ВАЖНО!!! Платихте ли си гаранционния депозит?

Тук можете да задавате всичките си въпроси, които се отнасят да общежитията на СУ и Студентски град, както и за квартири в София.

Модератори: peterdi, thegirl

Аватар
Bethany
Да живей словото

ВАЖНО!!! Платихте ли си гаранционния депозит?

Мнение от Bethany »

Здр., Колеги! Днес ходих да си плащам наема и познайте какво ме сюрпризира служителката на касата - съгласно нова Заповед на Ректора ще се събира нов вид депозит! Което за мен си е чист рекет! Вижте какво прочетох по темата:
http://vess.wordpress.com/2008/10/24/%d ... %81%d1%83/
При мое запитване каде е публикувана Заповедта ми отговориха, че е в кабинета на г-н Даков. Аз съм магистър платено обучение, което означава, че до края на ноември месец трябва да платя 3 наема ( в моят случай това са 180.00 лв.), което прави 4 наема за един месец. Според мен някой се опитва да изкава пари за сметка на студентите. Смятате ли, че това е допустимо? До кога ще търпим подобно отношение?
Ето и още по темата:
http://www.kadedaucha.com/?id=1314&aid=3840
Последно промяна от Bethany на 12 Ное 2008, 21:57, променено общо 1 път.
Обичай родината си ,не защото е силна или богата ,а защото е ТВОЯ!!!
Аватар
Vess
В началото бе словото
Специалност: Международни политически отношения и сигурност
Курс: втори
Обратна връзка:

Re: Относно Заповедта на Ректора за нов вид депозит

Мнение от Vess »

Здравей, Bethani,

Така е, от доста време се говори за въпросния депозит и много хора вече платиха между 50 и 70 лв. в зависимост от стаята, която обитават. Аз също съм платено магистър и нямам намерение да плащам нищо, извън това, което вече съм платил, защото наистина идва в повече... и без това плащам почти по сто лева всеки месец.

Трябва максимално много хора просто да откажат да платят този депозит, поне до края на месеца, защото заповедта не е съгласувана със Студентските съвети, както е по наредба (а аз внимателно я проучих, както вече си забелязала, и не само - проучих цялата нормативна уредба по случая!). А те, милите, така твърдят, но се знае, че основната част от тая младеж, която се е събрала там, си се имат с ректора и заповедта трудно може да бъде отменена.. Просто няма да мине, защото има слух, че ръководството на студентските съвети СЕ РАЗПОРЕЖДА С БЛОК 8 НА СУ И ХОРАТА, КОИТО СЕ НАСТАНЯВАТ ТАМ, КОЕТО, ДОКОЛКОТО ЗНАМ, Е ПРОТИВОЗАКОННО!!! Пък и би се наложило да връщат парите на хората сега, вместо след една година. Но ректорът може да реши да поиска и по 200 лв. на калпак на човек и никой нищо не може да му каже. А вчера един от заместниците му каза, че не знае какво ще се случи със студентите, които откажат да платят въпросния депозит - не са мислили по въпроса!

Така че, шансовете са минимални и точно това е нередното. Ако кажат всеки да плати, например, по сто лева за услуга, която все още не е получил, какво ще правим? Ще ги платим ли?!..
Аватар
Vess
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: Важно!!! Относно Заповед на Ректора за нов вид депозит

Мнение от Vess »

Между другото, публикацията от линка ти излезе миналата седмица в "Монитор". бТВ също имаха един повърхностен репортаж в късната си емисия в четвъртък миналата седмица, ако не се лъжа.. Доколкото знам, БНТ също готвят сериозен материал, защото имаха кола през 42Б също миналата седмица. И не им разрешиха да снимат в общежитията! По темата пуснах нова публикация преди няколко дни на http://www.vess.wordpress.com

