Културен лексикон

Всичко за културния живот на студентите

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Културен лексикон

Мнение от camel »

Днес ми хрумна тази шантава идея. Накратко - всеки отговаря на 10 базови въпроса и има право да зададе още три на следващия след него с уговорката, че не знае кой е той.
Базовите въпроси са:

1. Любима книга. Защо?
2. Любим художник. Защо?
3. Любим филм. Защо?
4. Любима актриса. Защо?
5. Любима опера/ театър? Защо?
6. Любива певица/певец/група. Защо?
7. Любима историческа личност. Защо?
8. Любим поет/писател. Защо?
9. Любима песен. Защо?
10. Любима идеология (каквато и да е). Защо?

И ето и трите въпроса към следващия...

1. Какво мислиш за възгледите на Лок и Хобс за управлението и устройството на държавата. Кое ти допада повече.
2. Реализма на Рубенс, или импресията на Сезан оценяваш повече в картините?
3. Опера или театър? Защо?
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Re: Културен лексикон

Мнение от Cecilia Lisbon »

Cute :wink:
camel написа:Базовите въпроси:
1. Любима книга. Защо?
"Моето портокалово дръвче", защото е простичка, човешка, и трогателна, и привидно детска, и безкрайно недооценена. А Зезе е един същински малък принц...

2. Любим художник. Защо?
Не съм запозната с толкова много творци. Но ми харесва Клод Моне. Импресионизъм и красота.

3. Любим филм. Защо?
Невъзможно е да се открои само един... Затова ще перифразирам въпроса ти и ще ти отговоря така: най-въздействащи за мен са "Requiem for a dream" и "Amores Perros". Смятам, че далеч по-трудно е да се направи именно толкова истински въздействащ и покъртителен филм, отколкото масов любимец, чието заглавие човек може симпатично да си назубри.

4. Любима актриса. Защо?
Пак леко ще перифразирам. Най-силно ме възхищава присъствието на Одри Хепбърн, Бриджит Бардо, Симон Синьоре, Мерилин Монро, Марлене Дитрих... И, да, правилно ме разбра, това са секс-символи, които съвременното общество изобщо не познава, поради което няма да изпадам в захлас пред А.Джоли или Дж.Алба, което май може да се очаква... :roll:

Миии, да започнем оттам, че никога не съм била на опера :) А за театрална постановка -- особено силно ми се е запечатала в съзнанието "Пеперудите са свободни" (Л. Герш). Но по-скоро по сантиментални причини, не знам дали ми е любима.

За такъв тип информация има фейсбук-профили. :wink: Моят е достатъчно обстоятелствен, сякаш. Сега ми напомняш да го ъпдейтна :lol:

Абе това "любим/а" е много лексиконско и некоректно!!! Чърчил откровено ме забавлява. :)

Ремарк и Маркес, защото успяват действително да ме пренесат в някакъв друг/далечен свят (извинявам се за клишето). Камю, защото пише потресаващо и трудно се чете. Дъглас Адамс -- за релакс. Марк Твен с някои по-иронични и оригинални писания. Амели Нотомб от по-съвременните. Това, разбира се, не означава, че не харесвам и други. Ненавиждам единствено масовите любимци.

9. Любима песен. Защо?
Невъможно е да се открои само една. Мени се в рамките на час/ден/няколко дни/седмица максимум. Която и да напиша тук, ще е ужасна обида към онази, която все още не съм чула (или забравила), а притежава потенциала да ми се превърне в най-най-любимата.

Категорично нямам. Идеология не е ли ограничаващо понятие?

+

1. Какво мислиш за възгледите на Лок и Хобс за управлението и устройството на държавата. Кое ти допада повече?
Нищичко не мисля :oops: . Даже не мога да се сетя кой беше свързан с обществения договор, и изобщо... не зная, не съм чела достатъчно по въпроса, това трябва ли да ме притеснява :P
2. Реализма на Рубенс, или импресията на Сезан оценяваш повече в картините?
Второто, макар че първото е по-ефектно. :wink:
3. Опера или театър? Защо?
Ъм... вече намекнах, че някакси няма да е уместно да говоря за опера :lol:

:arrow:

и бонус-въпроси за следващия, без да знам кой е:
1. Кой пише най-готините афоризми? :wink:
2. Като заговорихме за възгледите на Хобс и Лок... коя форма на управление ти се струва най-добра/удачна/etc.? А съвършената измислена ли е?
3. Хм... любима скулптура? И какво смяташ за съвременните измерения на това изкуство (очевидно намеквам някакви грозновати, причудливи неща) :P
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

1. Любима книга. Защо?
:arrow: "Странник в странна страна" на Хайнлайн, защото много точно покава как научната фантастика не е само битки в открития космос, а философия. Харесва ми светът, който описва Хайнлайн в бъдещето - осовободен от по-голямата част от задръжките и фалшивия морал, доста мирен и напреднал технически.
:arrow: "Спасителят в ръжта" защото доста добре пасваше на един особено смотан период от живота ми.
:arrow: "Гордост и предразсъдъци", защото съм момиченце
:arrow: "Братята с лъвски сърца", защото е най-хубавата и затрогваща детска книжка, която някога съм чела.
2. Любим художник. Защо?
Густав Климт, заради "Целувката" :
Изображение

