Да спрем шпионирането на интернет!

Място за дискусии на протребителите на форума на СУ

Модератор: Плазмодий

Публикувай отговор
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Re: Да спрем шпионирането на интернет!

Мнение от Лорд Носферату »

Бе казал си е шопът - И 100 лв да стане бензинът, пак ще си карам. И без пари да е, пак ще си го крада. Да правят каквото щат. Ние ш'са опрайм.

Друга гледна точка - На всяко действие има еднакво по сила и противоположно по посока противодействие. Послушвателите ще се надпреварват с тези, които не искат да бъдат подслушвани. Никой няма да спечели, но ние ще си теглим филмчетата.
Освен това те хубаво ще наплашат доставчиците, но ако ще си ползваме нета само за писма, чат и ютуб, нали се сещате как всеки ще мине на най-евтините такси. Така хубаво ще изпофалират ISP-тата...
А нсбоп ще си намерят читави компютърджии, когат Явор Чворев почне да проадва банички. Крадени.
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

MidwinterSun, хората около теб реагират с неверие, а хора около мен направо реагират с "О, чудесно, това трябва да се въведе, нашите любимци губят от това, че не си купуваме дисковете им" ... Хубаво е, че не всички са на това мнение.
Иначе, Факултетният студентски съвет на ФЖМК е ЗА инициативата (линк). Вижте и поканата на организаторите й. :)
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Някой ходи ли на протеста? Какви са впечатленията ви?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Аз не можах да ида :/ Но пък за сметка на това познавам хората, които го организираха и най-активно се занимаваха с популяризацията му.

В общи линии - половин година подготовка и накрая провал.

1. Били са много мако души, към 150.
2. БНС са се появили със знамената. А протестът трябваше да е социален.
3. Българите доказаха, че са твърде апатични за да застанат зад собствените си права, дадени им от Конституцията, та какво остава за всичко останало... Е затова няма да се оправи тая държава и все ще става по-зле. Щото на един нормален се падат десет темерути.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от ники »

Абе, никой не е умрял точно на вас да ви следи кореспонденциите с гаджето или чата с приятели. Какво сте се размрънкали толкова?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Айде пак старата песен на нов глас. Нали вече казах, че не става дума за разговорите с гаджето?
1. Това, че се нарушава Конституцията според мен би трябвало да е достатъчно за всеки българин да скочи на протест. Жалко, че не е.
2. Разговорите с гаджето не са единственото нещо, което може да се следи. Недоброжелатели могат да си слагат ръчичките върху всякакви данни. Е, сигурно твоите няма да са им интересни, но има хора, които ще са доста засегнати точно от това.
3. Ще те видя, когато от ЕК си приемат Torpedo Amendments-ите, направят р2р-то невъзможно за използване, пльокнат ти антишпионския софтуер на компютъра и следят да не изтеглиш дори една мп3-ка. Дано да не стане наистина, макар че на тях много им се иска.
4. Дори и сега, при наличието на Наредба 40, портебителите на Уиндоус (какъвто предполагам си ти, както и повечето хора във форума) са уязвими, защото могат да им вкарат всякакви софтуери за следене в компютъра. Ако не ти пука, че ти нарушават правата - супер, ама нали се сещаш, че малко не върви...

