Специалност ПРИЛОЖНА МАТЕМАТИКА

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Специалност ПРИЛОЖНА МАТЕМАТИКА

Мнение от FMI »

Изображение
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
Kitty
Драскач

Re: Специалност ПРИЛОЖНА МАТЕМАТИКА

Мнение от Kitty »

Честито. :mrgreen:
Incurro!
Invadoria!
Desideratus Fatum.
Desideratus Bellum.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Kitty написа:Честито. :mrgreen:
Мерси, подобно :mrgreen:

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Колеги, всички ли сте на море? Не че сте много де, но чак никой да не се обади :)

Nedyalko
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от Nedyalko »

Аз съм ПМ. Втори курс първа група.
Изображение

Изображение
Аватар
veliko
В началото бе словото
Специалност: приложна математика
Курс: втори

Мнение от veliko »

FMI, защо си блъскаш главата още преди една лекция да си изслушал в ПМ ?
"Той нямаше достатъчно въображение за да стане математик, затова стана поет... "
Аватар
Crossfire
В началото бе словото

Мнение от Crossfire »

Здравейте, тази година записах в ПМ. И тъй като за съжаление не успях да се класирам в Информатика и Софтуерно инженерство предпочетох ПМ пред нищо. Колкото и човека да попитах, всички ми казаха че в ФМИ първите две години се учи едно и също и че човек при добър успех може да си смени специалността. След като подробно разгледах учебните планове забелязах че има големи разлики в това което се учи в ПМ и Софт. инж. например. Тъй като съм още така да се каже заек не разбирам какво се крие зад сложните имена като "Диференциално и интегрално смятане" но определено тях ги няма в Софтуерното инженерство.
Вторият ми въпрос е относно прехвърлянето. Какви са изискванията. Има ли приравнителен изпит. И най-вече при кого да се отиде за да се поиска прехвърляне. Благодаря предварително и се извинявам за олигофренските въпроси :sad5:
AIG - Always Insure Garbage
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Каквото и да учиш във ФМИ, няма да се отървеш от интегралите.
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Еквивалентът на "Диференциално и интегрално смятане" в КН и СИ е Анализ (май и в ИС така се казваше).
Доколкото знам има изискване успехът ти да е над 5.50, за да се прехвърлиш в КН, ИС, СИ или И.
Приравнителен изпит не знам дали има, вероятно според мен ще почнеш от първи курс като може да ти признаят някои дисциплини.
Изображение
Аватар
Crossfire
В началото бе словото

Мнение от Crossfire »

Victoria написа:Еквивалентът на "Диференциално и интегрално смятане" в КН и СИ е Анализ (май и в ИС така се казваше).
Доколкото знам има изискване успехът ти да е над 5.50, за да се прехвърлиш в КН, ИС, СИ или И.
Приравнителен изпит не знам дали има, вероятно според мен ще почнеш от първи курс като може да ти признаят някои дисциплини.
Да видим дали разбрах вярно. Ако се преместя може да карам първи курс отново но с друга специалност? Това е меко казано неприемливо.
AIG - Always Insure Garbage
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Crossfire написа:
Victoria написа:Еквивалентът на "Диференциално и интегрално смятане" в КН и СИ е Анализ (май и в ИС така се казваше).
Да видим дали разбрах вярно. Ако се преместя може да карам първи курс отново но с друга специалност? Това е меко казано неприемливо.
Мисля че не е така, най малкото защото е по лесно да кандидатстваш на ново и да те приемат каквото искаш отколкото да изкараш 5.50 за прехвърляне и ако почваш пак от първи курс никой нямаше да се прехвърля, а щеше да си кандидатства пак... А и нали уж се учи едно и също(айде не първите две години, но първата година със сигурност), което ако е така, значи няма причина да повтаряш нещо което вече си минал и то с отличен успех! Но не съм проверил и не мога да ти дам 100% гаранция че е както казвам, но логиката само на там ме води :) Никой здраво мислещ човек не би построил така нещата, но от средното съм доста предубеден към образователната ни система, дано поне във висшето наистина са на по високо ниво и да няма простотий :)

Аватар
Kemchev
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Kemchev »

За да се прехвърлиш ти трябва успех 5.50. Продължаваш от курса, до който си стигнал.. като ти се натрупват изпитите, които ги е имало в новата ти специалност, а ти не си ги държал.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Kemchev написа:За да се прехвърлиш ти трябва успех 5.50. Продължаваш от курса, до който си стигнал.. като ти се натрупват изпитите, които ги е имало в новата ти специалност, а ти не си ги държал.
Мерси за изчерпателното пояснение. И аз смятах че е точно така :)

Иначе и аз ще се боря да се прехвърля ако не в КН поне в И.

Само един неясен момент имам: Дали за прехвърлянето се състезавам с някой, има ли някакъв лимит и т.н. или просто = или > 5.50 и готово? Съответно кои дисциплини се вземат предвид или абсолютно всички? И наистина къде трябва да попитам точно за тези подробности? Да си планирам нещата от сега за да не излезе накрая че криво съм си направил сметките :)

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

veliko написа:FMI, защо си блъскаш главата още преди една лекция да си изслушал в ПМ ?
Защото не е каквото искам :) Избрах я защото ми изглежда по добре от другите математики, но не ми харесва че всички я определят и като най трудна :) Ако е така значи най вероятно има за какво да си блъскам главата. Все пак пропуснах два важни момента, един път че МиИ е с 3 пъти по ниска такса, втори път че уж била най лесна, а това означава че от нея е по лесно да се прехвърлиш. Но пък и това е нож с две остриета, защото ако не се прехвърлиш... Може би съм избрал оптималния вариант, с минимален риск, но никога не се знае, ще поучим и ще видим :)

От друга страна не намерих имотикон, който да олицетворява по добре тази специалност ;) Не ти ли харесва :)

Ето един и за останалите математики:

Изображение

Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

FMI написа:
Kemchev написа:За да се прехвърлиш ти трябва успех 5.50. Продължаваш от курса, до който си стигнал.. като ти се натрупват изпитите, които ги е имало в новата ти специалност, а ти не си ги държал.
Мерси за изчерпателното пояснение. И аз смятах че е точно така :)

Иначе и аз ще се боря да се прехвърля ако не в КН поне в И.

Само един неясен момент имам: Дали за прехвърлянето се състезавам с някой, има ли някакъв лимит и т.н. или просто = или > 5.50 и готово? Съответно кои дисциплини се вземат предвид или абсолютно всички? И наистина къде трябва да попитам точно за тези подробности? Да си планирам нещата от сега за да не излезе накрая че криво съм си направил сметките :)

има по 2 свободни места всяка година (гледах ги в един списък във всяка специалност колко са) ... та..ти се бориш с другите, които искат да се прехвърлят, може и 5.50 да не ти стигне, ако примерно другите имат повече
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”