Харесвам още Вермеер и Aдoлф-Уилям Бугeрo, ето ви нещо от него:
Изображение
3. Любим филм. Защо?
:arrow: "Отблизо", защото много ми харесва начинът, по който представят отношенията между хората.
:arrow: "Блясъкът на чистия ум", защото "You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story."
:arrow: "Love Actually", заради Хю Грант и Колин Фърт
:arrow: "Сибирският бръснар"
4. Любима актриса. Защо?
Джулия Робъртс - защото може да изиграе всяка роля. Джуди Денч, защото въпреки годините си личи класата на истинския английски шекспиров актьор.
Нямам толкова опит в тази област, но от това, което съм гледала - "Аида". От тези, които не съм, най-харесвам сюжетът на "Турандот". С театърът същата работа. "Ромео и Жулиета", "Колко е важно да бъдеш сериозен", "Омайна нощ", но най-любимото ми представление е "Стъклената менажерия" по Тенеси Уилямс.
Rammstein, Scorpions, Нова Генерация, Остава, Roxette.
:arrow: Хенри VIII - защото е най-абсолютният владетел, който светът познава. Французите пасти да ядат пред него. Той буквално променя ходът на историята и последствията от действията му се виждат в момента, в който ги предприема, а не 100 години по-късно. Освен това личният му живот е доста интересен. От съвършения християнски принц, подготвен за лоното на църквата до капризен, сакат, миризлив стар развратник. Управлението му се свързва както с дни на блясък и възход, така и с подлост, низост и терор.
Селинджър, Бюджолд, Жоржи Амаду, Бегбеде, Лукяненко.
Емили Дикинсън, Уилям Уортън, Бодлер, Рембо, Иван Пейчев, Павел Матев, Боряна Петкова.
У всекиго намирам нещо, което "все едно аз съм написала".
9. Любима песен. Защо?
Queen - "Love of my life" и Rammstein - "Ohne dich" заради отчаянието в мелодията, текстовете и изпълнението
Scorpions - U&I заради позитивизма в текста, мелодията и изпълнението
Pink Floyd - "High Hopes", защото след първия път, когато гледах клипа, стоях 15 минути загледана в черния монитор, без да мога дори да мисля, камо ли да говоря.
"Живей и остави другите да живеят"

1. Кой пише най-готините афоризми?
Оскар Уайлд, макар че Уди Алан му ходи по петите.
2. Като заговорихме за възгледите на Хобс и Лок... коя форма на управление ти се струва най-добра/удачна/etc.? А съвършената измислена ли е?
Съвършената не е измислена, а и да беше, човешкият фактор би я опорочил.
3. Хм... любима скулптура? И какво смяташ за съвременните измерения на това изкуство (очевидно намеквам някакви грозновати, причудливи неща)
Хипитата. Заради свободата, безгрижието и липсата на синдрома "трябва-да-осмисля-живота-си". За съжаление тяхната идея за мир, красота и любов е отново неосъществима поради човешкия фактор.

:arrow: :arrow: Нови три въпроса :arrow: :arrow:
:arrow: Класическата култура или постмодернизма?
:arrow: Какви за теб са проявите на лична култура през XXI век?
:arrow: Коя антиутопия има по-голяма вероятност да видим въплътена "1984" или "Фаренхайт 415"?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

camel написа:Базовите въпроси:
1. Любима книга. Защо?
Пак любима...не е една, понеже не вярвам в уникалността на нещата, а са много, защото нещата са само много. Да кажем "Записки от подземието", защото тази книга казва всичко върху приблизително 70 страници, текстът мирише на взрив, всяка секунда се очкава експолозия, страшно наситено повствование е. Втората причина е че по отношението към книгата може да си направиш ясни изводи за другия. Излишно е да акзвам че 99,9 процента от целокупно ненужното човечество НЕ РАЗБИРА тази книга, което също е очарователен аргумент за да направиш тази книга любима.

2. Любим художник. Защо?
Твърдо Гоя. Гоя е над всички.

3. Любим филм. Защо?
Май някъде отговарях и на този въпрос. Пазолини "120-те дни на Содом" е филм, който може да те счупи докато го гледаш и да ти оттвори очите з аадски много неща, разбира се при условие че не си вече тотално затъпял, тогава псуваш, и пак върти чалга. НО...друг филм е примерно "И твоята майка също"

4. Любима актриса. Защо?
Моника Белучи, Защо? Моника Белучи, човек!!!

Срам и позор за мен и родината ми....или само за родината ми?

Много са и всички джазови...

Нямам обичам хора без история, а без битиое още по-добре

Е човек, страхотен въпрос. Но и тук са много : Достоевски, Гогол,Робърт Пен Уорън, Песоа, Довлатов, Шекспир, Камю

9. Любима песен. Защо?
Е само една любима адски несериозно...

Да нямам идеологии, защото всички идеологии за глупави до последната.

Класическата култура или постмодернизма? Постмодернизма, рушаш, миришещ, скандализиращ....

Какви за теб са проявите на лична култура през XXI век? Каквито и през всичи останали епохи- абсолютно затъпялата формалност, убиващата всичко привичка и следване без смисъл...лична култура е да знаеш 'културни' думици, да не употребяваш псувни (тва е адски некултурно, според всаички епохи), и вероятно да ползваш тоалетна. Мисленето не влиза в определението з акултура....което за мен си е бая некултурно

Коя антиутопия има по-голяма вероятност да видим въплътена "1984" или "Фаренхайт 415"?

Пародии на фона на ставащото. Ясно че са адските изродщини и двата романа, но ако се има погледа и се вгледаме в човека...ще разберем ч ете са били оптимисти, розови оптимисти

Новите три въпроса:

Етика или естетика?
Кои писатели предпочитате немските или френските?
Според вас кое е основното природата или културата?
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

След като написах отговора си, да напиша уточняващите бележки в началото. Камеле, намирам анкетата за недомислена и неподходяща. Идеята е много интересна, затова и тръгнах да отговарям. Но изпълнението - поне на мен ми беше много трудно. Защо? Ами защото аз нямам нищо, което да ми е любимо. Има много неща, които предпочитам и смятам за значими, които ми харесват, но откак пораснах - вече нищо не може да ми хареса до такава степен, че да ми стане "любимо". Просто всяко нещо има своите кусури, а и всяко нещо има своите съвсем достойни колеги и съпреници. А две любими неща можеш да имаш, но не можеш да имаш безкрайно много любими неща. Ето защо според мен въпросите не са зададени баш в коректната форма и аз съм си позволил да давам отговори на тях не на базата кое ми е "любимо", а кое е някъде отгоре сред кръга не предпочитаните от мен неща в съответната област. И това, че то е там, за да бъде представителна извадка съвсем не означава, че с него се изчерпват всички неща, които са предпочитани от мен. Те са просто твърде много и твърде обширни за да ги изброявам и обяснявам.

