Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!

Архив на всички останали категории.
Заключено
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: Директорка гони от училище ученици с дълги коси??!!

Мнение от ники »

Значи, за момичетата е прието да са с дълги коси. Дори е по-готино отколкото да са с къси коси и обществото го приема като нещо нормално. Аз от малко момченце съм знаел, че момичетата имат дълга коса, а ние момчетата трябва да сме с къса. Катрин незнам, какво толкова ги защитава дългокосите. Все пак училището има право да налага такива правила. За момичетата също трябва да се въведат ограничения, но пък не е това темата. Въпросът е изцяло за дисциплина и хората с моето мислене сме го казали пределно ясно по-горе.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Catherine, ако не ме лъже паметта Шварценегер беше забранил консумацията на junk food около училищата в Калифорния. - > и това не е невъзможно.
Иначе затлъстяването е проблем за други институциия, но най - вече за спортистите. Я да видим дали ако си 120 кила ще те вземат за център нападател в един кой си професионален отбор, дори и ако притежаваш изумителна техника и невиждано силен шут. :wink:

Ама както и да е. Отместваме се от темата. :D
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

В старото ми даскало имахме такъв режим, е без косите и обеците, но доста неща се припокриваха...

Имаше изгонвания първия ден от заповедта, но никой не протестираше. Просто бяхме дисциплинирани деца и не се правихме на гъзари и бунтари, каквито не сме. Да, задръстени, зубъри, както го кажете... Ама правилата са си правила и трябва да се спазват. Който не е навит да го прави - гимназии - бол.... образованието и без друго е едно и също навсякъде....

Какви са тука тези лигавщини да ми идват с дълги коси. Е, при нас, както казах нямаше такова, но си мисля, че би било идейно да имаше. Защо и откъде идва логиката - не е моя работа, не го решавам аз. Но като цяло идеята да има фейс-контрол в даскало е добра. Защото ако си нелепоизглеждаш, не те пускат никъде, защо в училище да се гъзарим?

Отделно и съм ходил на даскало лятно време - жегата с панталони до обувките. Не е кеф, факт. Но такива бяха правилата, няма да тръгна да си режа вените, да стане на моята. Още повече, че вярвах, че така е за добро. За доброто на училището.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Това с късите коси е на момченцата е измишльотина на ХХ век. Не е някакво изконно правило. Мъжете винаги са имали право да избират, както и жените. Не знам защо толкова си кривите душата и не искате да приемете, че косата за мъжа и за жената си е едно и също - коса. За един мъж с дълга коса е също толкова болезнено да го заставят да си я отреже, колкото и за една жена, която се харесва с дълга коса. Субективни сте, а не виждам смисъл, след като е толкова очевидно правото на индивида да избира дължината на косата си. А това няма нищо общо с дисциплината.

