(не)Грамотността
Модератор: mebbeth
-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Re: (не)Грамотността
На твоя страна съм. Не си мисли грешни неща. 
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
- alabalanica
- В началото бе словото
- Специалност: Българска филология
- Курс: трети
Мдам... "епидемия" беше добро хрумване.
Мен също ме влудяват хората, който са горди, че са неграмотни и говорят с ирония за тези, които ги поправят. Всичко добре, хубаво си се повъзмущавахме.
Малко раширяване на темата. Хайде всеки да сподели какво прави, за да промени това "епидемично" положение. Иначе възмущението ни е безплодно.
Мен също ме влудяват хората, който са горди, че са неграмотни и говорят с ирония за тези, които ги поправят. Всичко добре, хубаво си се повъзмущавахме.
Малко раширяване на темата. Хайде всеки да сподели какво прави, за да промени това "епидемично" положение. Иначе възмущението ни е безплодно.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Оказвам натиск върху тези, над които имам
власт или поне някакви ежедневни контакти,
да си пишат правилно името и адреса. Имам
голям напредък със сестра си, а също така и
с някои колеги от СУ. Стана като годишен
финансов отчет. Познавам един дето драскаше
по обществени табели, ако почувства в себе си
трепет, може да си признае.
- Shockwave
- В началото бе словото
Аз лично не виждам какво може да се направи. Както казват Боргите - "Съпротивата е излишна".
Иначе се старая да не чета неграмотни постове - колкото за свое, толкова и авторово добро.
Иначе се старая да не чета неграмотни постове - колкото за свое, толкова и авторово добро.
You just lost the game. U jelly?
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Ами да, неприятно е да четеш постове с груби правописни грешки. И груби пунктуационни грешки (като запетая между "въпреки" и "че"). Но дори аз съм се улавяла как понякога греша и после виждам какво съм писала. Да не говорим, че с променливото "я" съм много на Вие - уж в обикновената реч си го употребявам нормално, но в тестове по литература се запъвам много.
Също е хубаво да се употребява правилно пълен и кратък член. Това оабче изисква мислене в повечето случаи - и в разговорната реч се пропуска. Форумните мнения също се пишат набързо (в общия случай). Не всички ги мислят тези неща толкова много.
Също е хубаво да се употребява правилно пълен и кратък член. Това оабче изисква мислене в повечето случаи - и в разговорната реч се пропуска. Форумните мнения също се пишат набързо (в общия случай). Не всички ги мислят тези неща толкова много.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- Woland
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Намекваш ли ми нещо?mebbeth написа:Оказвам натиск върху тези, над които имам
"... та кой си ти?
- Част от онази сила, която зло желае, а все добро твори!"
М. Булгаков, "Майстора и Маргарита"
- Част от онази сила, която зло желае, а все добро твори!"
М. Булгаков, "Майстора и Маргарита"
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
Aз с тия спирам да си пиша, като упорстват. Било чат. Ми да си чатят с други, ама ха.mebbeth написа: ...онези, които много
упорито защитават правото си да са неграмотни,
които твърдо си държат на латиницата с 4 и 6...
Иначе не съм съгласен с това, че ако аз бях неграмотен, нямаше да имам право да коментирам неграмотността на другите. Изобщо тая работа с треската в чуждото око и гредата в своето ми се струва странна. Ако правя правилна забележка, тя е полезна. Вярно, от една страна онзи ще каже "Точно ти ли го казваш?", но пък щом дори аз го казвам, би трябвало да има още повече тежест.
С думи прости, мързеливецът има право да критикува мързела у другите. Тъй си мисля аз.
- JudyRamone
- Легендарен флуудър
- Специалност: Компютърна химия
- Обратна връзка:
Мнооого ясно! Само свобода на словото да има! И бой по форумите ахахаха 
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
http://judysays.wordpress.com
Колеги, нима от миналата година сме се примирили с неграмотността? Това е ужастно претеснително. Като горди ентелегенти от СУ би требвало да се засрамим от себеси мигновенно!!!
С риск да бъда изгорена на форумната клада ще кажа, че смятам за абсолютно неприемливо допускането и на правопистни, и на пунктуациони грешки под какъвто и да било предлог. Моля никой да не се оправдава (и никой никого да не оправдава) с бързината на манифактурно производство на мнения. Ще ме прощавате, но не смятам грамотността за производно на бързината на писане. Да, човек, според клишето, се учи цял живот. Обаче, колеги, някои пропуски са недопустими за всички нас, завършилите гимназиалното си обучение.
Мир и любов.
С риск да бъда изгорена на форумната клада ще кажа, че смятам за абсолютно неприемливо допускането и на правопистни, и на пунктуациони грешки под какъвто и да било предлог. Моля никой да не се оправдава (и никой никого да не оправдава) с бързината на манифактурно производство на мнения. Ще ме прощавате, но не смятам грамотността за производно на бързината на писане. Да, човек, според клишето, се учи цял живот. Обаче, колеги, някои пропуски са недопустими за всички нас, завършилите гимназиалното си обучение.
Мир и любов.
- Shockwave
- В началото бе словото
Надявам се горните грешки да са плод на ирония...
You just lost the game. U jelly?
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Обратна връзка:
И аз това се занадявах, като го прочетох...
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Аз също... 
- alabalanica
- В началото бе словото
- Специалност: Българска филология
О, помолете се за мен и клетата ми неграмотна душица!

Правят буквите по-лесни
Сегашният ръкопис е ретро, дошло е време да бъде опростен , заявиха учени от Софийския университет, съобщава "24 часа".
Главното Ч например да се пише като малкото, Г, Т, В и П могат да се поизчистят от излишните ченгелчета. Най-важно било връзките между буквите да се усъвършенстват. Това гарантира по-красиво писане.
Промяната си струва да бъде обсъдена, каза заместник-министърът Кирчо Атанасов. Тя можела да се пробва в училище още наесен. Днешните деца са по-кофти от едновремешните, единодушни са учители, родители и специалисти. Четат малко или изобщо не го правят, неграмотни са. Те са по-ограничени, агресивни и мързеливи. Към списъка с разликите традиционно се прибавя още една - пишат по-грозно.
Направо съм потресена! Нямам думи!

Сегашният ръкопис е ретро, дошло е време да бъде опростен , заявиха учени от Софийския университет, съобщава "24 часа".
Главното Ч например да се пише като малкото, Г, Т, В и П могат да се поизчистят от излишните ченгелчета. Най-важно било връзките между буквите да се усъвършенстват. Това гарантира по-красиво писане.
Промяната си струва да бъде обсъдена, каза заместник-министърът Кирчо Атанасов. Тя можела да се пробва в училище още наесен. Днешните деца са по-кофти от едновремешните, единодушни са учители, родители и специалисти. Четат малко или изобщо не го правят, неграмотни са. Те са по-ограничени, агресивни и мързеливи. Към списъка с разликите традиционно се прибавя още една - пишат по-грозно.
Направо съм потресена! Нямам думи!
Литературата е симфония от думи, мисли, чувства и поуки!