1. Любима книга. Защо?
Сложен въпрос... Не знам дали имам любима книга изобщо. Но ако нещо се доближава до тази квалификация това ще да е Властелинът на Пръстените или дори по-скоро Силмарилион, доколкото последното може да се нарече книга. Заради тези две книги съм това, което съм днес. Така че на тях дължа най-много и нямам право на друга любима книга, ако някога отново ще раздавам такива квалификации :geek:
2. Любим художник. Защо?
Йеронимус Бош. Сложно е. Но най-вече защото е луд, болен ненормалник. Поне що се отнася до произведенията му. Освен това от тях ми лъха на една непоправима средновековна романтика и фатализъм, които много ми допадат. А и името му... как да не се влюбиш в него :mrgreen:
Веднага след него на високи места се нареждат Брьогел старши с картините на сезоните си и с малкото си Бошоподобни творби.
Дето се ебава един приятел, откак открих, че този художник съществува започнах да го ловувам из европа и наистина, почти всяко от пътуванията ми миналата и тази година е било направено в град, където има негови картини :mrgreen:
3. Любим филм. Защо?
Дееба, тея любими неща. Ако трябва да избера един... това ще е Герой. Защото... освен заради огромното влияние, което имаше върху мен заради невероятната му романтика и символизъм, заради многото идеи, които са вкарани в него и са облечени в неповторима красота.
4. Любима актриса. Защо?
Актриса пък сега... Никол Кидман. Заради очите.
Може ли да кажа Скалата и да се измъкна :mrgreen:
Предвид скромния ми опит с операта, ще се възползвам от улеснението, че не си питал за "постановка" и ще кажа - Сън в лятна нощ. Защо... ами заради наивитета и пищността на пиесата. Но трябва да се отбележи задължително, че това съвсем не е абсолютно, защото всяка една постановка я прави не пиесата, която се играе а актьорите и режисьора, които играят в нея.
Знам ли. Ще трябва да кажа Blind Guardian. Заради Bard's Song, Mordred's Song, Lord of the Rings, Mirror Mirror, Time Stands Still и романтиката, която носят.
Ханибал. И Христос. И Конфуций. Ханибал - защото вследствие на неговите щуротии из Италия се налагат реформитена Мариус, благодарение на които Рим става най-силната военна сила в средиземноморието, което оформя светът ни такъв, какъвто го знаем днес. Ако Рим го нямаше... не се наемам да прогнозирам какво би се случило с човечеството :P
Христос - защото благодарение на него се моделира другата страна на Европа, каквато я знаем днес. И не само на европа. И защото сме 2009 година.
Конфуций - защото благодарение на неговата доктрина Китайската поднебесна империя запазва границите си такива, каквито са през целия си период на съществуване. Той ми е най-симпатичен от тримата, защото неговата доктрина определям като най-правилния начин за управление. Може би не най-справедливия, но най-правилния.
Писател (и поет също) - Толкин. Горе съм писал защо. За поети, обаче, се квалифицират и някои други - например Кийтс, Гео Милев, Урсула ЛеГуйн (ах защо е такава проклета феминистка тая жена). Бе много са.
9. Любима песен. Защо?
Хъмммммм... Знам ли. Може би Кукла на Атлас, или пък We are the Champions на Фреди.
Конфуцианство (то не е точно идеология, а по-скоро философия) - защото идеята му е хората да са нахранени и да са на топло. Но като цяло винаги са ми били смешни хората, които се бият в гърдите, че са последователи на някоя "идеология". Защото е тъпо. Всяка идеология има плюсове, има и минуси. И те, вместо да се притесняват за минусите, са тръгнали да си показват плюсовете. Така че по-скоро нямам любима идеология. Имам само някои любими идеи, които ако бяха приложени светът щеше да е едно много по-хубаво място.

Етика или естетика?
Естетиката сама по себе си е празно понятие. Art for the art's sake is an empty phrase. Art for the sake of the truth, art for the sake of the good and the beautiful, that is the faith I am searching for. Но пък историята ни дава интересни примери в противоположна посока. И още по-интересни примери, които са в противоположна на противоположната посака. Още не съм открил за себе си отговора на този въпрос, но все повече си мисля,че отговорът се крие в това да не го търсиш. Един вид - 42.
42. Предпочитам и френските писатели, и немските писатели. Това не са военни доктрини, че да ги сравняваш на генерално ниво.
Според вас кое е основното природата или културата?
42. Ако я нямаше природата нямаше да я има културата. Културата винаги се е опитвала да копира и пресъздава природата, но никога не се е справила достатъчно добре. И при все това - аз предпочитам културата пред историята. Но това не значи, че я намирам за основна. Като цяло въпросите ти са твърде философски и твърде отвлечени, върху които разни хора могат да си разсъждават и обсъждат до побъркване на подходящото място. Но нямат отговор.

Следващия нека си измисли три въпорса и да си отговори на тях.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Markov
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Markov »

[quote="Smoking Mirror"]
42. Предпочитам и френските писатели, и немските писатели. Това не са военни доктрини, че да ги сравняваш на генерално ниво.
[/color]

Следващия нека си измисли три въпорса и да си отговори на тях.[/q

Е аз ще си позволя , да отговоря на мой въпрос (някак се предполга че се интересувам не само от въпроса , но и от отговора), з анемските и френските пистаели - френските разбира се ги предпочитам хиляди пъти, при немските се чувствам като бюргер в лутеранска църква...Единствено поносим е Бьол. Ман и Гьоте са наистина непоносими , което е свидетелство ,че съм тъп най-вероятно...

Иначе при френските - да, има свръх много финтифлюшки в писането им, но и са убийствени стилисти, просто страхотни...
Blood Countess
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Blood Countess »

1. Любима книга. Защо?

