Скандинавистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Morrighan
От дъжд на вятър

Re: Скандинавистика

Мнение от Morrighan »

Majgull написа:
Solveig написа:Както казах по-горе, при добро желание човек може да изравни по степен на владеене втория си език с първия.
Не знам кой е този свръхчовек, който го е постигнал това :shock: Но нищо, дерзайте, за всяко нещо има първи път :roll:
Абе да ти кажа норвежците май го постигат.. Особено в 4 курс имам чувството, че много повече наблягат на норвежкия, отколкото на шведския.
Majgull
В началото бе словото

Мнение от Majgull »

Högmod går före fall - само това ще кажа :wink:
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Solveig написа: Един от преподавателите ни го е постигнал. Може да има и други, не знам.
Има. :)
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Miramar
В началото бе словото

Мнение от Miramar »

Solveig написа:Държа да отбележа, че аз научих доста късно, че норвежкият ще е първи език, бях даже малко разочарована, понеже очаквах шведски... Но сега ни най-малко не съжалявам, че уча норвежки. На този етап е твърде рано да имаш каквато и да е предварителна нагласа, струва ми се. Просто защото все още не знаеш нищо за норвежкия, нито пък за шведския.
А ако те приемат /което ти пожелавам/, ще ти се наложи да се занимаваш не само с един език, затова се предполага, че се интересуваш от поне няколко от говорените в нордския ареал езици. Освен това, за да ти е плодотворно следването, е необходимо да се интересуваш както от тясно специализирани курсове като например "Културна история на Скандинавския север", така и от общи за всяка филология - езикознание, литературознание... Скандинавистиката е филология като всяка друга, което означава, че предполага жив интерес в областта на езика не само в частност, но и като най-общо понятие. Т.е. ако зорът е само за шведския, има си курсове по езика във и извън СУ, не е нужно да се мъчиш да влизаш, понеже влизането е действително трудно, а веднъж влезеш ли, не е лесно.
С две думи, скандинавистиката не се изчерпва с първия език. Също така не е необходимо именно той да се овладее на най-високо ниво. Както казах по-горе, при добро желание човек може да изравни по степен на владеене втория си език с първия.

Много прОграмно звучиш, момиче мило :lol:
Което не значи, че не ти желая успех, напротив!
Miramar
В началото бе словото

Мнение от Miramar »

Тединкъъъ написа: Специално за тази специалност може пък и да може :P Аз доколкото знам шведски ,норвежки и датски са доста близки,само датския имал по-шантаво произношение..

То точно тази близост е огрмоният проблем, че езиците се бият в главата ти и ти пречат.
Не, не е невъзможно, просто изисква огромни усилия. Да не говорим, че това чудо като "научаване на език" го няма изобщо. Но това ще го откриете с годините :D
След езикова гимназия и почти 4 години филология, и живот сред филолозите, се научих, че един език няма научаване.
Аватар
Heimdall
В началото бе словото

Мнение от Heimdall »

Miramar написа: Да не говорим, че това чудо като "научаване на език" го няма изобщо. Но това ще го откриете с годините :D
След езикова гимназия и почти 4 години филология, и живот сред филолозите, се научих, че един език няма научаване.
Мъдростта се трупа с годините („почти 4“) :lol: Гребете с пълни шепи, сега ви е паднало ...
"The road of excess leads to the palace of wisdom." William Blake, Proverbs of Hell
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Miramar написа:
Solveig написа:Държа да отбележа, че аз научих доста късно, че норвежкият ще е първи език, бях даже малко разочарована, понеже очаквах шведски... Но сега ни най-малко не съжалявам, че уча норвежки. На този етап е твърде рано да имаш каквато и да е предварителна нагласа, струва ми се. Просто защото все още не знаеш нищо за норвежкия, нито пък за шведския.
А ако те приемат /което ти пожелавам/, ще ти се наложи да се занимаваш не само с един език, затова се предполага, че се интересуваш от поне няколко от говорените в нордския ареал езици. Освен това, за да ти е плодотворно следването, е необходимо да се интересуваш както от тясно специализирани курсове като например "Културна история на Скандинавския север", така и от общи за всяка филология - езикознание, литературознание... Скандинавистиката е филология като всяка друга, което означава, че предполага жив интерес в областта на езика не само в частност, но и като най-общо понятие. Т.е. ако зорът е само за шведския, има си курсове по езика във и извън СУ, не е нужно да се мъчиш да влизаш, понеже влизането е действително трудно, а веднъж влезеш ли, не е лесно.
С две думи, скандинавистиката не се изчерпва с първия език. Също така не е необходимо именно той да се овладее на най-високо ниво. Както казах по-горе, при добро желание човек може да изравни по степен на владеене втория си език с първия.

