Няма ли най-накрая да има някакви реформи?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
SystemSmells
- В началото бе словото
Няма ли най-накрая да има някакви реформи?
Висшето ни образование плаче за промяна. Средното вече се раздвижва, но и то още е до "под крушата". Питам се кога най-после ще се сетят дУпетатите, а и някои от университетските ръководства трябва да започнат някакви действия.
Събудетете се!
Вече 15 години не е "Тошово време" и като завърши някой вишето си образование не го назначават директно на работа по специалността, а този завършил студент увисва на пазара за работа. След като е така системата вишето образование трябва да ни подготвя за този пазар, но някой Ректор, Декан или от Учебен отдел или който и да е от университетското ръководство случайно да чете обявите за работа по-редовно?
Предполагам не.
А как тогава господа ще ни подготвите за този пазар като вие даже не го познавате? Пълна пародия. Случайно да сте видяли някъде обява в която да пише: Търсим да наемем служител, който е завършил специалност "счетоводство" или "история" или "математика" или каквото се сетите.
А защо не го пише?
Защо навсякъде пише завършил Више образование или пък инжинер? Ама чакай малко какво ще прави един инжинер по ядрена и топлоенергетика в завод за магнитни глави? НЕ, Не парадоксът е пълен.
Защо повечето търсят стаж?
Отговора на всички тези въпроси е много прост: Защото работодателите са наясно, че един току що завършил студент си няма и на понятие от каквато и да било работа и за каквото и да било той пак трябва да минава някакъв период на обучение и за да не се налага да обучават нови кадри фирмата предпочита да наеме някой с опит в областта.
Не мислите ли, че трябва човек като влезне да учи нещо да се подготви и за истинския живот и да учи неща които наистина ще му послужат за в бъдеще, а не както е в момента да се слагат какви ли не предмети на какви ли не специалности само и само да се запълва хорариума. Би трябвало да се обърне и голямо внимание на практическите занятия и стажовете.
Просто се питам за какво ги избираме тези хора които ни представляват в парламента? За какво има въобще университетски ръководства?
Незнам.
Тъжно ми е, че младите напускат страната, защото ние сме тези, които можем да я оправим? Писна ми да гледам празни парламентарни зали и е крайно време всички да се замислят с този си начин на работа дали след 10-20 години ще има кого да управляват? Кой ще крепи държавния бюджет ако няма работещи, а за да има такива то трябва да има и място където да се обучават...
Кажете какво мислите по въпроса и поне някой да даде акъл на тези празни глави защото това няма да доведе до нищо хубаво. А може и главите да не са празни, а просто да ги мързи, но ако е така да не се кандидатират въобще ами да си стоят в къщи на топло.
...::alhimikat::...
Махнах всички мнения, които не са по темата. Не се сърдете, но човекът иска да говорим за образователната системата, а не за пунктуация и правопис!
Както разбрахте, той е математик, а не редактор (филолог)
Аз ще го помоля да пише правилно, ако ли не, когато има време, някой от модераторите ще оправи грешките и абзаците му!
Но все пак едно от правилата на форума е правилното писане!
Събудетете се!
Вече 15 години не е "Тошово време" и като завърши някой вишето си образование не го назначават директно на работа по специалността, а този завършил студент увисва на пазара за работа. След като е така системата вишето образование трябва да ни подготвя за този пазар, но някой Ректор, Декан или от Учебен отдел или който и да е от университетското ръководство случайно да чете обявите за работа по-редовно?
Предполагам не.
А как тогава господа ще ни подготвите за този пазар като вие даже не го познавате? Пълна пародия. Случайно да сте видяли някъде обява в която да пише: Търсим да наемем служител, който е завършил специалност "счетоводство" или "история" или "математика" или каквото се сетите.
А защо не го пише?
Защо навсякъде пише завършил Више образование или пък инжинер? Ама чакай малко какво ще прави един инжинер по ядрена и топлоенергетика в завод за магнитни глави? НЕ, Не парадоксът е пълен.
Отговора на всички тези въпроси е много прост: Защото работодателите са наясно, че един току що завършил студент си няма и на понятие от каквато и да било работа и за каквото и да било той пак трябва да минава някакъв период на обучение и за да не се налага да обучават нови кадри фирмата предпочита да наеме някой с опит в областта.
