Индология за зайци и стари кучета
Модератор: Don Horhe
- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Re: Индология за зайци и стари кучета
Не съм на общежитие, но Bad^Girl ти каза какво е нужно да направиш! На вас до 01.11. ви се полага общежитие, независимо дали ще сте класирани след това или не.

- IceWand
- В началото бе словото
При мен не беше точно така. На 15.09. излезе класирането за първокурсниците, не се вредих и трябваше да се изнеса, респективно да търся място, където да се прибирам след поредната унищожителна хинди атака през деня.Наложи ми се да плащам стая на хотелски начала (12лв. на вечер в блок на УНСС,тъй като в нито един на СУ не пуснаха квоти за хотелски
). Не особено забавно.
И да ви кажа, че балът за класацията на нашия факултет е 5,18 но нз колко ще падне след 15.09. Не че искам да плаша някого, ама се подгответе за най-лошото.
Иначе приветствам всички нови колеги, ще е забавно да се запозная с още мазохисти
Бтв, ако не се лъжа, утре е поправителната по хинди...КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ!!!
Иначе приветствам всички нови колеги, ще е забавно да се запозная с още мазохисти
Бтв, ако не се лъжа, утре е поправителната по хинди...КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ!!!
Cause I can see
The very worst part of you
Is me
The very worst part of you
Is me
- Yanka_Djanka
- В началото бе словото
хахаха...да утре е принципно, но имам странното усещане, че ще ни изпокусат като животни...предвид факта, че като знам кои сме на поправка...Аз и Криси 100% ойдохме
другите...НО има лъч надежда - съществува понятие ликвидация, което е октомври...та имаме май още 1 шанс след утре
п.с. да имате някакъв спомен от колко часа ви разправях, че е изпитът, щотоооо...нали от 8ч бяхме юни?
п.с. да имате някакъв спомен от колко часа ви разправях, че е изпитът, щотоооо...нали от 8ч бяхме юни?
Юни бяхме от 8, да, ма на мен поне не си споменавала сега от колко ще е.
Айде, успех! И Яно, а барем ти да го вземеш, а?
Айде, успех! И Яно, а барем ти да го вземеш, а?

- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Лили ми каза днес, че е от 9 изпитът! Ама не знам със сигурност дали е от толкова!
Успеееех!
Успеееех!

- Yanka_Djanka
- В началото бе словото
амиииии....не го взех...пак си бих шута на превода, че беше трагично! Въпросната Лили си тръгна даже преди мен и Криси и така....сега ликвидацията!
златно житейско правило "от третия път винаги става" 
- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Кога ви е ликвидацията? Аз дори не знаех, че има такова животно в СУ. А за Лили разбрах, те ми се обади след изпита...
Ужас! Дано е вярна приказката за третия път.
П.С. Яно мари, Маги джи помоли да ти кажа, ако може да й завърнеш учебниците, тъй като сподели, че си щяла да метлосваш някъде този месец, а тя иска да си опресни знанията. Би ли била така добра или да ги оставиш при Валя джи, или да се разберем с теб тея дни да се видим нейде, че тя пък Маги сега я няма за 3 дни и така...
Ужас! Дано е вярна приказката за третия път.
П.С. Яно мари, Маги джи помоли да ти кажа, ако може да й завърнеш учебниците, тъй като сподели, че си щяла да метлосваш някъде този месец, а тя иска да си опресни знанията. Би ли била така добра или да ги оставиш при Валя джи, или да се разберем с теб тея дни да се видим нейде, че тя пък Маги сега я няма за 3 дни и така...

Я да се поразпиша и аз, че тая година хич не съм се вясвала, даже съм силно учудена, че не ми е изтрит профилът
. Да призова Яна джи и другите ликвидатори да се постегнат,че инак мнго ше ни оредеят редиците
. Успеси пожелавам и на всички заяци, уводният е много забавен, ходете редовно, препоръчвам
. И до нови срещи през октобер.
-
kutmanoff
- В началото бе словото
- Курс: първи
Привет на всички колеги...крайно интересно ми е какво ще представлява специалността, лично аз я избрах с подбудите на будист escapist лангуркащ се в коловозите на съвременния свят...като Митя Карамазов обичам глухите и криви улички зад площада където има приключения и неизвестни неща, самородно злато в калта...