Иначе и аз не се кефя на русите кукли-деветокласнички, нито на яденето на junk food в междучасието, но тук въпросът не е в това. Целта на поста ми по-скоро беше да се види колко лесно може да се премине границата на уж нормалното налагане на дисциплина. На чужд гръб и сто тояги са малко - струва ми се, че ако вас някой ви беше заставил в ученическите ви години да направите нещо със себе си, което ви е противно, съвсем нямаше да сте толкова убедени в правотата му. Ама нали не става въпрос за нас, дай да цъкаме неодобрително с език и да порицаваме безпътното младо поколение. Нищо, че до преди 3 години сме забягвали редовно от час и сме псували по "овцата", дето ни е писала 5, а не 6.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Точно тук бъркаш. Аз като ходех на училище и бягах от час и правих всякакви глупости, си понасях и съответните наказания. Сега мога да кажа, че такива мерки са давали резултат. В италианския лицей един път нещо мърлях стената с подметки, ама така доста я мърлях. Накараха ме да измия с един парцал топлата връзка, която е дълга около 50ина метра. Това даде резултат и повече не си позволих да си облягам краката на стената. Да, вероятно е било малко прекалено за едно момче, дето ей така от чиста глупост си мърси стената, обаче имаше възпитателен ефект. В СМГ в началото си бягах редовно от часовете до момента, в който не проведохме много сериозен разговор с директора и не ме предупредиха за изключване. Не съм протестирал, не съм се тюхкал, не съм зарибявал другите келеши да протестират с мен, защото такива са правилата. Те важат за всичко и за всички и не би следвало да се правят компромиси. Това с косата може и да е остаряло като разбиране, но и то има възпитателен ефект. Пикльовците ако имат достатъчно акъл, ще го осъзнаят след време. Какви са тия протести? Има си причина жената да наложи подобни мерки. Не може всеки да си ходи, какво иска. Трябва да се спазва приличие, защото това си е една институция, в която дисциплината е най-важното. Щом от ръководството са преценили, че момчетата не трябва да ходят с дълга коса, режеш я и толкоз. Можеш да псуваш и да храниш, ама я режеш. В противен случай си носиш отговорност.
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Catherine, в последния си пост доказа именно това, което аз досега намеквах. Бягали сме и сме псували (аз не съм псувал, ама повечето други..), защото никой не спазваше правилата и никой не налагаше санкции. А дори и най - порядъчният, поствен в обстановка без правила, би се замислил дали да прави всичко "както трябва". Имахме една учителка, която ни казваше в прав текст : "От моите часове не се бяга!", но ние въпреки това опитахме няколко пъти и резултатът беше много лош за нас. Какво стана накрая - спряхме да бягаме. :wink:
Например в нашето СУ е забранено пушенето, но всеки си пуши необезпокояван. Защо? Нали има забрана? Има и солена глоба, която никой не налага. Тогава какъв е смисълът от нея? Кой може да плати 50 лева, защото е пушил в Ректората? Кой ще посмее да поиска на беден студент или преподавател 50 лева глоба за пушене?
Виж, ако глобата беше 5 лева, ама се налагаше ВСЕКИ път, когато аз, ти или някой преподавател запали определено ще има резултат. След петата глоба по 5 лева всеки би се замислил дали има смисъл да продължава да пуши в университета... :wink:
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Прави сте и двамата. Обаче в правилата трябва да има резон! Не може просто да забраниш да се носят шапки в твоето училище, понеже според твоята религия - източният хиксоизъм, носенето на шапки е неморално. Надявам се, че ме разбирате. След като дължината на косата е последният, при това несъществуващ проблем на дисциплината в училище, защо изобщо се занимават с нея? Защо не затегнат правилата в друга насока? Училището има крещяща нужда от стягане на дисциплината, а не от налагане на стил в прическите!
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

След като дължината на косата е последният, при това несъществуващ проблем на дисциплината в училище, защо изобщо се занимават с нея?
Не е до дисциплина, но естетика е...
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

А! Именно! :salute: При естетиката проблемът е, че всеки си има собствено разбиране за нея и никой няма реално право да налага собственото си разбиране като абсолютно правило!
Изображение
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Catherine написа:А! Именно! :salute: При естетиката проблемът е, че всеки си има собствено разбиране за нея и никой няма реално право да налага собственото си разбиране като абсолютно правило!
Гола слаба жена е естетика, гола дебела жена не е!

Демек не всички естетически възгледи са въпрос на лично мнения, някои са общоприети и важат за повечето вкусове на хората. По тази логиката, учителите дето са гласували правилника, поне 50% от тях смятат, че момче с дълга коса е грозно. Затова и са го приели. Демокрация е било - като достатъчно хора смятат, че е грозно, го забраняват.

Тва, че си имат собствено разбиране, с което 4 момчета с дълги коси не са съгласни не е проблем. Защото в училището е имало други 200 момчета с не-дълги коси, като от тях поне 20 са били или гола глава или почти гола глава... Което е демокрация...
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Това за дебелата жена го кажи на някой от арабските страни и да видим дали е толкова общовалидно правило. :wink: А за мен пък кльощава жена с големи *ици е грозно, ама за някои мъже не е.

