Докога масова смърт по българските пътища ??

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Re: Докога масова смърт по българските пътища ??

Мнение от Бeтон »

Да, Гемето и аз го минавам със 70, когато има движение. Когато няма - 50-60, защото с 40 ще се вкарам в преразход на гориво.
Че да няма да задръствам движението?
Не се правя на голямата работа. Карам си колкото мога и гледам да освободя пътя по най-бързия възможен и БЕЗОПАСЕН начин!
Винаги се съобразявам с обстановката, смея да кажа, че колата си я познавам. А който е келеме без да се съобразява, само "дай, ние сме ербап"... да си носят последствията.

Лелееее... тази сутрин по Цариградското... събудих ж.к. Яворов! След Плиска един ми се тътрузеше със 70-80. Пред него още, които не бяха по-различни, малко по-бързи. Реших да мина двама-трима, обаче като видях, че имам шанс да ги мина всичките (5-ма, 6-ма) натиснах до края. Все пак в събота сутрин може да има карачи вляво със 150 и да им убия инерцията, затова бързо премислих и ги задминах всичките. Заради лекия наклон колицата както беше 100-110 изведнъж 130, като чукна 140, пуснах педала и плавно минах в средата - свободно, всички назад бяха.
Обаче такъв шум... почти стигнах максималните обороти и после на нанадолнището ауспуха гърмеше... на повечето модели рендета в режим на затворена дроселова клапа при движение по инерция се получават детонации в ауспуха, ае бумтежи.
Имах чувството, че ше литна. :lol: Качи ми се адреналина. Не съм вдигал толкова. На извънградското съм пробвал малко над 120 и вече не се пътува комфортно. А сега беше уникално :lol: :lol: А във Фолксваген Фаетон 140 е все едно 70 с рендето.

Темата май е за извънградското.
Ами като идвах до София си карах 90-100, докато беше тъмно по-малко. И намалях при всеки ограничител. Това е естествено, защото се поставят при разклони, барчета... и може да изскочат хора, автомобили. По варненската магистрала 90-100, защото беше тъмно, а по Софийската 100-110. Колко мога да карам с 1.2 двигател и 55 магаренца?
При извънградското тънкия момент е, че има период на притъпяване на вниманието при монотонно движение. Може да си мислиш, че си на 8, ама в действителност да си на 4. Докато в градски условия да бъдеш нащрек от-до не е толкова трудно.
Сега се сещам - един бус на Груп ме изпревари 4 пъти! И втория и нататък пъти като ме срещнеше ми святкаше за поздрав. Голям майтап.
Та той влизаше в градове, в Търговище изпих едно кафе, а във ВТ аз само заредих, оня имаше почивка. След това ме мина между Златна Панега (движението сега е оттам) и магистралата. И ясно - в София е пристигнал доста преди мен. И е тръгнал след мен :lol:
А колко кюфлии видях. Лелеее... те са по-опасни от джиповете. Отиват да се запият през 5 села, обаче се включват в главния път. Това, че трябваше да ги изпрервам едно, но станах свидетел на 3 инфарктни ситуации пред мен. Заради такива смотаняци. А джиповете... минават и заминават. Само буквите на номера им виждам и отлитат. Въобще не ми пречат.

Така че и аз съм за стриктно спазване на правилата. Ама такива дребнавости като по Гемето са смешни. Ако започнеш да се тътрузиш със 40 ше отнесеш милион псувни. Трябва да имам хиляда майки, за да отнеса всичкото. Затова си карам според потока, на никой не убивам инерцията, защото и аз мразя някой да ме преебе отпред и така. Карам само където знам знаците и не разузнавам трасета зад волана.

А за пешеходците - дами пешеходки винаги пропускам 8) Майки с деца - вниманието ми е на 100 и 6...
Преди няколко дена видях един муньо как не пропусна майка с бебешка количка :shock: :shock: Аз спирам, псувам го през отвореното стъкло... женичката стои. И аз - "минавайте госпожа, оня е селяк".
Изображение
Аватар
alakazam
В началото бе словото
Специалност: Европеистика
Курс: първи

Мнение от alakazam »

Докогато продължават да издават книжки на куцо и сакато. Писна ми от некадърди шофьори които не само че не мислят за себе си, но и за околните.

