Китаистика 2
Модератор: Don Horhe
- que3n0fdrama
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Re: Китаистика 2
На начинаещите мога да подскажа, че в Wenlin Dictionary има опция флашкарти, въвеждате си определен брой йероглифи които искате да научите, и после правите упражнения с тях, помага доста, но само в началото, защото не става за цели думи. Но поне можете да си ги слушате и т.н. Успех и не се давайте, ако ви хапе китайския ухапете го и вие 

- J_ANNE
- В началото бе словото
- Специалност: китаистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Голяма мъка е този китайски
,но всеки ден ми е много интересно и забавно.Имам големи проблеми с произнасянето на "л-то" и "н-то"
Don Horhe славата ти се носи из целия Циек -хихихи
))
Not all men are fools ,some stay bachelors....
http://www.youtube.com/watch?v=Km8xIs24 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Km8xIs24 ... re=related
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Специалност: Китаистика
- Обратна връзка:
"Н" е като в българския, а "л" е малко по-кофти, защото на места е меко "л", примерно liaо, а на други е малко по-твърдо, но не съвсем като българското твърдо л (лалугер, лула и т.н.), примерно lu или leng. Внимавайте с финала -ng. Сричката tang например в никакъв случай не трябва да се произнася танГ или танК; фонемата е същата като -ng окончанията в английския: kin - king, fan - fang. 
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)

- breakable_`
- В началото бе словото
мен ме мъчи един друг проблем.. как да направя така, че вместо питанки и квадратчета да ми се показват йероглифи като влизам в китайски сайтове??? 
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Инсталирай си китайски фонтове. Ако си с Windows и имаш инсталационен диск под ръка, става по следния начин: Control Panel -> Regional and Language Settings -> цъкни на бутона Languages и там маркирай двете празни поленца в долната част на прозореца. Ще ти изпищи, че иска инсталационен диск, дай му, цък на ОК и говото. 

- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
http://www.ctcfl.ox.ac.uk/index.html Тук има доста интересни неща, в общи линии е синтезирано всичко, което се учи в първи курс. 
А ако на някого му се учи и гуандунхуа(кантонски), нека види тук: http://www.cantonese.ca/index.html
А ако на някого му се учи и гуандунхуа(кантонски), нека види тук: http://www.cantonese.ca/index.html

- breakable_`
- В началото бе словото
първокурсниците благодарим (изземам им функнциите щото другите го зарязаха форума
) сега ако изровиш и разни записи да слушкаме може групата да съберем по някое левче и да ти пратим подарък за Коледа

- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Защо направо не помолите Колева да ви запише нещата? Или най-добре помолете второкурсниците да ви дадат, по-лесно ще стане 

- breakable_`
- В началото бе словото
ем щото Колева каза че било "незаконно" доколкото разбрах (аз не съм говорила с нея, само по дочуване казвам,) но ако й помрънкаме може. тя по принцип Шишкова щеше да ни дава разни записи, ама и там се разсъхнаха нещата, а ние не сме много силна организация и..
ама иначе да, само второкурсниците са варианта. пък ти кат не щеш подарък - няма, аз рекох, че ще се поблазниш ама не
я кажи как върви образованието? и храната как е (за мен това е най-важният аспект за евентуален живот в Китай
)
я кажи как върви образованието? и храната как е (за мен това е най-важният аспект за евентуален живот в Китай
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ми не знам за незаконното, тя миналата година ни ги записа на касетки, а после един колега от женски род
ги направи на mp3'ки. Иначе за подаръка, нямам нищо против, даже ако искате и адреса си ще ви дам. Искам луканка, сирене, лютеница, КИСЕЛО МЛЯКО, кори за баница и една бутилка Сливенска перла 
Храната тук като цяло е вкусна и евтина. Естествено, има и гадости, ама то навсякъде има. Много зависи и в коя част на Китай ще попаднеш. Тук в Ухан, например, нормалното е леко люто а лютото е МЕГА ЛЮТО. Е, свиква му се след време и спира да ти прави впечатление, но в началото си е приключение. Често се храня в столовата, където за по-малко от левче ти дават 3 различни ястия и солидна порция ориз. Сега, не е с месо, ама за толкова пари - толкоз. А и липсата на месо, да си кажа честно, хич не се усеща. Пък и в столовата има много богат избор на месни и безмесни, така че има за всекиго по нещо. Има и интересни ястия - миналата седмица ядохме люти жаби и пихме бира, много готина комбинация.
Храната тук като цяло е вкусна и евтина. Естествено, има и гадости, ама то навсякъде има. Много зависи и в коя част на Китай ще попаднеш. Тук в Ухан, например, нормалното е леко люто а лютото е МЕГА ЛЮТО. Е, свиква му се след време и спира да ти прави впечатление, но в началото си е приключение. Често се храня в столовата, където за по-малко от левче ти дават 3 различни ястия и солидна порция ориз. Сега, не е с месо, ама за толкова пари - толкоз. А и липсата на месо, да си кажа честно, хич не се усеща. Пък и в столовата има много богат избор на месни и безмесни, така че има за всекиго по нещо. Има и интересни ястия - миналата седмица ядохме люти жаби и пихме бира, много готина комбинация.

