Китаистика 2

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
que3n0fdrama
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: Китаистика 2

Мнение от que3n0fdrama »

На начинаещите мога да подскажа, че в Wenlin Dictionary има опция флашкарти, въвеждате си определен брой йероглифи които искате да научите, и после правите упражнения с тях, помага доста, но само в началото, защото не става за цели думи. Но поне можете да си ги слушате и т.н. Успех и не се давайте, ако ви хапе китайския ухапете го и вие ;)
Изображение
Аватар
J_ANNE
В началото бе словото
Специалност: китаистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от J_ANNE »

Голяма мъка е този китайски :-) ,но всеки ден ми е много интересно и забавно.Имам големи проблеми с произнасянето на "л-то" и "н-то" :-( Don Horhe славата ти се носи из целия Циек -хихихи :-)))
Not all men are fools ,some stay bachelors....
http://www.youtube.com/watch?v=Km8xIs24 ... re=related
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

"Н" е като в българския, а "л" е малко по-кофти, защото на места е меко "л", примерно liaо, а на други е малко по-твърдо, но не съвсем като българското твърдо л (лалугер, лула и т.н.), примерно lu или leng. Внимавайте с финала -ng. Сричката tang например в никакъв случай не трябва да се произнася танГ или танК; фонемата е същата като -ng окончанията в английския: kin - king, fan - fang. :)
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
breakable_`
В началото бе словото

Мнение от breakable_` »

мен ме мъчи един друг проблем.. как да направя така, че вместо питанки и квадратчета да ми се показват йероглифи като влизам в китайски сайтове??? :scratch:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Инсталирай си китайски фонтове. Ако си с Windows и имаш инсталационен диск под ръка, става по следния начин: Control Panel -> Regional and Language Settings -> цъкни на бутона Languages и там маркирай двете празни поленца в долната част на прозореца. Ще ти изпищи, че иска инсталационен диск, дай му, цък на ОК и говото. :)
Изображение
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

http://www.ctcfl.ox.ac.uk/index.html Тук има доста интересни неща, в общи линии е синтезирано всичко, което се учи в първи курс. :)

А ако на някого му се учи и гуандунхуа(кантонски), нека види тук: http://www.cantonese.ca/index.html :P
Изображение
Аватар
breakable_`
В началото бе словото

Мнение от breakable_` »

първокурсниците благодарим (изземам им функнциите щото другите го зарязаха форума :roll: ) сега ако изровиш и разни записи да слушкаме може групата да съберем по някое левче и да ти пратим подарък за Коледа :viannen_33: :toothy7:
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Защо направо не помолите Колева да ви запише нещата? Или най-добре помолете второкурсниците да ви дадат, по-лесно ще стане :P
Изображение
Аватар
breakable_`
В началото бе словото

Мнение от breakable_` »

ем щото Колева каза че било "незаконно" доколкото разбрах (аз не съм говорила с нея, само по дочуване казвам,) но ако й помрънкаме може. тя по принцип Шишкова щеше да ни дава разни записи, ама и там се разсъхнаха нещата, а ние не сме много силна организация и.. :lol: ама иначе да, само второкурсниците са варианта. пък ти кат не щеш подарък - няма, аз рекох, че ще се поблазниш ама не :drunken:
я кажи как върви образованието? и храната как е (за мен това е най-важният аспект за евентуален живот в Китай :mrgreen: )
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Ми не знам за незаконното, тя миналата година ни ги записа на касетки, а после един колега от женски род :P ги направи на mp3'ки. Иначе за подаръка, нямам нищо против, даже ако искате и адреса си ще ви дам. Искам луканка, сирене, лютеница, КИСЕЛО МЛЯКО, кори за баница и една бутилка Сливенска перла :lol:
Храната тук като цяло е вкусна и евтина. Естествено, има и гадости, ама то навсякъде има. Много зависи и в коя част на Китай ще попаднеш. Тук в Ухан, например, нормалното е леко люто а лютото е МЕГА ЛЮТО. Е, свиква му се след време и спира да ти прави впечатление, но в началото си е приключение. Често се храня в столовата, където за по-малко от левче ти дават 3 различни ястия и солидна порция ориз. Сега, не е с месо, ама за толкова пари - толкоз. А и липсата на месо, да си кажа честно, хич не се усеща. Пък и в столовата има много богат избор на месни и безмесни, така че има за всекиго по нещо. Има и интересни ястия - миналата седмица ядохме люти жаби и пихме бира, много готина комбинация. :mrgreen:
Изображение
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