Дано само да сме готини хора курса, всичко друго се преплува
иначе skype account-a ми е ngc7052
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ликвидацията е за хора, които са били тежко болни/в чужбина/отсъствали по супер сериозни причини. Разрешението за ликвидационна сесия по предмет се получава само с молба, която трябва да бъде изпратена до ректора на университета и само той, ако сметне, че причините, които си поставила вътре, са достатъчно уважителни, може да ти я одобри и да разреши да се явиш наново октовмри. В противен случай всеки скъсан от всяка специалност щеше да иска така и трета сесия - много досадна и допълнителна работа за преподавателите. Вчера една моя колежка попита специално Ганчева джи по този въпрос - тя каза: "Аз за 20 години практика в ЦИЕК ликвидационна сесия никога не съм имала."Yanka_Djanka написа:хахаха...да утре е принципно, но имам странното усещане, че ще ни изпокусат като животни...предвид факта, че като знам кои сме на поправка...Аз и Криси 100% ойдохмедругите...НО има лъч надежда - съществува понятие ликвидация, което е октомври...та имаме май още 1 шанс след утре
И аз бях на поправката вчера. За подробностите и възмущението ще изпиша цял подробен пост довечера като се върна от работа. Иначе днес ще мина и през ЦИЕК да си видя работата и да се разправям.

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Така...
Както казах, вчера бях на поправката по хинди. Ще започна от там защо ме скъсаха в редовната сесия на първо време. Признавам си, няколко седмици през края на втория семестър отсъствах от часовете по хинди, защото започнах работа. Не защото искам, а защото родителите ми не могат да ме издържат вече и се налага да живея някак. Нарочно си избрах работа с по 4 часа на ден, за да мога да хващам повечето лекции, но именно петъка, когато имахме цял ден хинди бях точно смяната, която не ми позволяваше да присъствам в часовете на преподавателите по хинди. Пробвах да уча сама, но ми беше твърде натоварено. И да кажем, наистина, че не се бях подготвила достатъчно добре.
Ок, скъсаха ме.
НО на изпита се падна нещо, което е било правено в час по хинди последните седмици и момичетата, които бяха присъствали, минаха изпита. Другите не. Честно ли беше?
Освен това преподавателят беше казал темите, една от които ще се падне на изпита, предравително и не само ги беше казал, но и беше съгласен хората да ги напишат, той да ги провери, след това тия есета да се научат на изуст и на изпита само да се изпее писмено съответната тема. Аз не го направих, защото още тогава го сметнах за нечестен начин на повишаване на оценката и исках сама да се справя. Но някои го направиха и получиха оценка за зубрене на текст, не на творчество и знания. Честно ли беше?
Лятото после като се връщах от работа сядах да уча по хинди. Преписвала съм и съм превеждала всяко изречение от уроците, диктовките, упражненията... едно по едно... имам цяла огромна изписана тетрадка. Това беше много труд. Страшно много се старах! Направо на сън да ме бутнат мога да го изрецитирам този материал! Познатите ми бяха сигурни, че ще се справя на поправката. Е, аз също.
Така. После самата поправка... Първо диктовката - страшно лесна. Изобщо не се затрудних! После есето. Географска тема - да опишем някоя страна по избор. Зарадвах се, защото знаех, че мога да го направя. Познавах терминологията, знам си граматиката. И си написах голямото есе бързо и без никакъв проблем. После превод от хинди на български писмено. Видях дума, която не знам, и попитах Ганчева джи какво значи. И какво ми отговори тя? "Не знам, сега не мога да се сетя..." Не знае? Как така жената, която е писала учебника по хинди, не знае какво значи дадена дума, която уж е по материала? Е, пробвах от контекста да сложа примерно значение. Другата част от същия този превод не беше толкова трудна. После дойде преводът от български на хинди. Като видях текста не можех да повярвам! Това беше една дълга върволица от сложни изречения за цар Симеон, изобилстващи от купища терминология, която не ни беше позната! Колежката до мен се отказа дори и нито едно изречение не написа. Е, аз ги написах, но с някои празни места и буквално си го смучех от пръстите. Това не беше текст за 2-курсници! Може би нарочно целяха да ни закопаят - е, ако е така, успяха.
