Любими книжарници

Модератори: Мила, Boromir

Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Re: Любими книжарници

Мнение от DADO »

gunner_pz написа:Хеликон в София. Лошото е, че трудно излизам от тази книжарница без покупка, което е вредно за финансовото ми състояние. :D :lol:
В България книгите са толкова скъпи, че само Бил Гейтс може да си позволи да се мотае из книжарниците :lol:
Ibiza DJ
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

ох, фешъните не са някаква измислена категория, повярвайте...а искам да съм настроен към всички "еднакво", но не мога...

В интерес на истината книжарниците като търговски обекти, се превръщат във все по-комерсиализирана зона. По мои лични наблюдения, стратегическото разположение на една книжарница в мол, предоставя възможност на онази част от хората, които специално не биха влязли в книжарница. Пример са момичетата, тип манекенки, които обожават да си купуват всякакви непрактични, но добре изглеждащи неща. Някои от този тип клиенти са способни да изхарчат повече от 200 лева без да се замислят особено, стига продуктът да ги заслепи и да са в момент на "покупателска слабост". Има и клиенти, които редовно посещават книжарницата и си купуват я книжка, я някакво CD. Не липсват клиенти, които харчат всеки път по 50-на лева за общо взето глупости.

Молът е мястото, където хората на практика имат всичко - ядене, пиене, дрехи, техника, кино... и книжарница. Някои редовни посетители се задържат почти всеки ден с часове, обикаляйки магазини и засядайки по заведения. Повечето от тях идват със собствените си автомобили. Тази изградила се култура има своите позитивни неща. Има и своите негативи, разбира се.

Така че, не малка част от хората не си броят стотинките, за да си купят някоя книга. Напротив - книгата се превърна в обикновен артикул, който може да притежаваш. Купуваш го и го захвърляш. Някои просто си колекционират книги. Тонове. Убеден съм, че няма как да бъдат изчетени. Просто това е вече друг начин на мислене - други потребности, друг живот...
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

^^
Съгласна с горното. Ставала съм свидетел, как 8 годишно дете с баща си прави *трицифрена сума, два пъти колкото ми е заплатата* сметка за книги, и то не примерно само детски. Минава по рафтовете и си взима каквато корица му хареса.

Има и клиенти, които си знаят - в понеделник идват новите заглавия, минават във вторник и си купуват всичко, което е излязло през седмицата и им грабва окото.

Има клиенти, които идват поне веднъж дневно и съм сигурна, че си изчитат всичко, което купуват.

Книгата може и да е артикул, но не всеки иска да го притежава. Да, много хора се замислят за цената и се колебаят дали да вземат едно нещо или друго. А има и такива, които просто чуват за някоя книга, "дето я представяха тая сутрин по битивито, ама не чух автора и не разбрах заглавието". Бахти, аз даже телевизор нямам откъде да знам какво са представяли?! Ама не, щом са казали по битивито, всички се юрват да я купуват.

А фешънки нямаме особено при нас, не им е района, но пък си имаме медийни звезди. Не знам кое е по-зле :lol:
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

Кажи какво обичат да четат медийните звезди :P
Ibiza DJ
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Каквото и останалите хора. Просто превръщат пазаруването в шоу :)
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

Мила написа:Каквото и останалите хора. Просто превръщат пазаруването в шоу :)
Хаха, точно, при нас също идват уникални индивиди! Сред клиентите ни са били Слави, Глория, Емилия, Аксиния, някои политици, известни и не толкова персони. Повечето са изключително смешни, други са ме учудвали. Примерно Емилия - доста възпитано девойче ми се стори. Аксиния пък, колкото и манекенски да изглежда, обича да чете книжки... :roll:
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

gunner_pz написа:Хеликон в София. Лошото е, че трудно излизам от тази книжарница без покупка, което е вредно за финансовото ми състояние. :D :lol:
+1

Обичам и Booktrading, обичам да вляза, да стоя около час, да си харесам 6-7 книги на английски и немски и нещо от рода на ирландско-английско речниче - и накрая да си изляза, както съм влязла. :lol: Е, веднъж си взех едни немски книжки, това беше паметен ден.

А "АБВ-Писмена" е страхотна, имам много детски спомени оттам - едно време си избирах книжки с японски, китайски, келтски, руски и не знам си още какви приказки - по една всеки път. За последно бях преди цели две години, това трябва да се поправи.
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Solveig написа:Обичам и Booktrading, обичам да вляза, да стоя около час, да си харесам 6-7 книги на английски и немски и нещо от рода на ирландско-английско речниче - и накрая да си изляза, както съм влязла. :lol:
:lol: добра стратегия, браво! :lol: :wink:
Silence tells me secretly Everything!
Аватар
fuksia
От дъжд на вятър

Мнение от fuksia »

Любима книжарница ми е "Пингвините". Но обичам да се ровя по сергиите със стари книги. Последно от тези сергии си купих "Приключенията на Лукчо" :mrgreen: .
A smile is free.
ВНИМАНИЕ! Няма резервни части за вашето тяло.
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

И аз много харесвам "Хеликон". Обичам да си зяпам и често някоя книга ми грабва вниманието, но обикновено не си купувам, защото знам че ще я прочета веднъж и после ще събира прах у нас. А аз си харесвам скъпички книги, а и вкъщи вече наистина няма място къде да ги слагам.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Josif написа:
Solveig написа:Обичам и Booktrading, обичам да вляза, да стоя около час, да си харесам 6-7 книги на английски и немски и нещо от рода на ирландско-английско речниче - и накрая да си изляза, както съм влязла. :lol:
:lol: добра стратегия, браво! :lol: :wink:
Има една психологическа теория, според която за да се почувстваш щастлив, е достатъчно да видиш палтото на витрината или просто да го облечеш, да се огледаш, да го върнеш и да си излезеш. Същото е с книгите - донякъде, разбира се.

Пък и има библиотеки, не е нужно да си купуваш всички книги. :)

По темата, стари книги обичам повече от нови, затова ми харесват сергийките на "Славейков" с антикварни... а срещу "Славейков" има антикварна книжарница, от която преди години си взех чисто нов немски речник на двойно по-ниска цена, отколкото биха ми взели, ако официално се водеше нов. /Още повече, че въпросният речник, а именно "Wahrig", в София просто никъде не може да се намери./ Така че антикварните книжарници са голяма работа.
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

Пингвините, Ориндж, Хеликон, и още една, не й знам името, в подлеза на НДК, продавача е много печен. Старая се да пазарувам от всички тези книжарници.
Ibiza DJ
Аватар
Kleo
Постоянно присъствие
Специалност: Славянска филология
Курс: трети

Мнение от Kleo »

"Книгомания" в MALL of Sofia,"Пингвините", "Български книжици", книжарницата с/у 133 СОУ, понякога пазарувам и от "Славейков".
"Ние не представляваме само това,което нашият здрав разум ни кара да вярваме,че сме!"
Аватар
DADO
Легендарен флуудър

Мнение от DADO »

"Книгомания" на бул.Прага може да ми стане от любимите :D
Ibiza DJ
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

^Ама е голям хаос в нея, аз нищо не успявам да си намеря без чужда помощ!
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”