Но в другите страни има и закони срещу отглеждането на опасни животни в апартаментен комплексsvetleto89 написа:Да, ти засегна важен проблем...Според мен трябва всеки да ги събира, когато разхожда кученцето си...Но така или иначе, бездомните ще продължат да цапат, така че това е омагьосан кръг. Мисля, че по другите страни, е въведен закон, който гласи, че собственикът трябва да почиства след животното си. Тук това обаче е рядкост.
Има ли право съседът ти да решава вместо теб?
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Re: Има ли право съседът ти да решава вместо теб?
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Курс: първи
- Обратна връзка:
За опасните съм съгласна, но не и за другите, които не застрашават хората.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
- Smoking Mirror
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Обратна връзка:
Едва ли този закон, който цитираш забранява отглеждането на хамстери
Колкото до кучетата - всяка една порода може да бъде опасна за едно малко дете. А закони против отглеждането на малки деца се сети сама защо не може да има 
Peace is a lie. There is only passion.
-
BG_Girl
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Здравейте. Нямам намерение да съчинявам нов коментар, затова ще си позволя да копирам коментарите си от новина в сайта на bTV.
Ако кучето е добре гледано и дисциплинирано, няма да лае и по този начин да пречи на съседите (би трябвало същото да се отнася и за котките). Що се отнася до разгонването - има си хапчета и подобни. Смятам, че има прекалено много „злонамерени“ съседи, които заради своя страх или предразсъдъци не биха дали правото на съседа си да отглежда домашен любимец. Заради това не съм съгласна с „допитването до съседите“. Но все пак смятам, че е наложително домашните любимци да се регистрират и по този начин да се търси отговорност от стопаните им, когато това куче създава пречки/проблеми, не е гледано както подобава или по някаква „случайност“ се е появило на улицата. Призовавам хората, любители на домашни животни, първо добре да се информират за нуждите на домашния любимец и чак след хубава сметка да си взимат такъв. В Интернет има достатъчно информация за това, както и за възпитанието и дисциплинирането на животното.
*, в чужбина (мисля, че има случаи и в България) доста хора, които си взимат прасета (може да е и специална, „домашна“ порода) да гледат у тях, казват, че те са едни от най-чистите животни. Странно, нали? Както при зайците... На село гледахме едно зайче (не беше от декоративните), което буквално правеше на кочина мястото, където го държахме. Ужасно миришеше и нямахме мира да му почистваме - и пак същия лош резултат. Скоро един познат ми каза, че са си гледали зайче в апартамента - аз едва ли не се възмутих как може да търпят такова „чудовище“ в личния си апартамент. Казах му за нашия заек, при което той отвърна, че тяхното зайче било декоративно/домашно, не цапало, разхождало се навсякъде свободно (не са го държали на оградено пространство), било доста гальовно и ходило по нужда в котешка тоалетна. Аз онемях! Явно е възможно...
