И ако има пак много пълни 6-ци искат не искат, ще трябва да свалят доста нивото на изпита, както стана тази година в УАСГ.Казах "грубо казано", а и да се равнява на 5 се тая. Изпита е по-труден.
Но както и да е кандидатстващите тази година ще са по-облагодетелствани.
Матури като вход през 2009
Модератори: Methuselah, thegirl
- DayDream
- От дъжд на вятър
- Специалност: Информатика
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Матури като вход през 2009
Xelian, това с колко си влязъл не е показателно, важно е в самият факултет как ще се представиш 
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
Да наистина, ако сложат видеонаблюдение, което според мен няма как да стане ще е супер и 6-ците ще бъдат мноогоо па-малко. Аз например от септември откакто се прибрах от морето, защото цяло лято бачках, за да си позволя сега да ходя на образователни технологии по математика и за да кандидатствам в ФМИ, зашото съм от обикновенно СОУ и тези от математическите гимназии са много по-напред...И имах впредвид, че на ден уча по 3-4-5 часа, за да наваксам, а съседа ми незнае как се прави производна на полином и се надява също като мен на 6 на матурата, за да му е висока дипломата... За какво говорим аз давам 1000лв за курсове, уча като луд, а съседа ми е в някъв техникум, в които миналата година са и продиктували отговорите.... Вчера решавах пробна матура и да лесна е, но като погледеш си е всичкия материал по ЗП и е необходимо поне да си присъствал в часовете... Така че според мен 6 на матурата не е чак толкоз за подценяване ако сам си си я искарал.
А за това, че ако вляза във ФМИ нз дали е така, но си мисля, че ще бъда много по - назад от тези от МГ-тата и от профилираните паралелки, но не мисля, че трябва да се откажа...Чак толкова ли е трудно като влезеш....
И по въпроса за нивото на изпита и аз си мисля, че ФМИ няма да позволи да влязат именно такива хора, дето са и продиктували отговорите на матурата и през годините са и писали 6, защото майка и е приятелка на учителката по математика, а ние на изпита дет сме се бъхтали даже за 4 и 50, което според мен е повече, отколкото 6 на "преписаната" матура!!!
А за това, че ако вляза във ФМИ нз дали е така, но си мисля, че ще бъда много по - назад от тези от МГ-тата и от профилираните паралелки, но не мисля, че трябва да се откажа...Чак толкова ли е трудно като влезеш....
И по въпроса за нивото на изпита и аз си мисля, че ФМИ няма да позволи да влязат именно такива хора, дето са и продиктували отговорите на матурата и през годините са и писали 6, защото майка и е приятелка на учителката по математика, а ние на изпита дет сме се бъхтали даже за 4 и 50, което според мен е повече, отколкото 6 на "преписаната" матура!!!
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... 

- shayne
- Вазов
- Специалност: Политология, Математика
- Обратна връзка:
И аз съм на мнение, че се стигат и че не е невъзможно да се изкарват шестици във ФМИ от хора, които не са завършили математически гимназии. Аз лично съм завършил английска гимназия и в моята специалност има доста хора от МГ и двама от СМГ. И така накрая по аналитична геометрия има само три шестици, едната, от които, е моята. Така че, с повече усилия няма невъзможни неща. Вече, ако искаш да участваш на някакви международни олимпиади, трябва наистина да се скъсаш от учене, но там е важно и какъв е капацитетът ти.sedrik написа:Какво значи "не се стигат"? Стигат се разбира се.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
- Saraesa
- В началото бе словото
- Курс: четвърти
TsukI, често казано, ако трябва да върна времето назад отново не бих се готвила в образователните технологии. И аз бях в обикновено СОУ. Именно учителката ми по математика преподава в образователни технологии. Ако се бях готвила в ОТ никога не бих си и мечтала за ФМИ. Най-много бих се насочила към УНСС или ТУ. Направих решението да се готвя в СМГ при Велико Колев. Този учител е супер. Наистина е трудно да го понасяш ако си някакъв лигльо. Обаче ако имаш амбиции - той е човек. Скъсай се да учиш и разбереш неговите неща и няма да ти е никак трудно да изкараш повече от 5 на кандидат-студентския изпит. На изпита в ТУ даже изкарах 6,00. Влезнах във ФМИ по първо желание. Просто спри да гледаш другите и да си правиш догадки кой колко ще изкара. Седни си на четирибуквието и си учи сериозно. А на изпита колкото си направиш - толкова.
