На 11 май 2009 Филологическият факултет при ЮЗУ „Неофит Рилски” организира своите традиционни студентски четения.
Имаме удоволствието да поканим ваши студенти от филологическите специалности за участие с доклади и научни съобщения.
Ще бъдат присъдени по три награди в две секции - Литературознание и Езикознание.
Най-добрите доклади ще бъдат отпечатани в сборник.
Заявки за участие се приемат до 30 април от
доцент Магдалена Панайотова (за Секцията по литературознание) на e-mail: magipkp@mail.bg и от
доц. Антони Стоилов (за Секцията по езикознание) на e-mail ant100@abv.bg
Съжалявам, че малко късно слагам информацията, но бях ангажиран. А и обявата е разкачена на достатъчно места в университета.
Приличен брой студенти от нашия университет ще участват в това число и мое лице
Който има интерес в областта е добре дошъл
А ето и програмата, в случай че някой, освен нас с автора на темата, проявява интерес:
Традиционни филологически четения Югозападен университет 2009
11 май 2009 г., понеделник
Зала 412 (IV етаж, централна сграда)
П р о г р а м а
09,30 ч. – Откриване
Сутрешно заседание
Секция „Езикознание”
Водещ заседанието доц. д-р Антони Стоилов (Югозападен университет)
09,45 – 09,55 Аксиния Проданова, Магдалена Недялкова (Югозападен университет): Тройното членуване в скопската граматика на Блаже Конески – норма и узус
09,55 – 10,05 Иван Петров (СУ „Св. Климент Охридски”): Сегашни деятелни причастия в старобългарски
10,05 – 10,15 Петя Славчева (Югозападен университет): Имената на месеците в Ръкопис № 154 в библиотеката на францисканския манастир на Ордена на малките братя
10,15 – 10,25 Явор Райчев (СУ „Св. Климент Охридски”): Компаративен анализ на реторичните похвати на политическото дясно в Италия и в България
10,25 – 10,35 Славина Петкова (СУ „Св. Климент Охридски”): Италианските и българските обяви – лексикално-синтактичен анализ
10,35 – 10,45 Гинка Георгиева (Югозападен университет): Анализ на грешките в преводите от сръбски и хърватски от Петия конкурс по превод – Благоевград 2009
10,45 – 11,00 – Кафе пауза
Секция „Литературознание”
Водещ заседанието доц. д-р Амелия Личева (СУ „Св. Климент Охридски”)
11,00-11,10 Невяна Иванова (Югозападен университет): Топоси на страшното в диаболичните разкази на Светослав Минков
11,10 – 11,20 Елена Борисова (Нов български университет): „Одисеята на Пенелопа” – носител на културна памет и един нов прочит на мита
11,20 – 11,30 Мирела Макурат (Университет „Адам Мицкевич”- Познан): Вярвания в змейове в балканската устна литература
11,30 – 11,40 Павлина Цанова (СУ „Св. Климент Охридски”): За жанра на Zdążyć przed Panem Bogiem на Ханна Крал
11,40 – 11,50 Бехра Осман (Югозападен университет): Доктор Живаго в „Доктор Живаго”
11,50 – 12,00 Радея Гешева (СУ „Св. Климент Охридски”): Джакомо Леопарди – животът като болка
Следобедно заседание
Секция „Езикознание”
Водещ заседанието доц. д-р Валентин Гешев (СУ „Св. Климент Охридски”)
13,30 – 13,40 Христина Андонова (Югозападен университет): Субстантивация на причастията в старобългарски (по материали от западнобългарски и източнобългарски ръкописи от X- XI век)
13,40 – 13,50 Екатерина Петрова (СУ „Св. Климент Охридски”): Как се прави вестникарско заглавие в България и в Италия
13,50 – 14,00 Феризка Шамова, Теодора Стоянова (Югозападен университет): Тройното членуване според „Езикът на скопските медии” от Илия Милчин
14,00 – 14,10 Надя Хамами (СУ „Св. Климент Охридски”): Специфики на рекламирането в Близкия изток с оглед на регионалните му характеристики
14,10 – 14,20 Теодора Иванова (СУ „Св. Климент Охридски”): Субтитри и дублаж: една позната гозба с неизвестни съставки
14,30 – 14,40 Николай Трайков (Нов български университет): Провокативният свят на „Сърца за изтръгване”. За творчеството и личността на Борис Виан
14,40 – 14,50 Диана Златкова (СУ „Св. Климент Охридски”): „Гносеологическа” съизмеримост на човека с пространството в произведенията на Платонов (копнеещите герои в „От полза”, „Изкопът” и „Чевенгур”)
14,50 – 15,00 Атанаска Методиева (Югозападен университет): Пораждането на смисъла ХIХ век в пиесите на Булгаков
15,00 – 15,10 Пламена Костадинова (Нов български университет): Теория на безнадеждността – Буковски, Керуак, Уелш
15,10 – 15,20 Валентина Тодорина (Югозападен университет): Научни и художествени нагласи около маймунската младост (бихевиористичните концепти в разказите на Св. Минков и книгата на д-р Сергей Воронов „Подмладяване чрез присъждане”)
15,20 – 15,30 Наталия Лютова (Югозападен университет): Преобразяването на материята в дух в поезията на Манделщам
15,30 – 15,40 Александра Малчева (Югозападен университет): Седемте смъртни гряха в стихотворението на Петър Богдан Бакшич
15,40 – 15,50 Александра Стояновска (Югозападен университет): Дете – кукла – жена (Образът на Нора в пиесата „Куклен дом” на Х. Ибсен)
15,50 – 16,00 Ива Стаменова (Югозападен университет): Септемврийското въстание в „Пролетен вятър”
16,00 – 16,10 Петя Иванова (Югозападен университет): Образът на демона в лириката на Пушкин
16,10 – 16,50 Дискусия
16,50 – 17,00 Представяне на новия брой на сп. Езиков свят
17,00 – 17,15 Награждаване на участници
17,15 Закриване на Традиционните филологически четения
Не вийте, псета, аз не съм видение,
кръвта във жилите ми дреме
като в затоплени легла,
ала от сън ме дигна месеца
и рече ми: „Ела”.
Конференцията приключи, колегите от СУ се представиха подобаващо. Имаме доста наградени, на мен за моя компаративен анализ ми беше присъдено второ място в секция езикознание, на Радея Гешева - 3-то в лтз, другите не ги помня, ако някой не се види - да се добави