Абе да ти кажа норвежците май го постигат.. Особено в 4 курс имам чувството, че много повече наблягат на норвежкия, отколкото на шведския.Majgull написа:Не знам кой е този свръхчовек, който го е постигнал товаSolveig написа:Както казах по-горе, при добро желание човек може да изравни по степен на владеене втория си език с първия.Но нищо, дерзайте, за всяко нещо има първи път
Скандинавистика
Модератор: Don Horhe
Re: Скандинавистика
Högmod går före fall - само това ще кажа 
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Има.Solveig написа: Един от преподавателите ни го е постигнал. Може да има и други, не знам.
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Solveig написа:Държа да отбележа, че аз научих доста късно, че норвежкият ще е първи език, бях даже малко разочарована, понеже очаквах шведски... Но сега ни най-малко не съжалявам, че уча норвежки. На този етап е твърде рано да имаш каквато и да е предварителна нагласа, струва ми се. Просто защото все още не знаеш нищо за норвежкия, нито пък за шведския.
А ако те приемат /което ти пожелавам/, ще ти се наложи да се занимаваш не само с един език, затова се предполага, че се интересуваш от поне няколко от говорените в нордския ареал езици. Освен това, за да ти е плодотворно следването, е необходимо да се интересуваш както от тясно специализирани курсове като например "Културна история на Скандинавския север", така и от общи за всяка филология - езикознание, литературознание... Скандинавистиката е филология като всяка друга, което означава, че предполага жив интерес в областта на езика не само в частност, но и като най-общо понятие. Т.е. ако зорът е само за шведския, има си курсове по езика във и извън СУ, не е нужно да се мъчиш да влизаш, понеже влизането е действително трудно, а веднъж влезеш ли, не е лесно.
С две думи, скандинавистиката не се изчерпва с първия език. Също така не е необходимо именно той да се овладее на най-високо ниво. Както казах по-горе, при добро желание човек може да изравни по степен на владеене втория си език с първия.
Много прОграмно звучиш, момиче мило
Което не значи, че не ти желая успех, напротив!
Тединкъъъ написа: Специално за тази специалност може пък и да можеАз доколкото знам шведски ,норвежки и датски са доста близки,само датския имал по-шантаво произношение..
То точно тази близост е огрмоният проблем, че езиците се бият в главата ти и ти пречат.
Не, не е невъзможно, просто изисква огромни усилия. Да не говорим, че това чудо като "научаване на език" го няма изобщо. Но това ще го откриете с годините
След езикова гимназия и почти 4 години филология, и живот сред филолозите, се научих, че един език няма научаване.
Мъдростта се трупа с годините („почти 4“)Miramar написа: Да не говорим, че това чудо като "научаване на език" го няма изобщо. Но това ще го откриете с годините![]()
След езикова гимназия и почти 4 години филология, и живот сред филолозите, се научих, че един език няма научаване.
"The road of excess leads to the palace of wisdom." William Blake, Proverbs of Hell
Благодаря. Работя по въпроса.Miramar написа:Solveig написа:Държа да отбележа, че аз научих доста късно, че норвежкият ще е първи език, бях даже малко разочарована, понеже очаквах шведски... Но сега ни най-малко не съжалявам, че уча норвежки. На този етап е твърде рано да имаш каквато и да е предварителна нагласа, струва ми се. Просто защото все още не знаеш нищо за норвежкия, нито пък за шведския.
А ако те приемат /което ти пожелавам/, ще ти се наложи да се занимаваш не само с един език, затова се предполага, че се интересуваш от поне няколко от говорените в нордския ареал езици. Освен това, за да ти е плодотворно следването, е необходимо да се интересуваш както от тясно специализирани курсове като например "Културна история на Скандинавския север", така и от общи за всяка филология - езикознание, литературознание... Скандинавистиката е филология като всяка друга, което означава, че предполага жив интерес в областта на езика не само в частност, но и като най-общо понятие. Т.е. ако зорът е само за шведския, има си курсове по езика във и извън СУ, не е нужно да се мъчиш да влизаш, понеже влизането е действително трудно, а веднъж влезеш ли, не е лесно.