А за преди и след влизането - това са 2 съвсем различни свята. Във ФМИ пак може да изпревариш колегите си от МГ-та, ако си сериозен. Вярно е, че почвате на доста различни нива. Обаче след това ще учите неща, които и те не са учили и почвате да се приравняте по едно време. Има един фактор обаче наречен умствен капацитет. От него се определи колко трябва да се потрудиш
И като се трудиш над учебниците никога не забравяй, че тези знания ще ти трябват в живота. Когато отиваш да работиш и т.н. много много малко хора ще се интересуват колко имаш на изпитите. Всички ще гледат какво можеш реално да направиш
А за преди и след влизането - това са 2 съвсем различни свята. Във ФМИ пак може да изпревариш колегите си от МГ-та, ако си сериозен. Вярно е, че почвате на доста различни нива. Обаче след това ще учите неща, които и те не са учили и почвате да се приравняте по едно време. Има един фактор обаче наречен умствен капацитет. От него се определи колко трябва да се потрудиш
И като се трудиш над учебниците никога не забравяй, че тези знания ще ти трябват в живота. Когато отиваш да работиш и т.н. много много малко хора ще се интересуват колко имаш на изпитите. Всички ще гледат какво можеш реално да направиш
Saraesa, разбирам те напълно, но аз съм от малък град в провинциата и нямам голям избор, всмисъл или учител или ОТ... И мен сега ако ме попита някой как е най-добре да се готви със сигурност няма да му предложа ОТ... В града има една много добра математичка, аз съм ходил при нея два, три пъти, но тя е млада и не и се занимава да готви канд.-студент всяка седмица и затова нямах избор и се записах на ОТ. Но както и да е, до изпита остава 1 месец и 20 дена ще видим какво ще стане. Все още не се чувствам подготвен. Всеки ден "уча" по 3-4-5часа на ден, но все още съм на триъгълник от геометрията, остават ми четириъгълниците, окръжност и стереометрия. Много теми за толкова малко време и честно съм малко изплашен, че въпреки всичкия ми труд може и да не успея...
И още нещо, защо каза, че не би си и мечтала за ФМИ ако беше се готвила в ОТ, как се готви при този учител?По кои сборници и колко време.
И още нещо, защо каза, че не би си и мечтала за ФМИ ако беше се готвила в ОТ, как се готви при този учител?По кои сборници и колко време.
Остатъкът от живота Ви се определя в момента. С мечтите, които преследвате...и решенията, които взимате. И човекът, които Вие решите да бъдете...И остатъкът от живота Ви започва сега... 

- Saraesa
- В началото бе словото
- Курс: четвърти
Сори за забавянето. Значи учителят те готви по неговите си задачи, събрани от много години от разни чуски учебници, състезания и т.н. Курсовете са 2 пъти седмично (събота и неделя) по 4 часа. Това, което ми харесва е, че не те готви за изпит, а те учи на материала, който трябва да знаеш, кара те да мислиш. Месец ти остава само до предварителния. Обаче, ако не се справяш добре, не се стряскай,а продължавай да си решаваш до крайния изпит. То по принцип предварителните ги правят малко по-гадни, за да има следващи - разбираемо еTsukI написа:Saraesa, разбирам те напълно, но аз съм от малък град в провинциата и нямам голям избор, всмисъл или учител или ОТ... И мен сега ако ме попита някой как е най-добре да се готви със сигурност няма да му предложа ОТ... В града има една много добра математичка, аз съм ходил при нея два, три пъти, но тя е млада и не и се занимава да готви канд.-студент всяка седмица и затова нямах избор и се записах на ОТ. Но както и да е, до изпита остава 1 месец и 20 дена ще видим какво ще стане. Все още не се чувствам подготвен. Всеки ден "уча" по 3-4-5часа на ден, но все още съм на триъгълник от геометрията, остават ми четириъгълниците, окръжност и стереометрия. Много теми за толкова малко време и честно съм малко изплашен, че въпреки всичкия ми труд може и да не успея...
Мерси за съветите...Като цяло не мога да кажа, че не се справям добре. Според класната ми и г-жата от курса съм много добре. Преди две седмици бях на пробна матура и искарах 6,00(като трудността и беше двойно по-голяма от миналогодишната). Проблема е, че самия аз не се чувствам подготвен, както казах остава ми много материал, а има 4 седмици и нз как най-добре да постъпя, защотото в един момент след този месец н главата ми да стане някаква каша от толкова задачи. Най - много се затруднявам на параметричните у-я и н-ва. Вчера решавах двете 7-ми задачи, давани миналата година, които са параметрични неравенства и не успях да ги реша(гаднички са и то много)...А за да вляза в СИ или КН ми трябват поне 8 пълно решени задачи...

