Как влязохте право в СУ?

Подфорум към Юридическия факултет

Модератор: MidwinterSun

Публикувай отговор
NightSoul
В началото бе словото

Как влязохте право в СУ?

Мнение от NightSoul »

Здравейте,
Съжалявам за глупавия въпрос, но съм мн объркана... Искам да уча право, но не знам къде да се запиша на уроци, къде са добри тези по История и Литература, частни уроци, курсове? Къде и при кого? Аз и сама ще си уча, но и на уроци искам да ходя.
Вие къде ходихте? Надявам се модераотрите и администраторите да не заключат темата ми, а ако го направят да ми напишат на ЛС защо, понеже не съм запозната добре с правилата тук... Та... моля ви, дайте ми съвет къде, защото не остана време. :?

Става въпрос за София.
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Как влязохте право в СУ?

Мнение от Kristo »

Искаш право да учиш, ама не четеш правила, кви са такива работи...

Но няма защо да ти трият темата.... моя съвет е - не ходи на уроци или такива неща. Аз влязох в специалността без уроци, а и с доза късмет в интерес на правната истина.

В смисъл, дори и да влезеш с помощта на тези уроци, после ще ти трябват ли уроци за да научиш материла от 1, 2 и т.н. курсове? Щото ако сама вкъщи с историята и литературата не те бива като за Право, може би няма да се справиш. Специалността изисква не толкова зубрене, колкото естествен интелект, и ако не може човек сам да си влезе в Право, как ще учи сам това?

Но аз тръгвам с мисълта, че можеш да минеш и без уроци и да станеш колежка. Успех...

И да - направи си резервен план - списък с други желания демек... не всички искащи право ги приемат право... и е факт, че и мен не ме приеха квото исках, правото ми е резервния вариант... защото се провалих с гръм и трясък... да, така е...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Freckles
В началото бе словото

Мнение от Freckles »

Зависи си от човека...
Аз не съм фенка на уроците, обаче все пак в 12-ти клас започнах да ходя, понеже не можех сама да си наложа да седна да уча целия 11-ти клас.
Така или иначе учителите преподават по готов материал-учебници, сборници, анализи и т.н. , по които човек може и сам да се готви ( стига да има самодисциплина ).
Поне за мен обаче беше важна чуждата оценка на знанията ми, опита на учителите с други кандидатствали и т.н.
Но както казах - зависи от човека :)
You know when you're a kid and catch bugs and put them
in a jar, you poke breather holes in the lid...
So I figured that maybe the stars above us in the darkness
aren't stars but breather holes in a much larger jar...

Право, 2-ри курс, 13-та група
NightSoul
В началото бе словото

Мнение от NightSoul »

Е аз ще уча и сама, разбира се... Тръгнала съм да кандидатствам с това, именно защото най-много ми се отдава... а и от малка искам това.

Обаче мисля, че няма да са ми вредни и курсове или уроци.
SteelDragon
От дъжд на вятър

Мнение от SteelDragon »

Абе стига с тия уроци. Само пари на вятъра. Запиши се на групови курсове. Поне ще можеш непрекснато да си виждаш нивото, сравнено с другите, които също искат да влезнат. Достатъчно са евтини - аз плащах 60 лвл на предмет. 120 лв общо на месец за историята и литературата. Къде на уроци - там ще искат по 20 лева на час. Е то беше преди 5 години. Сега сигурно е по-скъпо. И не е нужно да се готвиш 11 - 12 клас. 1 година е предостатъчно. Имай предвид, че ако не можеш да се подготвиш за КС изпит за 1 година, по-добре изобщо не влизай право. Няма да ти е по-леко после :twisted:
"What power has law where only money rules."
Gaius Petronius (~66 AD)
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Уроци/Курс му е майката.
Трябва да си покъртително добър зубър, че да изкълвеш наизуст 25 готови теми.
Добрата подготовка изисква да извървиш пътя от уроците в учебника до хубавата кандидатстудентска тема със собствени усилия.
Не разчитай на късмет.
Успех.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

При положение, че се кандидатства с 2 предмета, мисля, че е добре да се комбинират нещата. Примерно по история нищо не ти пречи да си вземеш теми и да си ги учиш сам. Съгласен съм, че е добре човек сам да се подготвя, но просто няма как според мене без да си помогне с тия 2 предмета. Четенето на теми с логическото им разбиране е добър вариант, поне за мене, защото спестяваше и време. Освен всичко елементът "зубрене" винаги го има, що се отнася до многото подробности в темите. Успех.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Мда, и аз ще ти кажа да не разчиташ на късмета. А само да му се радваш след като (и ако) кацне на рамото ти на изпитите.