Много се радвам, че има хора като учениците в това училище, които без да ги засяга пряко, оценяват правото на съучениците си да си запазят косата, която си е тяхна и никой няма право да им я реже, и са единни с тях. А това, че по принципите на демокрацията се лавира между правилно и неправилно така, както на Сульо и Пульо им е изгодно, не променя общочовешките права. Всеки има право да бъде себе си, стига да не пречи или вреди на другите. Сигурно е много изгодно да си в мнозинството, което налага правилата - такова спокойничко и удобно, никой за нищо не ти държи сметка, само можеш да мяташ камък чат-пат по тези, за които стадото има лошо мнение. Мерси, аз съм от противниковия отбор и честно казано се гордея с това. Не съм тесногръда и уважавам чуждото право на избор, дори и да не ме кефи този избор. Ако можеше повече хора да възприемат такова поведение, светът щеше да е няколко стъпки по-близо до съвършенството.
Изображение
snijana
В началото бе словото
Специалност: Английска филология

Мнение от snijana »

според мен не би трябвало естетиката да се бърка с дисциплината. не виждам какво недисциплинирано има в това едно момче да е с дълга коса? колкото до глупостите, които се изписаха за татуировки и пиърсинги - ами и те нямат връзка с дисциплина, ред и правила. всеки човек има право да прави каквото си иска с тялото, косата или дрехите си. живеем в 21 век, все пак. външният вид давал лош пример - ами и това е пълна глупост. да сте чули някой с обица на пишката (примерно) да казва "ами, следвам лошия пример на еди-кой си, и си сложих и аз" :lol: външният вид е изцяло въпрос на личен избор! ако не ми допада нечия визия, проблемът е изцяло мой, а не на съответния човек. явно някои хора имат повечко излишно време, и от скука се заглеждат в другите хора, коментират кой къде си сложил обица, или кой си показал гъза, че и стигат дотам да определят кое е редно/нередно. стига. смешно е.

по темата - достатъчно е да се въведат униформи - показваш принадлежност към съответната институция, носиш си я по 5 часа на ден (униформата), и после я събличаш. more than enough. рязането на коси е унизителна и груба намеса в личното пространство - все пак децата са първо хора и после ученици. но тази директорка явно (се прави че) не го осъзнава.
futuristic ain't shit to me
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Аз също съм за права и за малцинството като виждания, и малцинствата, които искат да са различни. Но съм против диктатурата на малцинството, които да заставят по-голямата група хора да се съобразява с тях.

Защото, разбери, Кат, правата на тези деца щяха да са погазени, ако държавата въведе забрана за дълги коси във всички гимназии. Тогава те ще са в правото си да защитават външния си вид, срещу невъзможността да учат никъде с такова условие, важащо навсякъде.

Но забраната е въведена в 1 училище, при това те свободно са избрали да учат там. Предполага се, че са съгласни да спазват правилата. Правата им не са потъпкани, даже напротив - защитено е правото на другите деца да учат в училище с авторитет и държащо да дадени принципи (колкото и нелепи да са те, за вкуса на редица бунтарчета-деца, което е разбираемо). Съгласен съм с учениците, които са защитили другарчетата си с дълга коса, но какъв е техния мотив? Защото де факто едно правило е в интерес на едни деца и в ущърб на други. Идеята е да се направи така, че да засегне най-малко хора, а те горките сами са се набутали неощетени да се бунтуват.

Външния вид е въпрос на личен избор в обществото, но има и изключения. Айде няма да казвам казармата. Примерно работното място, примерно местата за забавления, обществените места, като училищата. Всеки има право да е различен, но стига да не налага външния си вид, там където не е желателно, или където не е искан. Аз едно време в даскало се кефих на съученичките ми с дълбоки деколтета, но ги забраниха. Какво да направя? Да се бунтувам за правото им да се докарват като леки момичета, което ме кефи тъй силно? Дори и да съм против забраната, тя е за мое и на другите ученици добро. Като порасна, си казвах, ще го разбера, а дотогава ще си плакна очите извън даскало. Кофти ми беше, признавам си, ама кво да направя?

Не съм против конкретно ученици с дълги коси, имахме такива, и винаги в даскалото ми ще има. Повечето бяха метъли, нормално е учителите да са го имали предвид и да не са искали такава забрана. Но имаше забрана на момичетата да им се вижда 1. корема 2. рамената 3. краката над коляното 4. бюста 5. пръстите на краката.... Бяха върнали една съученичка, само защото беше със сандали. Всичко останало и беше по правилник. Чудо голямо, тези сандали ли и подчертава индивидуалността, която видите ли, даскалите искат да прецакат?