Да, прав сте, че кучето МОЖЕ да лае, вие и вдига шум, НО това не винаги е така. Аз затова съм съгласна с регистрирането на кучетата (и котките), за да може после по правен път да се търси отговорност от стопанина при проблеми, които прави животното. По този начин се надявам (може би заради солените глоби или заради изясняването на допълнителните разходи) бъдещите стопани хубаво да се замислят дали да си взимат куче, ако нямат време да го възпитават/дисциплинират примерно и да се грижат за него (да го разхождат, да го хранят, да му чистят...). Ако едно куче е гледано добре, то няма да пречи на никого. А ако не е гледано добре - при проблеми да се потърси отговорност от стопанина, ако трябва дори да му се изземе за благото както на хората, така и на самото животно. И вие явно сте ми разбрали коментарите погрешно. Аз засегнах проблема с „кочината“ и миризмата, но не засегнах проблема с шума (между другото, над нас има една баба, която си оставяше внучето да търчи из целия ѝ апартамент, да подскача, да мести мебели и разни подобни, чрез което се създаваше доста шум над главата ни - постоянно трополене - съмнявам се, че едно куче може да вдига толкова шум, колкото това дете... Може би само чрез виене, но ако е гледано добре, то няма да вие... нито да търчи наляво и надясно из апартамента като полудяло - странно, но същото се отнася и за детето и неговото възпитание). Съгласна съм, че хората трябва да се съобразяват със съседите си, но ако се съобразяват с нуждите на кучето и дисциплината му, няма да има нужда да се съобразяват допълнително и със съседите си... А откъде си сигурен, че тези твои „доброжелателни“ съседи биха се съобразили с твоята глава на раменете и твоята отговорност - и биха казали твърдо да? Аз съм ЗА закона, КОЙТО ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ от стопаните на „проблемните“ животни. Но НЕ СЪМ ЗА някои съседи, които си мислят, че ме познават, да решават вместо мене... Обратното едва ли би довело до съобразителност, а в повечето случаи най-вероятно би довело до враждебност и „отмъщения“...
Повечето от коментаторите са се насочили неправилно. Те се насочват към дискриминирането/погазването на чуждото право да избираш какво да правиш в собствения си дом. Явно обичат да се месят в чуждите животи... Техните главни проблеми са: миризмата/мърсотията, шумът, рискът от нараняване. Проблемите не се елиминират със забраната на нещото, което МОЖЕ (но в никакъв случай не е задължително) да създаде тези проблеми. Хората НЯМАТ ПРАВО ДА ОГРАНИЧАВАТ съгражданите си в техните права (правата трябва да са за всички граждани). НО имат ПРАВОТО ДА ИСКАТ НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА ТЕХНИЯ ЖИВОТ - да не им се създават проблеми, свързани с нормалния живот - т.е. да им се вдига шум, да им мирише, да е мръсно в общите пространства, да бъдат наранявани. Проблемите могат да се решат ЧРЕЗ ПОДАВАНЕ НА ЖАЛБА„ ЧЕ ПРАВОТО ИМ ДА ВОДЯТ НОРМАЛЕН ЖИВОТ Е ЗАСЕГНАТО. Надявам се, че повечето са осъзнали грешката си и че ще разберат истинската същност на проблема.
Да, проблем е. Аз искам животно, което да мога да галя - да е пухкаво. Обичам големите и умни животни - хищници. В къщи си имам червенобуза водна костенурка, но почти не се занимавам с нея - няма какво да ѝ галиш, не можеш да я обучаваш, да я научаваш на някой и друг номер - само можеш да я гледаш и храниш... Не е интересно. Пък и едно куче може да служи за защита от потенциални кражби. Нима купеният апартамент не се зачита за твой недвижим имот? И не можеш да се разполагаш с него както с друг недвижим имот (да го даваш под наем, да си живееш там и др.)? Нима не плащаш данъците за този апартамент? Тогава, след като не е твой, защо даваш толкова данъци за него?! И какво биха казали хората, които имат само апартамент? Нима са бездомни?! Не може да е само дом - нали ти го притежаваш? Защо някой трябва да ти казва: „А, ама недей да слагаш изолация на тавана - ще ми е много студено през зимата!“? Има ли право да ни казва какво да правим?