тук пише ,че с матура се влиза във комуникационни науки??какво е това?специалност??нещо не ми стана мн ясно
- Xelian
- От дъжд на вятър
- Специалност: СУ - СИ
- Обратна връзка:
Такова животно още няма.MBG написа: във комуникационни науки
Да,според сайта на СУ може вече в КН (Компютърни Науки) с матура по математика като оценката се умножава по 2,5 тук
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Не е много се тая, защото 6 на зрелостния изпит по математика се изкарва, ако си изкарваш 6-ци по математика на първо равнище. Някак си с тези знания 5 на изпита по математика в СУ трудна работа да изкараш.innamorata написа:Казах "грубо казано", а и да се равнява на 5 се тая.
То че окапване има.
Ама че дебили стигат до 4-ти курс и завършват, факт. Не съм чул за специалност изключение по този показател.
Сега специално математика и информатика коментирам, за другите нямам такава компетенция.
Добре, че е математика и информатика, че тия лешпери от катедра механика гладни ще умрат. Добре, че беше математика и информатика, та Андрейчин да можеше да се задоволява сексуално. Преди две години как й ставаше на дъртата, не е истина... Сега нещо й паднало. И още... и ощееее...
За мен не е нормално от липса на желаещи да събираш от кол и въже отявлени некадърници, тъй като са се оакали по другите места. И че СУ като цяло ще получава повече субсидии заради повечето студенти, пак бие по реномето. Откъдето и да се погледне - ташак.
После обаче учителите били еди какви си, та даже си отварят устите за по-високи заплати. Ама как? Измет, нищо не заслужават! Тя изметта е в тея, които подават писма за по-голяма държавна поръчка и в тея от МОН, които одобряват. Това са големи "академични" кадри, а нямат капка практическа мисъл. Да не говоря, че не са стъпвали в учителска стая, не са виждали жив ученик.
Да започнем с Даниел Вълчев (какъв виден представител на СУ) и стигнем до най-големия пияндурник в последния вуз.
Ама и аз мога да дам смели идеи "как да стъпим на Марс", защото колкото разбирам от космонавтика, толкова тея разбират от образование. Даже повече от тях, защото си имам понятие от Небесна механика и Обща теория на относителността, а те "Учебен план" сигурно го гледат като прост катаджия Тахограф.
Чакам тройка на матурата вече да е вход за СУ, защото с 2 просто няма как да се вземе диплома за средно образование...

- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
Специалност МатематикаБeтон написа:Ама че дебили стигат до 4-ти курс и завършват, факт. Не съм чул за специалност изключение по този показател.
Цветелин Биков
Ами не, няма да си назад. И то не само ако си залягаш над парцалите. Аз съм от супер скапана пловдивска гимназия, където директора имаше фикс-идеята да обира даскалите, които са били изритани от елитните гимназии (по една или друга причина). В последствие като влезнах във ФМИ, се оказа, че не малко от моите колеги, които са били в МГ-та, не са учили неща, които аз съм учила. Оказа се, че много от тях не са взимали комплексни числа, не са се занимавали сериозно с граници и производни, а от математическа индукция спомен нямат. А нашата прекрасна чалната класна обожаваше да ни занимава с такива работи (изгаряше от желание всички да станем математици) и ни караше сами да търсим и да учим неща, които ги няма в учебника. И, о, първи семестър анализ - почти целия материал беше леко разширение на знанията ми от 12 клас. Много е относително. Аз в моята гимназия изчетох всички книги свързани с математиката по един или друг начин от библиотеката (която все пак беше скромна). И уау - на кандидат-студентския изпит имаше една задача, която бях срещала някъде из някаква книга.TsukI написа:
Incurro!
Invadoria!
Desideratus Fatum.
Desideratus Bellum.
Invadoria!
Desideratus Fatum.
Desideratus Bellum.
Тази година матурите по математика ще се проверяват главно от преподаватели във ФМИ.
"Ако искаш да се изкачиш на планината, тръгни от върха" - Лао Дзъ
- shayne
- Вазов
- Обратна връзка:
То пък не че има много за проверяване. По-важното е да се правят от тях.G&R написа:Тази година матурите по математика ще се проверяват главно от преподаватели във ФМИ.
Цветелин Биков