Избираеми дисциплини за специалност биология в БФ
Избираеми дисциплини за специалност биология в БФ
Здравейте, искам да помоля всички, които учат в специалност биология в БФ, да споделят ДОБРИТЕ и ЛОШИТЕ си впечатления от избираемите дисциплини, които са прибавяли към програмата си със задължителни предмети. Какво си струва да бъде избрано и какво не е за предпочитане??? Нека взаимно се поучим от опита си... 
- alteia
- В началото бе словото
Re: Избираеми дисциплини за специалност биология в БФ
Аз съм от специалност биология втори курс и нямам такъв голям опит с избираемите. Бях избрала Информационни системи и технологии и Ентомология и двата са в зимен семестър.
За първия курс, бих казала, че не е зле, може да се получат нови знания, но не е нещо особено. Лично за мен най-неприятното беше времето, в което се провеждаше, защото не беше съгласувано с програмата на студентите, аз можех да го посещавам, но пак ми беше страшно неудобно, защото трябваше да пропилявам 5-6 часа. Курсът се води от Емил Молле.
Ентомологията е хубав курс, на мен ми беше много интересно. Изпитът е тест и се прави курсова работа, като тя дава процент за оформянето на крайната оценка. Лектор е д-р Ганина Начева, а асистент ни беше д-р Албена Гьонова. Лекциите се дават напечатани.
За останалите избираеми за 2-ри курс бих предупредила за Основи на паразитологията и Обща нематология, защото ги преподава доц. Будурова. Аз не съм ги записвала, не мога да говоря, само посочвам преподавателя. Асистентите бяха Илиян Илиев, Славка Георгиева на Паразитологията, а на Нематология Севдан Неделчев.
Един курс към който аз имах интерес, но пък е летен семестър и без това ни чакат тежки изпити, затова и не го записах е Физиология на насекомите, води го доц. Радой Иванов, чувала съм много хубави неща за него. Ще се опитам да ходя на лекциите, въпреки че не съм го записала и ще докладвам.
Да питам сега за избираемите за 3-ти курс,
харесала съм си Клетъчни регулаторни механизми, Лечебни водорасли и гъби и Микология.
Някакви отзиви, особено за последния, защото не познавам преподавателката - ст. н. с. Мелания Гьошева?
За първия курс, бих казала, че не е зле, може да се получат нови знания, но не е нещо особено. Лично за мен най-неприятното беше времето, в което се провеждаше, защото не беше съгласувано с програмата на студентите, аз можех да го посещавам, но пак ми беше страшно неудобно, защото трябваше да пропилявам 5-6 часа. Курсът се води от Емил Молле.
Ентомологията е хубав курс, на мен ми беше много интересно. Изпитът е тест и се прави курсова работа, като тя дава процент за оформянето на крайната оценка. Лектор е д-р Ганина Начева, а асистент ни беше д-р Албена Гьонова. Лекциите се дават напечатани.
За останалите избираеми за 2-ри курс бих предупредила за Основи на паразитологията и Обща нематология, защото ги преподава доц. Будурова. Аз не съм ги записвала, не мога да говоря, само посочвам преподавателя. Асистентите бяха Илиян Илиев, Славка Георгиева на Паразитологията, а на Нематология Севдан Неделчев.
Един курс към който аз имах интерес, но пък е летен семестър и без това ни чакат тежки изпити, затова и не го записах е Физиология на насекомите, води го доц. Радой Иванов, чувала съм много хубави неща за него. Ще се опитам да ходя на лекциите, въпреки че не съм го записала и ще докладвам.
Да питам сега за избираемите за 3-ти курс,
Някакви отзиви, особено за последния, защото не познавам преподавателката - ст. н. с. Мелания Гьошева?
доц. Радой Иванов е чудесен! Винаги лекциите при него са били удоволствие, така че едва ли ще сбъркате
ИТ не...
ИТ не...
- Cvetelina
- В началото бе словото
- Курс: завършил
Те лечебните водорасли не бяха ли факултативен или нещо се бъркам?
Иначе на мен ми харесва като идея Екология на водорасли - води го М. Стойнева
Тя ни водеше лекциите по СВГ и беше много интересно - винаги показваше нагледно, имаше добър запас от снимков материал и т.н.
- alteia
- В началото бе словото
Не, избираем си е. Курсът е нов, беше одобрен наскоро и го няма в учебните планове все още.
Може би се бъркаш от Лихенологията, той е факултативен и пак се води от доц. Стойнева.
Може би се бъркаш от Лихенологията, той е факултативен и пак се води от доц. Стойнева.
- Cvetelina
- В началото бе словото
- Курс: завършил
Да, вярно че така беше 
Далеко съм от студенските години, но търсих в Гугъла какво означава думата - нематология. Попаднах с търсачката на този форум и моля....обяснете ми - с какво точно се занимава нематологията. Може би е тъп въпрос за някой, но.....Благодаря на този, които ще ми обърне внимание!
- alteia
- В началото бе словото
Нематология е наука, която изучава кръглите червеи - нематоди. Най-прочутите представители на клас Нематода са глистите, трихинела, но освен паразити по животните и човека има и по растения, освен това и свободноживеещи.
alteia БЛАГОДАРЯ!
- Cynthia
- От дъжд на вятър
- Специалност: Печатни медии
- Курс: семестриално завършил
- Обратна връзка:
Ами който се чуди за избираемите - оглежда сферите на биологията, решава коя най-много му допада. Те нали са по катедри и си кара избираемите от съответната катедра. По-добре е да са систематизирани, а не разхвърлени из катедрите. Макар че ограничение - НЯМА! 