Не мислите ли, че трябва човек като влезне да учи нещо да се подготви и за истинския живот и да учи неща които наистина ще му послужат за в бъдеще, а не както е в момента да се слагат какви ли не предмети на какви ли не специалности само и само да се запълва хорариума. Би трябвало да се обърне и голямо внимание на практическите занятия и стажовете.
Просто се питам за какво ги избираме тези хора които ни представляват в парламента? За какво има въобще университетски ръководства?
Незнам.
Тъжно ми е, че младите напускат страната, защото ние сме тези, които можем да я оправим? Писна ми да гледам празни парламентарни зали и е крайно време всички да се замислят с този си начин на работа дали след 10-20 години ще има кого да управляват? Кой ще крепи държавния бюджет ако няма работещи, а за да има такива то трябва да има и място където да се обучават...
Кажете какво мислите по въпроса и поне някой да даде акъл на тези празни глави защото това няма да доведе до нищо хубаво. А може и главите да не са празни, а просто да ги мързи, но ако е така да не се кандидатират въобще ами да си стоят в къщи на топло.
...::alhimikat::...
Махнах всички мнения, които не са по темата. Не се сърдете, но човекът иска да говорим за образователната системата, а не за пунктуация и правопис!
Както разбрахте, той е математик, а не редактор (филолог)
Аз ще го помоля да пише правилно, ако ли не, когато има време, някой от модераторите ще оправи грешките и абзаците му!
Но все пак едно от правилата на форума е правилното писане!
Последно промяна от SystemSmells на 24 Фев 2006, 11:37, променено общо 1 път.
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Е, все си мисля,че когато няколко пъти напишеш "више" не е печатна грешка, но както и да е.Или пък "инжинер".И на пунктоационните бях обърнала, всъщност тях най-много мразя.
Симионе, не мисля, че човек трябва да е филолог, за да пише правилно на родния си език. Това е задължение на всеки българин.Особено,когато критикува образование.
Сега поне по-лесно се чете.
А ето и мнението ми по темата - прав си. Това е многократно изтъкван въпрос. И все пак повечето от специалностите имат задължителна някаква практика. Друг е въпросът колко се научава от тази практика и какво точно изискват работодателите.
Симионе, не мисля, че човек трябва да е филолог, за да пише правилно на родния си език. Това е задължение на всеки българин.Особено,когато критикува образование.
Сега поне по-лесно се чете.
А ето и мнението ми по темата - прав си. Това е многократно изтъкван въпрос. И все пак повечето от специалностите имат задължителна някаква практика. Друг е въпросът колко се научава от тази практика и какво точно изискват работодателите.
- Гост
- Пишеща машина
E много ясно, че всички искат опит... А той се придобива с практика, а не с друго... И така става омагьосан кръг, за който говорят всички... Изходът е един. Хващаш се на бачкане в някоя фирма на малък пост и постепенно израстваш, доказвайки се... Не става да станеш началник производсто или продуктов мениджър ей така, само защото си завършил "Икономика на труда" или "Икономика на търговията"...
/но за сметка на това може от сервитьорка в кафене да станеш управител на Логистичен център, а от секач на дърва - началник склад, но това е друга тема.../
/но за сметка на това може от сервитьорка в кафене да станеш управител на Логистичен център, а от секач на дърва - началник склад, но това е друга тема.../
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
По тази тема много може да се говори, защото всички го изпитваме на гърба си. Но какво можем да променим?:/
Как се определя държавната поръчка? ФКНФ е най-големият факултет на СУ. Това значи ли, че на държавата й трябват много филолози? Не просто хора с определена специалност, владеещи чужди езици (което винаги е плюс), а филолози, занимаващи се с езика и като цел, не само като средство. Това е странно, защото пазарът на труда не прелива от работа за филолози, а за програмисти, например.
Аз си харесвам филологията, но не виждам никаква логика в системата.
Как се определя държавната поръчка? ФКНФ е най-големият факултет на СУ. Това значи ли, че на държавата й трябват много филолози? Не просто хора с определена специалност, владеещи чужди езици (което винаги е плюс), а филолози, занимаващи се с езика и като цел, не само като средство. Това е странно, защото пазарът на труда не прелива от работа за филолози, а за програмисти, например.
Аз си харесвам филологията, но не виждам никаква логика в системата.