Поздрави
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Vess, много се радвам, че реагира толкова бързо, аз всъщност бях потресена от това, което чух на касата. Една колежка от работата ми също е глаедала репортажа по BTV. Не може така, ние сме студенти, а не Рокфелер! Аз не работя за КСБВУ! Бих желала нашето послание да стигне до достатъчно хора за да докажем още веднъж, че това, че сме студенти не сме за подценяване. Нали така? Защо ни лъжат и ни забаламосват с глупости? Кога най-после ще има ревизия в СБО на СУ? Каде отиват нашите пари? Според мен лично там се губят много пари и сега ни изнудват студентите да плащаме. Не съм за тези пари, бих ги дала, ако зная, че ще се подобри състоянието на стаята ми, но всички знаем, че просто няма да стане. Искам прозрачност, а не измислени набързо скалъпени истории! Зная, че няма да се откажа и да спра до тук!
camel
Легендарен флуудър
Специалност: Публична администрация
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от camel »

Според мен общежитията не могат да са по - евтини от това. Предполагам, че всеки запознат с наемите в София разбира това. Случаят с тия депозити обаче ми се струва глупав. Вместо това да бяха въвели по - строг контрол върху нередовно плащащите. Който не оценява това, което има, рано или късно го губи.
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
:notworthy:

- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

До Camel
Никой не говори за наемите, става въпрос за нещо съвсем др. Наемите са ниски, защото за качеството което се предлага цената не може да бъде по-висока! Явно не си на ясно за какво става въпрос! А относно за плащанията всеки който е на общежитие знае как стоят нещата с неплатени наеми.
Последно промяна от Bethany на 13 Ное 2008, 11:04, променено общо 1 път.
Аватар
Vess
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Vess »

Наемите все пак остават поносими, всички са съгласни. Но видяхте ли от кога е последният отчет за 15-левовите депозити? Има го на сайта на СБО и е от година 2006-2007! Нека искат пари, но нека ги отчитат и да се знае къде колко и за какво отиват. Освен това, въпросната ректорска заповед е с дата юли т.г., а бе оповестена едва преди две седмици!!! Тук е проблемът, а не някъде другаде. Лиспва отчетност за каквото и да става дума. Аз съм "за" да ходя и да си плащам срещу касова бележка за извършена услуга, а не да ми събират неясно как изчислени суми в аванс, без да има нищо налице като услуга.

Между другото, някой наясно ли е как се определят размерите на тези депозити?! А тези, които са си направили ремонтите по стаите сами и на свои разноски? А останалите, които така или иначе си плащат всичко счупено в стаята?... Останалото, което не се знае от кого е счупено, си го плащат всички с 15-левовите депозити. Не разбирам логиката на новия депозит. И най-лошото е, че никой не ти дава обяснение. Все едно сме стадо катъри, които могат само да теглят и никой не ги търси и пита за нищо друго...

Няма да плащам нищо! И помнете, колеги, когато отивате на касата да си плащате, питайте касиерите какво включва сумата, преди да я платите, за да не си платите депозита без да искате:)).. Защото ще ви ги върнат в края на учебната година! Евентуално...
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Аз днес си платих наема за ноември и до следващият месец не възнамерявам да плащам каквото и да е! Нека се опитат да ми развалят празника ( за 8- ми Декември говоря)! Надявам се нашето послание да стигне до всички които живеят в Студенски град в блокове на СУ! Като икономист искам да бъде постановена ревизия в СБО. Искам да зная каде отиват всички пари, които се събират от наеми, депозити и т.н. , как се отчитат, от кого? Да не не говорим, че СБО отдава под наем помещения от които също получава наем. Във всеки блок на СУ има кафе, или др. обект от който получава наем. И заща всяка година ни лъжат, че няма места, а отдават бл. 55, вх.Б. на хотелски начала?
Аватар
Vess
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Vess »

А аз бих призовал, като човек, който е завършил два факултета на тоя университет и продължава втората си магистратура в единия от тях, да престанат да ни правят на маймуни вече осма година и да започнат да се отчитат ежемесечно, на тримесечие или на полугодие за какво колко и къде го харчат! Бих призовал и всички студенти на Факултета по журналистика, които са настанени в блок 42Б на СУ, най-после да се активизират и да спретнат една хубава кампания по "популяризиране" на новия студентски годишен данък!