С две думи, скандинавистиката не се изчерпва с първия език. Също така не е необходимо именно той да се овладее на най-високо ниво. Както казах по-горе, при добро желание човек може да изравни по степен на владеене втория си език с първия.
Много прОграмно звучиш, момиче мило![]()
Което не значи, че не ти желая успех, напротив!
Програмно ще рече, че засега само теоретизирам и това звучи изкуствено? Това не променя факта, че вярвам в казаното и че то е вярно по принцип. Въпреки че съм едва в първи курс, трябва да съм наясно с нещата в специалността с оглед на много конкретните цели, които имам...
Егати програмирания робот
/както и да е, това не е важно за целите на темата, да не го превръщаме в дискусия./
- Тединкъъъ
- Пишете, о, братя
- Специалност: Славянска филология
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Аз съм учила езици,които си приличат и мога да кажа,че това само ми е помагалоMiramar написа:Тединкъъъ написа: Специално за тази специалност може пък и да можеАз доколкото знам шведски ,норвежки и датски са доста близки,само датския имал по-шантаво произношение..
То точно тази близост е огрмоният проблем, че езиците се бият в главата ти и ти пречат.
Неееее, програмно звучи, че все едно цитираш анотацията на специалността, което не пречи да го вярваш и да работиш, за да го постигнеш. Защото това е пътят към успехаSolveig написа: Програмно ще рече, че засега само теоретизирам и това звучи изкуствено? Това не променя факта, че вярвам в казаното и че то е вярно по принцип. Въпреки че съм едва в първи курс, трябва да съм наясно с нещата в специалността с оглед на много конкретните цели, които имам...
Егати програмирания робот
/както и да е, това не е важно за целите на темата, да не го превръщаме в дискусия./
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
По повод научаването на втори чужд език толкова добре, колкото първия - професор Симек каза, че бил казал на децата си (не помня точно по какъв повод, май докато били в Норвегия или нещо такова), че ако не успеят да научат норвежки, то значи са идиоти, защото бил адски лесен
Та, ако избера норвежки, предполагам, че ще мога да го науча добре колкото шведския (не че шведския ще го науча много добре, както е тръгнало...). Но още се чудя дали сам да не си подпиша смъртната присъда и да не избера датски... 
- constellator
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
и аз така знам. а и гледам, че голяма разлика се прави между норвежки и датски... аз доколкото знам това са изкуствено наложени понятия на дано-норвежкия език като разликите са по-малки от български и македонски... а и ако има език по-лесен от английски, това е точно този... така че със сигурност може да се научат. (доколкото може да се научи един език извън езиковата среда за няколко години)
... nature has fixed no limits on our hopes ...
- mecho
- Постоянно присъствие
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Да, единият от двата норвежки езика действително прилича на датския. Писмено. Но не очаквам някой да резбере говорим датски покрай норвежки (ако ще и да имаме предвид само bokmål).
А квалификацията "лесен език" по принцип ми е доста съмнителна, но ще си замълча....
А квалификацията "лесен език" по принцип ми е доста съмнителна, но ще си замълча....
http://jorik.blog.bg/
...............................
...............................
Няма лесно! А и какво като са набедили норвежкия, че е "лесен" - който го учи, знае, че е език като език със своите особености. Да, не е синтетичен, което опростява някои неща. Граматиката му обаче със сигурност не се научава за един ден. А фонетиката си е сложна; казват ни, че в сравнение с другите скандинавски езици е най-елементарната... но това не я прави проста сама по себе си.mecho написа: А квалификацията "лесен език" по принцип ми е доста съмнителна, но ще си замълча....
- Norwegian Wood
- Легендарен флуудър
Абе за умен немец(австриец) като Симек е лесен със сигурност. Лесен дотолкова, доколкото един език може да е лесен, де. 
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Е, това е изцяло субективно. На мен немският винаги ми е бил елементарен, ама от това не следва автоматично, че съм умна, нито пък че той е лесен /каквото и да означават и двете понятия/. А и мога да видя логика в това, норвежкият да е лесен за немскоговорящ.