Реализация с Японистика/Китаистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
Circle Line
Постоянно присъствие
Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
Курс: друг
Обратна връзка:

Re: Реализация с Японистика/Китаистика

Мнение от Circle Line »

Александър написа:Какво се оплакваш? Аз ако взимам 1000-1300 на месец, "ще ударя гъзо у тавана", както се казва в онзи вулгарен лаф. Кой ти дава такива пари. :mrgreen:
е аз като взимах 1300 на месец с немски (а не с корейски естествено!), животът ми не стана по-добър и работата, която се вършеше във фирмата, би трябвало да се запплаща по-добре. кой нормален човек с висше образование би искал да работи за 1000, та ако ще и 2000 на месец?! при положиение, че усилията, които си положил, докато си следвал, заслужават много по-добро възнаграждение.
Аватар
silver_wings
Постоянно присъствие

Мнение от silver_wings »

А с какво се занимаваш сега в Сеул? :)
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Circle Line написа:
Александър написа:Какво се оплакваш? Аз ако взимам 1000-1300 на месец, "ще ударя гъзо у тавана", както се казва в онзи вулгарен лаф. Кой ти дава такива пари. :mrgreen:
е аз като взимах 1300 на месец с немски (а не с корейски естествено!), животът ми не стана по-добър и работата, която се вършеше във фирмата, би трябвало да се запплаща по-добре. кой нормален човек с висше образование би искал да работи за 1000, та ако ще и 2000 на месец?! при положиение, че усилията, които си положил, докато си следвал, заслужават много по-добро възнаграждение.
Именно, Александър. Хелпдескът е убийствена работа. Да не говорим, че след това никой не те иска за друго и ставаш само за хелпдеск :x Каквото и да си учил. И момиче с право имаме... :roll:
А за магистратурата...по-добре я учи в чужбина, Силвър. Тукашните са смешна история. А с чужбинското образование имаш повече шанс да те вземат в дадената страна.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

Бе не е съвсем вярно т'ва за хелпдеска - в IT сектора също има огромен глад за кадри, компании взимат хора с нула образование и знания, трейнват ги на техни разноски. Стига да му се учи на човек.
medicate, medicate
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Circle Line, човече, това е България. Тука и на 800 ще се радвам. :bounce: И не вярвам в това, че трябва да се получава заплащане заради усилията в някакво минало време на някакво друго място. Плаща се за свършена работа, а не за това колко си учил, дали си добър човек и прочие нравствени категории.

Crematory, и без да си работил хелпдеск, ако си само филолог, пак никой не те иска за друго. :wink:

Решението е много просто и в чужбина отдавна са го измислили. Нарича се фирмено обучение. Тоест, на шефа да не му пука какво и как си завършил и къде си работил, ами да ти прасне 2-3 месеца обучение за спецификата в неговата фирма. После така добре ще свикнеш да си вършиш работата, че ще забравиш какво си бил преди. Life-long learning е системата, ама нашите офис-кратуни още не са стигнали дотам.
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

phoebe написа:Бе не е съвсем вярно т'ва за хелпдеска - в IT сектора също има огромен глад за кадри, компании взимат хора с нула образование и знания, трейнват ги на техни разноски. Стига да му се учи на човек.
Това важи само за хелпдеск.
Няма да се намери някой да обучи филолог на C, C++, Java, Оracle и прочие. Ако си ги учиш сам, много много малко фирми ще се навият да те вземат.
Александър написа: Crematory, и без да си работил хелпдеск, ако си само филолог, пак никой не те иска за друго. :wink:
.
Мне. Не е баш тъй. Имах реален шанс да се развия в съвсем друга посока, ако не ме бяха уволнили, защото не се обличам правилно :lol: Взеха ме заради искрения ми интерес към работата и двата езика...
А сега за каквото и да кандидатствам, ми казват "Ооо, нямате профил за тази позиция, но ако искате, можем да ви повикаме на интервю за IBM, Sofica, C3I " и прочие простотии...при положение, че съм кандидатствала за някакъв вид асистент/секретарка, каквото бях преди. :x
800 лв са малко за София, освен ако не живееш с родителите си. Искай повече. Подбиваш цената на труда :lol:
Александър
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Александър »

Crematory написа:Мне. Не е баш тъй. Имах реален шанс да се развия в съвсем друга посока, ако не ме бяха уволнили, защото не се обличам правилно
Ааа, и аз така. :lol: Ако някой ми отвори дума за работно облекло, направо му казвам "чао". Хем изглеждам хубаво винаги, хем и претенции ще имат, как ли не!...
Живея сам на квартира, което е още по-зле. :) Но не мога да искам 1000+ при пълна липса на професионална квалификация (и стаж).
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Е човек, ти оцеляваш значи, ако си без помощта на някой друг. Или поне съквартирант.