Мисля,че трябва да се започне с намаляване броят на университетите.Абсурдно е в държава като България да има толкова много.Процентът на хората,които имат висше образование е прекалено висок.По този начин се затруднява изборът между кандидатстващите за даден пост.По-добре да има по-малко университети,но преподаването да е на много високо ниво и хората,които са ги завършили,да излизат добре подготвени по специалността си.В момента се сещам за 11 университета,който заслужават да съществуват.Останалите са просто ненужни.Едва тогава ще можем да прочетем в обявите:
Търсим да наемем служител, който е завършил специалност "счетоводство" или "история" или "математика" или каквото се сетите.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Именно- ако обединя последните две мнения е необходимо планирано образование т.е да се предвидят необходимите кадри за всяка година(или определен период) и по това да се определят местата за прием в университетите. Сега последните бълват стотици (нека да ги наречем специалисти), които остават да чаката реда си на трудовата борса не защото са некадърни (в повечето случаи), а защото просто д-вата няма нужда от тях,няма кои да им осигури работно място.
Това обаче е доста сложна задача за ограничените в обслужване на собствните си интереси за един мандат депутати...и затова никой не се захваща с подобно смело начинание.
Това обаче е доста сложна задача за ограничените в обслужване на собствните си интереси за един мандат депутати...и затова никой не се захваща с подобно смело начинание.
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Колеги,Malizia написа:... е необходимо планирано образование т.е да се предвидят необходимите кадри за всяка година и по това да се определят местата за прием в университетите. Сега последните бълват стотици (нека да ги наречем специалисти), които остават да чаката реда си на трудовата борса не защото са некадърни , а защото просто държавата няма нужда от тях, няма кои да им осигури работно място.![]()
чудесно е, че давате предложения!
Но мислили ли сте, че ако се действа планирано, въщност нищо няма да се промени! Защо ли?
Оплакваме се, че висшите училища бълват много "специалисти", които пренасищат пазара и се получава объркване. Т.е. на тези хора, които завършват масово няма кой да им осигури работа, нали?
А мислили ли сте, ако ограничим приема какво ще се получи?
Т.е. за един човек, ако няма работа след като е завършил ВУЗ и е "специалист", то каква работа би могло да има за един човек, който не е завършил ВУЗ?
Значи вашето предложение е да ограничим приема и евентуално хората да не влизат във ВУЗ, а веднага да излизат на пазара на труда и да се захващат с нещо? Т.е. представете си себе си как завъшвате училище и започвате работа!
Не е проблема в широкия прием според мен! Ако го ограничим, в интерес на истината нищо не променяме!
Докато за намаляване броя на ВУЗовете съм съгласен!
Честно да Ви кажа, теорията Ви се пропуква на места...така че - отхвърля се
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Какво остава тогава?Почти всеки да има висше образование ли?Как ще се отсеят по-умните от тълпата?Ще дам пример със САЩ-там само около 8% от хората са завършили университет.
ПП:Поне за намалянето на броя на университетите май всички сме съгласни
.
ПП:Поне за намалянето на броя на университетите май всички сме съгласни
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Много отдавна са се сетили! Проблемът е другаде. Защо му е на някой да променя задоволяващото го статукво? Защо му е да се обръща срещу системата, след като тя все още крета и го храни? Защо му е да си създава излишни главоболия?SystemSmells написа:Питам се кога най-после ще се сетят дУпетатите, а и някои от университетските ръководства трябва да започнат някакви действия.
Това е проблема, а не това, че не са се сетили за промяна!
Въпрос на време е младежите да поемат по-голяма инициатива! Как ли?
Като използват всички позволени от закона форми на организация и обединение, където да структурират предложенията си за реформа в образователната система и в последствие ги поднесат на когото трябва
Ако си мислите, че не съм прав, то изречението, което съм цитирал се отнася и до нас, а не само до замесените в статуквото! А и по принцип и ние сме част от статуквото! Да виждаме проблема и да не правим нищо, е проява на безразличие!
Все си мисля, че в условия на пазарна икономика никога съотношението завършили/наети на работа не би могло да е 1 към 1. (мое мнение)SystemSmells написа:Събудетете се!
Вече 15 години не е "Тошово време" и като завърши някой вишето си образование не го назначават директно на работа по специалността, а този завършил студент увисва на пазара за работа.
Докато, виж, при плановото управление е било иначе!