Откъде да започна? Предполагам, от най - най - любимата :arrow: "Изгубеният Рай" на Милтън. Не мога да дефинирам една конкретна причина за обожанието си спрямо нея, защото по - скоро става въпрос за комплекс от такива. Поемата е уникална откъм стил и съдържание, разкрива историята на Сатанаил, погледната от нов ъгъл, представяйки всичките му смели мечти и въжделения, падението и страданието му, въздигането му срещу игото на Господ, разчупването на църковните догми и аксиоми. За мен книгата е непресъхващ извор на вдъхновение и познание, препрочитайки даден пасаж, винаги откривам нов, дълбоко вложен смисъл. Любими цитати имам много, но като най - надъхващ за отстояване на дадени принципи и повдигащ духа мога да спомена "Better to reign in Hell than serve in Heaven" :cheers: . Велика книга, просто ВЕЛИКА!
Други любими произведения са ми "Цветя на злото" на Бодлер (с какво нескрито удоволствие разлиствам страниците на умопомрачително якото издание, подарък от скъпите ми кокошки :mrgreen: ), "Майстора и Маргарита" на Булгаков, "Фантомът на операта" на Гастон Льору, "Дракула" на Стоукър, както и разказите му, "Франкенщайн" на Мери Шели, някои трагедии на Шекспир като "Макбет" и "Отело", "Ад" на Данте Алигиери, "Доктор Джекил и господин Хайд" на Робърт Луис Стивънсън, "Фауст" и "Страданията на младия Вертер" на Гьоте, книгите на Ан Райс, оглавени от "Интервю с вампир", "Психо" на Робърт Блох, "Принцът на Айодхя" и "Обсадата на Митхила" от поредицата "Рамаяна" на Ашок Банкър (с какво вълнение очаквам останалите книги на български :rabbit: ), тетралогията на Талев, "Под игото" (изяжте ме :P :albino: ), "Архетип и символ" на Карл Юнг, поезията на Байрон, Юго, Верлен, Рембо, По (и разказите, начело с "The Black cat"), Шели, Пушкин, Яворов, Пенчо Славейков, Гео Милев, Дамян Дамянов, Николай Лилиев... Пропускам някого :? ...
Edit: "Гордост и предразсъдъци" беее. Добре, че е Ели да напомня.

2. Любим художник. Защо?

Салвадор Дали! :drunken: Обожавам Сюрреализма, а и има толкова психология в творбите му, че не е истина. Любима картина :arrow: "Христос от кръста на Св. Йоан", който дълго време си бях изтипосала за аватар.

3. Любим филм. Защо?

Ох, толкова много са :? . Ще отлича "Дракула" на Копола, "Интервю с вампир" и "Sweeney Todd" (изобщо всичко, що е на Бъртън, радва :mrgreen: ). Не, наистина са прекалено много и всеки си има своите достойнства, затова няма да изброявам всички.

4. Любима актриса. Защо?
Кийра Найтли, но въпросът не е зададен коректно - все пак имам и любими актьори, например Орландо Блум.

Ъх... Не съм ходила на толкова много оперни спектакли, за да съдя компетентно, но особено приятно впечатление ми направи "Лакме" (любимия ми "Duo de fleurs" :drunken: ) и "Макбет" (защото е изключително тежка, мрачна и завладяваща. Нищо, че накрая задрямах - бях прекалено изтощена физически :oops: )

Певици - Таря Турунен и Анджела Госоу от Arch Enemy. Групи - Cradle of Filth, Paradise Lost, Nightwish, Crematory, Charon, HIM, Apocalyptica, Bon Jovi, Nickelback, MCR, Queen и разни други. По принцип обичам по - мрачни, депресарски, мелодични и лирични неща, особено готик :) .

Тук ме затрудняваш. Може би Елизабет I, заради невероятния й живот, пълен с несигурност, заговори и опити за преврати спрямо нея, заради политическата й далновидност, заради силата и стоицизма й. Ето това наричам аз истинска жена - съумяла да накара всички да лежат в краката й и да я обожествяват!
Да не забравя и Клаус фон Щауфенберг - поклон пред смелостта му да се опълчи срещу злото, наречено Хитлер!

Виж отговора на въпрос 1. Обичам готиката не само в музиката, но и в литературата и архитектурата. Също така благоговея пред Романтизма, Символизма и Диаболизма, както много пъти досега съм споменавала.

9. Любима песен. Защо?

И тук мога да изпиша цял ферман. Може би "Who wants to live forever" - песента, на която винаги плача...

Doh... Либерализъм, защото за мен свободата е най - висшата ценност в дните, в които живеем. Ненавиждам границите и рамките, които ограничават човешкия устрем и развитие :) .

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪПРОСИ:

1. Любим архитектурен стил?
2. Любимо философско течение?
3. Как оценявате осъвременяването на класическото изкуство - театър / опера? Имам предвид изкилиферчването на постановките и привнасянето на т. нар. "модерен" елемент в режисурата?
Последно промяна от Blood Countess на 29 Мар 2009, 21:57, променено общо 2 пъти.
"Do you know, Gabriel, that the path to Hell is lined with poppies? Lovely little red flowers, and they bloom all year round."

I swear I'm not the devil though you think I am...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Почвам да отговарям с уговорките, които е направил и Смоуки. Много съгласна съм с него (и ще опитам да съм кратка, но във въпроса за опера/театър просто ще се самонаритам, ако пропусна любимо заглавие, защото има много равностойни (много като бройка и качество) заглавия).

1. Любима книга. Защо?
Тук ще отговоря само с едно заглавие, защото то успя да стане и остане любимо през последните години - да се открои след останалите. Мда, писала съм много пъти за тая книга - "Сянката на вятъра". Нищо кой знае какво като философски заключения, истини за живота, чутовна драма, кръв, пот, сълзи и прочее секрети. Просто едно изключително... сочно повествование. Истински интересен сюжет; множество истории в историята; герои, чиито брой отива към написване на телефонен указател, но същевременно изключително подредена книга с прекрасен маниер на разказване - книга, която... има не само скелет, но и плът. И прекрасни оформления на корицата на небългарските издания. :)
Абе, Сафон е магьосник - пък сега, на 1 юни, излиза "Играта на ангела". Да видим дали ще успее да ме разочарова. :?

2. Любим художник. Защо?
Май всички от първия "Салон на отхвърлените" - с особени предпочитания към Моне, Дега и Мане (в този ред и въпреки твърденията, че Дега не струвал, щото рисувал "перачки, гладачки и балеринки". Нека!). Както става ясно, разбирам се отлично с импресионизма (което не може да се каже за пост-импресионизма, който ми е крайно чужд, наистина).
Харесвам особено много и Рембранд (фантастичен, какво повече да кажа), Камий Коро... Хм... хвърляш ме в размисъл, но тези са на първо четене.
Разбира се, Ренесансовите може да ги подхванеш поред, едва ли ще има някой, дето да не го харесвам.
И, да не забравя - вещерският събор на Гоя и "Пушещия Пан" на Пикасо. Първата е свързана с много емоции, а втората е последната, която наистина ми грабна окото.