Тук е моментът да кажа за онези, които не знаят, все пак, че изпитът по хинди в края на 2ри курс, се състои от точно тези 4 компонента:
- есе
- диктовка
- превод от български на хинди
- превод от хинди на български
Всеки компонент се оценява по отделно. Оценката е средно аритметична, освен ако нямате 2 на който и да е от компонентите. Ако имате 2 дори на един компонент, автоматично бивате скъсани на целия изпит. Дори да имате високи оценки на другите компоненти, това изобщо не ви помага. Навсякъде в чужбина изпитите са с оценка в зависимост от това колко % са ти верни. Само тук, само при нас, може да ти се случи да имаш 75% знания и да те скъсат заради онези 25%! Честно ли е?
Звъня аз следобяд на другия ден на Ганчева джи да попитам как съм се представила. Тя се допитва до Богданов джи и ми казва, че резултатът е положителен и да се явя на следващия ден за устен изпит по хинди. Попитах сигурни ли са и те пак ми казаха да. Бях супер щастлива, раззвънях се на познатите си и се готвех вечерта да празнувам. Но какво се случи... Час и половина по-късно ми звъни Богданов джи и ме уведомява по телефона, че 3 от компонентите ми били на много високо и добро ниво, но на единия превод съм имала твърде много грешки и те все пак решили, че не могат да ме пуснат така в 3ти курс, но все пак съм можела да ида на другия ден поне да си видя грешките. ...Даже няма да го коментирам... И пак ще задам същия въпрос. Честно ли е?
На другия ден отивам все пак в ЦИЕК. Ядосана и с желанието поне след като няма да ме пуснат в 3ти курс, да си им кажа в лицето на всички колко е несправедливо и гадно това, което ми правят. Бяха ми казали да дойда по-късно на обяд, понеже в 10 щяло да почне изпитването на 1ри курс. Дойдох към 12-13ч. И познайте какво? Нямаше никого. Катедрата по индология дори беше заключена. Дори нямах шанса да протестирам, да видя поне какво не са харесали, да им се скарам - да кажа нещо, каквото и да е! Честно ли е?
Накратко фактите: Скъсаха ме защото не можах да преведа 20 изречения с непозната терминология. Няма значение, че мога да напиша сама есе на много високо ниво. Няма значение, че мога да направя диктовка на високо ниво. Няма значение, че мога да разбирам напълно непознат текст на хинди на високо ниво. Ще повтарям 2ри курс - учене по учебник, който вече знам наизуст. Ок, може би не съм била за 6, но как може да имам 3 добри компонента на изпита и накрая да ми кажат, че не знам нищо по хинди? Да пропилея една година от живота си? Възмутена съм, най-меко казано. Та аз съм си взела всички изпити и повечето с много хубави оценки! Имам 6 на изпита по санскрит, който е един от най-трудните езици на света, за Бога! И за какво се хабих? За да повтарям всичко наново заради... заради какво всъщност? Заради незнанието ми? Заради липсата ми на усилия? Не мисля така! Има нещо много сбъркано в тази система. Много, много сбъркано.
Опитвам се да не се разстройвам и да се самоуверя, че все пак може да има и нещо положително от цялата тази работа. Моята кауза е вече загубена. Но обещавам да направя всичко възможно да направя нещата по-лесни за колегите от новия втори курс. Знам всичко от учебника по хинди, имам всички лекции по история и литература, знам за 6 материала по санскрит. Така че, колеги, нека поне вие не минете по моя труден път. Искрено ви пожелавам другата година по това време да се притесняваме единствено дали ще ни понесе урду в трети курс!