Но разбира се, те си имат книжки а на мен ми я взеха... пародия.
ALL YOUR BASE ARE BELONG TO US
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Съжалявам, пич.
Бях на 4 км/ч от вземане на книжка за 1 месец. И то за какво? Отвориха ми се балчишки полицаи. Със 78 км/ч съм бил. Обясних им, че да кача баира - онея - вилна зона, 50 км/ч. Да, в правото са си. Абсолютно. Ама гъзарите дето минават със 100+?
Antikorper написа:Аз поне на два пъти щях да убия човек, ако бях карал с по-висока скорост. Единият път едно дете изскочи от между колите пред съседния блок на няма и 10 метра от колата. Ако вместо с 20 бях карал с 35 не ми се мисли какво щеше да стане...
Оооо, говорим за 20 км/ч!!!
На мен при тази скорост ми остава време да оглеждам гърдите на мацките :lol: Пък камо ли дали има пешеходци на платното.
В автотемата разказах, как да си охладя колицата след задръстването при 80 км/ч по Баучер видях, че от ФМИ излиза една при наличие на коли насреща ми и заковах пред пътеката!
Ти ми говориш за 20 км/ч

Действително не пожелавам на никого проблеми от този сорт, че човешкото здраве не се купува с пари!!!

А че КАТ ти направили АКТ... Ами голяма работа - точки, пари... всичко се възстановява. Докато с човека не е така!

п.п. А паметниците на загиналите на извънградското ги гледам със същото внимание като пътните знаци. Обикновено са на места, на които ПТП-тата са рецидив и има нещо специфично (къде ограничение на скоростта, къде относно предимство, къде майсторски участък с криви), което ако не се спази, може да ти се случи случка.
Изображение
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

на връщане от вилата-2 катастрофи! по пътя София-Самоков. завои,мокро и естествено тъпаците се смлели като пастет....... и то не къде да е ,а на широкото,при това челно! нямаше кръв и трупове. обаче като виждаш,че е мокро и пътя е целия в листа и кал няма да правиш пилежи по завоите,а ще си караш с 60!
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

De tantos desejos aflitos...
Аватар
Antikorper
От дъжд на вятър

Мнение от Antikorper »

Бетон, моля те кажи ми кога и къде караш за да знам по кое време да съм по-далеч от пътищата!
Същото се отнася и за останалите "майстори" дето си играят на Collin McRae по където трябва и където не трябва :roll:

М/у другото днес бях в един УАЗ. Забелязах, че за разлика от когато съм с Шкодата разните посерковци с джипове не смеят нито да отнемат предимството, нито да си карат както си искат около руския звяр. Трябва и аз да си набавя такова возило :twisted: :idea:
Изображение
Истребитель-перехватчик МиГ 31

Охраняет землю свято
от безумных планов НАТО!
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Antikorper написа:Бетон, моля те кажи ми кога и къде караш за да знам по кое време да съм по-далеч от пътищата!
Навсякъде съм. :lol:
И съм адски стриктен. 8) За нищо не може да ме хване никой. Документи - първо на първо като се седне зад волана, алкохол - такива извращения не могат да бъдат свързани с мен, знаци - абсолютно спазване, ленти - безупречно, пропускане на пешеходци, стъпили на пътека - обезателно, толератност към учебни коли, техническа изправност на колата - перфектно състояние. И каквото се сетиш още.
Скоростта не я превишавам от кеф. Пък в доста случаи в София ниската скорост е по-опасна за движението. По-добре да се изнесеш от някой булевард с 60, отколкото с 50 да създадеш излишна ситуация.
Конкретно за 40-така по Гемето ли говорихме. Ами като има коли ти карай с 40 и приготви майка си за сеансите. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

А за пътя София - Самоков. Доста техничен, някоя съобота или неделя трябва да го донаизустя. Знам го на 80%, трябва и детайлите му да хвана, че като ходя до Боровец да съм на 6.
Смятах до Алеко да отида, ама като видях снега горе... искаше ми се в безснежно време на сух път да се кача. После да си нямам проблеми.

