Обществено съзнание или "смяна на чипа"

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Добре де, това, че в турската армия цари желязна дисциплина и че използват по-различни тактики, с които в крайна сметка печелят битката, та това според мен означава, че в конкретните случаи турците водят по-интелигентна война. Бях гледал по Хистъри един филм за големите военни провали, та там имаше един случай - английски полк в Централна Африка влиза в сблъсък с армията на зулуския крал не знаам кой. Зулусите са по-многобройни, само че са въоръжени с копия и стрели срещу екипираните с пушки, пистолети и т.н. английски войници. За европейците зулуската армия изглежда направо смешна. Командващият полка се отнася с видимо високомерие спрямо зулуската заплаха. И какво се получава - зулусите, сред които цари наистина непозната за Европа желязна дисциплина и подчинение на водачите - та те прилагат тактика съвършено различна от всичко, с което европейските армии са се сблъсквали. Движат се крадешком в индийска нишка, нападат изневиделица ту отляво, ту отдясно, ту отвсякъде англичаните, така че те да не могат да се осъзнаят, и в крайна сметка докато успеят да надигнат пушките си, зулусите вече са ги направили на решето. Та това, което имам предвид е, че не винаги конвенционалната война е интелигентна война, често се получава обратното.

Е не винаги де - сещам се например за един епизод от "Смело сърце" в битката при Стърлинг, когато шотландците се обърнаха гъзом към англичаните и ги удостоиха с изкусителната гледка на белите си задници :lol: - междувременно англичаните изстреляха един залп стрели и доста задници се окървавиха - та този акт е неконвенционален, но и не особено интелигентен :P
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Добре, но обстановката в Централна Африка и при...
Ватерло да кажем е съвсем различна.

Където има големи открити територии атаката се осъществява
светкавично, за да се изненада врага.Ако се точиш той ще
се подготви и ще те чака.Пример за това са земите на монголците и
част от индианците и индииците.
Там където има планини, гори и джунгли придвижването става
по - бавно, но е и по - прикрито.
Така че до някъде терена определя военната тактика на
дадена държава и съответно армията й.
Колкото по - развита е една цивилизация, толкова по - малко
внимание се отделя на дисциплината в армията й, защото се
набляга на опитите за мирно и разумно решение на дадения проблем.

Хубавото на шотландците е, че като отидат в храстите,
после няма да им се изцапат гащите :lol:
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”