Дали четенето на обявите за работа ще е достатъчно?SystemSmells написа:... някой Ректор, Декан или от Учебен отдел или който и да е от университетското ръководство случайно да чете обявите за работа по-редовно? ...А как тогава господа ще ни подготвите за този пазар като вие даже не го познавате? Пълна пародия.
По-скоро бихме могли да се поучим от примера на Техническия университет: идват работодателите и казват - в следващите 15 години ще ни трябват 10 000 специалиста по....
Но от друга страна пазарната икономика не е напълно предвидима!
Плюс това човек не е вещ! Поне аз не се смятам за вещ, която може да бъде оформена по желание на работодател, който идва и си дава поръчката за 15 000 работни ръце, които един университет трябва да му набави в близките години!
Аз съм виждал такива обяви! Тук сме малко повъхностни в разсъжденията си. Нали се сещаш, че ако аз и ти сме поканени на интервю за работа и аз съм магистър по Право, а ти по Политология, решаващ фактор няма да бъде специалността, която сме завършили, а качествата, които сме усвоили и притежаваме!?SystemSmells написа:Случайно да сте видяли някъде обява в която да пише: Търсим да наемем служител, който е завършил специалност "счетоводство" или "история" или "математика" или каквото се сетите.
Но донякъде разбирам недоволството ти. И пак отбелязвам, че не сме вещи, на които да пише "ИСТОРИЯ" ; "ПРАВО" ; "ПОЛИТОЛОГИЯ" ; "ФИЛОЛОГИЯ"....
Нали не мислиш, че работодателите са толкова наивни?SystemSmells написа: Защо навсякъде пише завършил Више образование или пък инжинер? Ама чакай малко какво ще прави един инжинер по ядрена и топлоенергетика в завод за магнитни глави? НЕ, Не парадоксът е пълен.
SystemSmells написа:Не мислите ли, че трябва човек като влезне да учи нещо да се подготви и за истинския живот и да учи неща които наистина ще му послужат за в бъдеще, а не както е в момента да се слагат какви ли не предмети на какви ли не специалности само и само да се запълва хорариума.
Тук подкрепям напълно мнението
Чували ли сте за Факултетен съвет или за Академически съвет?
Във всеки един факултет един път месечно заседава Факултетният съвет. Достъпът за студенти е свободен
Какво се прави на този Факултетен съвет - Това е мястото, където се предлагат и гласуват учебните планове и програми.
Т.е., ако учите нещо смислено или безсмислено, трябва да знаете, че то е гласувано и прието на този Факултетен съвет. Да речем от 40 души на този факултетен съвет, 2 или 3-ма студенти имат право на глас в него. И най-малкото, ако не право на глас, то те имат право да станат и да се изкажат по каквото си поискат. Понякога учебните планове са претрупани защото даден доцент или професор си е уредил да чете повече лекции, съответно за повече пари или за да добие професура например
Така че Ви съветвам да се поинтересувате и да участвате във вашите факултетни съвети.
Знаете как да ме намерите, ако проявявате интерес или ако имате трудности с ориентацията! Ще Ви насоча с удоволствие към Вашия Факултетен съвет
Т.е., ако се оплаквате защо учите това или това, си е лично Ваш проблем
SystemSmells написа: Би трябвало да се обърне и голямо внимание на практическите занятия и стажовете.
Защото работодателите са наясно, че един току що завършил студент си няма и на понятие от каквато и да било работа и за каквото и да било той пак трябва да минава някакъв период на обучение и за да не се налага да обучават нови кадри фирмата предпочита да наеме някой с опит в областта.
Съгласен съм с мнението за стажа!
Трябва да се набляга колкото се може повече на практическите занятия и упражнения!
Да се намали теорията в учебните плканове, а който иска да знае повече теория ще бъде насочван към определена библиография. Но по време на пребиваването ни в университета трябва да си извоюваме правото за повече упражнения, отколкото лекции!
SystemSmells написа: Просто се питам за какво ги избираме тези хора които ни представляват в парламента? За какво има въобще университетски ръководства?
Колега/и,
проявявате типично грешното мислене
Така мисли човек, който е безсилен да се справи с проблемите си и на останалите!
Виновните са в парламента. Виновните не сме ние!
Ако продължаваме в същия дух - промяна няма да има. Да си припомним какво е казал Хегел :
"Един народ получава такива управляващи, каквито заслужава
Т.е., казах Ви как ще станат нещата.
Където и каквото не Ви харесва отивате на Факултетен съвет и повдигате въпроса.
