Любими първи изречения :)

Модератори: Мила, Boromir

tvl
В началото бе словото

Re: Любими първи изречения :)

Мнение от tvl »

This world is full of broken things. Broken hearts, broken promises, broken men, broken people. This world, too, is a fragile construct, a honeycomb place where the past leaches into the present, where the weight of blood guilt and old sins causes lives to collapse and forces children to lie with the remains of their fathers in the tangled ruins of the aftermath.
I am broken, and I have broken in return. Now I wonder how much hurt can be visited upon others before the universe takes action, before some outside force decides that enough has been endured. I once thought that it was a question of balance, but I no longer believe that. I think that what I have done was out of all proportion to what was done to me, but that is the nature of revenge. It escalates. It cannot be controlled. One hurt invites another, on and on until the original injury is all but forgotten in the chaos of what follows.
I was a revenger once. I will be one no more.
But this world is full of broken things.
Аватар
Sanctus Espiritus
Драскач
Специалност: Индология

Мнение от Sanctus Espiritus »

Such an expression of unhappiness was enough by itself to make one’s eyes slide above the paper’s edge to the poor woman’s face - insignificant without that look, almost a symbol of human destiny with it. Life’s what you see in people’s eyes; life’s what they learn, and, having learnt it, never, though they seek to hide it, cease to be aware of - what? That life’s like that, it seems. Five faces opposite - five mature faces - and the knowledge in each face. Strange, though, how people want to conceal it! Marks of reticence are on all those faces: lips shut, eyes shaded, each one of the five doing something to hide or stultify his knowledge. One smokes; another reads; a third checks entries in a pocket book; a fourth stares at the map of the line framed opposite; and the fifth - the terrible thing about the fifth is that she does nothing at all. She looks at life. Ah, but my poor, unfortunate woman, do play the game - do, for all our sakes, conceal it!
An Unwritten Novel, Virginia Woolf

People should not leave looking–glasses hanging in their rooms any more than they should leave open cheque books or letters confessing some hideous crime.
The Lady in the Looking-Glass: A Reflection, Virginia Woolf
"Freedom lies at the heart of my willingness to lose everything." Alanis Morissette
Аватар
Booo
В началото бе словото
Специалност: Стопанско управление с френски
Обратна връзка:

Мнение от Booo »

Десет малки негърчета похапваха добре, задави се едното, сега са девет те.
Девет малки негърчета до късно поседяха, заспа едното непробудно и вече осем бяха.
Осем малки негърчета пътуваха из Девън, едното там остана и върнаха се седем.
Седем малки негърчета сякоха дърва, съсече се едното, остана без глава.
Шест малки негърчета гощаваха се с мед, жилна го пчела едното - ето ти ги пет.
Пет малки негърчета правото увлече, едното стана съдия и четири са вече.
Четири малки негърчета поеха по море, заплесна се едно и три са само те.
Три малки негърчета с животните играят, мечокът смачка там едно, та две са най-накрая.
Две малки негърчета подскачат край водата, едно издъхна на брега - такава му била съдбата.
Едно малко негърче останало само, обеси се и ето вече, че няма ни едно.

Не са уводните думи, но пак са доста силни за цялата книга :)
Il est temps de sourire pour ne pas tomber plus bas ...
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

В една дупка в земята живееше хобит.
Ей тва е. :)
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
necrozis
Легендарен флуудър
Курс: друг

Мнение от necrozis »

Norwegian Wood написа:В една дупка в земята живееше хобит.
:notworthy: :notworthy: :notworthy:
Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване
Курс: завършил

Мнение от inc »

"Обичам нещата да са оформени като история.
Действителността обаче не е оформена като история и изблиците на необичайното в живота ни също не приличат на история.(...)"
Кремъците по алеята

" - Според мен - каза ниският мъж на Шадоу - вие сте чудовище. Прав ли съм?"
Монархът на долината

Нийл Геймън (Сборник "Чупливи неща")
Creating memories...
Nankuranaisa.
Аватар
Silmarien
От дъжд на вятър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети

Мнение от Silmarien »

necrozis написа:
Norwegian Wood написа:В една дупка в земята живееше хобит.
:blob3: :blob5: :blob8: Yes!!! :mrgreen:
а иначе:
"Скарлет О'Хара не беше красива, ала мъжете, завладени от чара й - като близнаците Тарлтън, - не го съзнаваха." ("Отнесени от вихъра" естествено)
ииии... "Това растение изглеждаше странно..." (Първото правило на магьосника, Тери Гудкайнд) :mrgreen:
...sweet dream or a beautiful nightmare - either way I don't wanna wake up from you...
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Това са трите най-най за мен:

"Когато бях по-млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава насам все се върти в главата ми.
"Почувстваш ли желание да критикуваш някого - ми каза той - просто си спомни, че всички хора в този свят не са имали преимуществата, които си имал ти."
"Великият Гетсби", Франсис Скот Фицджералд

"Ако наистина ви се иска да чуете тази история, то сигурно ще поискате да разберете къде съм роден и как съм прекарал глупавото си детство, и с какво са се занимавали родителите ми, преди да ме създадат, и какво ли не още, с една дума - цялата тази плява от сорта на "Дейвид Копърфийлд", но на мене не ми се ще да се ровя из нея. Първо, това ме отегчава и, второ, родителите ми ще получат по два-три кръвоизлива, ако се разбъбря за твърде личните им работи. Те са свестни хора въобще - не казвам нищо - но са дяволски докачливи. А пък и нямам намерение да седна да ви разправям цялата си идиотска биография или тям подобни."
"Спасителят в ръжта", Дж. Д. Селинджър

