Връзки с обществеността - PR
Модератор: Шепот
- peppsy_lina
- От дъжд на вятър
- Обратна връзка:
Re: Връзки с обществеността - PR
На първи, като дойдете за откриването... или преди това на ксерокса, но не ми се вярва да е преди първи. 
В спора истината се ражда, умира от глад за смисъл и почва да смърди ужасно.

- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
- Специалност: Английска филология
- Курс: четвърти
Имам една гореща молба към всички, които сега учат или ще учат Връзки с обществеността. Наскоро учителката ни по американска литература замъкна цялата група на такъв семинар (каква е връзката с английска филология само тя си знае) и понеже не ми беше кой знае колко интересно, хванах да си правя списък с чуждиците, които говорещите използваха. Ама списъкът като мина 20 започнах да се притеснявам. Та молбата ми е тази: Не забравяйте българския, и когато някой даскал ви каже нещо като "бриф", "клипинг", "спот" и т.н. питайте го за значението на български или сами потърсете българска дума (при нужда направете). Ама много ви моля
Хем хората ще ви разбират, хем ще си ползвате нашенски думи.
А ако и се опитате да накарате ВО да замести "ПиАр", ще направите голямо добро и ще ви черпя хубава бира
А ако и се опитате да накарате ВО да замести "ПиАр", ще направите голямо добро и ще ви черпя хубава бира
МНОГО сори, пич, обаче още на първите лекции обясняват как това ВО е само за универистета и как изобщо не се препокрива с ПР и бла бла бла...Лорд Носферату написа: А ако и се опитате да накарате ВО да замести "ПиАр", ще направите голямо добро и ще ви черпя хубава бира
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- rueva
- Пишеща машина
- Специалност: Книгоиздаване
асистентката по БЕС много хубаво ни го обясни по време на 1 от упражненията. тя рече, че няма смисъл да се опитваме да изхвърляме насила чуждиците от нашия език, защото езикът е като жив организъм и щом някоя дума се използва и сериозно навлиза в речника ни, то значи от нея има нужда. много ми допадна като мнение това : )
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
Не се покрива чушки! Защо отатък голямата вода "Връзки с обществеността" се покрива с действията на тези хора, а тук "Връзки с обществеността" не се покрива? Да не би при нас това да е различна област? Тези хора просто искат да звучат по-фръц и това еМила написа:МНОГО сори, пич, обаче още на първите лекции обясняват как това ВО е само за универистета и как изобщо не се препокрива с ПР и бла бла бла...Лорд Носферату написа: А ако и се опитате да накарате ВО да замести "ПиАр", ще направите голямо добро и ще ви черпя хубава бира
Това и на нас са ни го казвали. Атакуват крайността на позицията ми и смятат, че това е всичко. Все едно да кажа, че няма нищо лошо да си арабин, а те да кажат, че терористите са ужасни и затова не трябва да бъдеш арабин.rueva написа:асистентката по БЕС много хубаво ни го обясни по време на 1 от упражненията. тя рече, че няма смисъл да се опитваме да изхвърляме насила чуждиците от нашия език, защото езикът е като жив организъм и щом някоя дума се използва и сериозно навлиза в речника ни, то значи от нея има нужда. много ми допадна като мнение това : )
Не говоря да се затворим от чуждо влияние. Има думи, които си влизат, кога от липса на подходящи еквиваленти, кога от нужда от по-прост вариант. Тези мога да ги разбера. Но нещата, които аз чух, за породени от мързел и желание да се звучи модерно и чуждо. От забравени думи и граматика. Например не се казва "правя работа" а "върша работа". Хората не са запознати с езика си и затова се опитват да въведат чуждите думи под претекст, че са термини.
Там ви трябва един филолог
- rueva
- Пишеща машина
- Специалност: Книгоиздаване
ми точно по БЕС сме с филолози, така че..
- Духful
- В началото бе словото
Да бе, основна цел ни е в живота да звучим по-фръц. Много обичам някой да ми обяснява какво уча.Тези хора просто искат да звучат по-фръц и това е
Локвите изпълваха обувките му, а звездите - душата му.
- Дичоу
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
Лорд Носферату...
Ако смениш банера си на "ЗвезднаПорта Светове"...ще звучиш по правдоподобно
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
Мне, не ти обяснявам какво учиш. Обяснявам аз какво съм чувал от устите на специалисти в тази област на един семинар. И ми е подходящ пример преподавател, който казва, че public relations е различно от връзки с обществеността.Духful написа:Да бе, основна цел ни е в живота да звучим по-фръц. Много обичам някой да ми обяснява какво уча.Тези хора просто искат да звучат по-фръц и това е
Не съм и казал, че всички, които следвате или вече практикувате това, сте такива. На онзи семинар имаше един човек, който макар и малко, говореше много правилно и български. Освен ПиАр нито една чуждица не изрече. А и той беше сред специалистите, които бяха там. Ето, има такива хора. Аз само си мечтая повече от вас да станат като него. Нито ще ви преча на работата иначе, нито нещо друго. Просто така ще ми харесвате повече :Р (което знам, че не ви интересува, казвам го като личната си причина за споменатата мечта)
Ами... не. Както казах, не съм сляп противник на де що видя чужда дума или конструкция, само на излишните и паразитни такива. И нега ти обясня разликата със Звездната порта. Това е игра, още в ранен стадий на разработка (алфа тест). Тя се изработва от американци на английски. Не се предвижда български превод, затова няма и български вариант. Тук няма българи, които да се занимават с нея, за да използват името й, било английско или българско. Докато има много българи, които се занимават с разискваната в темата специалност. Освен това като име на игра не се превежда. Вярно, бих искал да беше иначе, но така се прави. Никой не казва Светът на ВоеннотоДело, вместо World of Warcraft. Това са неща, за които нямаме аналог. Още - навремето филмът Stargate е преведен като Старгейт: Порта към звездите. И доколкото се превеждат материали, свързани с него, традицията се запазва, за мое съжаление. Да, това вече е станало. Но с ПиАр още не е станало. Имам правото да се боря срещу него, както бих се борил срещу "Старгейт" навремето.Дичоу написа:Лорд Носферату...
Обобщение: Не роптая срещу всичко чуждо, защото това е смешно и наивно. Против съм само използването на чуждици, за които имаме аналог. Stargate Worlds е име и не се превежда.
- Духful
- В началото бе словото
Чета тука из форума, че щели да въвеждат заверки в СУ. Ходили хората и питали в техните факултети, и навсякъде потвърдили. Кажете нещо за успокоение, моля ... (:
Локвите изпълваха обувките му, а звездите - душата му.
- Дичоу
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността
Лорде, разбирам те напълно и до някъде те подкрепям...просто се пошегуфках...наслука...
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
- Лорд Носферату
- Легендарен флуудър
Тогава извинявай, че не съм схванал. Остарявам. А шегата си е хубаво нещо.Дичоу написа:Лорде, разбирам те напълно и до някъде те подкрепям...просто се пошегуфках...наслука...
- krivoto
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Марто, пияно ми е! ВО - първа година...
Една срещичка да си чукнеме преди заветния 1ви октомври ?
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 49&t=12482
Една срещичка да си чукнеме преди заветния 1ви октомври ?
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 49&t=12482
аре сега някой да ми каже от колко часа ни е започването и къде и кога да си довлека перфекшъна
-
Kristiqna
- В началото бе словото
- Специалност: ВО
- Курс: втори
И аз съм първи курс ВО,казвам се Кристияна
Ако някой знае от колко сме на първи,нека пише.Ще се видим тогава!