Част от тях вече го направиха и сърдечно ги приветствам, защото това са хора, които няма да търпят дълго своеволията на ръководството на СБО, което прилага едни и същи схеми от години, съвместно с протежета в квази-формирования от типа на Студентските съвети, които умеят само да печатат плакати и брошурки, а получават не лоши бюджетни средства! А за какво ли друго си ги харчат?! За "купона" на първокурсниците по повод началото на всяка учебна година ли?!...
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

Малко информация относно въпросния Блок № 55Б, този блок се ползва на хотелски начала, в сайта на СУ е обявено, че този блок местата за 277, което какво ще рече че близо 300 студенти нямат право да си ползват мястото заради някой който си плаща по 10 или 15 или колкото и да е там лева на вечер да живее в Студентски град. Това е пълен абсурд!
Относно Студенския Съвет. Преди малко прочетох, че бюджетът на това звено е 100 000 лв годишно, само не ми казвайте, че тези пари отиват за брошури и др. т.н глупости!
Също така някой дали е видял някаде въпросната Заповед на Ректора, да е публикувана някаде и кога или е устно нареждане? Моля, ако има колеги прависти да съдействат по въпроса.
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

И още нещо относно Списъка с индивидуални молби за класиране - в сайта на СБО през 2-3 дни се настанява някой, което би трябвало да означава, че някой е напуснал стаята си? Дали е възможно това. В началото на учебната година, 2 м. след стартирането някой напуска общежитието и всяка седмица се освобождават по 2-3 места най- малко, като за отделни дни се стига над 10?
Аватар
Vess
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Vess »

Ами възможно е - такива като нас си отиват постоянно...:))

Между другото, поздравявам те за справедливия ти гняв. Чувствах се толкова самотен...:)
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Bethany написа:И още нещо относно Списъка с индивидуални молби за класиране - в сайта на СБО през 2-3 дни се настанява някой, което би трябвало да означава, че някой е напуснал стаята си? Дали е възможно това. В началото на учебната година, 2 м. след стартирането някой напуска общежитието и всяка седмица се освобождават по 2-3 места най- малко, като за отделни дни се стига над 10?
Не винаги означава това.
Да, има текущо-освобождаващи се стаи, но освен това, например, има стаи, предоставени от други висши учебни заведения за ненастанени студенти от СУ. Това обяснява интензивните темпове на класацията през някои дни (=
Аватар
Bethany
Да живей словото

Мнение от Bethany »

до MERCES_LETIFER
Не ми казвай, че вряваш на подобни глупости- ако има уговорки между университети за леглова база, то те не се извършват през ден за 5 свободни места, всеки университет предполага първо си планира и след това обявява, ако има нещо свободно, а и кои са тези университети които имат над 500 свободни места? Само погледни данните:

Към 12.11.2008г. списъкът стигна до:
Мъже:265
Жени:250,
което означава, че само за един месец са намерени свободни над 500 места, да не забравяме, че тази година имаше и трето класиране.
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Мнение от Cecilia Lisbon »

Благодарение на един такъв списък и едни такива отпуснати (40, ако не се лъжа) места, мин. година бях настанена в ХТМУ, който принципно е сред университетите, които НЯМАТ проблеми с (липсата на) легла. Та накратко: да, вярвам. :D
Вече за "разхвърлянето" на местата от СБО през отделните дни -- не мога да зная; те си знаят схемата, аз шапка им свалят, че изобщо правят това. :P
Относно цитатът, който си сложила:
Списъкът е един. Означава, че са настанени 250тима люде от двата пола + още няколко момчета, което обяснява разликата в номерата.
И изобщо цялата работа със списъка аз виждам така: от СУ са имали свободни места и след трета класация, предполагам. После сложи и текущо-освобождаващите (завършващи, напускащи, неиздържали). Допълни и с местата, предоставени от ХТМУ, МУ, ТУ, и т.н. Сега отчети и че номер 122 (примерно) не е пожелал да се настани и е тряснал телефона; същото е направил и номер 125, 165, 189 и т.н., без това да повлияе на списъка -- стига се до определен номер и туй то. Така че изказването:
само за един месец са намерени свободни над 500 места
е невярно (=
Публикувай отговор

Обратно към “Студентски град и общежития, квартири”