3. Любим филм. Защо?
Ммм... само един? Филм като филм (без оглед на жанра) - "Ново кино "Парадизо". Защото е топъл, простичък, много нежен и... знам ли... прегръща те (освен че разплаква, ако му се дадеш). Просто е различен и най-горещо ви съветвам да го гледате. Невероятен филм! По подобна линия - "Закуска в "Тифани" - не филм, а слънце!
"Любовни песни", защото ме изуми и много, много ме зарадва - провокативен, без да е извратен или неразбираем (огромен плюс - невероятна музика и чудесни актьори). И "Една добра жена" - много мой филм, аааааау! Пищен, стилен, с поне двама прекрасни актьори (Хелън Хънт и Том Уилкинсън)... пък и там открих мъжа на живота си, какво да ви кажа. Е, вярно, на лента, ама можеше и толкоз да няма. :mrgreen:
И още - "Сибирският бръснар" (лелееее, с триста зора се навих да го гледам тоя филм, на практика ме принудиха :oops: ) и "На брега".
От комедиите - "What's Up, Doc?" Ужасно щура комедия, а Барбра Стрейзанд е нещо удивително! Нечовек! :)
От българските - "Момчето си отива" и "Не си отивай"; "Най-добрият човек, когото познавам"; "Войната на таралежите" и комедиите.

4. Любима актриса. Защо?
Одри Хепбърн - заради "Закуска в "Тифани". И защото е била безподобно красива. Невена Коканова. Хелън Хънт (абе... гледайте "A Good Woman" и пак ще си говорим; иска ми се да остарея като нея).

Почвам с театър и ще съм кратка и много изчерпателна. "Хиляда и вторият". Оттам насетне всичко друго е било малко по-чуждо за мен, а съм гледала немалко читави неща. За куклен театър няма да почвам да говоря (само ще кажа "Малки трагедии" и това искам да го болдна много, много сериозно. Това беше НЕЩОТО).
Опери... уф, тук е по-лесно да карам по композитори: Верди ("Набуко", "Дон Карлос", "Аида", "Макбет" "Бал с маски", "Жана Д'Арк", "Травиата", "Риголето", "Трубадур", "Двамата Фоскари"... почти всичко без "Отело" и "Фалстаф"); Пучини ("Турандот", "Мадам Бътерфлай", "Тоска", "Манон Леско"); Доницети (тук ще стане страшно, ако почна да изреждам, затова ще спомена само 4-5: "Любовен еликсир, "Лучия", "Лукреция Борджия", "Мария Стюард", "Паризина", "Гема ди Вержи", "Роберто Дьоверьо" (или Деверьо, че тъй не се разбраха), "Полиуто" и стига толкова, че и той все прекрасни ги е писал); Моцарт ("Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", "Вълшебната флейта"); Джордано ("Федора", "Андре Шение"); Гуно ("Фауст" и "Ромео и Жулиета"), Бизе ("Кармен"), Рихард Щраус ("Електра")
Харесвам и Белини и Росини.
Яяяя... че те не били толкова много... ей сега ще заизплуват и други.
Не ме карайте да казвам защо, моля ви - ще съмне. Ако ви интересува конкретно заглавие, ще разказвам.

Мммм... Smokie, Queen, Bon Jovi, Ricchi e poveri, Fairground Attraction, The Manhattan Transfer, покрай Киро много се запалих по Pink Martini, Sting, Traincha, разни италианци и канадци... абе... много са.
Защо? Защото са мои.

Подобни въпроси ме карат да се чувствам много ужасно, защото не мисля, че имам правото да съдя. Историята обикновено върши тая работа нелошо, та ми е неловко да заемам някаква подобна позиция, която не ми се полага.
За себе си вярвам, че това е Верди, но всеки историк би казал, че това е нелепо. И съм убедена, че е така - просто в личната ми история той е човекът, умрял отдавна и изиграл особено важна роля.
А, и Еторе Бастианини. Ето двама души, пред които се прекланям, без да ми дреме дали и колко са важни за другите.

Борис Априлов, защото пише в безвремието. Неговите истории се случват някога, някъде и тук и сега, и утре и другаде. И все е важен, странен, но истински. За Сафон вече споменах. Труман Капоти - циничен и чудесен. И си обича героите безмерно много, дори когато ги убива. Бекет е написал 1-2 неща, които ме вдъхновяват изключително много. От поетите - Смирненски. Поезия не обичам особено много и без това (убийте ме с камъни) :albino:
Е, и Джейн Остин... щото, както каза и Мила, съм момиченце.

9. Любима песен. Защо?
Много на Smokie ("Oh Carol", "Needles and Pins", "Mexican Girl", "I'll Meet You at Midnight", "Livin' Next Door to Alice", "Runaway Train", "Stranger With You"...), "Ghost Story" на Стинг... и още наистина много. Тия ги писах, колкото да има нещо. :drunken:

Идеология за мен е куха дума. Убедена съм, че съм я изпълнила със съдържание по отношение на някоя от съществуващите такива, но не го осъзнавам достатъчно ясно, за да я припозная като своя. Всъщност, финалът на "Турандот". Шегувам се, де, шегувам се. И все пак... :wink:

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪПРОСИ:

1. Любим архитектурен стил?
Тук ще те метна у джазо. Готически и романски. Защото са а/ красиви и б/величествени. И в/ нищо не разбирам от архитектура, ама ми харесват.
2. Любимо философско течение?
Чак пък любимо... Ако изключим горското направление, вероятно екзистенциализмът. Много е удобен за прикриване на всякакви личностни недостатъци. :mrgreen:
3. Как оценявате осъвременяването на класическото изкуство - театър / опера? Имам предвид изкилиферчването на постановките и привнасянето на т. нар. "модерен" елемент?
Хахаха... какво да ти кажа - има заглавия, които носят на това и ако режисьорът е достатъчно интелигентен, се получават нелоши неща (мога да дам и примери). Иначе си е халтура с претенции. И всички й се радват и не смеят да гъкнат, щото ще ги обвинят, че не разбират. Аз пък не си трая.

Ай стига бе, колко изписах пак!

