Няма ли най-накрая да има някакви реформи?

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

dragnev
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от dragnev »

Университетите са една тоталитарна система за промиване на мозъци и пречупване на евентуалните млади общественици, които могат да застрашат политическата върхушка и нейните приемници, обучаващи се в чужди университети.
Университетът, въпреки привидния хаос и липса на ред е една стройна машина за губене на времето и погазване мотивацията на младия човек.
Студентите са превърнати не в граждани на европейска България, а поданици на тоталитарни университетски структури, чиито вътрешни норми и правила противоречат на почти всички европейски директиви за правата на човека.
Псевдо-демокрацията в университетите се крепи на фиктивните и манипулирани студентски съвети, които пък смазват и най-будните от и без това демотивираните млади хора.
Какво бе образованието ни:
- 1989 година - 84 000 елитни студенти и потенциално добри специалисти, население на БГ - почти 9 млн.;
- 2007 година - почти 300 000 студенти (студенти-хамали, студенти-сервитьори, танцьори, рап-певци...), население на БГ - 7 млн.
Кому е необходимо това? Кому е необходимо младото и "опасно" гражданско общество да бъде вкарвано в едни почти репресивни академични лагери, където нашите студенти уж усвояват знания, а всъщност осъзнават, че няма държава, защото ако имаше, тя нямаше да позволи такъв университетски произвол.
Студентът излиза от университета - и даже живота в тази корумпирана държавица му се струва по-добър от този в университета.
Какво става в крайна сметка - за граждански права и достоен живот се борят не студентите по улиците, както е по света, а старите им учителки, които явно имат по-демократично и обществено мислене. А учителите са поведени от млади техни представители, израснали по ранните български студентски протести, когато държавата все още не бе отработила механизма за смазване на свободното студентско мислене.
Малко повече за моите разсъждения:
http://dad-bg.blogspot.com/
Аватар
Volter
В началото бе словото

Re: Няма ли най-накрая да има някакви реформи?

Мнение от Volter »

Интересно ми е какви реформи очаквате от един университет,в които е закостенял комунистическият манталитет от години и все още живее с него,как очаквате тези хора,които са на по 80 и 90 години и не дават път на младите,с оправданието,че не са квалифицирани кадри,да могат спокойно да проумеят думата "реформа"!?!?Та това е смешно,да плямпат и да се правят на интересни на студентите с някакъв псевдоавторитет-така е лесно и така е по комунистическия руски модел...Но докато не се дава шанс на младото,колкото и некадърно да е за някои...докато кърмилницата не се научи да търпи критика и да си взима бележка,а не само да живее на лаври и да се родее с факта,че е основоположник на еди-какво си,до тогава за "реформи" в СУ не може и да става дума!!! :|
Nobody knows
Nobody knows the rhythem of my heart
The way I do when I'm lying in the dark
And the world is asleep
I think nobody knows
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Проблемите в Университета, както и в цялото висше образование с решават бавно и постепенно, а не революционно и скокообразно. Така са ги решили в края на 40-те години и са оакали всичко. Сега нещата си вървят по естествения ход. Могат и малко да бъдат ускорени, все пак... :roll:
Nessun dorma, nessun dorma!
Аватар
kokteil_molotow
Легендарен флуудър

Мнение от kokteil_molotow »

Calaf написа:Проблемите в Университета, както и в цялото висше образование с решават бавно и постепенно, а не революционно и скокообразно. Така са ги решили в края на 40-те години и са оакали всичко. Сега нещата си вървят по естествения ход. Могат и малко да бъдат ускорени, все пак... :roll:
С чисто сърце мога да кажа,че 4те (ще станат вече) години прекарани в Софийския университет са напълно празни откъм обучение и някакво професионално изграждане :mrgreen: Незнам дали е от нашата специалност , за която достатъчно сме говорили колко е зле откъм преподаване и стабилност на преподавателите, но мисля, че почти из всички специалности е така.
Е,кофти ми става като си направя тая равносметка, защото това бяха моите 4 години в тоя университет, в който влязох с цялата надежда на света.
То ако имахме стабилно учене, щях ли да имам време да навъртя толкова мнения във форума :laughing6:
Дано нещата се оправят за бъдещите светли поколения :wav:
http://www.vbox7.com/play:2f02c5ff -ИСТИНАТА,КОЯТО ЗАБРАВЯМЕ!
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Я по-скромно! За 4 години, мненията ти не са чак толкова много. :wink:
Аватар
kokteil_molotow
Легендарен флуудър