/е, той после си каза всичко :D /

"С Дийн се запознах наскоро след разрива с жена ми. Тъкмо се бях съвзел от тежка болест, за която не ми се говори, само ще кажа, че беше свързана с ужасно мъчителната раздяла и с моето чувство, че всичко е мъртво. С появата на Дийн Мориарти започна онази част от моя живот, която може да се нарече живот по пътя. /.../ Дийн е идеалният пътник /.../"
"По пътя", Джак Керуак

Edit: Пропуснах Най-голямото първо изречение:
"Jemand mußte Josef K. verleumdet haben, denn ohne daß er etwas Böses getan hätte, wurde er eines Morgens verhaftet." /"Вероятно някой беше наклеветил Йозеф К., защото, без да е извършил злина, една сутрин той бе арестуван."/
"Der Prozess", Franz Kafka

Не е за вярване колко телета са открити под това волско изречение досега... а на мен просто ми харесва без обяснима причина.
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

Solveig написа:Това са трите най-най за мен:

"Когато бях по-млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава насам все се върти в главата ми.
"Почувстваш ли желание да критикуваш някого - ми каза той - просто си спомни, че всички хора в този свят не са имали преимуществата, които си имал ти."
"Великият Гетсби", Франсис Скот Фицджералд

Дълго време се канех да го пусна, но ето, че си ме изпреварил. :)
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
Solveig
Постоянно присъствие

Мнение от Solveig »

Изпреварила. :wink:
/винаги така става, когато си избера аватар с мъж/

А както виждам, и мен няколко човека са изпреварили с този цитат в темата и това, разбира се, не е случайност. Независимо от популярността на цитата обаче, малко хора се ръководят от това правило.
Аватар
Лорд Носферату
Легендарен флуудър
Специалност: Английска филология
Курс: четвърти

Мнение от Лорд Носферату »

TRUE!—nervous—very, very dreadfully nervous I had been and am; but why will you say that I am mad? The disease had sharpened my senses—not destroyed—not dulled them. Above all was the sense of hearing acute. I heard all things in the heaven and in the earth. I heard many things in hell. How, then, am I mad? Hearken! and observe how healthily—how calmly I can tell you the whole story.

E. A. Poe - The tell-tale heart
I'm one lab accident away from being a supervillain.

Изображение

Из История славянобългарска
Димо лекува
Аватар
CellarDoor
Пишете, о, братя

Мнение от CellarDoor »

Dr Strauss says I shoud rite down what I think and remembir and evrey thing that happins to me from now on. I dont no why but he says its importint so they will see if they can use me. I hope they use me becaus Miss Kinnian says mabye they can make me smart. I want to be smart. My name is Charlie Gordon I werk in Donners bakery where Mr Donner gives me 11 dollers a week and bred or cake if I want. I am 32 yeres old and next munth is my birthday.

Даниел Кийс, "Цветя за Алджърнън"

Съкрушителна е.
Аватар
nekrash
От дъжд на вятър

Мнение от nekrash »

"Великата епоха се нуждае от велики хора. Съществуват незнайни герои, скромни, без славата на историята на Наполеон. Ако анализираме техния характер, той би затъмнил славата на Александър Македонски. Днес из пражките улици вие може да срещнете опърпан човек, който сам дори не съзнава каква голяма роля е изиграл в историята на новата велика епоха. Той си върви скромно по пътя, не безпокои никого, не го безпокоят журналисти, които да го молят за интервю. Ако го попитате как се казва, той ще ви отговори простичко и скромно: "Аз съм Швейк..." (...)

- Убили са нашия Фердинанд - рече прислужницата на господин Швейк, който беше напуснал преди години военната служба, след като окончателно бе провъзгласен от военната лекарска комисия за идиот...."
gogigagagagigo
Легендарен флуудър

Мнение от gogigagagagigo »

nekrash написа:"Великата епоха се нуждае от велики хора. Съществуват незнайни герои, скромни, без славата на историята на Наполеон. Ако анализираме техния характер, той би затъмнил славата на Александър Македонски. Днес из пражките улици вие може да срещнете опърпан човек, който сам дори не съзнава каква голяма роля е изиграл в историята на новата велика епоха. Той си върви скромно по пътя, не безпокои никого, не го безпокоят журналисти, които да го молят за интервю. Ако го попитате как се казва, той ще ви отговори простичко и скромно: "Аз съм Швейк..." (...)

- Убили са нашия Фердинанд - рече прислужницата на господин Швейк, който беше напуснал преди години военната служба, след като окончателно бе провъзгласен от военната лекарска комисия за идиот...."

:notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy:

Сега си ги дочитам :lol:
:D :D :D
My will be done!!!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

"Някога, много отдавна, когато мъжът беше небе, а жената - земя, когато небето и земята живееха в мир и разбирателство, когато любовта имаше сили, когато стоте ръце на отмъщението бяха вързани, когато тревата беше безутешна, а кората на дърветата нежна, тогава се появи Черната жена. Тя се роди сама. Трудно и със съпротива. После пое въздух и тръгна да го търси. Него! Искаше да е единствен, неповторим, да е едър, бял, със сини очи, да е добродушен, грубоват, тромав, но да вижда! Искаше да я подчини. Внимателно. Без да я обиди. Без да я нарани. Да я обича. Така да я обича, че да умре за нея. Да умира. Всеки ден.
Пътят на Черната жена минаваше през облаци от хора, прах от обитания, беше стръмен и не отиваше никъде. Има много такива пътища..."

Мария Станкова, "Черната жена и Стрелеца"
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Литература и Книги”