Иде краят на нашия любим Университет!

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Иде краят на нашия любим Университет!

Мнение от вечен студент »

Някой може ли да ми обясни тази апокалиптична картинка:

http://www.phls.uni-sofia.bg/display.ph ... 9815737f6f

И за да не би случайно линкът да умре след няколко дни, ето съдържанието му тук:
08-05-2009
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с няколко случая, будещи тревога по отношение на сигурността на работещите и обучаващите се в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Деканското ръководство на Философски факултет на заседание на Академическия съвет на СУ постави за обсъждане и решаване на въпроси, свързани със сигурността.

Прецедентите, които се случиха само през последните два месеца, са свързани със заплаха с оръжие към студенти, зареждане на оръжие в аудитория от студент, отправяне на обидни и предизвикателни думи по служебната електронна поща към преподавател от Философски факултет.

Без да имаме намерение да създаваме или ескалираме напрежение, считаме че посочените случаи са симптоматични за случващото се в Университета, отчитайки че те са част от ставащото се в обществото.
Загрижени за сигурността на колегията в СУ, Деканското ръководство предлага на Академическия съвет (въпросите бяха поставени на заседание на АС на 29 април 2009 г.) и на Ректорското ръководство следното:

І. Предложения, които биха могли да бъдат решени на университетско ниво:

1. Да се създаде комисия, която да разработи правила за сигурността в СУ. Правилата да бъдат включени в Правилника за устройството и дейността на СУ и да бъдат подкрепени със съответни вътрешни заповеди на Ректора.
2. Да бъдат подготвени инструкции как да се реагира при екстремни ситуации от страна на работещите и обучаващите се в СУ.
3. Охранителните фирми да подсигурят охраната в блоковете с паник-бутони, свързани с МВР за реагиране в подобни ситуации.
4. Да бъдат монтирани камери за видеонаблюдение в блоковете и в околоблоковите пространства.
5. Да бъдат осигурени средства за монтиране на огради около блоковете, стопанисвани от СУ. За целта да бъдат извършени действия за съгласуване с общинските власти.

ІІ. Предложения, насочени към институциите в Р България:

1. Да бъде поискано незабавно излизане на решение на правителството за предоставяне на сградите със смесено стопанисване (бл. 1 и 2), стадион “Академик” и цялото пространство около бл. 1-4 на Софийския университет.
2. Да бъде направена промяна в градоустройствения план на София за оформяне на кампус “Изток” на СУ.

По някои от поставените въпроси Ректорското ръководство вече работи и е предприело мерки. Предстоящо е внедряването на охранителна система за достъп в Университета.
Деканското ръководство ще настоява за оформянето на кампус „Изток”.
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Иде краят на нашия любим Университет!

Мнение от Boromir »

Нищо лошо няма в камери и охрана. В сегашния ми университет, независимо от нулевата честота на подобни инциденти, има камери във всички закрити помещения и тук-там по дървета и фасади. Както и адекватна охрана.
Ми и двете не се натрапват, даже напротив.
Изображение
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

Аз не съм против камерите и охраната, а просто съм шокиран от това как е възможно да се случват такива неща в СУ!
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

А, това ли. Нищо особено шокиращо, нали няма убити и ранени... все още :blackeye:
Изображение
Аватар
bubbly_water
Легендарен флуудър
Специалност: културология
Курс: първи

Мнение от bubbly_water »

да на един мой колега са му насочили пистолет без особена причина....и аз не можех да повярвам... но хора с "проблеми" има на всякъде
В края на краищата това е векът на книжната кърпичка. Изсекваш носа си в един човек, смачкваш го, пускаш водата, посягаш към друг, изсекваш се, смачкваш, пускаш водата. Всеки иска да смачка другия.
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика
Курс: втори

Мнение от proUSA »