Мнение от kokteil_molotow »

Calaf написа:Я по-скромно! За 4 години, мненията ти не са чак толкова много. :wink:
Е, ако имах сериозно учене и толкова нямаше да са :wink: Не че се оплаквам, просто факт.Хубави бяха онези времена в които накисвахме форума във флууд , спам и лигня с разни другари,които вече са се превърнали в модератори :hello2: :love5:
http://www.vbox7.com/play:2f02c5ff -ИСТИНАТА,КОЯТО ЗАБРАВЯМЕ!
Calaf
Пишете, о, братя

Мнение от Calaf »

Да, и сега си мълчат повече. Но пък как поучават, нямат равни! Порасна им работата с две думи. Но щом се кефят, няма лошо. :blackeye:
Аватар
chaosmaster
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от chaosmaster »

Аз си мисля,че трябва изцяло да се промени системата - като тръгнеш от първи клас и стигнеш до дипломирането в университета. Защото ако погледнем как е устроено всичко,може да ти побелеят косите. Народът е масово неграмотен;много от студентите,които уж са завършили с 6 са идиоти;да не говорим за липсата на реализация,както каза този,който е започнал тази тема.

Трябва да се вземе пример според мен от някоя западна държава,защото нещата там засега вървят. Например Германия и идеята за лесно влизане,но трудно излизане. Не знам,наистина има някаква много сериозна спънка и една голяма грешка в цялата добре скърцаща образователна машина. Но след като 20 години нищо не се е направило (говоря за прословутия период на преход,който стана вече цяла епоха),то значи сигурно някой има интерес от този застой. Но това определено не е българският ум! :bounce:
rubi_perez
В началото бе словото

Мнение от rubi_perez »

Поздравления за смелчаците,които биха си рискували успеха с присъствие на ФСС , намразят ли ви ,спасение няма...и аз съм за свобода на словото, но не вярвам, че нещо ще се промени.
jonsan
В началото бе словото

Мнение от jonsan »

kokteil_molotow написа: Е,кофти ми става като си направя тая равносметка, защото това бяха моите 4 години в тоя университет, в който влязох с цялата надежда на света.
Аз все още така и не съм започнал да уча, защото съм :albino: и започвам след няколко дни.
Много ми става криво като чета за какво става дума. Определено повечето ми бъдещи колеги първокурсници както и аз влизат с огромни надежди но... явно реалността е по-различна.
Надявам се въпреки всичките гадости които са се изписли да е останало поне нещо хубаво, за което да си заслужава да ти минават дните по коридорите на СУ :)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Университетът е велик! Наистина, има и немалко неща за оправяне, но няма място в страната, където миже да се научи повече - не само наука, а и отношения между хората - за добро или лошо. Форумът е отражение на Университета. Малко са неспециализирането в тясна област форуми, които да са толкова интересни... :wink:
Belizarius
В началото бе словото
Специалност: История
Курс: трети

Мнение от Belizarius »

Joker написа:Университетът е велик! Наистина, има и немалко неща за оправяне, но няма място в страната, където миже да се научи повече - не само наука, а и отношения между хората - за добро или лошо. Форумът е отражение на Университета. Малко са неспециализирането в тясна област форуми, които да са толкова интересни... :wink:
От такива самузаблуждаващи мнения сме я докарали до тук. Университета не е Велик, той запада, чезне и вехне. СУ има крещяща нужда от реформи във всички сфери на университетският живот - преподаватели, програми за обучение, работа със студенти, материална база, финанси и още и още и още! Ако реформи не с епоявят в най-скоро време, се страхувам, че до 10 години, студентите на СУ ще са в 95% полуграмотни псевдоинтелектуалци, с огромни амбиции и никакво покритие...тенденция, която се забелязва не от вчера или от днес....
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

В последното си изречение дали включваш и себе си? :roll:
Belizarius
В началото бе словото
Специалност: История
Курс: трети

Мнение от Belizarius »

Разбира се, но аз поне знам какво правя в СУ ;)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Определено ме успокои. Така и аз мисля за себе си, но във всичко останало се разминаваме сериозно... :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”