какъв начин бихте променили България?

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор
Аватар
sweetcoockie
В началото бе словото
Специалност: политология/международни отношения

Re: По какъв начин бихте променили България?

Мнение от sweetcoockie »

Scorpion написа:Под промяна на персоналния субстрат имам предвид смяна на носителя на властта, на управляващите. Под промяна на институционалния механизъм визирам изменение на съществуващото разпределение на властта между различните институции - например да се въведе двукамарен парламент.
За институционалния механизъм съм. Ако има горна камара с около 100 депутата, които изготвят и приемат законите, и долна камара - с представители на 2ро ниво на самоуправление - нещо като сегашните областни управители, но и те да са избираеми, а не назначавани.
Относно смяната на персоналния субстрат - ако е носител на властта, в смисъла му на народ, ако го разбирам правилно - в демократичните общества трудно би се променил коренно, а в смисъла му на управляващ елит - да, променя се през определени периоди от време, но неговата промяна не влияе драстично върху механизма за управление, а само върху качеството и насочеността на политиките. Затова, за да има реални промени, трябва да се променят съотношението между отделните власти и техните компетенции.
Аватар
sweetcoockie
В началото бе словото
Специалност: политология/международни отношения

Мнение от sweetcoockie »

allshallperish написа:Нека тук пишем точно това, което искаме да променим в страната ни, както и средствата, с които бихме го постигнали! Не пестете думи!
Да се опитам да отговоря на този въпрос:

Това, което искам да променя, е да допринеса за европейското бъдеще на България. Искам България да стане европейска държава, в която да има върховенство на закона; благоприятна икономическа среда, която да генерира работни места; да има реформи в образованието, за да направи получаващите го конкурентноспособни в новите условия на глобализирания свят; да има реформи в здравеопазването, за да получават болните качествени услуги, а здравните работници - адекватно заплащане на труда си; да има пари за популяризирането на културно-историческото наследство на страната ми.
Първо, човек трябва да започне от личния пример. Да спазва законите, да се интересува от заобикаляща го среда и да търси начини да си подсигури сам своето икономическо съществуване, да има активна гражданска позиция и да я отстоява. Човек трябва да се научи отново на трудолюбие, на търпение, на уважение към ценностите, да търси ценното, а не преходното в живота.
Второ, трябва да се образова и да служи на родината си.
Примерно, аз като един бъдещ дипломат, следва - като цитирано от учебник - да се боря за националните интереси на страната ми, да защитавам интересите на българските граждани. Ако може да отида на държавна служба, трябва да допринасям за осъществяването на държавната политика в сферата на външните отношения. Но има днешният свят предлага и други възможности - може да помагат на фирми за установяване на двустранни контакти и така да привличам инвестиции за страната ми и др подобни глупости от двустранно, регионално и международно естество.
Трето, като специалист по външните отношения, но май в качеството си на политик, защото въпросът изисква отговор в роля - ще работя за издигането на международния престиж на България и превръщането и в първостепенна политическа сила в Югоизточна Европа. Ще работя за ефективното използване на страгетическото положение на страна за привличането на чужди инвестиции, за превръщането и в ключов играч по отношение на енергийните коридори и транспортните и инфраструктурни връзки на Балканите. Ще работя за повишаване на ролята на България в ЕС и за превръщането на България в успешен евроинтеграционен модел по отношение на държавите от Западните Балкани. Ще работя за намаляване на трафика на хора, наркотици и не знам си още какво, тъй като ние сме външна граница на ЕС и това е важно не само за нас, но и за новия съюз, в който членуваме.
Няма да забравя и кадровото прочистване на повереното ми министерство - ще атестирам всички служители дали отговарят на високите образователни и делови критерии за извършване на поверената им работа. Ще уволня политически неудобните лица, ще оставя само кадърните, защото вършат работа, а и приоритетно ще назнача наши кадри.
Не на последно място, сегашната конфигурация на занимаващите се с външна политика не ми харесва - за какво са ми три министерства - на въшните работи, на европейските дела и на еврофондовете - искам да концентрирам максимално количество власт, пък и е по-целесъобразно. Разбира се, за да не ме обвиняват в стремеж към авторитарност, ще искам и се осигуря максимална прозрачност и публичност, доколкото е възможно, нали трябва да се забавлява електоратът, че да ме избере отново.
Ако ме питате, как ще стигна дотам, ми като останалите родни политички. :oops:
Ако ме питате откъде имам това самочувствие да ги пиша тия глупости и да влизам в роля, ми вие откъде имате наглостта да ми задавате такива сложни въпроси. :shock: Я ходете, да питате сегашните политици, за да сме наясно и ние обучаващите се. :cheers:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Бих въвел изпити за всички, желаещи да служат на държавата, независимо дали става въпрос за президент или кмет на село... Нещо като имперските изпити в древен и не чак толкова древен Китай. Кандидатите трябва да държат изпит по български език и история, а вече отделните позиции ще имат и отделни допълнителни изпити.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