- alteia
- В началото бе словото
Не съм съвсем съгласна. Хайде запиши курс, който освен, че звучи интересно е и в една от сферите, които те интересуват, обаче се води от "кофти" преподавател. Тогава заслужава ли си да записваш курс, който те интересува при условие, че няма нищо да научиш или че целия курс вместо удоволствие ще бъде истински тормоз за теб. Как ще знаеш дали преподавателите са качествени, ако не са ти преподавали поради една или друга причина - или още не си имал задължителен курс при тях или изобщо не водят такъв?
Ще разбереш от по-големите, но ако не познаваш такива?
Също така курсовете се записват в началото на летния семестър на текущата година, а понякога задължителния курс към който е избираемият се води в летен на същата година или в зимен на следващата(което е още по-лошо) - тогава как да ги смениш и как да знаеш какво всъщност се съдържа в този курс?
Затова форумът е място да се сподели за избираемите, които си струва да запишеш, да кажеш какво се учи, да опишеш общо курса, да се помогне на колегите да направят по-добрия избор.
Наясно сме, че не всички са препоръчителни дори и за тези с интерес в сферата.
Освен това, вярно, че това може да е положително за бъдещо кандидатстване за магистратура в катедра, която харесваш, обаче понякога хората имат по-широки интереси. Освен, че са се насочили към определена магистратура, така или иначе имат планове за придобиване на по-задълбочени знания в областта защо да не запишат нещо, което ще обогати биологичната им култура. Не вярвам да не те приемат в дадена магистратура само защото нямаш нито един записан курс към катедрата им.
Още повече, че в някои катедри има по няколко магистратури - тогава значи трябва да си много по-ориентиран в собствените интереси и да си наясно с по-големи подробности в областта - а това е почти невъзможно, просто, защото ти трябва опит. А и понякога хората в последния момент решават, че искат да се занимават с определено нещо.
Ще разбереш от по-големите, но ако не познаваш такива?
Също така курсовете се записват в началото на летния семестър на текущата година, а понякога задължителния курс към който е избираемият се води в летен на същата година или в зимен на следващата(което е още по-лошо) - тогава как да ги смениш и как да знаеш какво всъщност се съдържа в този курс?
Затова форумът е място да се сподели за избираемите, които си струва да запишеш, да кажеш какво се учи, да опишеш общо курса, да се помогне на колегите да направят по-добрия избор.
Наясно сме, че не всички са препоръчителни дори и за тези с интерес в сферата.
Освен това, вярно, че това може да е положително за бъдещо кандидатстване за магистратура в катедра, която харесваш, обаче понякога хората имат по-широки интереси. Освен, че са се насочили към определена магистратура, така или иначе имат планове за придобиване на по-задълбочени знания в областта защо да не запишат нещо, което ще обогати биологичната им култура. Не вярвам да не те приемат в дадена магистратура само защото нямаш нито един записан курс към катедрата им.
- Cynthia
- От дъжд на вятър
- Специалност: Печатни медии
- Курс: семестриално завършил
- Обратна връзка:
Извинявай, ти кой курс си?
Разбира се, че може да не си съгласна... Пък и това си е място да си споделиш мнението.
Но нещата са субективни - за мен едно нещо може да е добро, за теб - да не е.
Колкото до магистратурите - можеш да запишеш и някоя магистратура на друга специалност - няма проблем. Но ще видиш, че когато наближи този момент, въпросните избираеми дисциплини да били доста важни.
Ето ти споделяне: в момента доста колеги се бият по главите, че не са писали по-систематизирани курсове. Не изразявам мнение. Това е порсто факт. Чудесно е, че имаш широки интереси. Мястото ти е точно в БФ. Няма ограничения в броя курсове.
Разбира се, че може да не си съгласна... Пък и това си е място да си споделиш мнението.
Но нещата са субективни - за мен едно нещо може да е добро, за теб - да не е.
Колкото до магистратурите - можеш да запишеш и някоя магистратура на друга специалност - няма проблем. Но ще видиш, че когато наближи този момент, въпросните избираеми дисциплини да били доста важни.
Ето ти споделяне: в момента доста колеги се бият по главите, че не са писали по-систематизирани курсове. Не изразявам мнение. Това е порсто факт. Чудесно е, че имаш широки интереси. Мястото ти е точно в БФ. Няма ограничения в броя курсове.
Споделете мнението си за избираемите за Биология 3курс,по конкретно за Лечебни растения, Декоративни растения ,Водорасли ...
- alteia
- В началото бе словото
Аз съм посещавала Медицински растения (Лечебни растения се води за задочниците, но е едно и също) страхотен курс, горещо го препоръчвам, мн интересни неща се научават, истинско удоволствие. 
За Декоративни растения не знам не съм го записвала, той е през летен семестър и не мога да питам колеги за мнение. Лечебни водорасли и гъби, този съм записала, обаче пак е през летен и нямам наблюдения, но съдейки от кой се води трябва да е хубав курс.
За Декоративни растения не знам не съм го записвала, той е през летен семестър и не мога да питам колеги за мнение. Лечебни водорасли и гъби, този съм записала, обаче пак е през летен и нямам наблюдения, но съдейки от кой се води трябва да е хубав курс.
Благодаря,а кой води Медицинските растения и как е изпита,защото за тази година от липса на информация избрахме Нематологията и беше страшно