Да, тези неща, които ти изброи, не са „нормални“. Не разбирам... хвърляш се срещу горките животинки, които са послушни само защото има и недисциплинирани и непослушни такива. Хвърляш се върху това, че човек НЕ МОЖЕ (което е в разрез с правата му) да гледа животно по простата причина, че евентуално МОЖЕ да вдига шум (при някакви си там обстоятелства). Защо не се нахвърляте върху хората, когато решат да си вземат 300-килограмова музикална апаратура?! По причина, че ЕВЕНТУАЛНО няма да можете да спите от шума нощно време?! Това е глупаво! Отговорност за безредици се търси, когато има такива! Иначе всеки човек сам си е отговорен за собствения си живот, за собствените си задължения и за собственото си имущество. Можеш да му търсиш отговорност, но не и да се месиш в живота му! Аз живея в общежитие. Не съм се оплаквала от шум нощно време (а това го има доста и често), не съм се оплаквала, че някои си изхвърлят боклуците по земята. Единствено съм се оплаквала за това, че някои пушат в коридора - а това е забранено (не, че не е забранено да се вдига шум от 22:00 до 6:00 и 14:00-16:00, а за боклуците си има и глоби)! Молила съм ги (защото не обичам цигарения дим, а той влиза в стаята ми), съобщавала съм им, че „по принцип“ е забранено - но полза никаква! Бях съобщила за проблема на изп. директор и той ми каза, че трябвало да се съобщават нередностите, за да могат да бъдат проконтролирани. Е, съобщих му по-късно след няколко неуспешни опита да ги „вразумя“ (то на човек няма как да не му писне). След това не съм ги виждала същите да пушат макар и да продължавам отвреме навреме да усещам дим. Явно ако продължа да се боря, наистина ще постигна желаното от мене - чист въздух! Затова ви казвам, че забраната (точно тази) не е отговорът - трябва да се спазват регламентираните правила, а ако бъдат нарушавани - да се изисква отговорност за „незаконните“ действия. Просто само вече съществуващият закон (вярно, че има нужда от някои допълнения относно регистрацията и отговорността върху поетия „ангажимент“, наречен домашен любимец) е достатъчен за нормално съжителство в блок или друга кооперация.
*, ами това е знак за липса на дисциплина... Ако не искаш тя да пречи, я посъветвай да си дисциплинира кучетата - в Интернет би трябвало да има достатъчно информация, има си книги, мисля, че има и специални „институти“, а иначе би било доста добре като за начало (и за вдъхновение) да потърси клипове на The Dog Whisperer в сайта на YouTube. Давали са го по National Geographic. Всъщност ми хрумна идея - бТВ да пуснат това предаване, преведено на български езикМисля, че ще е добре за сегашните стопани (на кучета) и за бъдещите такива.
*, идеята ми е, че това нещо няма да се промени, ако се внесе този закон за „допитването до съседите“. Би се променило при строги мерки с безотговорните граждани - все пак трябва да измислим начин как да дисциплинираме и самите себе си (гражданите в държавата). Ако няма закони, правила, забрани - всеки ще си прави каквото иска и няма да има справедливост с ощетените. Въпросът не трябва да опира до една група от хора, които да решават за тези права (и по-конкретно правото на човек да отглежда животно), а трябва да си има вече установени закони в ДЪРЖАВАТА. Защото по този начин наистина се получава дискриминация. Примерно ако има един ром, който живее в блок и иска да си вземе куче, съседите му с доста лека ръка могат да откажат това негово право. А може да се получи и обратното - за да не бъдат съдени за дискриминация, те да се съгласят (така се получава в САЩ - хората обикновено избягват да спорят с негър и да му забраняват нещо (да речем достъп до бар/ресторант - обществено заведение), защото има риск той да се оплаче на институциите, че е бил дискриминиран от въпросния човек). Никой няма да бъде съгласен едни хора да получават „привилегии“ (макар че си е право на всеки), а други - не. Мисля, че се борим за свобода (доколкото не накърнява чуждата свобода), а не за ограничения.
BTW, *, аз съм писала за някои случки с домашни и с бездомни кучета в новините за бяса в София. Ако искаш, може да ги погледнеш... „Блокът, кооперацията, градинките (и други) - това са местата, които“ обитава човекът, а кучето е най-добрият приятел на човека. (Него хората са го превърнали от диво животно в питомно.) Най-доброто за кучето и за всички хора е да се изисква отговорност от стопанина (а всеки стопанин е поел някакви задължения, за които трябва да му се „търси сметка“ по законен начин). Ако искаме да ни е чисто, трябва да изискаме от отговорните институции да си вършат работата както трябва.