Както казах, вчера бях на поправката по хинди. Ще започна от там защо ме скъсаха в редовната сесия на първо време. Признавам си, няколко седмици през края на втория семестър отсъствах от часовете по хинди, защото започнах работа. Не защото искам, а защото родителите ми не могат да ме издържат вече и се налага да живея някак. Нарочно си избрах работа с по 4 часа на ден, за да мога да хващам повечето лекции, но именно петъка, когато имахме цял ден хинди бях точно смяната, която не ми позволяваше да присъствам в часовете на преподавателите по хинди. Пробвах да уча сама, но ми беше твърде натоварено. И да кажем, наистина, че не се бях подготвила достатъчно добре.
Ок, скъсаха ме.
НО на изпита се падна нещо, което е било правено в час по хинди последните седмици и момичетата, които бяха присъствали, минаха изпита. Другите не. Честно ли беше?
Освен това преподавателят беше казал темите, една от които ще се падне на изпита, предравително и не само ги беше казал, но и беше съгласен хората да ги напишат, той да ги провери, след това тия есета да се научат на изуст и на изпита само да се изпее писмено съответната тема. Аз не го направих, защото още тогава го сметнах за нечестен начин на повишаване на оценката и исках сама да се справя. Но някои го направиха и получиха оценка за зубрене на текст, не на творчество и знания. Честно ли беше?
Лятото после като се връщах от работа сядах да уча по хинди. Преписвала съм и съм превеждала всяко изречение от уроците, диктовките, упражненията... едно по едно... имам цяла огромна изписана тетрадка. Това беше много труд. Страшно много се старах! Направо на сън да ме бутнат мога да го изрецитирам този материал! Познатите ми бяха сигурни, че ще се справя на поправката. Е, аз също.
Така. После самата поправка... Първо диктовката - страшно лесна. Изобщо не се затрудних! После есето. Географска тема - да опишем някоя страна по избор. Зарадвах се, защото знаех, че мога да го направя. Познавах терминологията, знам си граматиката. И си написах голямото есе бързо и без никакъв проблем. После превод от хинди на български писмено. Видях дума, която не знам, и попитах Ганчева джи какво значи. И какво ми отговори тя? "Не знам, сега не мога да се сетя..." Не знае? Как така жената, която е писала учебника по хинди, не знае какво значи дадена дума, която уж е по материала? Е, пробвах от контекста да сложа примерно значение. Другата част от същия този превод не беше толкова трудна. После дойде преводът от български на хинди. Като видях текста не можех да повярвам! Това беше една дълга върволица от сложни изречения за цар Симеон, изобилстващи от купища терминология, която не ни беше позната! Колежката до мен се отказа дори и нито едно изречение не написа. Е, аз ги написах, но с някои празни места и буквално си го смучех от пръстите. Това не беше текст за 2-курсници! Може би нарочно целяха да ни закопаят - е, ако е така, успяха.
Тук е моментът да кажа за онези, които не знаят, все пак, че изпитът по хинди в края на 2ри курс, се състои от точно тези 4 компонента:
- есе
- диктовка
- превод от български на хинди
- превод от хинди на български
Всеки компонент се оценява по отделно. Оценката е средно аритметична, освен ако нямате 2 на който и да е от компонентите. Ако имате 2 дори на един компонент, автоматично бивате скъсани на целия изпит. Дори да имате високи оценки на другите компоненти, това изобщо не ви помага. Навсякъде в чужбина изпитите са с оценка в зависимост от това колко % са ти верни. Само тук, само при нас, може да ти се случи да имаш 75% знания и да те скъсат заради онези 25%! Честно ли е?
Звъня аз следобяд на другия ден на Ганчева джи да попитам как съм се представила. Тя се допитва до Богданов джи и ми казва, че резултатът е положителен и да се явя на следващия ден за устен изпит по хинди. Попитах сигурни ли са и те пак ми казаха да. Бях супер щастлива, раззвънях се на познатите си и се готвех вечерта да празнувам. Но какво се случи... Час и половина по-късно ми звъни Богданов джи и ме уведомява по телефона, че 3 от компонентите ми били на много високо и добро ниво, но на единия превод съм имала твърде много грешки и те все пак решили, че не могат да ме пуснат така в 3ти курс, но все пак съм можела да ида на другия ден поне да си видя грешките. ...Даже няма да го коментирам... И пак ще задам същия въпрос. Честно ли е?