- silver_wings
- Постоянно присъствие
Леле майко,люти жаби!
Жоро,аз мога да ти пратя от любимото ми пловдивско сиренце.
Ама не знам дали няма да мухляса докато стигне до Ухан..
breakable_`,трябва да ти донеса тия дни овчената серия.
breakable_`,трябва да ти донеса тия дни овчената серия.
My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly,my friends
I can fly,my friends
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Най-обичам люти, люти жаби
люти, люти жаби на сън, йеее!
Докато стигне до тук, българското сирене ще стане френско
А, забравих да кажа в горния пост, в момента ям слънчогледови (държа да отбележа, че са слънчогледови, защото тук и семките от диня се ядат) семки с вкус на зелен чай.
Едит
Забравих да ти кажа за образованието... за съжаление имаме само практически китайски език, без другите теоритични дисциплини, които се преподават в СУ, но от към езиковата част за сега е лесно. Подготовката, която дава Китаистиката в СУ е наистина много, много добра. Май ще се повторя, но тук има хора учили по 2, 3 години които са МЕГА ЗЛЕ. Нямали са Колева да ги тормози за тоновете и правилно произношение
Ще видим как ще бъде втория семестър, когато минавам във втори курс и нещата стават малко по-сложни.
люти, люти жаби на сън, йеее!
Докато стигне до тук, българското сирене ще стане френско
Едит
Забравих да ти кажа за образованието... за съжаление имаме само практически китайски език, без другите теоритични дисциплини, които се преподават в СУ, но от към езиковата част за сега е лесно. Подготовката, която дава Китаистиката в СУ е наистина много, много добра. Май ще се повторя, но тук има хора учили по 2, 3 години които са МЕГА ЗЛЕ. Нямали са Колева да ги тормози за тоновете и правилно произношение

- breakable_`
- В началото бе словото
а ти как така единия семестър първи курс, после втори
silver_wings ми ха'де де, те други овце ще се родят докато се докопам до тези
- Don Horhe
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Споко, има и нелютиви храни
За динените семки не знам, не съм опитвал още, но мисля тия дни да си взема и веднага ще докладвам. Опасявам се, че ще са като слънчогледовите - с различни вкусове: сметана, мед...
Тук кори за баница предполагам никъде няма, трябва да отида до МЕТРО да видя, ма то е на майна си райна и пак се съмнявам, че ще има. Вариантът е сам да си точа кори и да си квася кисело мляко, ама някак тези неща не ми се отдават
Иначе тук в началото ти дават тест за определяне на нивото и ни сложиха директо във втори семестър на първи курс (където до сега като цяло беше скука, особено по граматика и слушане), но пък ако ни бяха тюхнали във втори курс, щяхме да се озорим.

- silver_wings
- Постоянно присъствие
Хихи,представям си те само!Don Horhe написа:Вариантът е сам да си точа кори и да си квася кисело мляко, ама някак тези неща не ми се отдават
breakable_`,и аз не ям месо,ама сега гадните доктори и наште ме карат и съм прояла за известно време.
My soul is painted like the wings of butterflies
I can fly,my friends
I can fly,my friends