Антония Стоева
Честно, очакваш ли да прочетем всичко това? 
- pi4
- Легендарен флуудър
Този въпрос може да се зададе и към постовете на Лорд еди какъв си...неговите са по-обхватни 

http://andreasite.eu/
http://payner.bg/
http://planeta.tv/
http://store2.data.bg/emiliafans/
http://www.kamelia-online.com/
Иванина-най-достойна да спечели Big Brother4
9.12,зала 1 на НДК,19ч.-7 години Планета тв
-
castelo
- Флъдзила
- Специалност: Туризъм
Съгласен съм с мненията на svetleto89. Освен това има други много по-наложителни проблеми за разрешаване в жилищните блокове преди да стигнем до въпроса за домашните любимци. В повечето входове липсва каквато и да е организация от гледна точка на поддръжката. Слагаш крушка в асансьора, след два дни я няма. Оправяш домофона, след седмица входната врата отново не се отваря отгоре, защото хлапетата са натикали клечки в механизма. Стълбището трябва да се боядиса, покривът да се ремонтира, тревата да се окоси, на чистачката да се плати, тук тръби да се сменят, там нещо друго да се оправи. Да ама не, на някои съседи им е през оная работа. Ще пръскат пари за поркане и цигари, но няма да дадат пукнат лев за мястото, където живеят! Някой беше се оплакал, че животните акали и пикаели по етажите и в асансьора. А фасовете и храчките по същите тези места? Тези съседи по-чисти ли са? Ами когато сутрин се събуждам от развилнялата се съседка, която изтерично крещи на децата си един Господ знае защо? А децата с времето порастнаха и естествено вече отговарят на майка си с не по-нисък тон. Такива хора по-питомни ли са? И с кое право нарушават така спокойствието ми?
Аз имам риби, но ако реша да си взема куче/котка, ще питам съседите дали аджеба би ги притеснявало да гледам такъв домашен любимец? Ай сиктир бе... Контрол трябва да има и безотговорните стопани трябва да се наказват, но няма да искам разрешение за каквото и да било от някой, с чиито секрети понякога се налага да се возя в асансьора.
Там, където ги има тези закони за животните, също така хората пазят чисто и месечно си плащат определена сума, за да се поддържа с нея блока, градинката, площадката - да им е хубаво и да има къде да играят децата. Мисля, че първо тези и подобни неща трябва да се регламентират и тогава да се разглеждат на Шаро и Писанка акото и пикото.
Аз имам риби, но ако реша да си взема куче/котка, ще питам съседите дали аджеба би ги притеснявало да гледам такъв домашен любимец? Ай сиктир бе... Контрол трябва да има и безотговорните стопани трябва да се наказват, но няма да искам разрешение за каквото и да било от някой, с чиито секрети понякога се налага да се возя в асансьора.
Там, където ги има тези закони за животните, също така хората пазят чисто и месечно си плащат определена сума, за да се поддържа с нея блока, градинката, площадката - да им е хубаво и да има къде да играят децата. Мисля, че първо тези и подобни неща трябва да се регламентират и тогава да се разглеждат на Шаро и Писанка акото и пикото.
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!

ГГФ: Господи, Готин Факултет

- Mushmul
- Флъдзила
- Специалност: Регионално развитие и политика
- Курс: завършил
Еми аз си имам куче и редовно плащам по-високи сметки за подръжка на блока заради него. Мисля че това си е мой избор и няма нищо общо със съседите, следователно е тъпо да се иска разрешение от тях.
Обаче мразя пекинеза на лудата жена от 7мия етаж!
Обаче мразя пекинеза на лудата жена от 7мия етаж!