И то да беше само това, ама просто не ми се изброява. Пък и ако горните неща не са достатъчна причина за един човек да се обяви против подобни глупости, то нищо не би могло.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Да, ама цялата работа не се прави с тази цел. Защо смятате, че това ще рефлектира толквоа върху вас. Ти хубаво си защитаваш правата, ама иначе си теглиш мп3-ки от датата и филмчета от замундата. Според мен целта на това нещо, е да се проследяват престъпления, които са трудно доказуеми, без да се използва такъв метод.
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Страшно социален протест - врещяха "национален", "социален" и т.н. за тъпата си организацийка и се правеха на отворковци. После, понеже една Зелена ги помоли да си махнат знамената, обясниха, че Зелените крадели еврофондове. Абе, пичове, на кой свят сте, знаете ли изобщо кои са Зелените. о.О И това беше само част от забавните неща... Бтв, тази същата Зелена с един приятел я успокоявахме по целия път, защото беше изумена от това, че шества рамо до рамо с Расате. Разбирам я, ако не бях заета да успокоявам нея, аз самата щях да избеснея. :lol:
MidwinterSun, ники, разговорът ви е илюстрация на едно нещо, което открих по време на агитирането на приятели да се включат в инициативата, по време на четенето на форуми, блогове и т.н. по случая. Има една пропаст, огромна пропаст между хората, пропаст в мисленето. За едните това да ти навлязат в личното пространство до такава степен (че и до по-малка) е недопустимо, престъпно, ужасно. За другите е нещо нормално, което няма как да ги развълнува, защото "нищо не крият" и "не са застрашени". Най-забавното е, че нито едната страна не може да разбере мисленето на другата. Колкото и опити да прави. Яма. Пропаст. Аз съм същата. Многократно се опитвам да осъзная начинът на мислене "мен не ми пречи" и "нали нямам какво да крия, какво ще ми направят". И... не мога. Това си е моят живот, моята кореспонденция, моето ровене в Интернет, моите телефонни разговори с моите приятели. Да, няма да ме осъдят, ест, но... ще се ровят. Стил Биг Брадър. И не ми харесва. Биг Брадър, от който няма излизане. Биг Брадър без смс-и и голяма награда. Биг Брадър завинаги. Дори да махнем варианта за последствия като злоупотреби всякакви, репресии, ограничаване на свободата на словото (което вече се прави), дори да решим, че живеем в един идеален свят със съвестни управници и полицаи-ангели... не ми харесва.
Един мой много близък приятел пък - умен, интелигентен, четящ, мислещ човек - не може да осъзнае къде, по дяволите, е проблемът, че ще го следят. Да, ще знаят с кого си общува и къде влиза, къде се намира с телефона си и т.н. И? Приема го толкова спокойно, толкова безразлично и въпреки че се опита да разбере защо това ми пречи, не успя. Не от злонамереност, не от досада, не от безразличие към мнението ми. Опита. Дискутирахме го дълго. И накрая просто разбрахме, че няма смисъл да говорим повече за това, защото не можем да прескочим пропастта между мисленетата си.
Същият този приятел учи психология и ми разказа вдъхновено за една лекция по естетика, в която им разказвали книга за човек, лежал в концлагер. Описани мъченията му и накрая - как се завръща у дома при семейството си. Един съсипан човек. И разказва, че не са виновни само и единствено мъчителите му. Че са били хиляда човека, чакащи на стройна опашка първия ден за медицински преглед. И че той е можел във всеки един момент да се разбунтува, сам или всички заедно, да се опита да се спаси или да го убият, но да се разбунтува, да сложи край на кошмара! И въпреки това, той послушно правел всяка следваща крачка към кабинета. Крачка след крачка. И изводът на книгата, казала преподавателката, е че всеки от нас решава какви крачки да прави или да не прави.
За мен аналогията е очеизбождаща. Той обаче изобщо не направи връзката, въпреки че преди малко бяхме говорили за обсебването на Интернет. Защото за него връзка няма.
Умът на хората е странно нещо.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

ники написа:Да, ама цялата работа не се прави с тази цел. Защо смятате, че това ще рефлектира толквоа върху вас. Ти хубаво си защитаваш правата, ама иначе си теглиш мп3-ки от датата и филмчета от замундата. Според мен целта на това нещо, е да се проследяват престъпления, които са трудно доказуеми, без да се използва такъв метод.
Официално целта е за разкриване на престъпления.
1. Да, аз си тегля мп3-ките, ама и си купувам определени албуми. И ходя на концерти. И си плащам за кабелната, така че имам право да си изтегля втори сезон на Хаус и да си го гледам от компютъра. Да не говорим, че днешната музика не заслужава да се плаща за нея - говоря за популярната. Какво, да плащам за "труда" на някаква си лигла, която просто пее (често некадърно) песен, която е написана от друг? Те печелят достатъчно от концерти, медии, реклами и т.н. и т.н. Музиката, която аз ценя - в повечето случаи я купувам. Просто защото усещането да имаш оригиналния диск в себе си или някакво спешъл издание, струващо сума ти пари, е единствено по рода си.
3. Нещата не опират само до това как ще рефлектира това върху мен. Ще рефлектира, че ще трябва да ползвам алтернативи на скайп и пак ще се върнем в (пещерните) времена на сървърите.
Въпросът е в отношението като цяло. Отношението на всички - на мен за нищо не ми пука, за мен няма да има разлика, дори и да направя нещо, нищо няма да се промени. Това - откровено идиотско - мислене е сред основните проблеми на българското общество.