Аз лично успях с курсовете на Образователни Технологии. И съм на мнение, че подобен тип помощ идва много добре на кандидат-студента.
Не казвам, че не можеш да се справиш и без курсове.
Просто с тях ще ти е по-лесно.
Ще има кой да ти показва, да набляга на важните неща, да те контролира - и с всичко това ще ти спести време, защото ти просто учиш.

Конкретно моята препоръка е: Образователни Технологии при Поли и Краси на история (и двете са много готини мацки). Няма да съм единствената, от която ще чуеш добри отзиви. Изминалата година курсът беше на цена 700лв, сега чувам, че са го увеличили на 900.
По литература ОТ също предлагат добра подготовка. Аз бях при Нина Михалкова, изключително добри отзиви съм чувала и за Киро.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
NightSoul
В началото бе словото

Мнение от NightSoul »

Е аз няма да се готвя 2 години.. сега съм 12-ти клас.. мисля,че ще имам време да се подготвя.. а нещо чували ли сте за курсовете в ИЧС? Иначе още утре ще ходя да проверя в ОТ какво е положението.
marie_france
В началото бе словото

Мнение от marie_france »

Аз пък ходих на курс в СУ само по история.Нещо нямах вяра на темите, дето ми ги пробутваха :) А пък по литература си ги купих от една студентка по бълг. филология.Учих ги сама и съм много доволна, макар че там не може да разчиташ само на зубрене, както е при историята.Трябва малко или много да ти се отдава.Курса в СУ ми струваше по 20лв на урок(разбирай на тема).Сега може и да е по-скъпо.Предимството е, че през няколко седмици правехме пробни изпити с оценки.И всичките имахме едни такива сдухващи оценки...сигурно за да ни мотивират.Абе друго си е да те ръчкат и да изискват от теб.Особено ако не си много дисциплиниран кандидатстудент като мен :lol:
Аватар
Grunge_Down
Драскач
Специалност: право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Grunge_Down »

Не бих ти препоръчала ИЧС, едни познати се отписаха от там. Също масово са лоши отзивите за Родина. Кофти метод на преподаване, претупване на материала, несъобразяване на учебния план с времето, незаинтересованост към учениците.
ОТ са много добри, който е учил там, е влязъл (поне от познатите ми). Естествено си зависи от човека, там не е място, на което ще тръгнат да ти наливат информация с фуния, но групите са големи, принципно там ходят надъхани хора, така че конкуренцията и непрекъснатото самосравняване с другите са главен движещ фактор.
Аз лично посещавах един малък учебен център (Тара), групите бяха малки, на историята даже бях сама. Атмосферата там беше мноого приятелска, шефката ни има за свои деца. С повечето си бивши ученици си поддържа стабилна връзка. Та там не отказват на никого, ако ще да си тъп, кьорав, сакат, да идваш в средата на втория срок 12. клас или да си сменяш предметите на два месеца. И съм виждала как с натискане, натякване и преследване (буквално) са изтръгвани неочаквани резултати на изпитите. Естествено е имало и издънки, но те са малко. Не забравяй, че всичко зависи от кандидат-студента.
Don't think you are, know you are!
Аватар
WaveMastaa
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от WaveMastaa »

нека започна така: Колегата, който е писал, че уроците за 20 кинта-било е много отдавна, когато е кандидатсвал. Аз тази година ходех на уроци по история само и учителя ми взимаше по 40 кинта, като за тези пари не получих онова преподаване на историята, което очкавах. Ако си смилиш, че на уроци или курсове ще се научиш да разбираш историята да намираш логиката и смисъла й - забрави. Съмнявам се някъде да го предлагат това. Всичко, което ще ти дадат, е похвата как се пише тема по итория за 6 + самите теми, да си ги назубкаш хубаво хубаво. И да, природно интелигентни са малко хора, на изчезване са. Не си мисли, че само като си четеш нещата и ги схващаш, ще изкараш изпита. Винаги има зубрене, при някои повече, при някои по-малко, зависи от човека. Аз например за 20 дни преди изпита успях да си накълва 2 раздела по история така, че сънувах темите си, даже сам си направих пробен изпит 3 дни преди изпита и изкарах 5, а на самия изпит имам 63 стотни отгоре.