На другия ден отивам все пак в ЦИЕК. Ядосана и с желанието поне след като няма да ме пуснат в 3ти курс, да си им кажа в лицето на всички колко е несправедливо и гадно това, което ми правят. Бяха ми казали да дойда по-късно на обяд, понеже в 10 щяло да почне изпитването на 1ри курс. Дойдох към 12-13ч. И познайте какво? Нямаше никого. Катедрата по индология дори беше заключена. Дори нямах шанса да протестирам, да видя поне какво не са харесали, да им се скарам - да кажа нещо, каквото и да е! Честно ли е?
Накратко фактите: Скъсаха ме защото не можах да преведа 20 изречения с непозната терминология. Няма значение, че мога да напиша сама есе на много високо ниво. Няма значение, че мога да направя диктовка на високо ниво. Няма значение, че мога да разбирам напълно непознат текст на хинди на високо ниво. Ще повтарям 2ри курс - учене по учебник, който вече знам наизуст. Ок, може би не съм била за 6, но как може да имам 3 добри компонента на изпита и накрая да ми кажат, че не знам нищо по хинди? Да пропилея една година от живота си? Възмутена съм, най-меко казано. Та аз съм си взела всички изпити и повечето с много хубави оценки! Имам 6 на изпита по санскрит, който е един от най-трудните езици на света, за Бога! И за какво се хабих? За да повтарям всичко наново заради... заради какво всъщност? Заради незнанието ми? Заради липсата ми на усилия? Не мисля така! Има нещо много сбъркано в тази система. Много, много сбъркано.
Опитвам се да не се разстройвам и да се самоуверя, че все пак може да има и нещо положително от цялата тази работа. Моята кауза е вече загубена. Но обещавам да направя всичко възможно да направя нещата по-лесни за колегите от новия втори курс. Знам всичко от учебника по хинди, имам всички лекции по история и литература, знам за 6 материала по санскрит. Така че, колеги, нека поне вие не минете по моя труден път. Искрено ви пожелавам другата година по това време да се притесняваме единствено дали ще ни понесе урду в трети курс!

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Олее ето това е лоша, гадна и много прецакана ситуация..и със сигурност силно обезкуражителна за нас младите зайци...направо да ти клепнат заешките уши от униние...честно искрени съболезнования за случилото се... 
You caught me..Now what?!
- Kuln
- Постоянно присъствие
- Обратна връзка:
Ей това според мен е най-голямата глупост! Как може първо да ти кажат, че си взела изпита, след което да поразмислят и да си променят мнението? И все пак щом първо са ти казали, че си минала, не значи ли това, че един компонент може да бъде пренебрегнат за сметка на други 3 перфектно направени? Вероятно след като са ти казали, че минаваш, са се замислили, че всъщност практиката в университета не позволява да се случи подобно нещо (което е другата голяма глупост) и затова са ти се обадили с отрицателен отговор.black_lady написа:Звъня аз следобяд на другия ден на Ганчева джи да попитам как съм се представила. Тя се допитва до Богданов джи и ми казва, че резултатът е положителен и да се явя на следващия ден за устен изпит по хинди. Попитах сигурни ли са и те пак ми казаха да. Бях супер щастлива, раззвънях се на познатите си и се готвех вечерта да празнувам. Но какво се случи... Час и половина по-късно ми звъни Богданов джи и ме уведомява по телефона, че 3 от компонентите ми били на много високо и добро ниво, но на единия превод съм имала твърде много грешки и те все пак решили, че не могат да ме пуснат така в 3ти курс, но все пак съм можела да ида на другия ден поне да си видя грешките. ...Даже няма да го коментирам... И пак ще задам същия въпрос. Честно ли е?
По отношение на мнението ти относно оценяването на компонентите няма как да не се съглася с теб! И на мен ми се стори доста гадно от факта, че може да се издъниш само наеднонещо и тода ти коства цяла година труд. Системата рулира!
Много съжалявам за пропилените усилия и нерви от твоя страна!

-
kutmanoff
- В началото бе словото
- Курс: първи
Аа някой да помни в колко часа ни събираха в понеделник?8-9 ми се върти нещо