Великотърновския

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Жрецът на Болката
В началото бе словото
Обратна връзка:

Великотърновския

Мнение от Жрецът на Болката »

Не познавам хора, които учат там и не мога да събера никакви впечатления? Вие какво мислите?
Някой знае ли нещо за изпитите по английски език, история и български език?
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

По история аз мога да дам инфо, щото канд. преди 2 години и ме приеха ( на първо класиране- Археология). Има 2 варианта на изпит- тема и тест, на различни дати са и се взима по-високата оценка. За темата конспекта е горе долу същият като за СУ, само че темите са дадени по-раздробено (както се и падат всъщност) и са включени тези за последните Асеневци, падането под турско и богомилството (ако не се лъжа за последното). Критериите им мисля, че не са толкова високи като на СУ, имайки предвид, че аз с едва 9 страници и почти неразвита първа част от въпроса (но пък с много силни елементи на анализ), изкарах 5.38. Тестът също не е труден, на него имах 5.50. Има един сборник с примерни тестове и ако човек го е решил от-до не би трябвало да има никакви проблеми на изпита- даже се падат почти същите въпроси. Самият тест е големичък с различни компоненти, сред които анализ на исторически извор и отговор на исторически въпрос. За това се сещам засега, ако някой иска повече инфо- да пита. Все пак да уточня, че това е отпреди 2 години. Иначе университетът е добър, особено ако се касае за исторически или иконимически специалности. С История може да се влезе почти всичко, но баловете са високички, заради тестовия вариант. Сайтът е: http://www.uni-vt.bg
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

^PrincessA^, ще ми кажеш ли как точно се прави този анализ
на исторически извор?
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Al-x4o
От дъжд на вятър
Специалност: Публична комуникация
Курс: семестриално завършил
Обратна връзка:

Мнение от Al-x4o »

само ще ви кажа, че във ВТ голяма част от преподавателите са от СУ и като цяло програмите им се копират. но общо взето не си струва, въпреки че е най-добрия хуманитарен университет след Софийския, вярвайте ми. но СЛЕДВАЙТЕ ДОКРАЙ АМБИЦИИТЕ СИ и не правете глупостта да записвате в провинциално уни, само защото е по близко до родния ви град!!!
Животът е кратък, чети повече!

http://www.alexanderkrastev.com
http://www.azcheta.com
Жрецът на Болката
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Жрецът на Болката »

Защо?
Аз например искам да уча психология или туризъм, обаче в СУ е невъзможно да вляза, така че каква по-добра алтернатива?
Аватар
Al-x4o
От дъжд на вятър
Специалност: Публична комуникация
Курс: семестриално завършил
Обратна връзка:

Мнение от Al-x4o »

радвам се ,че твърдението ти е просто плод на недоразбиране. имам предвид, че ВТУ може да си го оставиш като резервен вариант. не твърдя, че е чак толкова лошо. пет години съм учил в града и, вярвай ми, незабравимо е!!! ама като е до обучение, не е съизмеримо. дано не ти се наложи ;)
Животът е кратък, чети повече!

http://www.alexanderkrastev.com
http://www.azcheta.com
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Паган написа:^PrincessA^, ще ми кажеш ли как точно се прави този анализ
на исторически извор?
За съжаление не мога да ти дам точен отговор. Аз никога не бях правила такова нещо преди изпита. В сборника почти няма указания, има само примерни извори. Обикновено можеш да избираш между 2- текстови или някакво изображение (корица на книга, герб, карта, снимка и т.н.). Аз избрах текстовия- беше откъс от статия на Христо Ботев. Горе долу анализирах какво е искал да каже с цитата в контекста на времето и на идеологията му като цяло. То май това искат точно да напишеш- да анализираш конкретното нещо в контекст :roll: . Абе ако човек е чел- може да се справи с всякакви форми на изпит! :wink:
Изображение

user-1209
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от user-1209 »

Т'ва още ли го броят за висше учебно заведение?!
Боянчо е пич! (дано се сещате за кого говоря)
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