И по литература ходех на уроци. Но там случих на преподавател, наистина имах най-печената преподавдателка по л-ра. Готвеше ме от 11 клас и наистина успях да разбера цялата българска литература от Възраждането до WW2. И логически връзки и течения и терминология....всичко както си трябва и сега съм много доволен, защото разбрах литературня процес в България. Е, вярно, не на нивото, на което го разбира и познава някой езиковед, но дотолкова, че за изпита си съм зубрил само уводи и заключения на 7 теми и въпреки че се падна авторът, който най-малко ми харесва, имам 5 ;)

Та имам предвид - зависи от човека. Знаех, че имам силите да се подготвя сам, но пък възможността друг да наблюдава развитието ти, да ти дава обективни оценки насоки е голям плюс според мен, който не трябва д асе пропуска. А пък ако случиш на преподавател - още по-добре. Във всеки случай най-важното е да имаш достатъчна мотивировка, самодисциплина и да си учиш и зубриш съвестно, без да се оплакваш. А колкото до късмета....не е много добре да оставяш нещата на провидението. Вярно, винаги има доза късмет, но той не винаги е един за всички.Така че - зубкаш така, че да знаеш всичко, а тогава квото и да ти се падне ще е късмет ;)

Както и да е, пожелавам ти успех в начинанието и дано догодина да сме колеги ;)
Теория на дипломацията от Ал Капоне:
"С усмивка можеш да стигнеш далеч.
Но много по-далеч можеш да стигнеш с усмивка и пистолет!"

Honda JuniorZ Team

Изображение
SteelDragon
От дъжд на вятър

Мнение от SteelDragon »

И аз бях в Образователни Технологии, но беше преди 5 години. Много съм доволен и оценките ми бяха и двете над 5.
"What power has law where only money rules."
Gaius Petronius (~66 AD)
Аватар
ShadowsInBlue
Пишеща машина

Мнение от ShadowsInBlue »

Оф, ужас - и аз ще се пъна за право, Бог да ни е на помощ :lol: Лично според мен е добре човек да се запише на курсове - дори и да не помогнат, няма да попречат. Отделен е въпросът, че яко се оръсваш... Аз записах курса по история към СУ, който почва октомври, така че още не знам нищо. Дано е добър. 400 лв. от октомври до февруари... Колкото до л-рата, още се чудя какво да правя, понеже по принцип ми се отдава, но това си е ПО ПРИНЦИП... Ох, ужас, ужас :shock:
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and has been widely regarded as a bad move.
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от Lord »

Влязох със самостоятелна подготовка. Накратко:

История - сдобих се с разработени теми и ги научих. Не на изуст, разбира се, само датите и събитията, а на изпита свързах всичко в смислен, структуриран текст. Оценка - 5.00
Литература - запознах се с произведенията, научих съдържанието и творческия и житейски път на авторите, а накрая писах пробни теми, които ми ги проверяваше училищния преподавател. Преди това имах стабилна подготовка от училище. Оценка - 4.88

Ако имаш теми по история, уроци не са ти нужни. Ако те мъзи да учиш, уроците няма да променят това. По литература уроци ще ти трябват ако:
1. ти липства систематична подготовка в училище и не си наясно с материала от осми клас насам (за да разбереш какво разбирам под "ненаясно", представи си човек, който не знае за Мойсей и храста, нито за седемте тлъсти крави, чуди се какво е това романизъм, не знае какво има в последния кръг на ада, не може да каже нито един символист без да погледне в Уикипедия и изобщо - не е запознат с елементарни неща)
2. не можеш да пишеш структурирано и аргументирано
3. не си достатъчно организирана или просто не знаеш от къде да започнеш
4. не можеш да си съставиш самостоятелна теза по проблемите, застъпени в литературните произведения, нито да я защитиш с аргументи

Ако проблемът ти е 4 - правото не е за теб, насочи се към нещо, в което ще можеш да се развиеш. Всеки има силни и слаби страни. За да успееш трябва първо да знаеш в какво можеш да успееш. (лична максима, всички права запазени :P ) Та, ако правото не е за теб, по-добре е да се откажеш сега, а не когато завършиш и откриеш, че мразиш рботата си, която и без това не ти носи собено високи доходи.

Ако проблемът ти е 2 - тогава е силно препоръчително да ходиш на уроци, или да пишеш много теми, които да ти ги проверява специалист, т.е. преподавател. Писането се научава, а и това умение ще ти трябва и в бъдеще. Проблем 1 се решава със стабилно учене. Уроци при качествен преодавател могат да са полезни, но ако ходиш при некадърник, ще ще навредят повече. Ако е 3 - неволята ще ти помогне, не преподавател.

Уау, тоя пост стана някакъв спартанско-наставнически :P Изобщо не съм такъв човек :mrgreen:
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Публикувай отговор

Обратно към “ЮФ”