русчев

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Sumoto
В началото бе словото

Дишай!

Мнение от Sumoto »

Здравейте!
Я по -спокойно,
Имам удоволствието да познявам лично почитаемия доцент Иван Русчев. в живота отвъд преподавателската катедра е съвсем земен и приятен човек. Преподавал ми е когато бях 2ри курс и си взех ГП-то от 2риа път - септември.Лятото почти нищо не знаех, и ме скъса,но знаете ли кога го разбрах - когато седнах септември да уча...
Наистина прочетох много учебници (на Мара, на Джеров, на Г.Стефанов имаше и още един ама съм го забравил вече) както и лекциите които се разпространиаваха.
Който казваше че преподавателя не може да запомни кой от 300-те човека е закъснял или др.под - греши!това са хора които се занимават с преподване почти толкова колкото ние сме ходили на училище, развили са такава зрителна памет че не е истина. Но който си мисли че Иван Русчев ще седне да се занимава да први сечено на изпита, за това или онова - дълбоко греши.
В никой случай не го оправдавам че къса толкова много студенти - лично съм му го казвал - както на сериозно, така и на шега, но не вдява. педантичен до немайкъде, включва в тестовете си въпроси дори от граждански процес, мен ме пита с какви искове се бранят еди какви си права - ПЛЯСССС!!! :shock: но освен този почти всички други въпроси от теста, ако не ги знаех да отговоря веднага, то поне бях чувал за това което пита.
така че не се отчайвайте и не губете време във вайкане а лекинко четете, стига с бележкарството, пък ако се случи да ви скъсат, просто - ДИШАЙ!

Всичко може, стига да може.
Ако не може - колкото може!
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Знаех си аз за зрителната памет... :twisted: Вижда,нищо че се прави че не ни обръща внимание...дано да не ми се случи да ме скъса...пожелавам си го... :?
Sumoto
В началото бе словото

Дишай!

Мнение от Sumoto »

Абе стига с това късане бе и с проклетото бележкарство. какво ако те скъса, голиама работа еййййййййййййй голям зор!
я по-спокойно, какво като те скъса ми е много интересно, кой не са го късали?може и да има такива хора, ама какво като те скъсат, не честно какво толкова ще се случи?а?много ми е интересно, мама и тати щт ти спрат издръжката?ще падне метеорит и щт ни размаже?ще се преродия динозаврите и ще ни изядат?какво толкова страшно има да те скъсат по нещо.....?????? честно? я си представи че те скъса защото не знеш? кое е по-добре е да е минеш между капките и после да натвориш някоя титанична глупост в съдебна зала или кой знае къде, или да те скъсат по нещо, да седнеш, да научиш и прочее и прочее.СТИГА С ГАДНОТО БЕЛЕЖКАРСТВО!!! какво ако няма да вземем стипендия някой семестър, какво ако се наложи да живеем нелегално в студ град или да си намерим квартира?Русчев като изпитващ е гад, но е обективна гад, дава трудни въпроси, но няма друг начин - при прием от 300 колеги, как да се отсеят качествените юристи?в практиката това не става, повярвайте!!!!!!
НЕ ИСКАМ ДА ОБИЖДАМ НИКОГО! УВАЖАВАМ ВСЕКИ КОЛЕГА,НО ТРЯБВА ДА ИМА И ГАДОВЕ КАТО ИВАН...
Помнете нищо няма да се случи ако някой го скъсат по нещо, после може да се полагат поправки да се мине при някой друг преподавател или нещо там да се измъдри за да се мине, но важното е да научим нещо, ако слушате и учите както иска Иван Русчев, Ви гарантирам успехи. Съдя по себе си, защото на последните интервюта за работа се убедих че сериозните работодатели изпитват не по-лесно от Русчев. Затова като стане въпрос за изпити просто - ДИШАЙ!
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Не съм бележкарка. :angry2: В никакъв случай нямам това предвид...няма значение за мен точно каква ще е оценката... :!: Но съгласи се , че няма човек, който да иска да го скъсат. :lol: Още повече, че ако те скъса, това не е гаранция, че ще си по- стойностен като професионалист... :roll: Само ще се побъркам от стрес и нерви...А и повечето минали по тоя път твърдят, че няма никакви критерии за това кой къса и кой не- според това, което ми казват всичко било на лична основа, късмет и т.н...е как да не се замислиш...
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Re: Дишай!

Мнение от Malizia »

Sumoto написа:Русчев като изпитващ е гад, но е обективна гад...
:D
След като си "ни паднал" Sumoto аз имам :?: -рзбрах, че пита много неща не само от гражданското обща част, ами често и от семейно,търговско и пр...а и самият ти каза,че пита и за процес...Значи е вярно..?На мен ми направи впечатление, че честичко дава примери от любимото семейно пр ! :twisted:
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Sumoto
В началото бе словото

Дишай

Мнение от Sumoto »

Здравейте,
Ами да, както казах пита за много странчни неща. Специално за сем. пр. не мога да кажа, още повече, знам че не му е любимо, напротив, както самия той ми е казвал.
И той е човек и той знае, че няма от къде да знаете някои от нещата за които пита, за това и критериите му за оценка са различни за всеки тест, което е адската тъпня, ама какво да правиш - Русчев. Така че, ако ви се падне такъв въпрос, обислете го, вижте дали по някакъв логичен път неможе да се изведе отговор и в крайна сметка ако всичко се провали - затваряте очи, заграждате един от отговорите и си представете че сте на изпит по заГРАЖДАНСКО ПРАВО ОБЩА ЧАСТ. После не ви остава нищо друго освен да си кажете - "Дишай!".
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Re: Дишай

Мнение от Malizia »

Sumoto написа: "Дишай!".