дъртаците дето се пишат охрана са нашата надежда
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Както казва един много уважаван от мен преподавател: "Това място се руши. Но все още има минимална надежда то да не се превърне в летен курорт."
Mежду другото, не ми се вярва да има скорошно развитие по т. II.
Аватар
aL`
Постоянно присъствие

Мнение от aL` »

Е, стига бе, дедовците ни са железни. Във всеки от тях е скри един малък Брус Уилис, малък, мноооооооооого, малък. Но все пак го има. :)
Значи, така решихме да ги подредим във форума - потребител, модератор, потребител, модератор . . .
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

вечен студент написа:Аз не съм против камерите и охраната, а просто съм шокиран от това как е възможно да се случват такива неща в СУ!
Мисля, че въпросният инцидент се случи по време на пролетното почистване във Философски Факултет. Докато студентите на доброволни начала боядисваха оградата до 4-ти блок, някакъв изрод им насочил пистолет, понеже там си бил паркирал колата или нещо от сорта :shock: ...
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Валхири Анн
В началото бе словото

Мнение от Валхири Анн »

Blood Countess написа:
вечен студент написа:Аз не съм против камерите и охраната, а просто съм шокиран от това как е възможно да се случват такива неща в СУ!
Мисля, че въпросният инцидент се случи по време на пролетното почистване във Философски Факултет. Докато студентите на доброволни начала боядисваха оградата до 4-ти блок, някакъв изрод им насочил пистолет, понеже там си бил паркирал колата или нещо от сорта :shock: ...
УОу, явно е имал доста силни чувства към колата си .... Ето защо стават убийствата пред дискотеки и т.н. .... защото хората са станали такива неврози и при най-малкото нещо вадят оръжие .... Хип-хип-ура за нацията!
"Ропот и клетви
и в мъката светва
праведна вяра за мир.
Скърцане с зъби,
и вопли, и скърби,
гняв и надежда безспир."

Carpe DieM! Credendo VIdes!
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс

Blood Countess написа:Мисля, че въпросният инцидент се случи по време на пролетното почистване във Философски Факултет. Докато студентите на доброволни начала боядисваха оградата до 4-ти блок, някакъв изрод им насочил пистолет, понеже там си бил паркирал колата или нещо от сорта :shock: ...
Може би става дума за различни случаи. В самия текст на съобщението, се казва "няколко случая". Освен това пише за: "...зареждане на оръжие в аудитория от студент...". По закон, не само заплахата с оръжие, но и демонстративното носене и вадене на оръжие се смята за престъпление. Така че явно става масова практика да се размахват пищови в СУ.

P.S. Нищо чудно, утре някой да домъкне леко, противотанково оръжие M72 LAW с 66 мм кумулативна ракета с челен взривател или 120 мм миномет, стрелящ с осколочно-фугасни мини от стоманизиран чугун.
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика

Мнение от proUSA »

В училище имах един подобен екземпляр, който се разхождаше с газов пистолет и един път го насочи към Сибила Димова, дъщеря на Димитър Димов и учител по език.
кой повика кой почука
Драскач

Мнение от кой повика кой почука »

с камери и без камери същата работа
чудят се само каква глупост да измислят да изкарат някой лев
Изображение
Изображение
Аватар
Bushmen
Драскач
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Bushmen »

България просто... Не е виновен университетът толкова, макар че дори охраната в училище беше по-сериозна... Чат пат спираше да чете вестник и ни оглеждаше хах, сега - 0
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

Bushmen написа:България просто... Не е виновен университетът толкова, макар че дори охраната в училище беше по-сериозна... Чат пат спираше да чете вестник и ни оглеждаше хах, сега - 0
Това само като мине някоя по-засукана ученичка, нали? :P

А аз също не съм против камерите. И няма да е зле да назначат някой и друг охранител, та ако не друго, поне да отворят още един от входовете в Ректората, а не човек да обикаля по сто часа, щото нямат достатъчно хора, които да стоят на всички входове.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”