Отделно и всяко училище си е в правото да налага правила, квито им скимнат. И то все странни такива. Моето училище имаше правило на клас да има по 1 екзкурзия на учебна година. А по-старото имаше и правило кои дати да включва. Безумие пълно, но факт.

Не знам, какво още трябва да се променя в училищата, но козметичните правила не са най-големия проблем. Първо да променят манталитета на учители и учениците, после да ги обличат като японци в смешни униформи ако щат.
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

снижана,

Тук много грешиш. Има връзка с дисциплината, защото като си ученик е пълна глупост да вярваш, че всичко ти е разрешено. Напълно подкрепям мерките. Това е институция, която сама си определя правилата и тези правила се измислят от хора, педагози, които разбират много повече от нас от проблема. Щом са преценили, че в дългите мъжки коси има нещо лошо, значи е така. Тук не става въпрос за тесногръдие или несъобраззяване с чуждото мнение. Да протестираш срещу всичко не е либерализъм и толерантност. Точно такива мерки са изключително възпитателни особено за деца, чиито родители не обръщат достатъчно внимание в това отношение на келеша вкъщи. Аз също намирам дългите коси на момчетата за ненормални, макар и моето мнения да не обвързва абсолютно никой. Не е въпрос да имаш различно мнение от стадото. Да си част от стадото не означава, че си безпринципна личност без позиция.

ПП: Получи се хубава дискусия. Поздравявам ви.
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти

Мнение от Catherine »

Kristo написа: Не знам, какво още трябва да се променя в училищата, но козметичните правила не са най-големия проблем. Първо да променят манталитета на учители и учениците, после да ги обличат като японци в смешни униформи ако щат.
И аз това твърдя! Иначе и в моето училище имаше едно "правило" да събираме по 20 лв. я за компютърна зала, я за дограми, които не видяхме. Ние в дванадесети клас веднъж отказахме да дадем, защото беше абсурдно да ни искат пари без реална обосновка, и то месец преди да завършим. И какво направиха? По същия "пожелателен" начин ни казаха, че или ще дадем пари, защото всички дават, да не сме по-тарикати от тях, или ще ни "забавят" дипломите (като с това се имаше предвид евентуално саботиране на кандидатстудентските изпити) - ето ти на право на избор. Ами по такива селски начини ли трябва да се правят нещата? Не знам, аз лично се уморих от този спор и нямам желание повече да си чеша езика да обяснявам колко е нормално за един мъж да има дълга коса. И колко е безмозъчно да се правиш, че решаваш проблем като налагаш мнението си, без да си даваш сметка, че създаваш желание за бунт у едни крехки и идеалистични мозъци, чиито притежатели тепърва се оформят като личности. И в чието лично пространство трябва да се пипа с кадифени ръкавици, защото в техните ръце е бъдещето. Не ни трябват повече сърдити млади хора, отмъщаващи си за това, от което ги е лишила системата. Възпитанието трябва да започне от ранна възраст, а не в един момент ти си тийнейджър и ти пльосват едно правило, с което ти нанасят удар по разбиранията. За пореден път - не това е начинът.

ники, аз пък не харесвам кльощави жени. И? А ако тези педагози не харесват дълги коси, аз пък ще ти изнамеря два пъти повече педагози, които харесват или нямат нищо против дългите коси. А сега де, кои са по-наясно, като и едните, и другите имат опит? А аз не обичам да протестирам, но когато виждам, че се извършва нещо несправедливо, няма да си мълча, та ако ще и 100 "мъдри" глави да ми наизскачат и да ме убаждават колко са те прави и колко съм аз крива. И няма нищо лошо да си в мнозинството хора, както казах сигурно е много удобно, и не е лошо нещо. Да му мислят обаче тези, които се различават по мнение. С тях просто светът е безсмислено жесток. Нищо чудно, че бунтарите стигат до крайности и прекаляват, след като иначе рискуват да бъдат премазани от тълпата.
Изображение
Заключено

Обратно към “Други”