За еровете в старобългарския

Подфорум към Факултета по славянски филологии

Модератор: mebbeth

Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Re: За еровете в старобългарския

Мнение от Batbayan »

Еми така или иначе ми е интересен езика - ще се пробвам да го науча.Може да стане - може и да не стане.Ако верно успея за толкова време - ще ти послушам съвета - една екстра заплата като асистент няма да ми дойде зле :geek: :lol: .

Иначе на Мирчев учебниците викаш...Ми то хубаво аз имам един негов в електронен вариант, но имам чувството, че за да му разбира трудовете човек трябва да завърши езикознание или нещо подобно първо.Прекалено мн. термини подходящи повече за изследователи вместо да се изведат правила- това е така, онова е онака.Сега сигурен съм , че човека си е разбирал от нещата, ама наистина е доста изнервящо да се опитвам да отгатна какво точно има предвид.Това разбира се не ме плаши (в седми клас хванах една обща университетска физика и започнах да я чета.Отначало не разбирах нищо, но след време я разбрах на 40%), но само ми удължава работата да вниквам в термини, парадигми на езикознанието и т.н. - неща които не са задължителни за усвояването на даден език, ами по-скоро за изследването на развитието на езика през вековете - две отделни неща мисля.Всичко е въпрос на време, постепенно разбиране и усилие.Общо взето начина на изследване и откриване, който ми е любим и си го владея на 100%.Към 7-8 клас си мислех, че само аз работя така , после разбрах, че това е основния метод за научно изследване а и за учене в университет.

Иначе изказването ти за баба Гурка (то това име всъщност старославянско ли е? :scratch: ) направо изби рибата. :lol: :lol: :cheers: Уви истинското произношение и отклоненията от говора не става да ги чуем, освен ако теорията, че прабългарите били извънземни , носители на джедайската цивилизация, не се окаже вярна и не намерим супер технологични записи от онова време. :P :P :P :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Иначе много благодаря на ерудираните хора тук за отговорите и за доброто отношение. :wink:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Всъщност не знам доколко е 'излишно'
езикознанието при усвояване на език,
който не се употребява и който се учи
именно с изследователска цел, а не за
да си четеш художествена и техническа
литература на него. Не се опитвам да те
откажа под претекст, че е само за фило-
лози! Аз го 'изучих' без Мирчев, само от
лекции и упражнения и съм си взела на
Таня Лалева фишовете, които също са
доста объркващи и непотребни. В блога
си съм сложила някои от лекциите, които
сме взимали, ако мислиш, че ще ти е от
полза - заповядай!
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Мерси! :wink: :D
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
Spacerunner
В началото бе словото
Специалност: Антропология и филология
Курс: завършил

Мнение от Spacerunner »

Дам, чистата граматика няма да ти свърши работа, освен ако някой не ти обясни стъпка по стъпка всичко, написано вътре. Езикознанието помага, доколкото си наясно с какви категории ще се сблъскаш.

Лошото на класическите езици е, че трябва да се учат по структура, защото няма откъде да чуеш и прихванеш някоя и друга дума или израз. Пък и не познавам много ентусиасти да четат Библията на старобългарски.
Non nobis, Domine, non nobis
sed nomini tuo da gloriam.
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Хммм , има ли я библията на старобългарски демек староцърковнославянски, защото в интернет я намирам на църковнославянски - те.е по-късната руска редакция на езика.Не, че ми изглежда супер различен, но ще да има и своите разлики все пак и няма да е съвсем това, което ми трябва.Иначе от периода намерих някои текстове мисля , че беше някакъв киевски сборник в който имаше евангелието на Йоан.Не, че съм особен християнски ентусиаст, ма като няма др. текстове и библията ще се чете.Тамън ще взема да се запозная най-накрая с тази книга.

Иначе наистина е добре да има с кой да се говори на езика за по-бързото му усвояване, но и без това ще мина.Важното е да имам добри речници и разбрано написана граматика с ясни и изчерпателни примери, което мисля се намира, но единствения проблем е , че са написани като за езиковеди, а не например както английските граматики за ученици дето се продават на площад Славейков.

От опит съм си изградил безотказна система за научаване на езици - почвам отначало да си прехвърлям наум основните граматични положения в езика използвайки научения към момента лексикален запас.След това като понапредна си прехвърлям мисленето на дадения език.Работи безотказно.Накрая човек почва и да сънува на дадения език, а понеже тези "упражнения с езика" се извършват меду другото по протежение на нормалната човешка всекидневна дейност то се натрупват бая часове практика.Примерно докато си правиш кафе си прехвърляш граматика, докато си връзваш обувките си прехвърляш думички, след това в градския транспорт си мислиш някакви общи неща на езика, създаваш си комуникационни ситуации наум и т.н. и т.н.Мисля, че на ден се събират поне към 3 (че може и доста повече) часа практика.
Този мой метод си има и лоши страни обаче.Това е когато информацията на граматиката и използването за лексиката не е достатъчна и не могат да се правят разлики кога е подходящо да се използва дадена конструкция и/или дума.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Публикувай отговор

Обратно към “ФСлФ”