Промяната на климата

Модератори: Don Horhe, Lord

Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Промяната на климата

Мнение от pora_e_priqtel »

Това е една тема, която би трябвало да интересува всички в много по-голяма степен, отколкото това се случва в действителност. В по-голяма или в по-малка степен от всеки от нас зависи климатичното бъдеще на планетата. Промяната в климата съвсем скоро ще доведе до избухване на въоръжени конфликити, поради недостиг на вода, ерозиране на почвата в големи територии и още един куп проблеми. Най-вероятно това ще започне първо в Африка. Горките африканци, винаги го отнасят най-много. Никой обаче не може да бъде спокоен, защото ако мрачните сценарии се реализират, огромни вълни от бежанци ще залеят относително по-добре развитите държави, между които, колкото и да не ви се вярва, е и България.

Обратът е възможен, но за целта правителствата както на големите, така и на малките държави, трябва да демонстрират добра воля и далновидност. Народите могат да им помогнат, като им оказват натиск. Ето една статия, в която се предлагат конкретни мерки за ограничаването на ефекта на глобалното затопляне. Темата е необятна, но все отнякъде трябва да започнем, така че защо не започнем от това:

Време е да променим този климат на страх
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика
Курс: втори

Re: Промяната на климата

Мнение от proUSA »

Крайтън промени и моето мислене. Той ми даде нова насока към осмисляне на проблема. И сега си оставам скептик и то не заради "Състояние на страх", а защото намерих много доказателства срещу тезата за човешка намеса в климатичните промени. Според доста мнения Ал Гор също пропада в много от фикцията наречена "Неудобната истина".Но търговията с квоти е бъдещето, в което и бизнесът ще е ангажиран с този полу-проблем.
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Абе хич не е полупроблем, много си е цял даже. Дори с просто око се забелязва.
Аватар
peterdi
Легендарен флуудър
Специалност: ГИСК
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от peterdi »

Поре, радвам се че даваш повод за дискусия на тази тема. Моето виждане по въпроса е следното:

В действителност ако има едностранно цялостно затопляне на климата, то е обусловено по-скоро от естествени процеси - разни цикли от по няколко стотин до няколко хиляди години. Оттук нататък антропогенното въздействие е причина за следното: парников ефект, който се проявява най-силно в градовете; промяна на условията за образуване на валежи - повече замърсители от прах в атмосферата играят ролята на т.нар. кондензационни ядра и улесняват образуването на валеж; променя се радиационния баланс на повърхността на Земята. Или, с други думи, понятието глобално затопляне не е най-правилното в случая, и може би затова се възприема понятието "глобални промени в климата".

Почвената ерозия се влияе много по-силно от фактора пряка човешка намеса (обработване на земята, изсичане на горска растителност по склоновете, изриване на терени и т.н.), отколкото от косвена (чрез промените в климата). Освен това с водата има още един много сериозен проблем, който ще допринесе, както и останалите, за войните, които ще се водят за вода. И това е замърсяването на повърхностните и подземните води - проблем, все по-актуален насред България. Дали ви е известен проблемът на жителите на с. Поибрене например, които имат забрана да ползват водата си за каквото и да е, заради замърсяване с арсен? А си представете за какво говорим, ако започне използването на цианиди за добив на злато.

Климатичните промени засега се забелязват в увеличаване на броя на нетипичните и екстремалните състояния на времето. Това също е сериозен фактор за нови екологични и хуманитарни катастрофи. Сезоните се размиват, в България преходните сезони редуват топло и студено време, което причинява щети на земеделските култури. А заедно с климатичния проблем и този за водата ще се появи още един - хранителен. Тогава, когато за масовите земеделски култури вече няма да има подходящи условия за отглеждане.
НЕ НА АПАТИЯТА
Изображение
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

За затоплянето си мисля, че ще се оправи работата, точно заради тези цикли. Орбита на Земята и т.н.
Другите работи са си така. Сами си влошаваме положението, но и надали който трябва ще се усети овреме. Хората сме корави гадини, ще оцелеем. Но ни трябва достатъчно стимул. Аз си чакам да опре ножа до кокала. Когато всички усетят проблемите, тогава ще седнат да ги разрешават. И няма да е твърде късно. Друг вариант е покрай тези проблеми да измре достатъчно голям процент от населението, за да се усетят останалите или за да олекне положението. Може пък и това да е упадъкът ни като цивилизация и вид. Да се затрием до крак и еволюцията да ни намери заместник. Но ме съмнява. Както казах - корави гадини сме. Ще видим какво ще стане.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Лорде, нали знаеш вица с двете планети?