Айде и от мен няколко по-простички неща:
1. Кое е последното нещо, което гледа на сцена; преди колко време; какво мислиш за него?
2. Кой творец (жив или мъртъв :mrgreen: ) чувстваш най-близък до себе си? Четете "творец" като широко понятие, разбирате ме.
3. Криза и прочее. Трябва да се откажеш от редица дейности, свързани с пари. В какъв ред ще изключваш нещата (започвайки от първото, с което ще се простиш) и в кой етап ще се откажеш от а/книги, б/посещение на опера/театър, в/други културни мероприятия (какви?)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

1. Любима книга. Защо?
=== Ам, не е трудно да отговоря. По принцип Библията ме кефи най-много, но ще отговоря с худ. литература. "Човекът във високия замък" на Филип Дик. Научна фантастика, раздела за "Алтернативна история"

2. Любим художник. Защо?
=== Данте Габриел Розети. Както и Рембранд. Няма причина.

3. Любим филм. Защо?
=== Мога да кажа последния ми любим, защото се менят постоянно - Черния Рицар

4. Любима актриса. Защо?
=== Тук бих изреждал доста... айде ще се огранича до Джулия Стайлс или Лейтън Мейстър... или Уайла Холунд

=== Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска"

=== Е тук ме забихте... Да почвам ли? Савидж Гардън, Горилаз, Кошийн, Молоко, Дафт Пънк... и бла-бла-бла...

=== Перикъл. После и Август... все хора, които са направили много за народите си, но са в сянката на други типове...А и Алкивиад дори - единствения тип който командвал две армии от две воюващи една срещу друга страни и печелил... по време на Пелопонеската война...

=== Смирненски, Далчев, Дик, Уиндъм

9. Любима песен. Защо?
=== ТЕ- Има ли цветя? Не питайте...

=== Кармата такава ли се води?

1. Кое е последното нещо, което гледа на сцена; преди колко време; какво мислиш за него?
=== Гледах БТР на сцена зад ректората, беше на годишнината някъде... мисля, че не са добра банда...

2. Кой творец (жив или мъртъв :mrgreen: ) чувстваш най-близък до себе си? Четете "творец" като широко понятие, разбирате ме.
=== Ами творец като широко понятие.... ами ценя амбициозните лидери като Наполеон, Хитлер, Сталин, Барозу...

3. Криза и прочее. Трябва да се откажеш от редица дейности, свързани с пари. В какъв ред ще изключваш нещата (започвайки от първото, с което ще се простиш) и в кой етап ще се откажеш от а/книги, б/посещение на опера/театър, в/други културни мероприятия (какви?)
=== Книги - рядко бих се отказъл, тва е все едно да ми спрат нета. Опера - ми не съм ходил от години, нека спрат първо тва. Театър - ако закъсам с кинтите сам ше играя в театъра, за дасе подпомагам... Други - музиката не бих я спрял никога...

И моите три въпроса:

1. Как би кръстил автобиографията си?
2. Кой век от последните 30, смяташ за най-успешен откъм културни дейности и развитие?
3. Оправдаваш ли забраната за създаване и разпространение на нацистка литература, от гледна точка на това, че и тя е вид изкуство и не бива да има цензура...?
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

1. Любима книга. Защо?

Имам страшно много любими книги... И винаги, когато е трябвало да отлича една от тях, го правя по критерия ‘най-много препрочитания’ /обожавам да си препрочитам книгите!/. Та засега това е ‘Кръстникът’. Историята е страшно пълнокръвно написана, героите са толкова истински и има чудесно струпване на житейска мъдрост през малко по-странен светоглед :lol:
Други заглавия, които заслужават отбелязване: ‘Прекрасен нов свят’ на Хъксли, ‘451 по Фаренхайт’ на Бредбъри, 'Синухе' на Мика Валтари, ‘Дългата разходка’ и ‘Проклятието’ на Стивън Кинг, ‘Резерватът на таласъмите’ на Саймък, /единственото нещо, близко до фантастика, което е успявало да ме грабне/ , ‘Зараждането на злото’ на Харис.

2. Любим художник. Защо?

Моне
и Ван Гог. Импресионизмът ми въздейства много дълбоко – той е нещото, което бих нарекла ‘красота’ в чистия й вид. Дали ми е интересен и философски. И просто няма как да не спомена Луис Ройо, напук на това, че обективно не се връзва с останалите изброени – просто ми е прекалено близък, за да си позволя да го пропусна.

3. Любим филм. Защо?

Пффф, на този въпрос винаги ми е било трудно да отговоря. Мисля, че нямам любим филм. Има много, които ми харесват, заради отделни и различни неща от тях. Но за да не оставя празно място, ще спомена трилогията за Ханибал /да, изключвам Червеният дракон!/

4. Любима актриса. Защо?

Ама че сексистки зададен въпрос! :P Нямам любима актриса. Кийра Найтли е сладка, но само толкова. Иначе се прекланям пред Антъни Хопкинс и Джак Никълсън /Джони Деп е с потенциал да ги настигне, като остарее/

Операта ми е непонятна, мисля, че и за в бъдеще няма да мога да я харесам истински. От театралните постановки, които съм гледала, също не мога да отлича нещо пред другите – това е точно толкова труден въпрос, колкото този с филмите!

Тук мога да кажа само едно нещо – Кърт Кобейн и Нирвана. Усещам ги толкова близки... Музиката им е едновременно простичка и ужасно красива като мелодия, а текстовете са изключително болезнени... Цялото творчество на Нирвана отразява света, пречупен през една огромна чувствителност

Всеки един, комуто историята е отредила място, го е заслужил по някакъв начин и е направил света, такъв какъвто е. И все пак Октавиан ми е много симпатичен :D

Поезия не обичам :mrgreen: Любим писател трудно мога да отлича. Не мога да се сетя за някой, от чиито произведения харесвам всичко от-до, както и никога не съм се стремяла целенасочено да чета всичко от еди кой си. Обикновено се захващам с доста разнородни неща. Така че май най-удачно ще е да кажа Стивън Кинг, защото до момента няма негова книга, която да ме е разочаровала /макар да не гарантирам, че това няма да се случи :D /

9. Любима песен. Защо?

Ужасно много на Нирвана, които наистина ме мързи да изброявам. ‘If I could fly’ и ‘As long as I fall’ на Helloween /и в двете струи страхотна сила и енергия/. И още десетки други...

По едно време се бях увлякла доста сериозно от будизма. Ще бъде доста пространно да отговоря на въпроса ‘защо’, имайки предвид, че съм съгласна като цяло с всички принципи на будистката философия /аз я възприемам именно като философия, а не толкова като идеология или религия/. Но най-общо вярването, че нещата зависят от действията ни и вглеждането в малките неща около нас са тези, които прегръщам най-силно.