-
Malka veshtica
- Драскач
Как да няма (право), а? Наскоро имах "удоволствието" да се запозная с една от новите болести по човека, пренасяна от - какво? - микроорганизми чрез козината на заразени с тази гадина (микоплазма се казва) домашни животни. Да не ви обяснявам какъв ужас е тая болест - из нета има достатъчно писано за двете й разновидности (пневмоние и хоминис), за причиняването на аборти от нея, безсимпомността и упоритостта й, опасността от стерилитет от нея и т.н. И е много важна честотата на заболели - масово!!! Така вече заобикалям разхождащите се псета - домашни или не - по улиците и парковете, слагам си кърпичка на устата, за да не дишам, когато съм около тях, ама... Съседа ми гледа 2 огромни песа, в двора си. Помияри от класа, не мога да го убедя да ги заведе на ветеринар, просто няма начин. Е как да не станеш животномраз при това положение?!? Кучетата никога не са ми били страст, но обичах поне котки, и то много. Вече не, наречете ме тесногръда, но не бих била съгласна 90 % от съседите ми да имат животно (само за останалите 10 мога да имам доверие, че са достатъчно интелигентни, за да гледат добре животните). Предпочитам си здравето (и живота на бъдещите ми деца, още повече имайки предвид последния "хит" побеснелия ротвайлер). Това е, излях си мъката.
ПС: защо като пиша "кърпичка" излиза "кърмацка"
) Много е свежо,ама... ето пак, веселите се май...
ПС: защо като пиша "кърпичка" излиза "кърмацка"
-
castelo
- Флъдзила
- Специалност: Туризъм
Защото "пи4ка" се цензурира.
Съгласен съм с теб за проблемите, причинени от животните, но отговорните за тях не са тези животни, а техните стопани, т.е. хората. Твоят съсед трябва да е длъжен да заведе кучетата си на ветеринар, за да им се направят всички нужни ваксини и собственикът на онзи ротвайлер трябва да е длъжен да не го изпуска и да му слага намордник. Затова и в предното си мнение казах, че безотговорните стопани трябва да се наказват. Ако животните бяха достатъчно интелигентни, за да отговарят сами за себе си, нямаше да са ни домашни любимци и да ги водим на каишка. Винаги, когато видя куче с намордник, минавам по-далеч от него, защото първата ми мисъл е, че то е опасно и това е причината за тази мярка. Днес, обаче, си казах: "А може просто да има разумен и отговорен стопанин"...
Съгласен съм с теб за проблемите, причинени от животните, но отговорните за тях не са тези животни, а техните стопани, т.е. хората. Твоят съсед трябва да е длъжен да заведе кучетата си на ветеринар, за да им се направят всички нужни ваксини и собственикът на онзи ротвайлер трябва да е длъжен да не го изпуска и да му слага намордник. Затова и в предното си мнение казах, че безотговорните стопани трябва да се наказват. Ако животните бяха достатъчно интелигентни, за да отговарят сами за себе си, нямаше да са ни домашни любимци и да ги водим на каишка. Винаги, когато видя куче с намордник, минавам по-далеч от него, защото първата ми мисъл е, че то е опасно и това е причината за тази мярка. Днес, обаче, си казах: "А може просто да има разумен и отговорен стопанин"...
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!

- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
В крайна сметка всички съседи имат право да се всамовзривят и да предизвикат масови безредици на различни кътчета из китна София.
Последно промяна от Плазмодий на 15 Окт 2008, 23:25, променено общо 1 път.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Плазмодий написа:всамовзривят
-
BG_Girl
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Аз да съм писала, че не съм имала проблеми с кучета? Не. Защото просто съм имала. Странното е, че съм имала повече проблеми с "домашни", отколкото с улични кучета (макар че не помня да съм имала проблеми с улични) и това в повечето случаи е по вина на безотговорния стопанин - не си е дисциплинирал кучето, не го държи с каишка (и намордник) при условие, че знае, че кучето му хапе, и разни други "леко" лекомислени и най-вече безотговорни постъпки. Доколкото си спомням, имах нещо на крака си - раничка от болестта ли беше, какво беше не мога да си спомня (останало ми е в паметта, че беше нещо кучешко LOL)... Но трябваше да го мажем и разни други... А, бе, общо взето може да се каже, че съм си "патила" 
Обаче съм напълно съгласна с последния отговор на castelo.