А за какво ни е да ставаме европейска държава? Кой смята, че това може да доведе само до т.нар "европейско робство"?
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Моля ви коментирайте това....
http://www.vbox7.com/play:8ae9ccab
Колкото и да ги ненавиждам тия от Атака,тези репортажи ги дават само по СКАТ,а защо не се дават и по националните телевизии?
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от Scorpion »

allshallperish написа:А за какво ни е да ставаме европейска държава? Кой смята, че това може да доведе само до т.нар "европейско робство"?
"Европейско робство"? :lol: Ти да не предпочиташ да сме "свободна и самостоятелна" страна от Третия свят? :lol:
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

Митак...пропаганда...тва ми е коментара...
Гаранция, че ще намеря по 5-10-15 баби от далеееч по-български села...на които като им натикаш микрофон и забравят ума и дума...
Мога да ти намеря и такива дето идея си нямат какво е 2ри юни... а да видиш на "буржоазния" 22 септември какво става...
Ама тия в Руен...бачкат като побъркани...отглеждат си там...кой жито...кой тютюн...кой други работи....бацат...защото турците в България СЕ СЧУПВАТ от работа...плащат си за това данъци и тем подобни шитни...
А ние дето сме големите пичове и знаем и 2ри юни...и 22 септември...какво произвеждаме....?!?
Във всички кътчета на планетата има проста маса...Имаше такива анкети веднага след комунизма...в Русия... с въпрос "Кой е написал Руската азбука?" с най-често срещан отговор "ЛЕНИН"...
Не е това най-важното...щом работят...щом си плащат данъците и другите му там дължимости към държавата...да са живи и здрави...и да не спират на сирената...те са турци...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Именно....като са турци не им е мястото тук.
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Митака написа:Именно....като са турци не им е мястото тук.
Защото...
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Защото не сме Турция....как може да защитаваш хора,които те наричат гяур и на драго сърце ти биха резнали гърлото?
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Митака написа:Защото не сме Турция....как може да защитаваш хора,които те наричат гяур и на драго сърце ти биха резнали гърлото?
Човек, не ги защитавам като цяло...защитавам ги в конкретния случай...
..тези хора работят за почти безпари...плащат данъци...ТИ КАКВО ПРАВИШ, БЪЛАРИНО?!?
Кажи ми в кой момент...бабата от клипа те нарече гяур и каза, че на драго сърце би ти резнала гърлото...
Митак, вече никой не изпитва такива настроения...с тях само се спекулира...
Наистина ли си мислиш, че на бабето и пука наистина...тя си гледа там работата...отглежда си нещо...преживява си... да си я виждал в градския транспорт..да се ръга, понеже си няма работа пък в тролея е щото там е по-интересно...
Да си я виждал да ти вика и да ти мрънка...в поредния и шизофрениен, склерозясал момент ???
Тя си е в Руен...не е спряла да работи...да изкарва нещо с ръцете си...боли я Турция, България и световното по снукър...
Извинявай...ама и аз да съм в Турция...едва ли ще се спра за да почета някакъв имперски празник...на
Започват наистина да ме притесняват тия националистични настроения, които са разбираеми за 15-16 годишно лапе...и 70 годишен пенсионер...ама за човек в активна възраст...някак си...
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Дичка моя пра-прадядо е убит и по-точно заколен на мегдана,когато е бил на 25 години (още сме били под турско) защото не бил платил данък на местния "шеф".
Не ми казвай,че не мога да изпитвам такива настроения спрямо турците...дали си на 15 или 70 няма никакво значение.
Ти доколкото знам си привърженик на ГЕРБ....обясни ми тогава защо Б.Б ги напада толкова много?
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър

Мнение от Дичоу »