иначе си прав - хората са приспособими към всичко. След известно време може и да нямаме хубавите лъскави градове на бъдещето от филимте през 70-те години, а да имаме антиутопичните развалини от Месия и Воден свят, ама хората ще останат. Дори и да се разделят пак на родови общини ще се спасят като вид. Проблемът не е в това, проблемът е в генералните промени, които ще променят коренно абитата ни (абитат ли се казва това дето си мисля или съм се объркал?)
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

Не го знам вица. А нещото на английски е хабитат, та и на български май е с х.
Колкото и да го променят, си остават двата варианта. Или се приспособяваме, или си заминаваме.
Това не значи, че ще легна и ще чакам да стане, де. Пестя си водата, сложил съм енергоспестяващи крушки навсякъде. Кола нямам и не искам :Р
Иначе за хабитата след нас не бера грижа. И да се самоизтребим, земята ще си остане и живот на нея ще има. Пак мисъл на Крайтън, но от друга книга :Р
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Италианският е виновен, ша знайш :mrgreen:

а вица е

Срещнали се две планети. Едната попитала:
-Как си, кво става с тебе?
другат отговорила:
-Мани, мани, май съм хванала хора.
-А, не се притеснявай - казала първата - Те сами минават.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
Mushmul
Флъдзила
Специалност: Регионално развитие и политика
Курс: завършил

Мнение от Mushmul »

Тази тема ми мапомни за един клип
:arrow: http://www.vbox7.com/play:76761602
These are crazy days...

http://www.freerice.com
Изображение
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

Хм, тъжно клипче. А ако искате да видите нещо още по-тъжно, прочетете коментарите на пуберите под него. Тези животинки нямат и най-малко понятие за проблема, причините и решенията.
botevfen zapazi kopleksarskite si mneniq za teb, da ne mislish che ozona se uvelichava samo zaradi kulite be tapir..
Покъртително!!! :lol: :cry: :lol: :cry: :lol: :cry:
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

За мой вечен срам,
аз като четох коментарите повече се смях.
Don't look back, 'cause you know what you might see
Изображение
"И най-добре скроените мечти на мишките и хората
остават често неосъществени."
Of Mice and Men
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Индия обяви, че ще намали "интензитета" на въглеродните си емисии през следващите 20 години. На практика обаче това означава, че като цяло ще ги увеличи, но по-малко.

Още инфомрация: http://e-comedia.com/?p=4766
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Лошото е, че така правят не само развиващите се икономики, а и развитите като САЩ, напр.
Иначе аз мнението си го казах другаде. Това, че от всеки от нас зависи твърде малко, не е оправдание да се държим като свине! Трябват сериозни санкции - индивидуални, групови и за държавите!
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)

Мнение от leia_loves_cats »

alter ego написа:Лошото е, че така правят не само развиващите се икономики, а и развитите като САЩ, напр.
Иначе аз мнението си го казах другаде. Това, че от всеки от нас зависи твърде малко, не е оправдание да се държим като свине! Трябват сериозни санкции - индивидуални, групови и за държавите!
Божееее, Боже, какви неща стават по белия свят, Боже.

И ний барабар Петко с мъжете се мислим за фактор на тая планета... (хората като вид имам наум).

Едно време съм се смяла с глас на глупавите селяни от селото на Дон Домат (Приключенията на Лукчо), на които им взимаха данък дишане (горкия Чичо Тиквичка с неговите въздишки плащаше тройно и четворно). Днес в стремежа си да покажем кви сме яки и готини и колко много зависи от нас се опитваме да покриваме Гренландия с изкуствени материи (WTF? да вземем да скрием Слънцето зад облаци, че да не ни пИче, егаси....), да му мислят децата ни как ще се оправят с мизериите, дето ги причиняваме...

Много обичам ей така, една идея като се преекспонира, и всеки почва да се изказва толкоз знаещ и подготвен по нея. Кат' глобалното затопляне - живял-неживял некси си двайсе-трийсе години на некво мизерно парче земя от таз планета, не си спомня къде си е сложил дистанционното на телевизора снощи, но много добре знае какво е било времето последните 10 години и клати глава "ей колко е вярно"....

Дано срещата в Копенхаген не премине под това мото, макар че 'квото и да стане, най-много да се изпълни вица за двете планети. Биг дийл. Нито ще сме първата умряла цивилизация (на тая планета дори), нито ще сме последната. И всичките до един се мислим за егати пичовете, оня ден слязохме от дърветата, още се убиваме с камъни, но иначе се имаме за фанали Дедо Боже за оная работа и вижте ни к'ви сме пагубни за планетата. Истината е, че и това ще мине и всичко ще отмине, историята ще забрави за нас, за терзанията ни, за надеждите ни; децата ни ще живеят в друг свят, който няма да се различава чак толкоз от нашия.

Абе Майкъл Крайтън не мога да разбера що го има(х)те за некъв прост драскач. А тая медия дето продължаваш да я рекламираш..... много тенденциозни статии. Да живее блог-обществото, йей ;)
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Говори только про себя! :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Публикувай отговор

Обратно към “Светът”