Така че ето я ямата, за която говори Шепот - аз гледам на нещата в глобален аспект, а не само как съответното нареждане (нарушение, в случая) ще се отрази на мен.
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Айде, айде. Тия приказки ги пробутвай на някой друг. Има неща, за които ми пука, има и права, за които ми пука, ама за това "шпиониране в интернет" определено не ми дреме. Ти си го каза, че се прави за разкриване на престъпления. Никой няма да се рови чак толкова в нещата на хората. И за какъв глобален аспект ми говориш? Защо на такива протести вие натрапвате мнението си, все едно е на всички хора. Аз пък съм за подобни мерки за сигурност, пък ако ще и това да значи, че някой ще ми прегледа някога пощата или ще ми проследи някаква кореспонденция в скайп. Защо си мислиш, че това ще рефлектира толкова върху обществото?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Апф... не ме четеш.
Наредба 40 няма да рефлектира чак толкова върху обществото сама по себе си. Тя евентуално може да има значение в комбинация с други събития в близко и далечно бъдеще, за което не се наемам да правя прогнози.

Това твое изказване за натрапването на мнение на протести... Еми няма да се съглася. Баси... Нали никой не те е принуждавал да бъдеш на протеста? Кой ти е натрапвал каквото и да е мнение?

И последно, идеята е, че сме на тоя хал, защото на никого за нищо не му пука. "Ми аз не знам за кого да гласувам, не ми пука, че еди-къде-си изсичат горите, не ми пука, че има незаконно застрояване, не ми пука, че еди-кой-си нормативен акт противоречи на конституцията, не ми пука за инфлацията, абеееее..." - за нищо не ми пука. И какво? Докъде стигнахме така? Защо мислиш, че Иван Вазов е писал за "Апатията"? Проблема не са ни само управляващите, проблемът е в самото общество.
А случаят с Наредба 40 и Torpedo Amendments е само поредното доказателство.
Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Пак се опитват да прокарат подслушването.
Повече инфо: http://bulgariaenasha.blogspot.com
Петиция против гласуването на ЗЕС: http://www.aip-bg.org/documents/zes/letter_zes.php
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Днес за пореден път ще се опита да се прокара в ЗЕС безконтролен достъп до трафичните данни!

Днес (02 Април 2009 година) отново и за пореден път,

- В нарушение на правилника на парламента (отхвърлени текстове да се гласуват отново по-малко от 6 месеца след гласуването им)...
- В противоречие и с двете комисии, през които уж трябва да премине задължително обсъждането (и Комисията по Вътрешна Сигурност към НС и Комисията по Транспорта и Съобщенията отхвърлиха предложението като нарушение на Правилника на НС и нарушение на конституцията)...
- В противоречие с мотивацията на ВАС при отхвърлянето на Наредба 40...
- В противоречие с мнението на Омбусдмана на РБ господин Гиньо Ганев...
- В противоречие с изразеното чрез гласуване, само преди един месец мнение на 144 депутати, с учудващо мнозинство (само един въздържал се)...
- В противоречие с мнението на Дирекция Европейски съюз към НС...
- В противоречие дори с мнението на председателя на парламента господин Пирински (който върна предложението за да мине на обсъждане на комисиите)...
- В противоречие с мнението на гражданските организации като Програма за Достъп до Информация (организацията осъдила и отменила чрез ВАС Наредба 40), Електронна Граница и други...
- При това с пуснато билетче за гласуване, още преди да е почнато обсъждането в комисиите...
- След целогодишна история от скандали (включително изтеклата информация за незаконни и противоконституционни според тълкованието на ВАС проследени 40000 граждани в 330000 разпечатки на разговори)...[/list]
... група депутати от управляващите партии ДПС (все още мандатоносител) и БСП (мнозинство) и независимият депутат Христо Величков (с ДС картонче и Бивш Директор на Националната Полиция от 90-те години), влязал в парламента от Атака (но отлюспен), внесоха отново СТАРИТЕ ТЕКСТОВЕ (отхвърлени от ЗЕС и отменени от Наредба 40), ударно, за гласуване ДНЕС, които дават безконтролен достъп до трафичните данни на гражданите в полза на МВР.
Още.
:banghead:
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Шепот написа: - В противоречие с мнението на Омбусдмана на РБ господин Гиньо Ганев...
- В противоречие дори с мнението на председателя на парламента господин Пирински (който върна предложението за да мине на обсъждане на комисиите)...
Тези двете са по-скоро причини ЗА този закон, предвид сериозната старческа деменция/умствена изостаналост на двамата господа. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Все едно.

България влиза в Матрицата - белег за напредничавост!!! В U, S and A откак има компютри и телефони го практикуват това с държането на народа под око. Не че капацитетът на средния американец е опасен за друго освен за самия него, но все пак.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Потребители”