на исторически извор?
Доколкото имам някакви спомени от 9 кл., когато коментирах исторически извор трябва да кажеш първо какъв е по характер - анали, истории, летописи; да определиш дали е външен или вътрешен - т.е. ако ти дадат Ботев казваш, че е вътрешен, а ако ти дадат нещо друго, от автор, който не е от страната, за която пише - външен, примерно Уилям Гладстоун за зверствата по време на Априлското въстание е външен извор; трябва да кажеш дали е достоверен или не, дали можем да се доверим на информацията в него и защо да или не; дали е съвременен, т.е. писан по същото време по което се случва събитието за което трябва да се коментира; и вече се захващаш за по-важните моменти в самия извор, казваш за какво става въпрос в него, какво събитие е описано и вадиш заключения, това което се случва на какво се дължи, какви ще бъдат последствията и т.н, зависи какво ще ти се падне...:) Дано съм ти помогнала поне малко. :wink:
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
ProvideR
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от ProvideR »

я дайте информация за изпита и теста по география... как се провежда във ВТ, може ли да се преписва и т.н.?кажете си мнението за университета и струва ли си да пробвам там... също искам да питам откъде да си набавя книжка с тестове по география? проверих в София и Стара Загора по големите книжарници, но дори не са чували !!!
Има ли някой от тук, който да е ходил на изпит по испански език ?

мерси предварително
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

katiunki написа:
на исторически извор?
Доколкото имам някакви спомени от 9 кл., когато коментирах исторически извор трябва да кажеш първо какъв е по характер - анали, истории, летописи; да определиш дали е външен или вътрешен - т.е. ако ти дадат Ботев казваш, че е вътрешен, а ако ти дадат нещо друго, от автор, който не е от страната, за която пише - външен, примерно Уилям Гладстоун за зверствата по време на Априлското въстание е външен извор; трябва да кажеш дали е достоверен или не, дали можем да се доверим на информацията в него и защо да или не; дали е съвременен, т.е. писан по същото време по което се случва събитието за което трябва да се коментира;
Аз пък тия работи^^ изобщо не ги писах, доколкото си спомням :roll:
Изображение

Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

^PrincessA^ написа:
katiunki написа:
на исторически извор?
Доколкото имам някакви спомени от 9 кл., когато коментирах исторически извор трябва да кажеш първо какъв е по характер - анали, истории, летописи; да определиш дали е външен или вътрешен - т.е. ако ти дадат Ботев казваш, че е вътрешен, а ако ти дадат нещо друго, от автор, който не е от страната, за която пише - външен, примерно Уилям Гладстоун за зверствата по време на Априлското въстание е външен извор; трябва да кажеш дали е достоверен или не, дали можем да се доверим на информацията в него и защо да или не; дали е съвременен, т.е. писан по същото време по което се случва събитието за което трябва да се коментира;
Аз пък тия работи^^ изобщо не ги писах, доколкото си спомням :roll:
Може... :) Просто нас така ни караха да коментираме изводи, по тези критерии, но важното е че си приета. :)
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
hristina_vh
От дъжд на вятър

Мнение от hristina_vh »

Казаха ми, че Пловдивският и Великотърновският университет ще си признават взаимно оценките от изпитите. Знаете ли дали е вярно? :?:
Живей на ръба, но недей да падаш :)
Аватар
ProvideR
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от ProvideR »

hristina_vh написа:Казаха ми, че Пловдивският и Великотърновският университет ще си признават взаимно оценките от изпитите. Знаете ли дали е вярно? :?:

за пловдивския не знам, ама за софийския знам, че си признават оценките с великотърновския...
Аватар
Mozy
В началото бе словото

Мнение от Mozy »

ПРАВИЛНИК за приемане на студенти във Великотърновския
университет “Св. св. Кирил и Методий” за учебната 2006 / 2007 година
http://www.uni-vt.bg/openitem.asp?i=168 ... _06_07.pdf
Отговор на
ProvideR написа:hristina_vh написа:
Казаха ми, че Пловдивският и Великотърновският университет ще си признават взаимно оценките от изпитите. Знаете ли дали е вярно?

за пловдивския не знам, ама за софийския знам, че си признават оценките с великотърновския...
е член 12 т.6 :lol:
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”