1. Как би кръстил автобиографията си?

С уговорката, че нямам намерение да пиша такава... Вероятно ще е нещо от рода на любимото ми позитивно мото – 'Справяш се или умираш' :lol:

2. Кой век от последните 30, смяташ за най-успешен откъм културни дейности и развитие?

Не се чувствам дорасла, за да давам такава преценка :mrgreen: Имам особеи симпатии към Ренесанса /14-17 век т.е./, защото през него се полагат основите на всичко, което е днес :D

3. Оправдаваш ли забраната за създаване и разпространение на нацистка литература, от гледна точка на това, че и тя е вид изкуство и не бива да има цензура...?

Това е като да ме питаш дали смятам, че трябва да се разпространява сектантска литература. Принципно аз нямам против разпространението на каквито и да било идеологически писания, защото имам вече изграден светоглед. Само че тия неща ще ги четат и хора, които са още в крехка възраст и няма да могат сами да отсеят нещата. Така че отговорът ми е противоречив.

Въпроси:

1. Библията - история, идеология или манипулация; или нещо друго?
2. Съвременна българска култура - има ли такова нещо и какво включва в себе си?
3. Кой от всичките ни национални празници усещаш наистина като такъв?
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

Базови въпроси:

1. Любима книга. Защо?
ух...труден избор. По- скоро последната, която ме впечатли- "Портретът на Дориан Грей" на Оскар Уайлд. Книга, която изтъква, че "жените са декоративен пол" няма как да не бъде сред фаворитите ми.
:)
Иначе съм силно повлиян от атмосферата, която лъха от творчеството на Хемингуей. Или по-скоро от аромата на Papa Doble. Все тая- прекрасно е:)

2. Любим художник. Защо?
Салвадор Дали.
И той не се нуждае от коментар. :) Все пак това е човек, който не е завършил Академията по изкуство в Мадрид, поради причина, че никой не е бил достатъчно компетентен да го изпитва. Това е повече от да си художник и да станеш Пикасо. Това е да си Дали.

3. Любим филм. Защо?

"Мълчанието на Агнетата"
Брилянтна игра на сър Антъни Хопкинс.

4. Любима актриса. Защо?

Върни се към първия въпрос и ще разбереш защо не отговарям на този.

Харесвам сградата на Националната опера, а също и тази на Народния театър. Но пък 199 е симпатичен с това, че все едно влизаш в "Страната на чудесата" на Алиса.:) Заслужава си.
За постановки няма да говоря. Колкото Теди Москов изглежда скучен в реалния живот, толкова в театъра е Бог.

Clapton is God.

sir Winston Churchill.

Гениален политик. Нашето поколение едва ли ще роди личност от такъв калибър. На 72 успява да начертае развитието на Европа в следващите 50 години и да определи политиката й за повече от 70.

А също и заради репликата:
He has all the virtues I dislike and none of the vices I admire.

sir.

Хем.
Защото е боХем.
:)

9. Любима песен. Защо?
Janis Joplin- Piece of My Heart
начин на живот.

Janis Joplin- Me and Bobby McGee
заради:
...freedom's just another word for nothing left to lose...

Не мисля, че е възможно да имаш "любима" идеология. Що се отнася до политически виждания, човек трябва да бъде максимално рационален и минимално чувствителен.:)

1. Библията - история, идеология или манипулация; или нещо друго?

2 000 години качествена пропаганда. Още има луди да се връзват.

2. Съвременна българска култура - има ли такова нещо и какво включва в себе си?

Битов алкохолизъм под декадентска маска- нищо ново под слънцето.

Все пак вярвам, че се формира гражданско общество, което ще доведе до осъвременяване на културата. Както се изрази една моя приятелка- повече performance. Прекалената концептуализация, според мен, води до изпразване от смисъл на изкуството. Тенденциите ще са по-социално насочени, надявам се.

3. Кой от всичките ни национални празници усещаш наистина като такъв?

Великден.
Дори и да не вярвам в Христос, не мога да не призная, че в идеята да жертваш себе си за всички останали има нещо много романтично, което, вярвам, се е докоснало до сърцата на младите хора от всички поколения досега. Дано тенденцията се запази и завбъдеще.

Моите въпроси:

1. Мнението ти за източните култури?
2. Вярваш ли, че универсализацията на света ще ни асимилира и ще заличи културните ни различия?
3. Какво в българския манталитет те дразни най-много?
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

1. Любима книга. Защо?
'Black beaty'. Много красива история и чудесен "дистанциран" поглед към човешкия свят и различните типове хора.
2. Любим художник. Защо?
Нямам. Изобразителното изкуство е доста непозната територия за мен.

3. Любим филм. Защо?

Няколко са - "Беглецът" ,"Клиентът" и "Скалата" заради колоритните сблъсъци между главните герои.

4. Любима актриса. Защо?

Сандра Бълок. Много я бива в образа на жена едновременно търсеща и бягаща от любовта.
Народният театър е може би най-красивата сграда в София и определено е пример как трябва да изглежда един театър. Последното, което гледах беше "Мостът" и беше много приятно.
Foreigner. Рядко изпълнител или група успява да ми се хареса с повече от една-две песни.
Мартин Лутър Кинг заради пълната си отдаденост на каузата, за която се бори.
Ботев. Напомня ми по един много въздействащ начин, че някога е имало хора, обединени от нещо различно от идеята за материална облага.
9. Любима песен. Защо?
Bryan Adams - Have You Ever Really Loved A Woman. Изгражда много красива представа за любовта.
Нищо не пречи всеки от нас да има всичко от което се нуждае, защото всеки иска различни неща.