Кучето е опитомено от човека така, както е опитомена кравата (дори вече не се срещат диви крави
) примерно. За домашните животни човекът и само той е отговорен за тях и за техните постъпки. Кой мисли, че мястото на кравата е в гората при дивите хищници? Може ли тя да се защити сама? Не. Така, както някои дребни породи кучета не могат да живеят без човешка помощ (за големите считаме, че са достатъчно големи и силни, за да могат да ловуват и да се защитават и така да оцеляват в дивата природа, макар че не е сигурно). Не случайно хората казват, че кучето е най-добрият приятел на човека... Жалко, че обратното е рядкост
(Не само заради "животномразците", но и заради безотговорните "любители"...)
Обаче съм напълно съгласна с последния отговор на castelo.
Кучето е опитомено от човека така, както е опитомена кравата (дори вече не се срещат диви крави
-
BG_Girl
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Ако някой ще решава дали да ползваме правото (би било по-скоро привилегия в такъв случай) да гледаме животно в собствения си дом, то нека да е една комисия, която би вземала предвид финансовите ни възможности, отговорността (макар че би била премерена на око, но пък поне някой би ни уведомил за задълженията, за отговорността и за последствията при неспазването на правилата и по този начин би ни накарал хубаво да се замислим...) и условията, които бихме предложили на животното. По този начин, предполагам, стопаните ще разберат с какво се захващат и ще се грижат достатъчно усърдно за домашните си любимци, ако не са се отказали и са готови да поемат отговорността.
Колко, мислите, ви познават вашите съседи? А вие тях?
Аз примерно не бих била сигурна, че Пешо от 6-тия, който обикновено се прибира сутринта от кръчма, би "съдил" трезво и коректно. Нима на такива хора трябва да им се дава да решават? Предпочитам някой трезвомислещ, който е запознат с отговорностите и задълженията, с нуждите на животните (за да може да защити тяхната страна) и с проблемите, до които може да доведе отглеждането на животното, хубаво да си поговори с мене, за да изясним възможностите ми и дали наистина е коректно да си взимам любимец. Искам компетентен човек да раздава правата/привилегиите! Не може някой, който не е запознат с медицината, да бъде лекар... Иначе наистина ще има корупция, дискриминиране, несправедливост, оплаквания и каквото още се сетите...
P.S.: Героят Пешо е измислен и всякакво съвпадение с такова лице е пълна случайност
Колко, мислите, ви познават вашите съседи? А вие тях?
Аз примерно не бих била сигурна, че Пешо от 6-тия, който обикновено се прибира сутринта от кръчма, би "съдил" трезво и коректно. Нима на такива хора трябва да им се дава да решават? Предпочитам някой трезвомислещ, който е запознат с отговорностите и задълженията, с нуждите на животните (за да може да защити тяхната страна) и с проблемите, до които може да доведе отглеждането на животното, хубаво да си поговори с мене, за да изясним възможностите ми и дали наистина е коректно да си взимам любимец. Искам компетентен човек да раздава правата/привилегиите! Не може някой, който не е запознат с медицината, да бъде лекар... Иначе наистина ще има корупция, дискриминиране, несправедливост, оплаквания и каквото още се сетите...
P.S.: Героят Пешо е измислен и всякакво съвпадение с такова лице е пълна случайност
Пак ми говорете за гледане на кучета и други гадове в къщи! Те не били виновни, ами не са, но ако ги няма, няма как и тъпите хора, които ги гледат, да са виновни!