Mитак, моя пра-пра-пра-пра РОД...е затрит в Батак...остава само едно бебе, което е осиновено от овчари от Аламидере (Днешно Серафимово, по-известно като Родопската шипка) във вътрешността на Родопа планина и там той основава моят род...
Да не говорим пък онова село колко пъти е затвирано цялото...защото от там минава възлов път за беломориео, а не си е давало вярата...
Ама хайде...не сме тука да си ги мерим...
Ама да търсиш вината в бабе от 21 век...
За това за 15-16 и 70 годишните хора...мислех, че ще го схванеш, но ще ти го обясня...Когато си на 15-16...мама и тати те хранят..за теб преживяването не е на дневен ред...тогава отправяш енергията към различни неща и запълваш потребността си от идеология и запълване на празната си главица с различни идеологии и суб-култури...В крайна сметка, някои стават анархисти, други футболни хулигани...метъли, емота...националисти...
Като такива си мислят, че света ще се оправи ако се случи някакво национално чудо, в което някакви турци...които си живеят кротко...почти единствени вършат земеделска работа, защото българите ги мързи...се затрият в знак на реванш за това, че нговия пра пра пра пра пра дядо е убил някой българин (което не е задължително да е сигурно)...
След това ти се налага сам да работиш за прехраната и живота си...и осъзнаваш, че в крайна сметка турците в Риен...ама по никакъв начин не ти правят трапезата по-пълна...или заплатата по-голяма...Откриваш, че в крайна сметка виновни са комунистите...и гадовете дето ядът от твоя залък, убиват с бездействието си хиляди хора, кой поради факта, че не му лекуват инфаркта, кой поради факта, че дупките по пътищата са повече от звездите по небето...кой от това, че поредния чиновник е взел парите вместо да инспектира 50-годишния автобус "Чавдар"...
Така реванша за пра пра пра пра пра пра внуците на тези дето са те наричали "Гяур" като, че ли се отлага...
...отлага се като се чалнеш до такава степен, че да се сетиш за подобни глупости...това става около 70-ата ти година...

Не за първи път ме питаш за Б.Б...и се очаква аз щом съм му в партията...да съм му някакъв личен...че да знам всичко...защо и в какъв контекст го казва...
Ще се опитам и за пореден път да ти обясня: Това, че членувам в партия, по никакъв начин не означава, че съм се врекъл Во век и веков да споделям на 100% това, което лидерът на същата партия, говори...
Именно, защото членувам в демократична партия съвсем спокойно мога ежедневно да не се съгласявам с действията и...и да го казвам, пред широк кръг хора без да ме е страх от нищо...
И тъй като ти отговарям подробно на всеки въпрос...за да е коректен разговора ще те помоля да ми кажеш...точно мястото, където тази баба от клипа ти каза, че иска да ти пререже гърлото и те нарече "гяур"...
Също така...искам да ми отговориш: Ако твоя дядо, беше убит от българи...какво щеше да ти е отношението към тях?
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Не тази бабичка никъде не казва,че съм гяур и,че ще ми пререже гърлото,но това за мен не променя факта,че тя не трябва да е тук.
А ти да излизаш с номера за комунистите,че са виновни за всичко....не ти ли омръзна.
Както ти обвиняваш тях....така аз обвинявам турците.
Да ако те си тръгнат моето положение няма да се подобри (може би),но няма и да се влоши.
И както ти каза подигравателно за това,че може би техните роднини са заклали някои от нашите......аз приемам това насериозно.Да,не мога да го докажа,но ми стига факта,че точно тази бабичка с нейния глас ме тика надолу.
И преди да си написал,че за това сме си виновни ние БЪЛГАРИТЕ,ще се съглася с това,но вина има и това "бабе",което гласува сляпо за "сокола"!!!
И по последния въпрос.....ако,ако......знаеш за това АКО бабите ни бяха мъжки нас нямаше да ни има...
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Don Horhe написа:Бих въвел изпити за всички, желаещи да служат на държавата, независимо дали става въпрос за президент или кмет на село... Нещо като имперските изпити в древен и не чак толкова древен Китай. Кандидатите трябва да държат изпит по български език и история, а вече отделните позиции ще имат и отделни допълнителни изпити.
Определено трябва и тест на психологическото състояние, че половината в държавното управление са леко и не толкова леко мръднали. Народното събрание е точно като лудница, и педофил си имаше, и шамари се раздават, и какво ли не...
I wanna fall from the stars straight into your arms
Публикувай отговор

Обратно към “България”