1. Мнението ти за източните култури? Харесва ми че при тях акцентът пада на духовното, а не на материалното. Мисля, че бих се чувствала по-добре, ако живеех сред такива хора.
2. Вярваш ли, че универсализацията на света ще ни асимилира и ще заличи културните ни различия? Не. Винаги ще има хора, които ще помнят кои са и откъде идват и ще се гордеят да го показват.
3. Какво в българския манталитет те дразни най-много? Разсъждаването в стил "Абе и аз искам да съм добре, ама ако може да не си мръдна пръста и някой друг да свърши всичко", съпроводено от постоянно мрънкане и "даване на акъл".
Моите въпроси:
1.Какъв шанс има културата в България, при положение че всяко следващо поколение е все по-проблемно и агресивно?
2. Каква роля трябва да заема религията в българското образование - задължителен предмет, свободноизбираем или изобщо да я няма?
3. Колко често отделяш време за театър, опера, изложби и други културни мероприятия?
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
JudyRamone
Легендарен флуудър
Специалност: Компютърна химия
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JudyRamone »

1. Любима книга. Защо?
Любимите ми книги са три. И са три, защото тотално се различават една от друга, но обхващат теми и събития, които безкрайно много ме интересуват и за които ми доставя удоволствие да чета.
"Параграф 22" - защото е БРИЛЯНТНА книга. Черният хумор е УНИКАЛЕН. Освен това в един момент се смееш до сълзи, в следващия кръвта ти се вледенява. Толкова е богата и разнообразна, че тръпки ме побиват, а и историята е страхотна.
"Кралица Марго" - защото много , ама много обичам историческите романи от този тип, особено когато в тях става дума за красиви и борбени жени.
"Трейнспотинг" - мрачна съвременност, секс, дрога, алкохол, дори пънк...
Доста шантава комбинация от книги всъщност ахахах
2. Любим художник. Защо?
Нямам и не се интересувам от такъв тип изкуство. Въпреки че майка ми е художничка по образование :)
3. Любим филм. Защо?
Любим филм... като цяло обичам олд скуул филмите, мразя го този въпрос, защото са ми много.
4. Любима актриса. Защо?
Кейт Бекинсейл. Защото е красива.
Ако иде реч за театър-място - Народният , разбира се. И вътре , и извън него ахахах Колкото до постановки - да кажем "Вечеря за глупаци" (пак там), въпреки че съм изгледала бая постановки и вече не им помня имената. Любима опера - "Риголето" - първата ми опера. Бях адски впечатлена от гримовете и костюмите. :D
ААА, НЕ!
В общи линии великите лидери. Като се почне от Октавиан Август и се стигне до Чърчил.
Александър Дюма-син и Ървин Уелш. Защото са най-добрите в това, с което се занимават.
9. Любима песен. Защо?
Ае стига вече де ! :x Около 393483477346223905 са! Тва си говорехме оня ден с едни приятели - тръгва неква песен и аз "Оо, тва е мойта песен", така още поне десет пъти , и се стигна до извода, че "ми че те всички са твои песни хахаха" :P
Тоест? Това е много странен въпрос...

fluffy cloud написа: Моите въпроси:
1.Какъв шанс има културата в България, при положение че всяко следващо поколение е все по-проблемно и агресивно?
2. Каква роля трябва да заема религията в българското образование - задължителен предмет, свободноизбираем или изобщо да я няма?
3. Колко често отделяш време за театър, опера, изложби и други културни мероприятия?
1. Културата не може да бъде заличена, според мен тя е нужда и необходимост и съществува у всеки човек. Мнението ми за по-малките от мен е потресаващо, ако зависеше от мен, бих изгонила половината, но нищо не мога да сторя по въпроса, освен да дам всичко от себе си за прогреса на нашенското културно извисяване (и научно също, все пак съм бъдещ химик :mrgreen: ).
2. Хах, според мен религията въобще не е и не трябва да бъде част от образованието. Аз не съм вярваща.
3. Винаги, когато имам пари. Все пак един билет за постановка в Народния театър е 10-15 лева, а за опера да не говорим - преди време беше 20, сега нз колко е, отдавна не съм ходила.

И нещо от мен:

1. Опиши понятието "културна ценност".
2. Кога в ежедневието си един човек е задължен да бъде "културен", и кога не?
3. Културността предава ли се по наследство? Генно заложено ли е да бъдеш културен и да искаш да просперираш и да се образоваш?

Мерси :D
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
Пишеща машина
Специалност: Английска филология
Курс: трети

Мнение от britdamage »

1. Любима книга. Защо? Atonement на Ian McEwan.Защото е брилянтна и защото усещам, че имам някаква специална връзка с нея.Ако е рекъл Бог, един ден ще я преведа на български език.
"Гордост и предразсъдъци", Джейн Остин.Първо защото съм от женски пол и ми е генетично заложено да съм романтична (:D) и второ- Джейн Остин умира сама след тежко боледуване, но създава най-красивата любовна история в световната художествена литература.
"Малкият принц", Антоан Дьо Сент-Екзюпери.Защото още не съм я разбрала напълно :)

2. Любим художник. Защо? Разбира се, че Ренесансовите художници и онова, което Италия пази толкова векове.

3. Любим филм. Защо? "Пианистът" на Роман Полански.Филмите на Жан Жьоне и Джо Райт.Наскоро гледах римейка на "Завръщане в Брайтсхед" по романа на Евелин Уо.Преди всичко заради Илойшъс :mrgreen:

4. Любима актриса. Защо? Весела Казакова и Кийра Найтли.

5. Любима опера/ театър? Защо? Опера- "Ловци на бисери" на Бизе.Театър...ами някога харесвах това, което прави Мариус Куркински, но след фиаското с "Укротяване на опърничавата"...Добре, да кажем "С любовта шега не бива " на Мюсе.
България има добра алтернативна сцена и талантливи млади хора.
(N I G H T S O N G S) е доказателство.Една от най-шаблонните истории за изневяра и убийство, изиграна в мазе на свещи (и новородените котенца, за които барманката се грижеше :])

6. Любива певица/певец/група. Защо? Pink Floyd.Защото членовете на групата са дребнави, скъперници и правят грешки като всички останали, но музиката им е космическа, не от този свят, божествена.Смятам, че би могла дори да ме доведе до състояние на маниакална депресия :)

7. Любима историческа личност. Защо? Лидерите на студентските стачки- Даниел Кон Бендит, Руди Дучке...

8. Любим поет/писател. Защо? Жак Превер, Борис Виан.В този момент чета основно тях.

9. Любима песен. Защо? The Who - Behind Blue Eyes.

10. Любима идеология (каквато и да е). Защо? Не вярвам в случайността, нещата в живота са навързани.
Водата също би могла да се измие.
Публикувай отговор

Обратно към “Култура”