Много прОграмно звучиш, момиче мило :lol:
Което не значи, че не ти желая успех, напротив!
Благодаря. Работя по въпроса. :)
Програмно ще рече, че засега само теоретизирам и това звучи изкуствено? Това не променя факта, че вярвам в казаното и че то е вярно по принцип. Въпреки че съм едва в първи курс, трябва да съм наясно с нещата в специалността с оглед на много конкретните цели, които имам...

Егати програмирания робот :lol:

/както и да е, това не е важно за целите на темата, да не го превръщаме в дискусия./
Аватар
Тединкъъъ
Пишете, о, братя
Специалност: Славянска филология
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Тединкъъъ »

Miramar написа:
Тединкъъъ написа: Специално за тази специалност може пък и да може :P Аз доколкото знам шведски ,норвежки и датски са доста близки,само датския имал по-шантаво произношение..

То точно тази близост е огрмоният проблем, че езиците се бият в главата ти и ти пречат.
Аз съм учила езици,които си приличат и мога да кажа,че това само ми е помагало :D За тези,които учат Скандинавистика не знам как стоят нещата.
Miramar
В началото бе словото

Мнение от Miramar »

Solveig написа: Програмно ще рече, че засега само теоретизирам и това звучи изкуствено? Това не променя факта, че вярвам в казаното и че то е вярно по принцип. Въпреки че съм едва в първи курс, трябва да съм наясно с нещата в специалността с оглед на много конкретните цели, които имам...

Егати програмирания робот :lol:

/както и да е, това не е важно за целите на темата, да не го превръщаме в дискусия./
Неееее, програмно звучи, че все едно цитираш анотацията на специалността, което не пречи да го вярваш и да работиш, за да го постигнеш. Защото това е пътят към успеха :lol:
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

По повод научаването на втори чужд език толкова добре, колкото първия - професор Симек каза, че бил казал на децата си (не помня точно по какъв повод, май докато били в Норвегия или нещо такова), че ако не успеят да научат норвежки, то значи са идиоти, защото бил адски лесен :lol: Та, ако избера норвежки, предполагам, че ще мога да го науча добре колкото шведския (не че шведския ще го науча много добре, както е тръгнало...). Но още се чудя дали сам да не си подпиша смъртната присъда и да не избера датски... :roll:
Аватар
constellator
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от constellator »

и аз така знам. а и гледам, че голяма разлика се прави между норвежки и датски... аз доколкото знам това са изкуствено наложени понятия на дано-норвежкия език като разликите са по-малки от български и македонски... а и ако има език по-лесен от английски, това е точно този... така че със сигурност може да се научат. (доколкото може да се научи един език извън езиковата среда за няколко години)
... nature has fixed no limits on our hopes ...
Аватар
mecho
Постоянно присъствие
Специалност: Скандинавистика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от mecho »

Да, единият от двата норвежки езика действително прилича на датския. Писмено. Но не очаквам някой да резбере говорим датски покрай норвежки (ако ще и да имаме предвид само bokmål).
А квалификацията "лесен език" по принцип ми е доста съмнителна, но ще си замълча....
http://jorik.blog.bg/
...............................
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

mecho написа: А квалификацията "лесен език" по принцип ми е доста съмнителна, но ще си замълча....
Няма лесно! А и какво като са набедили норвежкия, че е "лесен" - който го учи, знае, че е език като език със своите особености. Да, не е синтетичен, което опростява някои неща. Граматиката му обаче със сигурност не се научава за един ден. А фонетиката си е сложна; казват ни, че в сравнение с другите скандинавски езици е най-елементарната... но това не я прави проста сама по себе си.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Абе за умен немец(австриец) като Симек е лесен със сигурност. Лесен дотолкова, доколкото един език може да е лесен, де. :)
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Е, това е изцяло субективно. На мен немският винаги ми е бил елементарен, ама от това не следва автоматично, че съм умна, нито пък че той е лесен /каквото и да означават и двете понятия/. А и мога да видя логика в това, норвежкият да е лесен за немскоговорящ.
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”