За кака Крем - наистина, ако си тотална нула, никой няма да те вземе. Но, ако си завършил някво МГ, или просто си се интересувал от тези неща (като мен) и пишеш нещо от рода на Strong IT intrest, взимат. И не говоря само от личен опит, още един съученик е така, както и една позната, взеха я програмистка. 3 месеца ходеше на много скъпи курсове обучение, стараеше се, като и и плащаха освен това. Сега е добре подготвен кадър, който си работи и получава много прилична заплата, без никакъв предварителен опит.
medicate, medicate
Crematory
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

A, те и мъжът ми го взеха от нула, ама стоя една година на едни мизерни 600 лв, докато го обучат. :lol:
Но все тая, де, не искам и без това да се развивам в ИТ. Не е за мен.
Аватар
Circle Line
Постоянно присъствие
Специалност: Korean Language, Hanguk University of Foreign Studies, Seoul
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от Circle Line »

silver_wings написа:А с какво се занимаваш сега в Сеул? :)
сега съм корейски 3то ниво и след нова година ще кандидатствам в корейски университет, един от 7-тимата стипендианти за бакалавърска степен
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър

Мнение от phoebe »

Crematory написа:A, те и мъжът ми го взеха от нула, ама стоя една година на едни мизерни 600 лв, докато го обучат. :lol:
Но все тая, де, не искам и без това да се развивам в ИТ. Не е за мен.
Мда, това е разковничето.
В ИТ има мноо пачки, обаче не е за всеки. А тия дето се опитват, без да имат хъса за работа, не стигат до въпросните пачки :lol:
medicate, medicate
Аватар
aozora
От дъжд на вятър
Специалност: Японистика

Мнение от aozora »

Чужбината е реална алтернатива не само заради заплащането, а и заради отношението. Всеки се преквалифицира както знае и може. Ако Ви се учи, има и магистратури, и докторантури. Има и Еразъм вече, мазол ми излезе на езика да Ви го повтарям, отидете, създайте връзки, поработете, вижте за какво иде реч.
Сашо е прав за квалификацията. Почваш от минимума и драпаш нагоре. Това е. Затова е добре филолозите да имат поне още една тапия, дори и да не е университетска, за допълнителни умения. А ако Ви провърви да Ви обучават във фирмата - най-добре!
晴耕雨読
zoko
В началото бе словото
Специалност: koreistika
Курс: кандидат-студент

Мнение от zoko »

Александър написа:Circle Line, човече, това е България. Тука и на 800 ще се радвам. :bounce: И не вярвам в това, че трябва да се получава заплащане заради усилията в някакво минало време на някакво друго място. Плаща се за свършена работа, а не за това колко си учил, дали си добър човек и прочие нравствени категории.

Crematory, и без да си работил хелпдеск, ако си само филолог, пак никой не те иска за друго. :wink:

Решението е много просто и в чужбина отдавна са го измислили. Нарича се фирмено обучение. Тоест, на шефа да не му пука какво и как си завършил и къде си работил, ами да ти прасне 2-3 месеца обучение за спецификата в неговата фирма. После така добре ще свикнеш да си вършиш работата, че ще забравиш какво си бил преди. Life-long learning е системата, ама нашите офис-кратуни още не са стигнали дотам.

Много добре го е казал. Имам прекрасни наблюдения в ЦИЕК - всичко е плачебно - злобни даскали + малко студенти + тъпи предмет = тъпи зубъри, които учат само за едното образование. Уви и аз не правя изключение.

Просто в БГ стереотипът си казва тежката дума и е ФАКТ, че някви с многото си "квалификации", "специлизации", " и други ации" се котират по-добре на "пазара".

Според мен най-важните неща се учат в 90 % от случаите в гимназията - от там следва опит. Изключения правят класиките медицината, архитектура и донякъде правото. Но уви това е мизерен процент от специалностите.

До Circle Line - не си мисли,че си нещо повече и че заслужаваш повече от някой друг,защот си прекарал 4 години в зубрене. Хората са равни дори и да не го осъзнаваме.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

zoko написа:Имам прекрасни наблюдения в ЦИЕК - всичко е плачебно - злобни даскали + малко студенти + тъпи предмет = тъпи зубъри, които учат само за едното образование.
Човек, не си прав. Какво си учил в ЦИЕК, че имаш толкова лошо впечатление от ВСИЧКИ даскали и ВСИЧКИ предмети?
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
zoko
В началото бе словото
Специалност: koreistika
Курс: кандидат-студент

Мнение от zoko »

Аз съм учила две години кореистика. В Циек е ужасно. Има много малко студенти и атмосферата е някакси тегава, няма въздух. :cry: Предметите са много и почето се припокриват - примерно 1 курс - имам предмет странознание (преподава се историята на страната "на кратко") и втори курс имам отново древна история ( преподава се древната история "подробно") Или накратко или подробно - защо и двете ? Зо да се оправдаят часовете на преподавателите.

1курс - езикознание и литературознание -само вкаменелости

Преподаването на език е под ВСЯКАКВА КРИТИКа. Учила съм в езикова гимназия в София и разликата е огромна в полза на езиковата. Да не говорим, че много ос студентите са уморени и психически и не им остава време за езика, заради другите тъпи предмети.

В ЦИЕК е гадно, скучно и не ме кефи. Брато, доколкото виждам ти си в Китай не в Цицек - това единственият плюс на Циек - Ако искаш да заминеш по стипендия в Китай, Корей, Япония - трябва да си от Цицек
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”