Така се прави. А неее - дай ше караме. Къде отивате, бре момчета?
Отивате, ама не пристигате.
Изображение
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

ако искаш да тренираш- Кричим-Девин. няма такъв път! изродски е. сега и без мантинела,строят язовир,бетоновози,завои 30 градуса,дупки,тунели,пропасти..
после-Триградко ждрело,еднолентов път с насрещно движение :mrgreen:
е там как карах и сега се чудя...... обаче гледката си заслужава!
“Come dance with the west wind and touch all the mountain tops,sail over the canyons and up to the stars and reach for the heavens and hope for the future,and all that we can be and not what we are”

castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

renesanz написа:Триградко ждрело,еднолентов път с насрещно движение :mrgreen:
На този тесен път покрай скалите... на колко места се молехме да не пресрещнем друга кола, че сигурно щеше да се наложи някой да се върне стотици метри назад, за да се разминем... Но иначе е един от най-красивите пътища, по които съм минавал.
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

В Родопите. Страшно идейно. :P
Аз така обичам. Да отида до някое хубаво место и сред природата да анализирам пътя.
Като ходих на Камен бряг изтървах пресечката и се забих в Русалка. И по едно време гледам знаци по реда:
ограничение 40 Изображение ограничение 20 Изображение
А. Нещо ще става тука. Баира надолу беше луд. 300 метра като дължина да имаше, но денивелацията е голяма. 40% :shock: :shock: :shock:
Оставих 4-та предавка, както си бях, защото не познавах баира, че да си превключвам. С двигателя спирах и натисках от време на време спирачка, на някои места по-настойчиво. При такъв баир е деликатна работата да се превключи. Както казват шоферите от по-старото поколение - "междинна газ". Мълниеносно превключване без вдигане на крака от педала за газта. :!: :!: :!:
След това видях, че съм объркал пътя, пича на бариерата в Русалка беше вежлив, завързахме лаф, отвори бариерите да извия в комплекса и газ нагоре. На втора предавка го качих.
Сега няма да ми се стори толкова луд, ама като за първи път да го видя :cyclopsani: Иначе много отдавна съм слизал до Русалка, ама този детайл не го помня. Пък едно е да се возиш, съвсем друго е зад волана.

Мисълта ми беше, че в тренировката му е майката. :wink: :wink: :wink:
Четеш, караш, задобряваш и шанса да вземеш правилен и навременен избор при сложна ситуация е голям.
Имало жертви. Ще има. Като не влагат грам и половина мозък в шофирането при налични два в главата, така ще е. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Изображение
Аватар
renesanz
Легендарен флуудър

Мнение от renesanz »

Кастело,най-интересното е,че като срещнеш камион с дърва,който кара с 60-70 и не изпитва желание да спира,винаги се намира малко място покрай скалите,колкото да не те отнесе.... обикновено по пътя за Девин се изчакват колите,защото завоите не позволяват да се разминат... и там катастрофа не съм виждала никога.....докато на право шосе можеш да видиш поне 2! малоумна работа.
а,пътя след Сапарева баня за хижа Пионерска е страхотен,сега са го ремонтирали,гледките са чудесни!

Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

renesanz написа:там катастрофа не съм виждала никога.....докато на право шосе можеш да видиш поне 2! малоумна работа.
Това го сочи статистиката! На правите участъци има повече жертви. Особено след прав участък като следва завой. :wink: Влизат със скорост по-висока за пътната обстановка и въобще възможностите им, т.е. несъобразена и става случката.
А иначе при продължителни завои... дори някой да не може да кара... най-много да задържи колона след себе си. Като се появи място за изпреварване с видимост, разбира се, изпреварваш и това е.
Сетих се за едно произшествие по албенските баири. Вадя го от старите ленти, няма нищо общо с ЕС класи, А осмици, Хикс шестици, но е комично.
Един (даже комшия беше, Бог да го прости, вилата му е отгоре нашата) както си кара Жигулката и вози долу до предната седалка тенджера със сготвено. Един завой преди равното капака пада, навежда се да го намести, че ще се разлее соса на това чудо и докато се занимава с тенджерката цепи направо (нямало мантинела тогава. Пък каква мантинела при тогавашните скорости) и кацва на един храст :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: С Луи дьо Финес ако сте гледали филма - същото само дето не е на такава луда пропаст. Е, 150 метра да кажем е до долу, но не е отвесно, а е гора и все на някоя трънка ще се спреш. Той ударил късмета и кацнал на дървовиден храст отгоре. Само с уплахата си останал. После с кран вдигнали Жигулката. :lol: :lol: :lol:
Оттогава не съм чул някой да се е тряснал там. В подкрепа на моите думи е имало произшествия със жертви на влизането към завоите. Защото от равното идваш с колкото си натиснал педала, ама от завоя не се излиза как да е.
А в Родопите съм чувал, че точно до пътя има отвесни скали 100 метрови и отгоре. Е, оттам ако се откачиш - GAME OVER.
Но щом е тясно и едва-едва се кара, значи няма такива проблеми.
Гъзетата само на равното се отварят, защото имат коли, а там и баба знае.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”