:thumbup:
вече съм почти убедена, че това е ръководно начало в живота (твое в частност).. :)
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Абе, хора... да ви питам - ако си водиш редовно лекциите при него - можеш ли да се готвиш само оттам за изпита? :? Не че ме мързи да чета и учебниците, но е малко сложно...Русчев казва едно, в учебника на Мария Павлова пише друго - НЕПРЕКЪСНАТО си противоречат...асистентът ни твърди, че този учебник е на твърде висок стил за нас и направо не ни го препоръчва...Вика - "Четете Таджер".Ама 1 приятелка пита Русчев по въпроса и той - "НЕЕЕ, в никакъв случай"... :roll: :roll: Всеки ми разправя различни неща...
zlostar
От дъжд на вятър

Мнение от zlostar »

Аз лично чета Таджер и лекции.
Sumoto
В началото бе словото

Дишай

Мнение от Sumoto »

Здрвейте,
Относно лекциите, стават, но не са достатъчни, още повече, той говори много бързо и едва ли успявате да запишете всичко.
Предметът е силно теоретичен и предполагам ще ви се наложи да четете букварите на Мара и др.под. Хубаво е да обръщате внимание на примерите които дава на лекции, може да се окажат полезни в някоя ситуация. На таджер учебника е поостарял, ма Мария Павлова наистина е на сравнително висок стил, но предполагам че след 2-ро прочитане всичко ще е ясно. Чесно,аз на лекциите на Иван Русчев не ходех много много, защото бях намерил комплект печатани, които се покриваха в голяма степен.ако ги открия ще ги кача на сайта си и ще дам линк във форума. Но като цяло моя съвет е четете Мария Павлова, четете закончета,макар че ще ви е доста трудно още, но за в бъдеще да четете закона ще вие много по-полезно отколкото някои от учебниците /не всички/.
Това че този или онзи ви казват да не четете едното или другото - е малко или много субективизъм, за това като стане въпрос за четене на учебници, избирате един, четете, изнервяте се, пак четете, изнервяте се още повече, но в един момент си давате сметка, че няма нищо по-добро от това, да си кажеш - ДИШАЙ и да продължиш напред.
senex
В началото бе словото

Мнение от senex »

got написа:Абе, хора... да ви питам - ако си водиш редовно лекциите при него - можеш ли да се готвиш само оттам за изпита? :? Не че ме мързи да чета и учебниците, но е малко сложно...Русчев казва едно, в учебника на Мария Павлова пише друго - НЕПРЕКЪСНАТО си противоречат...асистентът ни твърди, че този учебник е на твърде висок стил за нас и направо не ни го препоръчва...Вика - "Четете Таджер".Ама 1 приятелка пита Русчев по въпроса и той - "НЕЕЕ, в никакъв случай"... :roll: :roll: Всеки ми разправя различни неща...
На Павлова учебникът не е толкова тежък като стил, да видиш на проф. Рачев какъв е.
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

:lol: :roll:
Plamen
В началото бе словото

Мнение от Plamen »

Ами, вижте, мен Русчев не ме е изпитвал, но минах при проф. Мария Павлова и мога да ви кажа, че и там не беше песен. Просто Гражданското право - обща част си е трудна материя и това е! Никой не би могъл да го отрече! Но, честно да ви кажа от моя опит, това, което научите сега, ще го ползвате следващите 3 години и на държавния изпит! Бъдете повече от сигурни! Знам, че може би не съм първия, който ви го казва, но Облигационното, Търговското, че дори и Семейното и наследственото и Трудовото право ползват толкова много институти на Гражданското, че дори и да не успеете да ги научите сега, в бъдеще ще ги повторите поне още 2 - 3 пъти, само че с леки модификации (както се казва "mutatis mutandis" :lol: ) в съответствие с отрасъла или дяла от правото, който изучавате! Така че, няма да ви се размине при всички сличаи и ако сега отделите малко повече време и усилие да понаучите това-онова, и при Русчев ще ви е по-лесно, и по-късно в 3, 4 и 5 курс ще сте облекчени значително, а тогава, вярвайте ми, ще имате доста други по-важни неща на главата!
Scarlet
В началото бе словото

Мнение от Scarlet »

Ей я не се косете.
Аз минах при доц. Русчев от първия път и то с хубава оценка.
Ако си четете съвестно, няма да имате проблеми. Освен това доцента дава и консултации, ако нещо не е ясно.
Това, че някой чел и всичко си знаел и го скъсали ми е трудно да го повярвам, но може би е възможно.
За доц. Русчев се носят какви ли не слухове, но моето впечатление от него е много добро.
Той никога не отказва да подаде ръка на тези, които имат желание и харесват гражданското право.
Някой питаше по какво да се готви - аз лично съм чела учебниците на професорите Таджер и Павлова, лекциите и доста статии и монографии, а и най-важното са законите. Без тях колкото и теория да се чете, си загубен. Освен това познаването на законите ще ти трябва за решаването на казуса на изпита.
Така че СПОКОЙНО! Изпитът е вземаем срещу положената доза усилия. :D
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Мерси... :) :?
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”