Леле майко,люти жаби! :shock: Жоро,аз мога да ти пратя от любимото ми пловдивско сиренце. :mrgreen: Ама не знам дали няма да мухляса докато стигне до Ухан.. :roll:
breakable_`,трябва да ти донеса тия дни овчената серия. :wink:
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Най-обичам люти, люти жаби
люти, люти жаби на сън, йеее!

Докато стигне до тук, българското сирене ще стане френско :P А, забравих да кажа в горния пост, в момента ям слънчогледови (държа да отбележа, че са слънчогледови, защото тук и семките от диня се ядат) семки с вкус на зелен чай.

Едит
Забравих да ти кажа за образованието... за съжаление имаме само практически китайски език, без другите теоритични дисциплини, които се преподават в СУ, но от към езиковата част за сега е лесно. Подготовката, която дава Китаистиката в СУ е наистина много, много добра. Май ще се повторя, но тук има хора учили по 2, 3 години които са МЕГА ЗЛЕ. Нямали са Колева да ги тормози за тоновете и правилно произношение :wink: Ще видим как ще бъде втория семестър, когато минавам във втори курс и нещата стават малко по-сложни.
Изображение
Аватар
breakable_`
В началото бе словото

Мнение от breakable_` »

:JC_run: аз там няма да преживея и ден значи - ненавиждам люто .. ама пък от друга страна не ям месо и с ориза си се спогаждаме :Laie_89: значи, мога да оцелея някак, хм. а интересно щом слънчогледовите семки имат вкус на зелен чай, то динените на мента ли ще миришат :JC_thinking: а, да знаеш, че :Laie_74:-те луканки са вредни и действат отрицателно на мозъчната дейност. нагъвай оризеца и търси някой турски магазин в околията, че без баница и кисело мляко не се живее.
а ти как така единия семестър първи курс, после втори :shock: Wunderkind oder? :lol:

silver_wings ми ха'де де, те други овце ще се родят докато се докопам до тези :)
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Споко, има и нелютиви храни :lol: За динените семки не знам, не съм опитвал още, но мисля тия дни да си взема и веднага ще докладвам. Опасявам се, че ще са като слънчогледовите - с различни вкусове: сметана, мед... :bounce: Тук кори за баница предполагам никъде няма, трябва да отида до МЕТРО да видя, ма то е на майна си райна и пак се съмнявам, че ще има. Вариантът е сам да си точа кори и да си квася кисело мляко, ама някак тези неща не ми се отдават :P Иначе тук в началото ти дават тест за определяне на нивото и ни сложиха директо във втори семестър на първи курс (където до сега като цяло беше скука, особено по граматика и слушане), но пък ако ни бяха тюхнали във втори курс, щяхме да се озорим.
Изображение
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

Don Horhe написа:Вариантът е сам да си точа кори и да си квася кисело мляко, ама някак тези неща не ми се отдават
Хихи,представям си те само! :lol: Таман сега ми се прияде домашна баница с праз,много си гаден!Аз пък оня ден ядох захаросани рибки 8) и соленки с водорасли,и не бяха чак толкова зле.
breakable_`,и аз не ям месо,ама сега гадните доктори и наште ме карат и съм прояла за известно време. :? Аз съм Ида,лесно ще ме намериш в 32-ра по силния шум,който се носи около мене. :oops:
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”