Там се решават важни неща и е време студентите да започнат да ходят!
Време е СТУДЕНТСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ да се осъзнае!
Като част от това самоуправление, мога да потвърдя, че съвсем малка част от студентите проявяват интерес към процесите, на което се дължи и упадъкът в Българското висше образование!
Не ми вярвате, нали? Както искате! Аз предлагам, но не мога да Ви хвана за ръка и да Ви кажа какво да правите! Мога да повлияя на себе си и на малка част около себе си. От Вас зависи
Ако не сте осъзнали, че студентите сами трябва да мислят за бъдещето си и сами трябва да отстояват интересите си, то време е да го направите
Под ръчичка и на Факултетен съвет като за начало!
Ако не Ви харесва идеята, то продължавайте да негодувате!
SystemSmells написа:Тъжно ми е, че младите напускат страната, защото ние сме тези, които можем да я оправим?
Бих те перефразирал така:
"Тъжно е да гледаме как младите стоят безучастно и не се интересуват от собственото си бъдеще"
Но ще се възползвам от нотката оптимизъм, която долавям в мнението ти!
Точно НИЕ сме тези, които могат да променят нещо. Но дали с този текст ще успея да убедя някой, че трябва да се включи в политиката на факултета и университета, е друг въпрос.
Отделих 1 час за да го напиша! Надявам се да го е прочел поне един човек и да се поинтересува поне на локално ниво, на факултетно ниво от образователната система и да се включи в ставащото!
SystemSmells написа: Писна ми да гледам празни парламентарни зали и е крайно време всички да се замислят с този си начин на работа дали след 10-20 години ще има кого да управляват?
Разбира се и те имат вина, но нека първо да видим какво можем да направим ние самите и тогава да търсим вината в другиго!
Колеги, успех!
Поинтересувайте се наистина от случващото се около Вас!
Има много начини да се повлияе на системата, стига да има желаещи.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Прочетох го и,ако ме приемат,ще се опитам да променя нещата,които не ми харесватНадявам се да го е прочел поне един човек и да се поинтересува поне на локално ниво, на факултетно ниво от образователната система и да се включи в ставащото!
Интересно ми е дали има ефект?Т.е., ако учите нещо смислено или безсмислено, трябва да знаете, че то е гласувано и прието на този Факултетен съвет. Да речем от 40 души на този факултетен съвет, 2 или 3-ма студенти имат право на глас в него. И най-малкото, ако не право на глас, то те имат право да станат и да се изкажат по каквото си поискат.
- Гост
- Пишеща машина
А и куцото на проблема с безработицата е, че всеки иска да бачка шеф. Никой не иска да е бачкатор. Много вожд - малко индиянец... Познавам хора, които не работят, защото търсят идеалната работа - ръководна длъжност с висока заплата и ниски отговорности...
И никой не се съобразява с това, че няма какво да предложи... Ако трябва да ви давам списък с некадърни прояви на младежи, които работят по специалността си, без опит няма да ми стигне времето...
Но все пак:
" Имаме малък проблем. Парите за промоцията сме ги превели два пъти!" - става въпрос за около 11 бона.
или
" Ами купил съм ги на опаковка 1000 вместо на опаковка 10 и за това се е получило така" - тук става въпрос за наистина много пари, чак ме е срам да кажа...
или
" Е, не видях че са доставени миналия месец и за това ги поръчах пак
тук става въпрос само за един излишен курс ...
Е ако станеш свидетел на 10-15 такива грешки за 2-3 месеца никога не би наел човек без опит, ей така излязал от университета... Просто няма начин...
И никой не се съобразява с това, че няма какво да предложи... Ако трябва да ви давам списък с некадърни прояви на младежи, които работят по специалността си, без опит няма да ми стигне времето...
Но все пак:
" Имаме малък проблем. Парите за промоцията сме ги превели два пъти!" - става въпрос за около 11 бона.
или
" Ами купил съм ги на опаковка 1000 вместо на опаковка 10 и за това се е получило така" - тук става въпрос за наистина много пари, чак ме е срам да кажа...
или
" Е, не видях че са доставени миналия месец и за това ги поръчах пак
тук става въпрос само за един излишен курс ...
Е ако станеш свидетел на 10-15 такива грешки за 2-3 месеца никога не би наел човек без опит, ей така излязал от университета... Просто няма начин...