Програмите, използвани за целта, и за чиято употреба давам инструкции, са безплатни и се разпространяват свободно.
Предполагам, че повечето вече имате тези неща, но все пак:
- Трябва ви Firefox. Това по принцип, но и в случая е нужно. За 3.0 все още няма превод на български.
- Трябва ви FlashGet. Версии много, но аз си ползвам тази и ми стига. Нито рекламки, нито гафове.
- Трябва ви FlashGot add-on за Firefox.
За myspace.com:
1. Отивате в профила, от който искате да свалите песента. За този пример съм използвал профила на Nightwish. След като плейърът се зареди и песента започне (ако там, откъде сваляте, не започва автоматично, трябва да го пуснете от play копчето), в долния десен ъгъл на Firefox ще видите ето такава иконка:

2. Натиснете я с левия бутон и ще се зареди FlashGet. При сваляне от майспейс, има два файла за всяка песен и FlashGet ще ви пита кой искате:

3. Трябва ви този файл, който започва с cache, а не този, в чието име фигурира silent.mp3. Избирате само него.
4. FlashGet ви пита къде да го запазите, при което може промените и името на нещо повече от поредица цифри. В случая променяме на Nightwish - Sahara.mp3

Готово! Имате си песента. Да продължим нататък. Искате още песни от същия профил. Пускате (ако не се е пуснала сама) желаната песен. Повтаряте стъпки 1 и 2. На третата ще видите това:

Всяка следваща песен, която пуснете, ще се добавя отдолу в списъка, заедно със silent.mp3 другарчето си. Отново то не ви трябва. Избирате новият линк, започващ с cache.
Повтаряте четвърта стъпка. Готово.
Аналогично за всяка следваща песен, избирате само най-долния линк, който започва с cache.
За youtube.com:
1. Отивате на желаното клипче. За примера съм използвал клип за SGW.
2. След като то започне, натискате познатата вече иконка долу вдясно.
3. Когато FlashGet попита къде да го запази, може да преименувате файла от get_video на каквото желаете. Важното е да добавите окончанието .flv. Може и по-късно да го направите, но така и така ви е паднало сега...

Готово. Имате си клипчето. Какво да го правите?
- Може да го гледате. Ако не знаете с какво - за .flv аз използвам Gom player.
- Може да го преобразувате в друг видеоформат или направо в mp3. Има доста програми, които правят това. Аз използвам Allok video to 3gp converter. Тази програма вече e shareware. Кодове за нея нямам, така че не ме питайте. Но има и безплатни програми, само ги потърсете.
Това е. Методът за сваляне действа аналогично в vbox7 и други подобни сайтове.
За напреднали: За сваляне на нещо различно от песни и клипове (например flash анимации), ви е необходим най-хубавият add-on на Firefox - Adblock. По възможност Adblock Plus. Десен бутон на иконката му -> List all blockable items. Oт списъка намирате това, което търсите, като не забравяте, че след окончанието му (примерно .swf) може да има още разни цифри и букви. Затова гледайте внимателно. Като общо правило, последно заредилите се файлове излизат най-долу в списъка. Щом го намерите, копирате адреса, пействате го във FlashGet и сваляте. Картинки няма, нали сте напреднали.
Вариант без FlashGet:
Като привърженик на FlashGet, не се замислих, че някои може да не го харесват. Разбира се, всичко е възможно - горното става и без FlashGet. Firefox и FlashGot си остават нужни, обаче.
За myspace:
Повтаряте първа стъпка.
Щом иконката се появи долу вдясно, я натискате с десния бутон. От менюто избирате песента без silent.mp3.

Понякога заглавията са дълги и не се вижда кое е silent.mp3. В такива случаи помнете, че е долното. Ако броите отгоре надолу в списъчето и започнете с 1, всички четни са silent.mp3.
Първия път ще ви пита къде да запази с built-in сваляча на Firefox. След това не пита, а сваля пак там.
При този метод понякога песните тръгват бавно или изобщо не тръгват. Във втория случай натискате Cancel и после Retry от Downloads прозорчето на Firefox.
Песните се запазват под най-различни имена, зависи как са ги качили там, мисля. Обикновено се налага преименуване.
За youtube.com:
Действа по същия начин, но рядко се забавя свалянето. Клипчетата си запазват името, което ви спестява преименуването.
Не препоръчвам този начин за сваляне на по-големи неща, макар че песните и клиповете хич не са големи, обикновено.
Алтернатива с друг download manager:
Тъй като не използвам други, не знам дали нямат някой лесен вариант. Затова ще караме пообикновения начин - трябва ви линка на желания файл. През FlashGot не можете да го вземете, но през Adblock можете. Вижте в секцията "за напреднали". Накрая просто копирате адреса в любимия си download manager.